Skocz do zawartości
IGNORED

raz jeszcze cd czy dac do 10k zl

szwagier83

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów

Najpier co mam , wzmacniacz calyx cti kolumny harbeth 30.1 i budzetowe cd marantz 6005. Ic to chord anthem a głośnikowe red dawn nordosta

Zastanawiam się nad lepszym cd lub dac-iem tak do 10k złotych nowy ,

I teraz już sam nie wiem czy mam kupić dobre cd np naim xs5 czy kupić dobrego daca a marantza zostawić jako transport ,

Co lubię albo czego oczekuje to troszkę cieplejszego dźwięku ale bez utraty sczegolowosci i daciazenia

Teraz jest już bardzo dobrze ale wiem że marantz cd jest ograniczeniem trochę systemu

Aha gram tylko z cd

Z góry dziękuję :)

:)

https://www.audiostereo.pl/topic/111825-raz-jeszcze-cd-czy-dac-do-10k-zl/

jako bardziej uniwersalny uwazam zakup daca za lepszy.mam nada m51 i takiego jako pewniaka serdecznie polecam.do tego kabel cyfrowy np kolegi michelangelo digix2(mam ponad 2 lata).duzo wejsc,wyjsc,rewelacyjne brzmienie,cene utargujesz!

Witaj,

jeśli grasz tylko z CD, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie zakup odtwarzacza CD. W Twoim systemie widziałbym odtwarzacz Naim CD5 XS, to moim zdaniem najlepsza konfiguracja. Można jeszcze ewentualnie posłuchać proponowanego powyżej Roksana Caspian M2.

Zapraszam na odsłuchy do naszego salonu, oczywiście obydwa urządzenia są dostępne. Najlepszym jednak wyjściem będzie przetestowanie odtwarzacza w Twoim systemie w domu, do czego namawiam, u nas masz taką możliwość bezpłatnie (w przypadku wysyłki jedynie ponosisz koszt przesyłki zwrotnej).

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość

(Konto usunięte)

przetestowanie odtwarzacza w Twoim systemie w domu, do czego namawiam, u nas masz taką możliwość bezpłatnie (w przypadku wysyłki jedynie ponosisz koszt przesyłki zwrotnej).

Chcę skorzystać z tej możliwości.

Niemniej dla pewności, proszę potwierdzić powyższe, że : jedynym wydatkiem jaki należy ponieść, jest pokrycie kosztów zwrotu odtwarzacza.

Jak chcesz ciepłe cd to wspomnianego powyżej Caspiana odpuść. To nie jest ciepły CD.

Ostatnio ktoś sprzedawał electrocompanieta emc1up za 10k, odtwarzacz chyba miał 3tyg, także praktycznie nowy i to moim zdaniem byla opcja warta rozważenia jeżeli słuchasz tylko z cd.

----------------------------------------------------

Co lubię albo czego oczekuje to troszkę cieplejszego dźwięku ale bez utraty sczegolowosci i daciazenia

budzetowe cd marantz 6005. Ic to chord anthem a głośnikowe red dawn nordosta - są przeciwieństwem tego czego oczekujesz .

Czasem trafia się używany Xindak DAC20 za około 4000zł i to by mógł być dobry wybór . Chociaż jak bym sprzedał kable , kupił bardziej neutralne ( poczytaj o Qed Ruby w klubie Qed ) a szukał neutralnego DACa .

Nie znam tego Marantza jak się zachowuje w roli napędu CD do DACa bo być może można kupić coś tańszego jako napęd i dołożyć do Auralic Vega . Powinno starczyć jak się dobrze potargujesz . Vega świetnie się zgrywa z CTI .

W przypadku zwrotu jedynym kosztem jest przesyłka zwrotna. Nie pobieramy żadnych pieniędzy za wypożyczenia, odsłuchy itp.

Kontaktuj się proszę z salonem i rozmawiaj z Marcinem Graczykowskim (605 725 900) lub Michałem Chmieleckim (605 789 290), uzgodnisz sobie wszelkie szczegóły.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Na allegro jest wysyp M2TECH Young już od 2700. Warto.

Do tego kupił bym Palmera z giełdy hifi.pl

Za 4500 można mieć świetne, neutralne granie.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ale przecież jedno nie wyklucza drugiego! Przecież są urządzenia które są CD/DAC w jednym i to jest najlepsza opcja, rozwojowa na przyszłość a jednocześnie nie zamyka opcji słuchania CD.

Sly ma racje, CD z wejściem na daca'a byłby najlepszym rozwiązaniem, tyle ze takich urządzeń z dostępnym laserem i jeszcze grających ciepło jest bardzo mało.

Na allegro jest wysyp M2TECH Young

Warto by się zastanowić skąd ten wysyp .

Ale przecież jedno nie wyklucza drugiego! Przecież są urządzenia które są CD/DAC w jednym i to jest najlepsza opcja, rozwojowa na przyszłość a jednocześnie nie zamyka opcji słuchania CD.

Znasz coś ciekawego w okolicach dychy ?

Wydaje mi się że warto się sprężyć i pójść w Vegę ( pewnie za 12000zł da się wyrwać ) . Tym bardziej że świetnie się zgrywa właśnie z Calyxem CTI .

Wysyp M2TECH Youngów wynika z wprowadzenia nowego modelu - Young DSD. Lepszy nowy Young niż stary ;-)

Dzięki temu cena za używany dramatycznie spadła.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

budzetowe cd marantz 6005. Ic to chord anthem a głośnikowe red dawn nordosta - są przeciwieństwem tego czego oczekujesz .

Czasem trafia się używany Xindak DAC20 za około 4000zł i to by mógł być dobry wybór . Chociaż jak bym sprzedał kable , kupił bardziej neutralne ( poczytaj o Qed Ruby w klubie Qed ) a szukał neutralnego DACa .

