Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel zasilający ok 200zł (czyli kłótnia o kable)

rayfe

Rekomendowane odpowiedzi

Wczesniej bpisalem że rozpoznam kable głośnikowe bo piotr91 twierdził że żadnych kabli nie można rozpoznać. jak spotkamy się u mnie tobty możesz przełączyć kable lun w wzmacniaczu mamy selektor a/b i ty wepniesz kable w sobie znane gniazda.

Test ma być u mnie bo znam ten wzmacniacz, kolumny i akustykę mojego pomiessczenia.

Z sieciowym się nie podejmuje bo jak dla mnie zmiany są zbyt małe.

Co do mitomanii czy jesteś wierzący Piotrze91.

Bo Boga też nikt nie widział a miliony jak nie miliardy wierzą w takiego czy innego Boga ale wierzą. A jak wiemy wiara czyni cuda nie :)

DCD 2010, PMA-2020AE, SR7007+ Diy MTM W15, focal be, W15 / ceol n9 + excite x16

Boga w to nie mieszajmy. Tu rozmawiamy o kablach, które z technicznego punktu widzenia są trywialne.

Jak niby w domu porównać kable LAN? Ja mam kilka urządzeń z LAN-em, ale wszystkie mają tylko po jednym gniazdku. Zresztą kable LAN nie mają żadnego brzmienia, bo nie mogą. To są kable przenoszące bity informacji, więc albo bit przejdzie, albo nie. I tyle na temat. Tak samo nie mają brzmienia żadne inne kable cyfrowe. Z definicji dźwięku cyfrowego to wynika.

A kable sieciowe? Niech ktoś opisze jakąś metodologię badania tych kabli, która NIE POLEGA NA OPISYWANIU WRAŻEŃ. Bardzo proszę, chętnie poczytam.

Reklamy kłamliwie przedstawiają fakty. W rzeczywistości w reklamie nie ma kłamstw, bo to by można zaskarżyć

Widziałeś np. serię reklam płynu do mycia naczyń Fairy z Bieleninikiem?

Tam jest dopiero stek kłamstw, zarówno słownych (wystarczy na 10 tys. naczyń) jak i wizualizacyjnych ( słynny patyczek z płynem maczany w talerzu pełnym tłuszczu).

Teraz podłączamy zwykły kabel. Jak gra? Tragicznie!

Teraz podłączamy drogi kabel. Jak gra? Świetnie!

Teraz podłączamy drogi kabel. Jak gra? Świetnie. O, przepraszam, pomyliłem kable. Podłączyłem zwykły tani. Jak gra? Beznadziejnie!

Nie uogólniaj. Ja do tych delikwentów nie zaliczam się.

Wiele razy pisałem, że podczas słuchania nie kieruję się wyobraźnią.

Często te droższe kable brzmią gorzej niż tańsze.

[grubiaństwo] .Byłem dwa tyg temu w salonie audio.Zabrałem ze sobą mf a300 oraz aa paganini.Chciałem kupic monitory do 10 tys .Podłaczylismy i co?mułowaty dzwiek floydzi graja jakby wypili po 3 litry mleka .Gosc w mgnieniu oka zaczął przepinac interkonekty ,pozniej glosnikowe .Cały czas słuchalismy jednego utworu z ciemnej strony floydow i co?Z zamula zrobilismy detal i szybkosc a roznica w dzwieku była po kazdym przepieciu kabli.Na koniec poszly sieciowki od takiej za 7 tys skonczywszy na suprze za 450 zl -tutaj ja juz roznic nie wychwyciłem choc sprzedawca tak.Cały czas grały kolumny chario i powtarzany utwor z tej samej plyty i tylko [grubiaństwo] nie wychwycił by roznic.kable wcale nie były drogie tak zwane solidne wyznaczniki do 1500 zł za glosnikowe plus interkonekty.

