Skocz do zawartości
IGNORED

Forum - funkcjonalność, sprawy techniczne i organizacyjne

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Przemysław_51508 napisał:

...czy ty lecisz na policje gdy w twojej obecności ktoś w niewybredny sposób nazwie głowę państwa?

Sygnalizujesz złamanie prawa?

Znów nie wiesz o czym mówisz. Poczytaj czym jest "zniesławienie" zanim w ciemno palniesz, że coś jest złamaniem prawa.

Ps.

W realnym świecie buraki trzymają się ode mnie z dala albo nie buraczą, sam nie wiem.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Administratorzy
1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Znów nie wiesz o czym mówisz. Poczytaj czym jest "zniesławienie" zanim w ciemno palniesz, że coś jest złamaniem prawa.

nadal

image.png

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

Trochę mało, wklejałem tu kiedyś artykuł wraz z przykładowymi wyrokami sądu... nie tylko ja wklejałem.

9 minut temu, szymon1977 napisał:

15 minut temu, Przemysław_51508 napisał:

Można zapytać ciebie czy ty lecisz na policje gdy w twojej obecności ktoś w niewybredny sposób nazwie głowę państwa?

§  2. 

Kto publicznie znieważa Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej,

podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jeszcze raz @szymon1977.

Sygnalizował byś?

Ukryta Zawartość

• Administratorzy
8 minut temu, szymon1977 napisał:

Trochę mało, wjlejałem tu kiedyś artykuł wraz z przykładowymi wyrokami sądu... nie tylko ja wklejałem.

Było. Nadal nie za dobrze. 

Teraz, Przemysław_51508 napisał:

§  2. 

Kto publicznie znieważa Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej,

podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-karny-16798683/art-135

To jeszcze raz @szymon1977.

Sygnalizował byś?

Ostatni wyrok stanowi inaczej ale jak widać to jednostkowa sprawa.

https://wiadomosci.onet.pl/warszawa/jakub-zulczyk-uniewinniony-w-sprawie-zniewazenia-prezydenta/0kkjcxw

19 minut temu, Espectro napisał:

Ostatni wyrok stanowi inaczej ale jak widać to jednostkowa sprawa.

Ukryta Zawartość

Ten wyrok nie stanowi inaczej, a dokładnie tak jak znaczenie słowa "zniesławienie". Na początek polecam wiki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Administratorzy
Teraz, szymon1977 napisał:

Ten wyrok nie stanowi inaczej, a dokładnie tak jak znaczenie słowa "zniesławienie". Na początek polecam wiki

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Zniesławienie

Oczywiście nie pochwalam takiego zachowania i jestem dość mocno zdziwiony wyrokiem.

Gość

(Konto usunięte)

@Espectro Przesadzacie z tymi punktami karnymi. Wątek o Bidenie to jakby ogólny watek o USA (bo nie ma osobnego) więc mój wpis był jak najbardziej na temat.

PS. Donosiciel łazi za mną po wszystkich wątkach i każdy mój wpis durnym uśmieszkiem kwituje. Może za to jakaś kara mu się należy?

Edytowane przez JuG
18 minut temu, Espectro napisał:

Oczywiście nie pochwalam takiego zachowania i jestem dość mocno zdziwiony wyrokiem.

Ja też buractwa nie pochwalam, notomiast wyrok da się zmieścić w prawnym znaczeniu określenia "zniesławienie" i odbiera sens pytaniu zadanemu 2x przez Przemysława. Otóż nie poleciałbym na Policję zgłosić czegoś, co nie jest przestępstwem a zwykłym buractwem, ale jak już pisałem, w realnym życiu buraki utrzymują social distancing lub nie buraczą.

-----

Polecam też poczytać co to jest "zniewaga"

Ukryta Zawartość

Znajomość prawa pozwala poruszać się tuż przy jego krawędzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

4 godziny temu, Espectro napisał:

Na płynnym jest całkowicie inny sposób prezentowania działów oraz tematów. Filtrowane są po tym co wybierze się po prawej stronie i pokaże tylko to co kogo interesuje. np: bocznica lub tylko tematy Hi-Fi

Tylko dlaczego on mi się sam włączył? O to mi chodzi.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Teraz, Espectro napisał:

To jest kwestia dyskusyjna. Człowiek umownie zwany prezydentem w istocie zasłużył sobie na mocniejsze epitety, zważywszy na całokształt jego zachowania, nierzadko  absurdalnego dość 😉

I jeszcze tu, prawnik nt zniewagi:

Ukryta Zawartość

"...niepubliczne znieważające wypowiedzi formułowane pod nieobecność ich adresata nie wypełniają znamion przestępstwa."

