Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel zasilający ok 200zł (czyli kłótnia o kable)

rayfe

Rekomendowane odpowiedzi

Gość numik

(Konto usunięte)

numik, moje rozważania biorą się stąd, że słuch ludzki jest zawodny i ludzie często dają się ponieść recenzjom i wrażeniom, które nie mają żadnego odbicia w rzeczywistości na co przedstawiłem dowód w postaci linka z obszerną dokumentacją ślepych testów.

Twoja reakcja, podobnie jak mudy44 jest typowa dla zwolenników grania kabli - "ja słysze różnice więc nic więcej nie potrzebuję". Wszystko byłoby fajnie gdyby chodziło o zabawki warte 5 lub 10 zł, i każdy mógłby sobie popróbować bezboleśnie sam ale ceny niektórych kabli są po prostu chore.

Jeśli zatem ktoś zwraca się tutaj z prośbą o informację o sieciówkach, uważam że każdy prawo wyrazić swoje zdanie. Moje jest takie, że kable sieciowe nie grają, co potwierdzają testy ABX. Wiem, że takich jak Ty nie przekonam, Wy słyszycie różnice między sieciówkami, i testy miałyby zapewne inne wyniki, gdybyście brali w nich udział..

uspokoję Cię - nie było większego antykablowca niż ja (w sensie zasilania). Na Baltlabie, na którym postanowiłem to na wszelki wypadek zbadać za moją ciężką krwawicę szczena mi opadła. Nie będę się oszukiwał, że było inaczej. Poza tym, dziewczyna ma wrażliwy słuch po szkole muzycznej. Uwierz mi, nawet nie wiedziała, że istnieją kable zasilające poza tymi za 5 zeta. Zmieniłem kabel gdy była w sypialni, marudziła że ten Baltlab tak se gra. Nawet nie wiedziała że kabel jest w domu. Jej wrażenia słuchowe były w zasadzie identyczne jak moje, a ja nic nie mówiłem, nie sugerowałem, sama była w szoku, że nagle zaczął grać. Uspokoiłem się, że nie świruję i z antyzasilacza sałem się prozasilaczem, bez najmniejszych wątpliwości dzięki przypadkowemu eksperymentowi. Ale powtarzam, Baltlab jest wyjątkowy pod tym względem, tak kabloczułego wzmaka nie miałem już później, na moim obecnym audiolabie różnice między zwykłym a firmowym są znaczne, ale między Vincentem a Furutechem (genialne zasilania w swojej cenie, szczególnie nowy Vincent) to już niewielkie, jednak wciąż dla Vincenta. W cd Shunyata Diamondback, nie żałuję żadnego wydanego grosza, a byłem sobie gotów wmówić, że nie usłyszę różnicy w zasilaniu i jak kolo mi wcisnął dobre zasilanie przy wypożyczaniu Baltlaba pośpiesznie opuszczałem to miejsce zasiedlone przez "wariatów".

BAAAAARDZOOOO się zdziwiłem i nabrałem pokory. Zasilanie jest dla niejednego wzmaka bardzo ważne, ale nie ukrywam że na Rotelach czy Arcamach to mało istotna kwestia. Na Vincentach, lampach, Baltlabie, Roksanie, oj - istotna że hej

Ja Ci oczywiście wierzę, ale założę się, że do tych wszystkich, którzy nie słyszą różnic to co napisałeś trafi w próżnię.

I tak będą Cię wzywać do ślepych testów, do udowodnienia, że słyszysz, będą odsyłać Cię do jakichś "mądrych" artykułów,

do teorii, która przecież mówi, że "kable nie grają", etc...

Walka z wiatrakami, a my jak takie don Kichoty niepotrzebnie tracimy tu czas... ;-)

Gość numik

(Konto usunięte)

Ja Ci oczywiście wierzę, ale założę się, że do tych wszystkich, którzy nie słyszą różnic to co napisałeś trafi w próżnię.

I tak będą Cię wzywać do ślepych testów, do udowodnienia, że słyszysz, będą odsyłać Cię do jakichś "mądrych" artykułów,

do teorii, która przecież mówi, że "kable nie grają", etc...