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

. Zresztą kable LAN nie mają żadnego brzmienia, bo nie mogą

no to przeczytaj sobie co ludzie wypisuja o roznych transportach... i kablach do nich. mysle ze mozesz sie nielicho zdziwic. sam slysze roznice miedzy SQB a zabytkowym pionkiem po spdif. i co? przeciez to tylko zerojedynki.

a jak nie slyszysz zasilajacych to twoj probem ale [wulgaryzmy] ze nie maja wplywu na dzwiek. 85% ludzi tutaj nie uslyszy zasilajacych bo ma slaby sprzet albo zle skonigurowany. w sumie na jedno wychodzi. jak chcesz uslyszec jaka roznice wnosza zasilajace to wpros sie do ktoregos z kolegow ktorym gra dobrze skonfigurowany zestaw. i tyle

Gdyby to była wyobraźnia, to sugerowałbym się np. ceną czy wyglądem kabla.

dziwnym trafem kazdy ałdiofylski kabel jest gruby jak waz ogrodowy i slono kosztuje...

dziwnym trafem kazdy ałdiofylski kabel jest gruby jak waz ogrodowy i slono kosztuje...

Moje audiofilskie sieciówki DIY też są grube, pięknie wyglądają,

a kosztują niewiele ponad 30 zł każda. ;-)

no to przeczytaj sobie co ludzie wypisuja o roznych transportach... i kablach do nich. mysle ze mozesz sie nielicho zdziwic. sam slysze roznice miedzy SQB a zabytkowym pionkiem po spdif. i co? przeciez to tylko zerojedynki.

a jak nie slyszysz zasilajacych to twoj probem ale nie pieprz bzdur ze nie maja wplywu na dzwiek. 85% ludzi tutaj nie uslyszy zasilajacych bo ma slaby sprzet albo zle skonigurowany. w sumie na jedno wychodzi. jak chcesz uslyszec jaka roznice wnosza zasilajace to wpros sie do ktoregos z kolegow ktorym gra dobrze skonfigurowany zestaw. i tyle

Nie przekonasz, nie uwierzą, nie ma sensu.

To jak walenie głową w betonowy mur. ;-)

Kable USB tez slyszysz? pozniej tacy malkontenci jak bazodrut sprzedaja kable usb po 3 tysiace

Kto nie słyszy kabli poprostu powinien udac sie do laryngologa.

coz za odwazne stwierdzenie, kolega to juz wgl sluch doskonaly ma, nie musi nawet porownywac kabli u siebie w domu, moglby je porownywac nawet w centrum warszawy, no i jak zwykle te spektakularne zmiany, dzwiek zamulony bez zycia, wpinamy kabel i dzwiek jest zywy ;p

ludzie, czasem trzeba sie niezle nagimnastykowac aby znalezc wzmacniacz ktory tak odmieni brzmienie, a tu dowolnie kolega modeluje brzmienie kablami.

najbardziej jednak bawia mnie opisy dotyczace zmian w zakresie niskich tonow.

ktos keidys nawet napisal ze po zmianie kabla przybylo tyle basu jakby zmienil male monitory na duze podlogówki...

coz za odwazne stwierdzenie, kolega to juz wgl sluch doskonaly ma, nie musi nawet porownywac kabli u siebie w domu, moglby je porownywac nawet w centrum warszawy, no i jak zwykle te spektakularne zmiany, dzwiek zamulony bez zycia, wpinamy kabel i dzwiek jest zywy ;p

ludzie, czasem trzeba sie niezle nagimnastykowac aby znalezc wzmacniacz ktory tak odmieni brzmienie, a tu dowolnie kolega modeluje brzmienie kablami.

