Skocz do zawartości
IGNORED

Unitra - reaktywacja

Kazik II

Rekomendowane odpowiedzi

Gdybym widział, jakiekolwiek wymierne korzyści dla siebie, wynikające z udowodnienia moich kontaktów zawodowych z ZM Radmor,

Nie chodzi mi o to, żebyś cokolwiek udowadniał. Takie kontakty zawodowe z ZM Radmor może mieć każdy, kto potrzebuje coś zlecić do produkcji. Martwi mnie tylko powoływanie się na znajomości z ludźmi, których najwyraźniej nie znasz (bo skoro znasz pana Tomasza "kadrę Radiconu", to skąd taka drastyczna niewiedza), żeby się tylko uwiarygodnić i pisać głupoty.

Dodam jeszcze, że Baltlab też ma korzenie w Radmorze :) Z resztą obudowy powstają w ZM Radmor.

Obudowy powstają w ZM Radmor, ale bzdurą jest, że Baltlab ma korzenie w Radmorze! Kolejne brednie. Po co takie bzdety piszesz?

Czytam i widzę, że muszę wtrącić się do dyskusji a propos Radmor vs. Radicon - Amplifikator jako osoba blisko zaznajomiona zarówno z tematem, jak i z panem Burskim.

Kolejny bliski znajomy. Fascynujące to zaczyna być.

Panowie, ogarnijcie się. Piszecie nieprawdę i jeszcze się licytujecie kto kogo zna.

• Redaktorzy

Panowie, proszę nie offtopować. Ja prawie uścisnąłem dłoń prezydenta USA, ale jak będę chciał się tym pochwalić to założę wątek na Bocznicy.

Gość _avw_

(Konto usunięte)

Mam u siebie te słuchawki, używam ich teraz przy komputerze. Bardzo wygodne bo lekkie (ze wzgl. na ażurowa konstrukcję). W dużych muszlach mieszczą się nawet moje uszy. Grają całkiem dobrze i wbrew lekkiemu wyglądowi są chyba solidne.

W przytoczonej recenzji znajduje sie rozważanie na temat użytkowania tych słuchawek w sprzęcie przenośnym. To jakies nieporozumienie. jesli mówimy o kopii słuchawek z lat 70-tych, to na pewno nie były one przeznaczone do takiego celu. Druga sprawa że te legendarnwe słuchawki mozna dzisiaj skopiować przy pomocy chińskich raczek za niewielkie pieniądze. Co jakby pozostawia rysy na ich legendzie.

Co jakby pozostawia rysy na ich legendzie.

Samo wykorzystanie nazwy i logo Unitry, zagrywanie na sentymentach, to jedna wielka rysa na legendzie. Jeszcze zrozumiałbym, jakby słuchawki te były produkowane w Polsce, ale sprzedawanie chińskiego szajsu to nieporozumienie.

Gość _avw_

(Konto usunięte)

Miałem na mysli akurat coś przeciwnego. Ten obecny choński szajs nie jest gorszy od niegdysiejszej wspaniałości spod znaku Unitry. I to jest własnie rysa na legendzie.

Nie ma się co dziwić ponieważ epoki techniczne dzieli 40 lat różnicy. Wiec Unitra chcąc kontynuowac obecnosc znaku na rynku powinno siegać po produkty nie stylizowane na zabytkowe, bo to najwyżej taka egzotyka.

Ten obecny choński szajs nie jest gorszy od niegdysiejszej wspaniałości spod znaku Unitry. I to jest własnie rysa na legendzie.

Trudno jest uogólniać jakość produktów Zrzeszenia Unitra w pierwotnym wydaniu. Niektóre zakłady tworzyły ambitne konstrukcje, których jakość nie spadała w trakcie produkcji. Były również takie, o których nie mówi się z dumą.

Wiec Unitra chcąc kontynuowac obecnosc znaku na rynku powinno siegać po produkty nie stylizowane na zabytkowe, bo to najwyżej taka egzotyka.

Ja nie miałem na myśli stylizowania na dawny wygląd. Uważam, że jeśli już Unitra chce coś sprzedawać pod swoim szyldem, to współczesne wyroby ze współczesnym design'em, ale pod przyzwoitą jakością. Żeby nie było jak z obecną "Diorą", czy "Junakiem".