Nie znam tego Marantza jak się zachowuje w roli napędu CD do DACa bo być może można kupić coś tańszego jako napęd i dołożyć do Auralic Vega . Powinno starczyć jak się dobrze potargujesz . Vega świetnie się zgrywa z CTI .

Co do auralic Vega to ciezko używany kupić w ciemno trochę ryzyko w takiej cenie bez odsluchu .

Do do kabli to qed ruby to nie jest duży wydatek bo 2razy po 2.5 można mieć ze 300 złotych więc myślę że może spróbuję .mam też Atlas hyper 2.0 kable głośnikowe i IC vdh c5bay hybrid ,

Powiedz dlaczego red dawn i anthem nie pasują ? Dzięki

Do 10kzlotych dac z cd znalazłem Music Fidelity M6CD ale nigdy nie miałem produktów tej firmy więc można było by wypożyczyć na testy

Tzn co? Nie podaję symbolu konkretnego Ayona bo ceny są różne ale miałem swego czasu na testy CD5s i to był bardzo dobry CD jak i DAC, tyle, że droższy niż zakładany tu budżet. Inne modele są tańsze ale nie testowałem ich.

A nic tak się usmiechnalem ;)

Z cd z wejściem na daca miałem Sugden'a Masterclass (tda1541a, dostępny philips) i gdyby nie to, ze autor szuka ciepłego cd to bym go gorąco polecił.

Z tym budżetem stać Cię na high-endowe odtwarzacze jak Wadia, Luxman, McIntosh, Accuphase. Ja bym je odsłuchał i zobaczył czy dźwięk mi odpowiada a nie pytał się na forum ...

hajendowe to moze one były kilkanascie lat temu, kupno takiej starej wadi to chyba nie do konca...Technologia w cedekach poszła tak do przodu ze sobie bym głowy nie zawracał starymi akupejtami itd. Ten nowy cedek tri jest swietny posłuchaj.

ayon tez jak najbardziej tak, lub jak cos tanszego to włoski lektor,

Co do auralic Vega to ciezko używany kupić w ciemno trochę ryzyko w takiej cenie bez odsluchu .

Pisałem o nowym po dobrym targowaniu .

Powiedz dlaczego red dawn i anthem nie pasują ? Dzięki

Bo

oczekuje to troszkę cieplejszego dźwięku ale bez utraty sczegolowosci i daciazenia

Szwagier23 ma kabelki z zupełnie innej półeczki,proponowanie Qeda to jakiś żart!

Cenowej tak a jakościowej niekoniecznie.

Ja sprzedałem Albedo Air 1 z rodowanymi widłami a Koledzy porównywali z kablami po 4-7000zł i został Ruby .

No chyba że ktoś musi zapłacić żeby być zadowolonym a to inna sprawa :)

Pisałem o nowym po dobrym targowaniu .

Bo

Cenowej tak a jakościowej niekoniecznie.

Ja sprzedałem Albedo Air 1 z rodowanymi widłami a Koledzy porównywali z kablami po 4-7000zł i został Ruby .

No chyba że ktoś musi zapłacić żeby być zadowolonym a to inna sprawa :)

Muda44 'Bo ' to dla mnie male rozwinecie ,jesli uwazasz ze nie sa dobre to chociaz użył byś jakiegoś argumentu

A chociaz miałeś te kabelki czy tylko z prasy i netu wiesz o nich -porownywales je ?? Wiem że im droższy tym nie koniecznie lepszy bo czasem ten tańszy zgra się z systemem albo komus będzie pasował ten dźwięk

Auralic VEGA nie trzeba słuchać. Można brać w ciemno.

Właśnie słucham nowego nabytku ;-)

Bajka !

Muda44 'Bo ' to dla mnie male rozwinecie ,jesli uwazasz ze nie sa dobre to chociaz użył byś jakiegoś argumentu

Red Dawn to kabel szybki , przejrzysty , płaski . Bez wypełnienia , barw itd . Czyli nie to czego Ci brakuje .

Chord to też nie w tą stronę .Prędzej VDH The First Ultimate MKII .

Wiem że im droższy tym nie koniecznie lepszy bo czasem ten tańszy zgra się z systemem albo komus będzie pasował ten dźwięk

Poczytaj w klubie Qed o Qed Ruby . Ceny kabli są idiotyczne i mocno naciągane .

Mamy w końcu kabel głośnikowy w normalnej cenie .

Spróbuj sam , wiele nie kosztuje .

Auralic VEGA nie trzeba słuchać. Można brać w ciemno.

Właśnie słucham nowego nabytku ;-)

Bajka !

Trochę bym był ostrożny z tą stanowczością .

Kolega od którego miałem Vegę dokładnie tak samo mówił .

Vega jak pisałem fajnie się zgrywa z CTI Calyxa . Za to ta sama Vega za cholerę nie chce grać z Krellem S300i a z którym świetnie gra Stream Magic 6 - i lepiej niż Vega .

Zresztą opisałem to w wątku o Vedze .

Sorki muda44, ale Ci nie wierzę. Dobry DAC jest neutralny i zawsze dobrze gra niezależnie od systemu. A jak źle gra to znaczy, że reszta systemu jest źle dobrana. Wpierw trzeba dobrze zestawić duet wzmacniacz - kolumny a potem wybrać DAC. Najlepszy na jaki Cię stać. Dobry DAC zawsze dobrze zagra.

Widzisz Piopio,

Jak nie masz Xindaka, s300i, CA i kabli Qed Ruby to jeszcze mało słyszałeś ;)

ale nie martw się !!! Na 100% już o tym czytałeś bo nie ma już prawią wątku na AS, w którym byś o tych klockach nie było wspomniane.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.