Walka z wiatrakami, a my jak takie don Kichoty niepotrzebnie tracimy tu czas... ;-)

dokładnie :)

Jak zwykle stado "generałów" zwietrzyło pożywkę. Tylko jakieś "nowe" nicki. Wiedziałem, że temat szybciutko ewoluuje w wiadomym kierunku :)

A ja mogę podać linki do wielkiej ilości testów sieciówek, z których wynika, że jednak grają! :) I co??

Nie chcę dolewać oliwy do ognia, ale od teorii o filtracji zakłóceń przez kabel bardziej przemawia do mnie teoria o tworzeniu się pętli masy pomiędzy urządzeniami poprzez kable zasilające. Sygnał zamiast podróżować interkonektem i wracać jego ekranem wraca poprzez kable zasilające urządzeń. Do poczytania tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy kazda dyskusja na ten i podobny temat musi sie zawsze koczyc w ten sam sposob?

Pytanie bylo proste "Kabel zasilający ok 200zł"

Ja też mogę pożyczyć swój DIY, ale nie za 30 zł (tyle mnie kosztował, bez robocizny),

ale za dwie stówki, bo jak okaże się, że "gra" lepiej to przecież nie oddasz. ;-)

Za kaucją to ja w sklepie pożyczę bez problemu.

bo jak okaże się, że "gra" lepiej to przecież nie oddasz. ;-)

A skąd wiesz że nie oddam :)Widze że tu nikt nikomu nie ufa,no szkoda :( ŻYCIE

Nie wiem jak można nie słyszeć zasilania przecież to podstawa... Dziękuję jednak za wszystkie wypowiedzi, robi się ciekawie :) Stratus 5.2 jest na wymarciu, ciężko znaleźć i cena ok 300zł wyjdzie, nie wiem czy nie lepiej zrobić samemu... Kable YDY prawdopodobnie ze względu na budowę drutową mają przewagę nad większością ze skrętek, zasilanie i sygnał też w sumie lepiej puszczać jedną żyłą niż splotkami. Tylko jaka grubość? 3x1.5mm czy 2x2.5mm? Słyszałem że te cieńsze lepiej zastosować ale tutaj też każdy inaczej powie...

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Też robiłem eksperyment. Kupiłem w Praktikerze kabel 3x2,5mm solid core, taki jak idzie w ścianie. Zrobiłem sieciówkę. Grało to bardzo źle, dźwięk był strasznie zamulony.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Nie wiem jak można nie słyszeć zasilania przecież to podstawa... Dziękuję jednak za wszystkie wypowiedzi, robi się ciekawie :) Stratus 5.2 jest na wymarciu, ciężko znaleźć i cena ok 300zł wyjdzie, nie wiem czy nie lepiej zrobić samemu... Kable YDY prawdopodobnie ze względu na budowę drutową mają przewagę nad większością ze skrętek, zasilanie i sygnał też w sumie lepiej puszczać jedną żyłą niż splotkami. Tylko jaka grubość? 3x1.5mm czy 2x2.5mm? Słyszałem że te cieńsze lepiej zastosować ale tutaj też każdy inaczej powie...

Po co kombinujesz na początku tematu kolega tadeo polecił Ci furutecha ja też podałem Ci nawet link do aukcji gdzie był on za 200 pln na kup teraz nic lepszego w tej cenie nie wymyślisz .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A skąd wiesz że nie oddam :)Widze że tu nikt nikomu nie ufa,no szkoda

Źle mnie zrozumiałeś.

Miałem na myśli, że jak spodoba Ci się brzmienie kabla, to zatrzymasz go dla siebie i nie będziesz chciał odesłać,

a ja przytulę 2 stówki. ;-)

Też robiłem eksperyment. Kupiłem w Praktikerze kabel 3x2,5mm solid core, taki jak idzie w ścianie. Zrobiłem sieciówkę. Grało to bardzo źle, dźwięk był strasznie zamulony.

Nie wierzę Ci. :)

Właśnie dlatego średnica ma znaczenie, próbowałeś 3x2.5mm? Wtyki też mają znaczenie.

