Skocz do zawartości
IGNORED

High End-owe, markowe odtwarzacze, transporty plików.

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Obejście można zrobić "przełączalne" i ocenić - ograniczenie do roli transportu to profanacja ... moim zdaniem.

Dorobienie wyjscia AES/EBU to koszt kilkudziesieciu zlotych. Gniazdo Neutrik, dwa rezystory i transformator, ew. dwa kondy.

Te playery brzmią bez oversamplingu lepiej. Benpe ma Marantza CD94 MkII i ja mu wierzę.

Mozna zeobic przelaczalny. Potrzebny przelacznik dwie pozycje, cztery drogi. Szwajcarska ELMA to kolejne jakies 40 zł.

Profanacja mówisz? Zapewne tak. Ja ten player kupiłem dla TDA1541 i napędu CDM1. I chcę go też sprawdzić w roli transportu.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

To można zrealizować jako przełączalną opcję i samodzielnie ocenić - wszak wszystko to rzecz gustu ... :)

Ograniczenie do roli transportu mija się z celem, ale nie jest przymusem - może być, ale nikt

nie wymusza aby z niego korzystać ... czysto edukacyjny pomysł. :)

Gość rochu

(Konto usunięte)

On zagrał we wszystkich aspektach dźwięku porównywalnie z moim zestawem LINN Majik DS + Transparent Audio Digital Reference + Weiss Engineering Minerva/DAC2 tylko ... o ton, może dwa tony cieplej, bardziej muzykalnie co mi się bardzo, bardzo, bardzo podoba.

Jak go przerobisz na NOS to straci wiele na muzykalności, będzie bardziej detaliczny, mniej skupiony na barwie.

Po jakimś czasie w końcu cyfrowy syk na górze doprowadzi cię do kolejnej sprzedaży.

Nie przerabiaj tego Philipsa, zwłaszcza u fikusa.

Jak go przerobisz na NOS to straci wiele na muzykalności, będzie bardziej detaliczny, mniej skupiony na barwie.

Po jakimś czasie w końcu cyfrowy syk na górze doprowadzi cię do kolejnej sprzedaży.

Nie przerabiaj tego Philipsa, zwłaszcza u fikusa.

Hmmmm, zalezy mi właśnie na barwie, którą ma świetną. Może pomysł BoDeXa z tym przełącznikiem nie jest taki zły?

Przeciąć trzy ścieżki i zrobić cztery bypassy to potrafię sam, tu Fikus niepotrzebny :). Bardziej mi zależy na tym AES/EBU ale to proste jest, najwiekszym wyzwaniem będzie zrobienie dziury na gniazdo.

Dzięki za radę.

Pozdro

A optyczny toslink nie jest w SPDIF.

To jakis wczesny wynalazek Philips, chyba pierwszy CD-ek na rynku z optycznym wyjściem.

Bardziej mi zależy na tym AES/EBU ...

Na logikę - to Sony z Philipsem ustalili ten standard (Sony/PhilipsDIF) i odstępstwa od niego w wykonaniu

"stwórcy" byłyby komedią. :) Strzelam, że problem leży w nadajniku ( długość emitowanej fali ) - wystarczy

wymienić sam nadajnik na taki współczesny, standardowy i sprawa się w mgnieniu oka rozwiąże sama. Mogą

nie pasować piny swoją topologią, ale to łatwo ogarnąć, bo nadajnik powinien mieć ich 3 ( zasilanie, masa i

sygnałowy ) więc tylko ustalić, czy "nowy" ma takie samo napięcie pracy i po temacie - masz działającego Toslinka,

lub ... dodatkowy COAX, jak wywalisz ten opto-nadajnik. Dorabianie AES/EBU to ... niepotrzebne dodatkowe

elementy, mające wpływ na jakość sygnału, ale eksperyment nie drogi, a da fun i cenne doświadczenie , choć

pomysł aby nie korzystać z jego DAC-a pachnie "świętokradztwem" - prędzej widziałbym tam

dorobienie wejścia i przełącznika CD/ Ext IN , aby był trochę taki "niby uniwersalny vintage DAC" :) No i

może lepiej nie dziurawić póki co, a zrobić pająka bez gniazda - szkoda obudowy jeśli pomysł się nie sprawdzi.

