Skocz do zawartości
IGNORED

srebrne okablowanie w kolumnach, a niskie tony

tomaen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanko. Czy w sekcji niskotonowej w kolumnach głośnikowych kabel ma duży wpływ na dół pasma.

W moich kolumnach podstawkowych mam wymienione wewnątrz okablowanie. Całość to srebro. Wysokie wysokie i średnica mi się podobają, ale bas jest wycofany. Czy krótki kabel idący od zwrotnicy do głośnika ma duże znaczenie na jakość niskich tonów ?

Ma duże. Może być takim zwężeniem autostrady.

Jeżeli masz mało basu, to w sumie normalna sprawa przy posrebrzanym kablu, popróbuj z miedzianym jak najczystszym. Oczywiście odpowiedniej grubość kabla, min. 2,5mm^2 w zależności od mocy kolumn.

Głośniki w kolumnach to Formuła 1, Primeradivision. Najlepsze z najlepszych, czyli Isophon z lat 70 :)

Też myślałem nad grubym miedziakiem do sekcji niskotonowej. Ale kabel x za parę zł za metr będzie gorszy, od kabla z marką droższego. Czy dla sekcji niskotonowej to ważne ?

Kup na metry porządną miedzianą plecionkę 2,5 do 4mm2. Okabluj nią od terminala do zwrotnicy i od zwrotnicy do głośnika. Na twoim miejscu poczytałbym konkretrnie jaki kabel wybrać, bo to będzie miało duży wpływ na brzmienie.

Czy dla sekcji niskotonowej to ważne ?

To bardzo ważne.
  • Redaktorzy

Tak się zastanawiam. Mógłbym nawet zaeksperymentować, bo mam całe wewnętrzne okablowanie zrobione srebrnym multistrandem (niskotonowy jest podwójny). Ale niestety wyjścia są pojedyncze, a kable głośnikowe też ze srebra, więc trudno mi coś tu zmienić na większą skalę.

rydz czytelność z głośników KK10 Isophona wysokotonowych jest niesamowita. Dojdzie bas i będzie super.

Dodam, że nie wystarczyło tego srebra, które poszło na wysokie i średnie i na bas poszło srebro wcześniej wyjęte z interkonektu.

Ic w systemie mnie nie zachwyciło, bo równowaga tonalnej nie było, górę faworyzował. Obecnie mam srebro w ic, które jest w kolumnach na średnich i wysokich. Ic w systemie bardzo fajnie się sprawuje.

Wychodzi na to, że to był duży błąd, aby srebro, które nie sprawdziło się w ic dawać na bas.

A jak to się ma do miedzianego drutu nawiniętego na cewkach? Tam jest kilkadziesiąt (a raczej kilkaset) metrów drutu?

Też mam Isophon KK10, średnie KM11 + 25cm basowy.

Sam jestem zwolennikiem okablowania typu solid core. Eksperymentowałem z różnymi rozwiązaniami i jeżeli chodzi o bas, to najlepiej się sprawdza drut 1 bądź 1,2mm. Sam mam aktualnie w na niskośredniotonowcu, Jantzena Solid Core 6N 17 awg i uważam, że bas jest świetny. Jak w to miejsce wrzuciłem srebro solid 1 mm z f-my Proma (jubilerskie), basu było więcej i był bardziej energetyczny.

Nie myśl - słuchaj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.