Nie wiem czy sie smiac?Nawet nie mam zamiaru dyskutowac.Moja A3oo jest wyjatkowo czula na zmiany kabla albo ja słuchalem oczami w tym salonie .Wczesniej mialem zestaw rotela ktory na kazdym kablu poprostu meczył i zmian nie bylo czuc w tak krzykliwym zestawieniu czyli rotel i B&w.Teraz jednak mając dwa cieple urzadzenia jak musical i audio analog kazdy kabel wprowadza zmiane oczywiscie trzeba wiedziec ktory kabel rozjasnia a ktory łagodzi bo przeciez wpinajac dziesięc kabli o podobnej sygnaturze brzmienia nie uzyskamy zmiany ale nikogo nie mam zamiaru przekonywac bo sam niedawno to odkrylem a dokladnie to wlasnie dwa tyg temu w tym salonie

Wzmacniacz nowy kosztowal 7 tys a nie 3 i do tego 10 lat temu wiec sobie pomysl ile dzis za taki trzeba zaplacic to po pierwsze,.za 1500 zl byly kable glosnikowe plus interkonekt co daje 100 zl za metr plus wtyki plus ok 600 zl za interkonekt nowy czyli pieniadze zadne to po drugie .Jeszcze masz jakies zlote myśli ,które mam Ci przetłumaczyć??

ok dalsza dyskusja nie ma sensu bo naprawde na tych soniakach ktore posiadasz nie uslyszysz kabli a na cos co zagra dzisiaj nowe jak mf a300 musialbys dzis wydac od7 do 10 tys

ok dalsza dyskusja nie ma sensu bo naprawde na tych soniakach ktore posiadasz nie uslyszysz kabli a na cos co zagra dzisiaj nowe jak mf a300 musialbys dzis wydac od7 do 10 tys

bez wzgledu na sprzet nie slysze roznicy

no i jak zwykle te spektakularne zmiany, dzwiek zamulony bez zycia, wpinamy kabel i dzwiek jest zywy ;p

najbardziej jednak bawia mnie opisy dotyczace zmian w zakresie niskich tonow.

ktos keidys nawet napisal ze po zmianie kabla przybylo tyle basu jakby zmienil male monitory na duze podlogówki...

No widzisz, o ile sieciówki u mnie słychać nie było, to takie zmiany o jakich piszesz już tak. Wymiana kabla głośnikowego spowodowała pozbycie się efektu zamulenia dzwięku. Na obecnym jest dużo żywiej.

Znów przybycie basu też przerabiałem bardzo prosto - wystarczy że kabel tłumi wyższe częstotliwości, a to sprawia wrażenie że jest więcej basu, bo zmieniają się proporcje tonalne. Może też z punktowego basu zrobić rozlazły i odwrotnie. Zwyczajne zjawiska w dziedzinie częstotliwości i fazy.

bez wzgledu na sprzet nie slysze roznicy

Ok nic na to nie poradze za pare lat jak sie osluchasz i bedziesz miał lepsze klocki to usłyszysz.Pozdrawiam

• Redaktorzy

Zresztą kable LAN nie mają żadnego brzmienia, bo nie mogą. To są kable przenoszące bity informacji, więc albo bit przejdzie, albo nie. I tyle na temat. Tak samo nie mają brzmienia żadne inne kable cyfrowe. Z definicji dźwięku cyfrowego to wynika. A kable sieciowe? Niech ktoś opisze jakąś metodologię badania tych kabli, która NIE POLEGA NA OPISYWANIU WRAŻEŃ. Bardzo proszę, chętnie poczytam.

Kolega zanim zacznie innych pouczać powinien sam się podciągnąć. Wypowiedzi na temat połączeń cyfrowych wołają o pomstę do nieba. To nie jest żadna wiedza, tylko spamowanie z powoływaniem się na nieistniejące byty, np. na "definicję dźwięku cyfrowego". Inżynier specjalizujący się w transmisji cyfrowej, gdyby go poinformowano, że jego specjalność opiera sie na tym, że "bit albo przejdzie albo nie", pękłby ze śmiechu. Zaraz tu usłyszymy, że wszystkie odtwarzacze CD grają tak samo, bo "cyfra to cyfra". To jest wiedza na poziomie technikum elektronicznego w latach 80. ubiegłego wieku. W ogóle nie ma powodu, aby tracić czas na takie dyskusje, bo to nie jest wiedza, tylko hucpa.