Gość _avw_

(Konto usunięte)

O diorze sie nie wypowim, ta nowa była tak mało obecna na rynku że trudno w zasadzie o jakieś rynkowe wyrocznie. natomiast współczesne junaki, poza znakiem firmowym ni emaja z junakiem nic wspólnego. Co więcej sa bardzo dobre własnie dzieki temu. Junak był bowiem wykonawczo mocno niedopracowany. Popularność zdobył wiele lat po zakończeniu produkcji dzieki kolekcjonerom z Niemiec. Jueszcz paredziesiąt lat temu nie wpuszczano Junaków na zloty klasycznych motocykli.

Wiec z tymi legandami to róznie bywa. Zwykle w legendzie jest niewiele prawdy.

. Co więcej sa bardzo dobre własnie dzieki temu. Junak był bowiem wykonawczo mocno niedopracowany. Popularność zdobył wiele lat po zakończeniu produkcji dzieki kolekcjonerom z Niemiec.

Żartujesz z tymi kolekcjonerami z Niemiec. Oni zawsze woleli słynne angielskie marki, na których nasi się wzorowali. Niestety Junak odziedziczył trochę wad. Mimo wszystko był o niebo zywotniejszy od współczesnych chińskich "junaków", które jak się udaje uruchomić w salonie, to jest sukces. Każdy, kto się choć trochę zna na motoryzacji omija szerokim łukiem chińskie jednoślady. Fakt, że oryginalnych Junaków jest coraz mniej, to i ceny rosną.

Jueszcz paredziesiąt lat temu nie wpuszczano Junaków na zloty klasycznych motocykli.

Na zlotach motocyklowych nigdy nie było, że kogoś nie wpuścili. Jedynym wyjątkiem były zloty wielbicieli konkretnej marki. Na zloty motocykli klasycznych wjeżdżałem śmiało pilnikiem i nawet na mnie krzywo nikt nie spojrzał. Prawa rynku, płacisz za wjazd to jesteś klient.

Junak tata miał junaka... Według legend i podań był czarny.

W każdym bądź razie każdy chciał go mieć.......... ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Junak tata miał junaka... Według legend i podań był czarny.

W każdym bądź razie każdy chciał go mieć.......... ;)

Musiałeś nawet w tym temacie wstawić zdjęcie swojego "unikatu"?

• 4 tygodnie później...
  • Redaktorzy

Były pytania, kiedy napiszę więcej o wzmacniaczu Unitra Edward. Oto on:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Pylon S.A będzie produkował obudowy i kompletne zestawy głośnikowe dla Unitry:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pylon S.A będzie produkował obudowy i kompletne zestawy głośnikowe dla Unitry:

PhonoGraph, Pylon, próba konsolidacji sprzedaży produktów pod jedną marką jest jakimś pomysłem marketingowym, bo o własnej twórczej myśli technicznej trudno w takim wypadku mówić. Nie twierdzę że to jest pomysł zły. Co ceny urządzeń to nie mam złudzeń. 2k za za znaczek zapłacą chyba jedynie lokalni patrioci.

Mam nadzieję że obie ww. firmy mają na tyle łebskich menadżerów żeby w ewentualnych kontraktach wykluczyć możliwość przejęcia przez Unitrę ich produkcji (mam na myśli patenty), jak również zabezpieczyć się przed monopolem na dystrybucję. Nie wiem kto zasiada w zarządzie Unitry, ale we współczesnym świecie takie żydowskie zapędy powoli stają się normą. Tak czy inaczej, obu małym firmom życzę samych sukcesów.

o własnej twórczej myśli technicznej trudno w takim wypadku mówić. Nie twierdzę że to jest pomysł zły

Niewykonalne jest stworzenie od podstaw producenta sprzętu działającego w dwóch dziedzinach (zespoły głośnikowe i wzmacniacz) tworzącego sprzęt na wysokim poziomie. Opracowanie technologii wymaga czasu i wielkich nakładów finansowych. Chyba, że ktoś chce wykorzystać inżynierę wsteczną.

Mam nadzieję że obie ww. firmy mają na tyle łebskich menadżerów żeby w ewentualnych kontraktach wykluczyć możliwość przejęcia przez Unitrę ich produkcji (mam na myśli patenty), jak również zabezpieczyć się przed monopolem na dystrybucję.

Podejrzewam, że sporządzeniem takiej umowy zajmują się profesjonalni prawnicy i wszelka możliwość przekrętów została wykluczona.

Nie wiem kto zasiada w zarządzie Unitry, ale we współczesnym świecie takie żydowskie zapędy powoli stają się normą.