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Jakie ma znaczenie srednica? wzmacniacz to nie spawarka, o ile srednica kabla glosnikowego ma znaczenie bo wplywa na ogolna efektywnosc zestawu, zmiane wspolczynnika tlumienia, oraz ogolnie wyzsze R podnosi dobroc glosnikow niskotonowych o tyle w kablu sieciowym nie ma znaczenia, w sieci wystepuja takie wahania napiecia ze zastosowanie nawet kabla o rezystancji 5 ohm nie wplynie bardziej negatywnie niz same wahania.

Zamiast bardziej skupic sie na samej budowie zasilacza wewnatrz wzmacniacza ktory ma za zadanie odfiltrowac, wyprostowac, stlumic tetnienia to skupiacie sie na kablu ktory dostarcza prad do zasilacza. Od jakosci uzytego trafa, kondensatorów, mostka badz diód zalezy jakosc prady ktory trafi na wejscie zasilania stopnia koncowego

Skoro juz jestesmy w temacie elektroniki wzmacniacza, to istnieja dziesiatki newralgicznych miejsc w ktorych wymiana elementów da naprawde slyszalna poprawe i czesto te zabiegi kosztuja groszowe sprawy, no chyba ze slepo wierzycie ze posiadany przez was sprzet jest wykonany bezkompromisowo

Jakie ma znaczenie srednica? wzmacniacz to nie spawarka, o ile srednica kabla glosnikowego ma znaczenie bo wplywa na ogolna efektywnosc zestawu, zmiane wspolczynnika tlumienia, oraz ogolnie wyzsze R podnosi dobroc glosnikow niskotonowych o tyle w kablu sieciowym nie ma znaczenia, w sieci wystepuja takie wahania napiecia ze zastosowanie nawet kabla o rezystancji 5 ohm nie wplynie bardziej negatywnie niz same wahania.

Zamiast bardziej skupic sie na samej budowie zasilacza wewnatrz wzmacniacza ktory ma za zadanie odfiltrowac, wyprostowac, stlumic tetnienia to skupiacie sie na kablu ktory dostarcza prad do zasilacza. Od jakosci uzytego trafa, kondensatorów, mostka badz diód zalezy jakosc prady ktory trafi na wejscie zasilania stopnia koncowego

Skoro juz jestesmy w temacie elektroniki wzmacniacza, to istnieja dziesiatki newralgicznych miejsc w ktorych wymiana elementów da naprawde slyszalna poprawe i czesto te zabiegi kosztuja groszowe sprawy, no chyba ze slepo wierzycie ze posiadany przez was sprzet jest wykonany bezkompromisowo

Ale wielu wieży że ma sprzęt wykonany bezkompromisowo i tylko kabel sieciowy wyniesie odtwarzanie na granice percepcji ;-))

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Po co tyle pisania, przecież każdy może wypożyczyć kabel i przetestować w swoim systemie. Według firmy ENNER( dla mnie firma bomba w temacie kabli zasilających, właśnie testuję BLU) żyła gorąca powinna być we wtyku wchodzącym do urządzenia z lewej strony i to jest prawda. Ja podłączyłem pozostałe kable PS AUDIO w ten sposób i jest lepiej dlaczego nie wiem i nic mnie to nie obchodzi. Jak to sprawdzić i podłączyć prosto za pomocą próbówki.

Serdecznie pozdrawiam

Poprawnie wykonana instalacja elektryczna w domu powinna miec równiez faze zawsze w lewej dziurce, jednak nie wydaje mi sie aby mialo to jakiekolwiek znaczenie jak podlaczymy wtyczke przewodu zasilajacego wzmacniacz.

Prad jest przemienny, a rozroznienie na faze i zero wynika z tego ze jeden przewod laczy sie z odczepem na trafie a drugi jest przewodem neutralnym podlaczonym przed uzwojenia trafa i odprowadzony do ziemi stad probnik napiecia swieci tylko na fazie, jednak dla urzadzen agd i rtv przystosowanych do pracy w sieci jednofazowej nie ma roznicy jak podlaczymy faze.

Poprawnie wykonana instalacja elektryczna w domu powinna miec równiez faze zawsze w lewej dziurce, jednak nie wydaje mi sie aby mialo to jakiekolwiek znaczenie jak podlaczymy wtyczke przewodu zasilajacego wzmacniacz.