"...dla oceny zachowania znieważającego należy uwzględnić normy społeczne. Zachowanie sprawcy powinno być więc powszechnie przyjęte za obraźliwe..."

"...do znamion przestępstwa zniewagi nie należy subiektywne poczucie poniżenia u pokrzywdzonego..."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

• Administratorzy
35 minut temu, JuG napisał:

@Espectro Przesadzacie z tymi punktami karnymi. Wątek o Bidenie to jakby ogólny watek o USA (bo nie ma osobnego) więc mój wpis był jak najbardziej na temat.

PS. Donosiciel łazi za mną po wszystkich wątkach i każdy mój wpis durnym uśmieszkiem kwituje. Może za to jakaś kara mu się należy?

Mozna na PW ?

28 minut temu, fozzie napisał:

Tylko dlaczego on mi się sam włączył? O to mi chodzi.

Jak nie wie co wybrać to pewnie wybiera się sam jako pierwszy. Trudno powiedzieć dlaczego.

16 minut temu, argus napisał:

To jest kwestia dyskusyjna. Człowiek umownie zwany prezydentem w istocie zasłużył sobie na mocniejsze epitety, zważywszy na całokształt jego zachowania, nierzadko  absurdalnego dość 😉

Nadal nie jest fajne gdy nazywamy swego Prezydenta w ten sposób.

I nie chodzi mi o kwestie polityczne. Mniejsza pomińmy ten temat zaś sam wyrok to raczej zagrywka luki i umiejętnego lawirowania między zagwozdkami prawnymi.

37 minut temu, JuG napisał:

Donosiciel łazi za mną po wszystkich wątkach i każdy mój wpis durnym uśmieszkiem kwituje. Może za to jakaś kara mu się należy?

Kara - owszem... ale za co? Za łażenie po Forum, za zgłaszanie postów mogących być niezgodnymi z Regulaminem, czy za klikanie lajków? Ja pier...

• Administratorzy
14 minut temu, szymon1977 napisał:

"...niepubliczne znieważające wypowiedzi formułowane pod nieobecność ich adresata nie wypełniają znamion przestępstwa."

ok. W sprawie z Prezydentem było to troche inaczej i publicznie. 

Rozumiem i znam różnice. 

Teraz, Espectro napisał:

ok. W sprawie z Prezydentem było to troche inaczej i publicznie. 

Rozumiem i znam różnice. 

Na początek przeczytaj uważnie i dokładnie wszystkie linkowane przeze mnie artykuły, a nie skupiaj się na czymś, co jako ciekawostkę zacytowałem a nie wyjaśnienie sprawy. Zaznaczę, to tylko na początek. BTW wyrok w tej sprawie dla mnie też dziwny, ale taki jest efekt gdy w sądzie ma się gorszego prawnika.

• Administratorzy
1 minutę temu, JuG napisał:

Dziękuję Panu za złagodzenie podejścia do wpisów nie na temat ale jednak pokrewnych. 🙂

Poprawa nazwy tematu. Dopisanie "Wątek ogólny o USA" 

To jeszcze ciekawy artykuł nt "pomówienia":

Ukryta Zawartość

"Przedmiotem ochrony z cytowanego artykułu jest przede wszystkim dobre imię innego człowieka. ... Podlega ochronie nawet wówczas, gdy dana osoba ma w społeczności złą opinię, nawet opartą na obiektywnych przesłankach."

"Wypowiadanie takich słów tylko w obecności samego zainteresowanego nie jest pomówieniem, bowiem nie prowadzi to do poniżenia go w opinii publicznej. Takie zachowanie podnoszącego zarzut może jednak wypełniać znamiona przestępstwa zniewagi (art. 216 kk)."

"Pomawiany podmiot nie musi być wskazany imiennie, jeżeli, biorąc pod uwagę inne okoliczności, można go zidentyfikować..."

"Ocena zniesławiającego charakteru informacji zależy od kryteriów obiektywnych, a nie od subiektywnego odczucia osoby, której one dotyczą. Decydujące znaczenie ma więc stwierdzenie, czy w odczuciu społecznym zarzut ma charakter zniesławienia."

Ps.

Prawo to pasjonująca lektura, ale trzeba kilka lat je czytać, a także wyroki i komentarze aby zacząć je rozumieć. Geneza prawa, język prawny, zasady interpretacji prawa... uczta dla umysłu.

Ukryta Zawartość

• Administratorzy
3 minuty temu, szymon1977 napisał:

ależy od kryteriów obiektywnych, a nie od subiektywnego odczucia osoby, której one dotyczą.