Chyba nie rozumiesz zbytnio na czym polega ta współpraca. Zarząd Unitry nie ma tu za wielkiego pola do manewru, bo oni tylko za opłatą umożliwili wykorzystanie logo firmowego Unitry. Za wszelkie umowy i transakcje odpowiada zarząd firmy K-Consult, który oczywiście nastawiony jest tylko i wyłącznie na zysk. Korzystając z marki Unitry jednocześnie mają marketingową przewagę, bo ludzie mają pewien sentyment, nie ryzykykują także dobrej opinii swojej marki, którą zawsze mogą zmienić przecież. Podobnie było z Diorą, tylko tam ludzie nie dali się nabrać na Mantę za kilka tysięcy złotych i sprawa ucichła.

Sądzisz, że ludzie mają dziś sentyment do Unitry?... :-) ci którzy mieli go 30 lat temu są już dziś pod 50-tkę i nie myślą nawet o audio, a ci którzy zostali w tym hobby i przez te lata przerzucili wiele sprzętów mają już dobrze skonfigurowane systemy i mają świadomość, że sprzęt Unitry na tamten czas był ok, ale nic ponad to i dziś się nie liczy. Pozostaje jeszcze grupa młodych, ale ta grupa w ogóle nie jest zainteresowana stacjonarnym audio i nie ma żadnych sentymentów.

Sądzisz, że ludzie mają dziś sentyment do Unitry?... :-) ci którzy mieli go 30 lat temu są już dziś pod 50-tkę i nie myślą nawet o audio, a ci którzy zostali w tym hobby i przez te lata przerzucili wiele sprzętów mają już dobrze skonfigurowane systemy i mają świadomość, że sprzęt Unitry na tamten czas był ok, ale nic ponad to i dziś się nie liczy. Pozostaje jeszcze grupa młodych, ale ta grupa w ogóle nie jest zainteresowana stacjonarnym audio i nie ma żadnych sentymentów.

Mile mnie zaskoczyłeś trafnym podsumowaniem i ujęciem problemu z Unitrą.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

• 7 miesięcy później...

Unitra sie reaktywowala i Unitra-Klub rowniez, zapraszam milosnikow polskiej elektroniki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;)

Ukryta Zawartość

Unitra sie reaktywowala i Unitra-Klub rowniez, zapraszam milosnikow polskiej elektroniki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;)

Znowu nagle zaprzepaścisz cały dorobek wielu ludzi i znikniesz z UK?

Ukryta Zawartość

Ja nigdzie nie zniknalem serwer zniknal i nie mialem na to wplywu... Niestety nikt mnie nie wsparl finansowo, nie kazdy jest w stanie wydawac setki na serwer miesiecznie z wlasnej kieszenie mimo ze bylo 4000 userow to nikt nie chcial pomoc... Widac bylo od dawna ze sa problemy z serwerem wiec mogl ktos sie zaoferowac ale pewnie lepiej liczyc ze frajer shaman sam zaplaci... Tak czy inaczej teraz serwer przygotowal kol zdzichu ja juz mam dosyc robienia wszystkiego samemu a potem jeszcze bycia krytykowanym..

Ja nigdzie nie zniknalem serwer zniknal i nie mialem na to wplywu... Niestety nikt mnie nie wsparl finansowo, nie kazdy jest w stanie wydawac setki na serwer miesiecznie z wlasnej kieszenie mimo ze bylo 4000 userow to nikt nie chcial pomoc... Widac bylo od dawna ze sa problemy z serwerem wiec mogl ktos sie zaoferowac ale pewnie lepiej liczyc ze frajer shaman sam zaplaci... Tak czy inaczej teraz serwer przygotowal kol zdzichu ja juz mam dosyc robienia wszystkiego samemu a potem jeszcze bycia krytykowanym..

Byli ludzie, którzy chcieli pomóc, ale stawiali warunki, m.in. trzymanie poziomu portalu i konieczne z tym Twoje odejście. Ale Ty wolałeś pogrzebać pracę wielu pasjonatów i narzucać swój dyktat, co skutkowało drastycznym obniżeniem poziomu.

Byli ludzie, którzy chcieli pomóc, ale stawiali warunki, m.in. trzymanie poziomu portalu i konieczne z tym Twoje odejście. Ale Ty wolałeś pogrzebać pracę wielu pasjonatów i narzucać swój dyktat, co skutkowało drastycznym obniżeniem poziomu.

No dzieki za takie warunki hahaha niektorym to juz odbija..

No dzieki za takie warunki hahaha niektorym to juz odbija..

Za to, że zaniżałeś od początku poziom portalu, nie portafiłeś pohamować niektórych zapędów, czego następstwem było odejście ludzi z wiedzą i zapałem, możesz mieć pretensje tylko do siebie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.