To nie jest konstrukcja full balanced, aby czerpać z tego jakieś korzyści - to jedna kość i to "podstawowa", bez

A w symbolu - o "koronach" nie wspominając :)). Fajnie wyżyłowana na przemyślanej aplikacji i dobrych na tamte

lata podzespołach, ale nie oszukujmy się, to konstrukcja sprzed blisko 30 lat (!), a w technice cyfrowej trochę

się dzieje. Odświeżyć ważne podzespoły, może pomajstrować nad doszlifowaniem zasilania i cieszyć się dźwiękiem. :)

Do "odłączalnego" oversamplingu dobry byłby miniaturowy przekaźnik (hermetyczny i ze stykami w goldzie), nawet

gdzieś mi taki mignął chyba od rozebranego na części Accuphase, ale teraz nie kojarzę ... Coś dobierzesz.

No i może warto dmuchać na zimne, czyli tak przemyśleć przełącznik, aby zmiany były możliwe tylko w

pozycji stand-by , tak dla świętego spokoju, choć może to lekka przesada - Twoja decyzja :)

najwiekszym wyzwaniem będzie zrobienie dziury na gniazdo.

Tylko zmierz najpierw średnicę neutrika pod ten wykrojnik nawierca się mniejszym wiertłem np 6mm lu 8mm to zależy od średnicy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na logikę - to Sony z Philipsem ustalili ten standard (Sony/PhilipsDIF) i odstępstwa od niego w wykonaniu

"stwórcy" byłyby komedią. :) Strzelam, że problem leży w nadajniku ( długość emitowanej fali ) - wystarczy

wymienić sam nadajnik na taki współczesny, standardowy i sprawa się w mgnieniu oka rozwiąże sama. Mogą

nie pasować piny swoją topologią, ale to łatwo ogarnąć, bo nadajnik powinien mieć ich 3 ( zasilanie, masa i

sygnałowy ) więc tylko ustalić, czy "nowy" ma takie samo napięcie pracy i po temacie - masz działającego Toslinka,

lub ... dodatkowy COAX, jak wywalisz ten opto-nadajnik. Dorabianie AES/EBU to ... niepotrzebne dodatkowe

elementy, mające wpływ na jakość sygnału, ale eksperyment nie drogi, a da fun i cenne doświadczenie , choć

pomysł aby nie korzystać z jego DAC-a pachnie "świętokradztwem" - prędzej widziałbym tam

dorobienie wejścia i przełącznika CD/ Ext IN , aby był trochę taki "niby uniwersalny vintage DAC" :) No i

może lepiej nie dziurawić póki co, a zrobić pająka bez gniazda - szkoda obudowy jeśli pomysł się nie sprawdzi.

To nie jest konstrukcja full balanced, aby czerpać z tego jakieś korzyści - to jedna kość i to "podstawowa", bez

A w symbolu - o "koronach" nie wspominając :)). Fajnie wyżyłowana na przemyślanej aplikacji i dobrych na tamte

lata podzespołach, ale nie oszukujmy się, to konstrukcja sprzed blisko 30 lat (!), a w technice cyfrowej trochę

się dzieje. Odświeżyć ważne podzespoły, może pomajstrować nad doszlifowaniem zasilania i cieszyć się dźwiękiem. :)

Do "odłączalnego" oversamplingu dobry byłby miniaturowy przekaźnik (hermetyczny i ze stykami w goldzie), nawet

gdzieś mi taki mignął chyba od rozebranego na części Accuphase, ale teraz nie kojarzę ... Coś dobierzesz.