Subiektywnego odczucia osoby której one dotyczą. Czyli że Prezydenta nie poruszyły słowa owego dzienikaża i dlatego sprawę zgłosił (nie bezpośrednio) do sądu o zniesławienie. 

Ja rozumiem ale nadal to słabe jest. A i tak nie nam to oceniać jak widać a sąd widać twierdzi inaczej. 

Tym samym także wyjaśnił Pan iż jeżeli wpis kogoś na forum w sposób bezpośredni obraża i osoba ta tak odczuwa i zgłosiła wpis to sprawa jest mega prosta wtedy rozumiem dla moderacji ?

45 minut temu, Espectro napisał:

Subiektywnego odczucia osoby której one dotyczą. Czyli że Prezydenta nie poruszyły słowa owego dzienikaża i dlatego sprawę zgłosił (nie bezpośrednio) do sądu o zniesławienie. 

Że co?

Ja rozumiem ale nadal to słabe jest. A i tak nie nam to oceniać jak widać a sąd widać twierdzi inaczej. 

Dla mnie to też słabe jest, ale nie wypowiem się nie znając akt sprawy.

Tym samym także wyjaśnił Pan iż jeżeli wpis kogoś na forum w sposób bezpośredni obraża i osoba ta tak odczuwa i zgłosiła wpis to sprawa jest mega prosta wtedy rozumiem dla moderacji ?

Nie do końca. Subiektywne poczucie bycia obrażonym nie jest tu żadnym kryterium oceny - istotna jest obiektywna ocena użytego określenia. No i biorąc pod uwagę określenia używane w tej społeczności w wątkach politycznych czy kościelnych, słowo np "burak" nie jest zbyt obraźliwe, nie wykracza też poza normy języka potocznego, w przeciwieństwie do np "ch.j", "kur.a" czy "skur.syn"... choć niektórzy i przed takimi określeniami się tutaj nie powstrzymują.

Warto też zauważyć, że odpowiedź pięknym za nadobne decydująco wpływa na ciężar popełnionwgo czynu. Dlatego sam albo zgłaszam - albo odpyskuję,  a kei odpyskowałem to nie zgłaszam, bo jeśli odpyskuję to zgłoszenie zasadniczo traci uzasadnienie.

A prosto to się teoretyzuje, dlatego pełnionej funkcji nie zazdroszczę. Natomiast szczerze mnie śmieszy patrząc czego od innych wymagąją stali bywalcy wątków politycznych i kościelnych jeśli widzę, na jakie dno sprowadzili kulturę dyskusji w tamtych wątkach.

Na PW miałbym o tym pisać??
Po co by pan potem opisał to w tym temacie nie tak jak to miało miejsce?   🙂

Już to tu kilka dni temu przerabiałem.....i w przeciwieństwie ja za swoje pomyłki przepraszam .

W dniu 11.02.2022 o 09:45, Espectro napisał:
W dniu 11.02.2022 o 09:10, Maju napisał:

Widać że tu za dużo wymagam żądając minimum szacunku dla JPII.....

Ale nikt nie wspominał tutaj nawet o JP II nawet. Co jest ?

Może pan myślał że jak zamknie ten temat to zapomnę o tym i będzie mógł dalej pisać nieprawdę o tym co ma miejsce....TO JEST!

W dniu 11.02.2022 o 08:19, Maju napisał:

I tak Jana Pawła II może taki jeden z drugim (który mu do pięt nie dorasta) nazywać do woli "bestią" a moderacja zgłoszenia ma w.....pewnie i inni by to zgłosili, ale nie zgłoszą, bo wiedzą że moderacja będzie i to mieć w......

A może pan podziela zdanie takich (jak tu o sobie piszą "normalnych", którzy mu do pięt nie dorastają), że żadnym autorytetem nie jest i w imię głupio pojętej wolności słowa można go tu na tym forum do woli obrażać?
A może tak jak on nie rozumie pan że krytyka nie polega na tym że się kogoś obraża.....BEZPODSTAWNIE obraża używając do tego nieadekwatnie podłych określeń a "popiera się" to tylko kłamstwami, pomówieniami  i powielaniem niesprawdzonych informacji!

To trzeba było tak od razu.....nie traciłbym czasu.

Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

• Administratorzy
16 minut temu, Maju napisał:

Może pan myślał że jak zamknie ten temat to zapomnę o tym i będzie mógł dalej pisać nieprawdę o tym co ma miejsce....TO JEST!

W dniu 11.02.2022 o 08:19, Maju napisał:

Temat na weekendy zamykam czasami aby unikać spamowania offtopowymi wpisami.

17 minut temu, Maju napisał:

pojętej wolności słowa można go tu na tym forum do woli obrażać?