Prad jest przemienny, a rozroznienie na faze i zero wynika z tego ze jeden przewod laczy sie z odczepem na trafie a drugi jest przewodem neutralnym podlaczonym przed uzwojenia trafa i odprowadzony do ziemi stad probnik napiecia swieci tylko na fazie, jednak dla urzadzen agd i rtv przystosowanych do pracy w sieci jednofazowej nie ma roznicy jak podlaczymy faze.

Nie ma różnicy ?, to było by fajnie bo nie musiałbym wydawać pieniędzy. Tylko, że jest to jest teoria a w praktyce jak wepnę wtyczkę kabla odwrotnie do urządzenia to słychać super bas i dynamikę ale brakuje wysokich tonów, jak ponownie odwrócę wtyczkę to pojawiają się super wysokie tony, nie ma takiej dynamiki ale jest więcej średnich tonów, ogólnie jest lepiej. Może sprecyzuję nie ważne gdzie faza gorąca jest w gniazdku ściennym ważne jest. że aby patrząc na wtyczkę kabla zasilającego, którą wpinamy do urządzenia faza gorąca była z prawej strony.

to przykro mi to stwierdzic ale masz uszkodzony sprzet, to tak jakbym napisal ze po odwroceniu wtyczki od tv raz jest zielony kolor a raz go nie ma.

chociaz ciezko mi tez ppwiedziec czgo to uszkodzenie mialo by dotyczyc wiec chyba jednak słyszysz co chcesz slyszec

A to w ogóle kabel zasilający ma wpływ na dźwięk, niby w jaki sposób?

Z tymi kablami zasilającymi to już totalna paranoja i iluzje umysłowe ludzi, którzy w to wierzą.

Moim zdaniem kwestia psychiki i osoby słyszące różnice kabli zasilających są po prostu podatniejsi na manipulacje.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Jakże łatwo przychodzi ludziom odrzucanie czegoś, czego się nie doświadczyło. Wyśmiewanie, nazywanie urojeniami itp. A postęp w nauce bierze się stąd, że wszyscy wiedzą o tym, że coś jest niemożliwe, a trafi się jeden, co nie wie i udowodni, że to możliwe.

Kiedyś uważano, że z nieba nie mogą spadać kamienie, bo w niebie nie ma kamieni. A dziś nawet dziecko wie co to jest meteoryt.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

A to w ogóle kabel zasilający ma wpływ na dźwięk, niby w jaki sposób?

Z tymi kablami zasilającymi to już totalna paranoja i iluzje umysłowe ludzi, którzy w to wierzą.

Moim zdaniem kwestia psychiki i osoby słyszące różnice kabli zasilających są po prostu podatniejsi na manipulacje.

Psychika tez ma duże znaczenie zwłaszcza jak dużo zapłacisz i kabel wygląda odlotowo. Tylko jak wytłumaczyć kiedy ktoś inny zmienia przewody i słychac różnicę , na wysokiej klasy sprzęcie dość istotną. Ucho sie adoptuje do dżwięku i jak go poprawimy minimalnie nawet kablem to mózg wzmacnia te doznania i zupełnie inaczej odbieramy muzykę, sprawia nam wtedy ogromną frajdę. Producenci przewodów sieciowych wysokiej klasy wiedzą dlaczego zwykły kabel jest zły i dlaczego tak się dzieje . Nie jest im na rękę wyjaśnianie tego tylko produkowanie takich lepiej grających i sprzedaż. Nikt rozsądny nie dał by nawet kilkaset zł gdyby to nie miało żadnego wpływu na jakość przekazu .

W trakcie usuwania konta.

No i mamy kolejną wojnę na temat kabli . Panowie pora to kończyć bo tych tematów jest tu już za dużo kto słyszy niech kupuje kto nie słyszy niech się cieszy że ma więcej $$$ w kieszeni proste :) Szkoda czasu na dyskusje tym bardziej o kablu za 200 pln :D a założyciel tematu też sam nie wie czego chce więc po co się tu wysilać ?

założycielowi wątku odpowiedział Tadeo proponując Furutecha i to najlepsza opcja w tej klasie cenowej. Na jakieś Supry czy inne gorsze szkoda czasu

W trakcie usuwania konta.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.