No i może warto dmuchać na zimne, czyli tak przemyśleć przełącznik, aby zmiany były możliwe tylko w

pozycji stand-by , tak dla świętego spokoju, choć może to lekka przesada - Twoja decyzja :)

Też wpadłem na pomysł żeby zmienić nadajnik Toslinka. Ale ... to wyjście optyczne nie jest mi za specjalnie potrzebne jeśli mogę dorobić AES/EBU wg. tego "schematu":

IMG_5486.jpg

I nie chodzi o to czy jest to ukłąd zbalansowany czy nie tylko o to, że mam wolny i przełączalny port AES/EBU w moim DACu. Korzystanie z wejścia optycznego byłoby upierdliwe ze względu na to, że jest ono z coaxem na jednym przełaczniku (wejściu). Czyli aby przełaczać pomiędzy nimi trzeba wyłączać jedno urządzenie i włączać drugie. Upierdliwe.

AES/EBU załatwia mi sprawę. Koszty żadne bo tylko jedno gniazdo Neutrika, dwa rezystory i transformatorek. Wszystko zmieści się na gnieździe.

Co do przekaźników i wł/wył upsamplingu nawet takie mam z projektu przełącznika dla trzech wkładek gramofonowych. Na razie zarzucam ten pomysł i robię tylko wyjście AES/EBU.

Dzięki za rady,

Pozdro

zzz

AES/EBU załatwia mi sprawę ...

Nie moja broszka, ale gdzieś tutaj gubi się sens tego "wintydżu", sprowadzając go do roli transportu i to w

dodatku na rozwiązaniu, które wprowadzi śmieci ... tak, tak ... doczytaj do końca stronę z której pochodzi

ten pomysł. Autor zebrał swoje przemyślenia w kilku dosadnych zdaniach, warto zerknąć tam ponownie ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Można także skonsultować mailowo.

Dla samego testu warto go podpiąć na ten czas coaxem i wyciągnąć stosowne wnioski co do wyższości, ale

żeby od razu wiertarą dłubać dziurę w takiej perełce ? :) Jak jesteś uparty, to zrób pająka i baw się do woli,

ale jak czytałem, to pierwsze odsłuchy po analogach były entuzjastyczne, więc dlaczego tak tego nie zostawić

i ew. skupić się na doszlifowaniu tego toru ?

Nie moje małpy i nie mój cyrk, ale ... nie idź tą drogą - cytując klasyka ... :)

Ukryta Zawartość

Też wpadłem na pomysł żeby zmienić nadajnik Toslinka. Ale ... to wyjście optyczne nie jest mi za specjalnie potrzebne jeśli mogę dorobić AES/EBU wg. tego "schematu":

IMG_5486.jpg

I nie chodzi o to czy jest to ukłąd zbalansowany czy nie tylko o to, że mam wolny i przełączalny port AES/EBU w moim DACu. Korzystanie z wejścia optycznego byłoby upierdliwe ze względu na to, że jest ono z coaxem na jednym przełaczniku (wejściu). Czyli aby przełaczać pomiędzy nimi trzeba wyłączać jedno urządzenie i włączać drugie. Upierdliwe.

AES/EBU załatwia mi sprawę. Koszty żadne bo tylko jedno gniazdo Neutrika, dwa rezystory i transformatorek. Wszystko zmieści się na gnieździe.

Co do przekaźników i wł/wył upsamplingu nawet takie mam z projektu przełącznika dla trzech wkładek gramofonowych. Na razie zarzucam ten pomysł i robię tylko wyjście AES/EBU.

Dzięki za rady,

Pozdro

zzz

Z spdifa ciężko zrobić aes/ebu za małe napięcie

generalnie s/pdif ma ~ 1Vpp ,a przydało by sie coś około 3.3Vdc

Mozna wywalić wtedy ten rezystor 400 ohm.