Obrażać nikogo sie nie powinno.

18 minut temu, Maju napisał:

A może tak jak on nie rozumie pan że krytyka nie polega na tym że się kogoś obraża.....BEZPODSTAWNIE obraża używając do tego nieadekwatnie podłych określeń a "popiera się" to tylko kłamstwami, pomówieniami  i powielaniem niesprawdzonych informacji!

To nie jest krytyka. To atak personalny na inną osobe a nie krytyka.

26 minut temu, Espectro napisał:

To atak personalny na inną osobe a nie krytyka.

Mnie tego nie trzeba mówić, ja to wiem.....szkoda że tego nie wiedzą ci (ten) którym takie wpisy zgłaszałem.

Tak jak tu wcześniej pisałem jakiemuś moderatorowi nie spodobały się niegdyś epitety jakimi określiłem Stonogę gdy wulgarnym językiem brednie o Rydzyku wygadywał.....wpis usunięto a ja należne punkty za to dostałem.
Tymczasem okazuje się że wpisy o JPII mogą wisieć nadal.....nikt tego nie usuwa.

Tu przypomnę (by wybrzmiało, dotarło), że nie zależy mi kompletnie na karaniu biedaków którzy muszą tak o nim pisać.....zupełnie mi nie zależy.

Można w takich przypadkach skorygować wpis zwracając uwagę na niestosowny język.....prawda?
W przypadku moich wpisów miewało to miejsce, nawet wtedy gdy korygujący mijał się z prawdą......i było dobrze.    :))

Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

• Administratorzy
4 minuty temu, Maju napisał:

którzy muszą tak o nim pisać.

Tu jest jakiś front tych co musza pisać ?

6 minut temu, Maju napisał:

Można w takich przypadkach skorygować wpis zwracając uwagę na niestosowny język.....prawda?

Można. Ale tak jak pisaliśmy wcześniej na PW lepiej z oponentem nie rozmawiać a wpis zgłaszać gdy jest ewidentnym atakiem personalnym na Pana osobę.

Oj ten Karolek Wielki widzę mocno utkwił w móżdżkach, co poniektórych. 

Trudno pogodzić się z tym, że był jaki był, biedacy....

13 minut temu, Maju napisał:

W przypadku moich wpisów miewało to miejsce, nawet wtedy gdy korygujący mijał się z prawdą......i było dobrze.    :))

Bo wszyscy w ocenie tego ..... się mijają z prawdą, tylko nie Ty i tobie podobni.

Wiesz tyle ile masz wiedzieć, a że po latach wychodzi prawda o tym ojczulku nieświętym,  towar w móżdżkach uwiera....

9 minut temu, sir.jax napisał:

Oj ten Karolek Wielki widzę mocno utkwił w móżdżkach, co poniektórych. 

Trudno pogodzić się z tym, że był jaki był, biedacy....

Bo wszyscy w ocenie tego ..... się mijają z prawdą, tylko nie Ty i tobie podobni.

Wiesz tyle ile masz wiedzieć, a że po latach wychodzi prawda o tym ojczulku nieświętym,  to was w móżdżki uwiera....

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Tu jest jakiś front tych co musza pisać ?

Tak.....jest z nimi tak jak w tej piosence "śpiewać każdy może"......     :)))

Wystarczy zajrzeć do wiadomego tematu.....tam jest to jak na dłoni.....tu też o tym muszą jak ten wcześniej....GOŁOSŁOWNIE i ordynarnie jak widać!!

25 minut temu, Maju napisał:

Można. Ale tak jak pisaliśmy wcześniej na PW lepiej z oponentem nie rozmawiać a wpis zgłaszać gdy jest ewidentnym atakiem personalnym na Pana osobę.

Pan czyta moje wpisy???????
Chodzi o lżenie nie mnie ale Jana Pawła II
Przecież piszę, powtarzam n-ty raz że te wpisy ZGŁOSIŁEM!!!

Edytowane przez Maju

• Administratorzy
1 minutę temu, Maju napisał:

Przecież piszę n-ty raz że te wpisy ZGŁOSIŁEM!!!

Nie ja wszystkie rozpatruję.

5 minut temu, Espectro napisał:

Nie ja....

Miło słyszeć że mogłoby być inaczej gdyby rozpatrzył ktoś inny.....ale czy to nie daje do myślenia że dla pełniącego tu rolę moderatora nazwanie bezpodstawnie osoby JPII "bestią" jest dopuszczalne.....zwłaszcza że jak nazwałem obelżywie osobę na której ciąży obecnie blisko 200 zarzutów to nawet zostałem ukarany.    🙂

Edytowane przez Maju

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.