Wymiana kabla głośnikowego spowodowała pozbycie się efektu zamulenia dzwięku. Na obecnym jest dużo żywiej.

Wymieniles kabel od lampek choinkowych na OFC 6N 2,5mm2?

bo chyba tylko w takiej sytuacji moglo by wystapic zamulenie spowodowane wysoka rezystancja przewodu

Znów przybycie basu też przerabiałem bardzo prosto - wystarczy że kabel tłumi wyższe częstotliwości, a to sprawia wrażenie że jest więcej basu, bo zmieniają się proporcje tonalne. Może też z punktowego basu zrobić rozlazły i odwrotnie. Zwyczajne zjawiska w dziedzinie częstotliwości i fazy.

Wszystko o czym piszesz z wyjatkiem fazy to mozliwy efekt zbyt wysokiej rezystancji przewodu. Dodatkowa rezystancja w szeregu z calym zespolem glosnikowym nie zmieni Ci fazy jednego glosnika.

Wymieniles kabel od lampek choinkowych na OFC 6N 2,5mm2?

bo chyba tylko w takiej sytuacji moglo by wystapic zamulenie spowodowane wysoka rezystancja przewodu

Wymieniłem kabel Melodiki 4 mm2 4N na AcousticZen Epoch 6N 4 mm2 i taki był efekt. Potwierdzony testem żony. Żeby nie było że tylko cena ma znaczenie - interkonekt tej samej firmy z tego samego przedziału cenowego nie wniósł u mnie nic w stosunku do interkonektu Melodiki (poza wyglądem).

Wszystko o czym piszesz z wyjatkiem fazy to mozliwy efekt zbyt wysokiej rezystancji przewodu. Dodatkowa rezystancja w szeregu z calym zespolem glosnikowym nie zmieni Ci fazy jednego glosnika.

Nie wiem w ogóle czemu posługujesz się rezystancją w przypadku sygnałów zmiennych o szerokim pasmie częstotliwości. Do tego używa się impedancji, czyli zależności oporu w funkcji częstotliwości. Przewód może mieć różne właściwości dla różnych częstotliwości, np. powodować przesunięcia fazowe wraz ze zmianą częstotliwości. Jak każdy filtr elektryczny.

Do: jozwa maryn

A co może cyfra to nie cyfra? Może 0 to nie 0? A 1 to nie 1? Może pójdziesz dalej i napiszesz że 2+2 to nie 4.

I jeszcze spróbuj to udowodnić.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Ciekawe, jak sobie ludzie wyobrażają transmisję dźwięku przez kabel cyfrowy? I w jaki sposób taka transmisja może wpłynąć na brzmienie. Żeby wyrazić się jasno, to jeśli kabel wpływa na brzmienie, to przekopiowanie pliku kilka razy też powinno wpłynąć na dźwięk? A jak pobieramy jakiś utwór z serwera w Stanach czy w Japonii, to po przejściu przez tysiące kilometrów kabli i po przekopiowaniu go niezliczoną ilość razy to chyba powinien zgrać jak z kasety magnetofonowej?

Moderator usuwa post w ktorym ktoś pisze na jego temat?To jet grubiaństwo Panie moderatorze:))

Co jak co ale ci co sluchaja pobrane pliki z sieci z przyzwoitosci mogli by sie nie wypowiadac o wplywie kabli na dzwięk.

ci co sluchaja pobrane pliki z sieci z przyzwoitosci mogli by sie nie wypowiadac o wplywie kabli na dzwięk.

A to z powodu gdyż? Sprawa jest przecież ważna dla wierzących w kable. Przecież pliki w sieci idą przez tysiące kilometrów kabli, często marnej jakości. Więc skoro kabel USB, który ma metr może wpłynąć na zmianę dźwięku, to chyba kilka tysięcy kilometrów kabli też i to po tysiąckroć, albo i klika tysięcy razy bardziej!

Jedyne mądre i szczere zadanie, które tutaj napisałeś. ;-)

Jak byś cały dzień tak machał to też byś nie odróżnił betoniarki od skrzypiec :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.