Pozdro

Nie moja broszka, ale gdzieś tutaj gubi się sens tego "wintydżu", sprowadzając go do roli transportu i to w

dodatku na rozwiązaniu, które wprowadzi śmieci ... tak, tak ... doczytaj do końca stronę z której pochodzi

ten pomysł. Autor zebrał swoje przemyślenia w kilku dosadnych zdaniach, warto zerknąć tam ponownie ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Można także skonsultować mailowo.

Doczytałem. Transformator jest be. No problemo, dwa machnięcia lutownicą. Zawsze można spróbować.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Wyjście AES/EBU w Philipsie CD960 zrobione. Jak kogoś ciekawi to zapraszam na blog.

Gra :).

Pozdro

• 3 tygodnie później...

To teraz Majikowi zrób takie "kuku AES/EBU", a z Phila wyjdź coaxem i efekt będzie odwrotny, na bank.

A to niby czemu?

Wyszedlem z kosci z sygnalem cyfrowym SPDIF, dokonalem symateryzacji 110 Ohm na transformatorze. Co ma być niby nie tak?

To jakis gorszy sygnał SPDIF mam?

Pozdro

Przepraszam,ze nie na temat..,czy Ktos wie jak odsluchac cala plyte na Qobuz,

Przyznam, że nie zrozumiałem pytania, a z Qobuza korzystam już pół roku.

Marcin Witam,

Mam od wczoraj Auralic Aries i testuje wlasnie Qobuz.

Chodzi o to, ze jesli otwieram nowe okno plyty ,ktora wybralem do odsluchu to gra tylko pierwszy utwor a nie cala plyte.

Wyszedlem z kosci z sygnalem cyfrowym SPDIF, dokonalem symateryzacji 110 Ohm na transformatorze.

Co ma być niby nie tak? To jakis gorszy sygnał SPDIF mam?

Jesteś w połowie bardzo interesującego doświadczenia, które może udowodnić, że to nie jest czysta matematyka.

Wystarczy, że dorobisz odbiornik AES/EBU i z powrotem dokonasz zamiany do postaci coax.

Mając już dwa takie sygnały ( 1 - czysty , 2 - po transformacjach ) możesz je podać na dwa wejścia coax tego samego

DAC-a i samodzielnie ocenić na tym samym torze. Myślę, że bardzo wiele osób byłoby ciekawe takiego porównania.

To może być duży wkład wiedzy praktycznej ... warto się szarpnąć. :)

Marcin Witam,

Mam od wczoraj Auralic Aries i testuje wlasnie Qobuz.

Chodzi o to, ze jesli otwieram nowe okno plyty ,ktora wybralem do odsluchu to gra tylko pierwszy utwor a nie cala plyte.

A klikasz na nazwę albumu? :)

Powinno grać

Jesteś w połowie bardzo interesującego doświadczenia, które może udowodnić, że to nie jest czysta matematyka.

Wystarczy, że dorobisz odbiornik AES/EBU i z powrotem dokonasz zamiany do postaci coax.

Mając już dwa takie sygnały ( 1 - czysty , 2 - po transformacjach ) możesz je podać na dwa wejścia coax tego samego

DAC-a i samodzielnie ocenić na tym samym torze. Myślę, że bardzo wiele osób byłoby ciekawe takiego porównania.

+1

Przy tym warto sprawdzić, czy w obu przypadkach masz ciągle "ten sam" sygnał bit-perfect. ;)

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Na stanby powinien się szybciej uruchamiać.

BTW - porównywałeś już jakość Qobuza i Wimpa na Ariesie?

Narazie Qobuz, i przyznam ze to jest przyszlosc.......

warto sprawdzić, czy w obu przypadkach masz ciągle "ten sam" sygnał bit-perfect. ;)

Jakąś płytę CD-DTS na pewno w swoich zbiorach posiada ...

Odbiornik juz mam ...w DACu.

Doswiadczenie mogloby byc niemiarodajne poprzez wplym dodatkowych kabli.

Pozdro

pomimo niby upadku CD są jeszcze firmy, które produkują napędy dla miłośników płyt.

Ktoś się tym już bawił?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.