Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o radę w wyborze zestawu

zbychzz

Rekomendowane odpowiedzi

cześć Wam,

Postanowiłem sprezentować sobie zestaw do kina domowego i potrzebowałbym waszej rady. W większości przypadków będę słuchał muzyki na nim ale od czasu do czasu chciałbym zobaczyć sobie film z wykorzystaniem 5 głośników.

No i teraz to co wybrałem to: Denon AVR-X1000 z kolumnami Jamo S626 HCS.

Jednak zastanawiam się nad innymi kolumnami.

Chodzi tu o ich gabaryty (a dokładnie o gabaryt głośników efektowych). Ponieważ będę musiał je zamontować pod sufitem więc zależy mi na jak najmniejszych, oczywiście w stosunku do jakości dźwięku.

Ma ktoś może jakiś pomysł na takie kolumny ? Może lepiej będzie kupić same kolumny stereo i osobne pozostałe 3 kolumny ?

Skoro w większości będziesz słuchał MUZYKI, nie pchaj się w kino. Możesz mieć STEREO o 3 klasy lepsze za te same pieniądze podług KINA.

Podaj metraż pomieszczenia, oraz czego najczęściej słuchasz, a najlepiej charakter dźwięku jaki lubisz.

Kino domowe ma się tak do kina jak basen pod łóżkiem do basenu w ogrodzie. Wyrzucone pieniądze.

Zdażyło mi się mieć przyjemność oglądać filmy w kinach domowych gdzie jakość obrazu jak i dźwięku była nie do osiągnięcia dla zwykłego kina. I w cale nie trzeba wydawać bajońskich sum.

Witaj,

potwierdzam powyższą propozycję, jeśli przede wszystkim od zestawu będziesz wymagał możliwie najlepszej jakości dźwięku oraz system będziesz wykorzystywał przede wszystkim do odsłuchu muzyki, zainwestuj w klasyczną dwukanałową konfigurację.

Aby podać Ci konkretne rozwiązania oraz ustosunkować się do Twojej propozycji, podaj proszę przede wszystkim wielkość pomieszczenia odsłuchowego, Twoje preferencje brzmieniowe, gatunki zazwyczaj odsłuchiwanej muzyki. Ustosunkuj się proszę do propozycji klasycznego systemu stereofonicznego.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość chce sobie zrobić prezent w postaci kina a wy chcecie wcisnąć mu stereo. Zawsze więcej w domu słucha się stereo ale gdyby przyjąć taką linię to nikt nie kupowałby amplitunerów a tak nie jest. Bezsprzecznym jest że jakość dźwięku ze wzmacniacza będzie lepsza ale też nie każdy to usłyszy bądź różnica dla niego będzie do przełknięcia. Ja bym proponował zakup jakiegoś nowoczesnego i niezbyt drogiego amplitunera i na ile cię będzie stać w miarę porządnych kolumn z drugiej ręki. Zawsze będziesz mógł dokupić integrę i cieszyć się kinem domowym i fajnym brzmieniem w stereo jeśli będzie tobie to potrzebne.

Wyświetl postUżytkownik Genesis dnia 19.06.2014 - 21:36 napisał

Kino domowe ma się tak do kina jak basen pod łóżkiem do basenu w ogrodzie. Wyrzucone pieniądze.

Zdażyło mi się mieć przyjemność oglądać filmy w kinach domowych gdzie jakość obrazu jak i dźwięku była nie do osiągnięcia dla zwykłego kina. I w cale nie trzeba wydawać bajońskich sum.

Miałem napisać dokładnie to samo. Prawidlowe skonfigurowanie miejsca odsłuchu daje znacznie lepsze efekty dzwieku przestrzennego niż w kinie gdzie możesz akurat siąść w nieodpowiednim miejscu. Zgadzam się z przedmówcą.

Gość numik

(Konto usunięte)

cześć Wam,

Postanowiłem sprezentować sobie zestaw do kina domowego i potrzebowałbym waszej rady. W większości przypadków będę słuchał muzyki na nim ale od czasu do czasu chciałbym zobaczyć sobie film z wykorzystaniem 5 głośników.

No i teraz to co wybrałem to: Denon AVR-X1000 z kolumnami Jamo S626 HCS.

Jednak zastanawiam się nad innymi kolumnami.

Chodzi tu o ich gabaryty (a dokładnie o gabaryt głośników efektowych). Ponieważ będę musiał je zamontować pod sufitem więc zależy mi na jak najmniejszych, oczywiście w stosunku do jakości dźwięku.

Ma ktoś może jakiś pomysł na takie kolumny ? Może lepiej będzie kupić same kolumny stereo i osobne pozostałe 3 kolumny ?

wybrałeś Denona z Jamo 626 i to ma grać muzykę? Wróc do domu, pocałuj Jezuska w stópki i zacznij wszystko od nowa. Denon niech będzie, ale nie Jamo! Dokup choć jakiegoś Nada w roli końcówki mocy i jakieś Dali albo Paradigmy, B&W, nie wiem co lubisz z brzmień

no to na wstępie tak jak już zresztą Daniel zawuważył, chciałbym kino domowe - to mój świadomy wybór ;)

Wiem, że zestaw na 2 kanały będzie najlepszy do odsłuchiwania muzyczki ale tak jak pisałem, chciałbym kino domowe bo zawsze chciałem mieć w domu coś co będzie mi "brzęczał" o zza pleców przy filmie.

Mam pokoik o wielkości 20m2 i słucham rocka, a od czasu do czasu lubię sobie posłuchać muzyki klasycznej.

Tak więc myślę, że przy Denonie raczej chciałbym zostać (ewentualnie rozważałem jeszcze marantza 1504) ale tu najbardziej chodzi i o kolumny.

Numi, a dlaczego odradzasz Jamo S626 ?

Zależy mi na małej wielkości kolumn efektowych w pieciwieństwie do kolumn frontowych (wiadomo, chodzi o odsłuch muzyczki).

Chciałbym też wybrać kolumny jeżeli nie te jamo to coś w tym przedziale cenowym.

Chcesz te jamo nowe? System 5.0 kosztuje ok. 2000zł. a za tą kasę znalazłyby się dużo lepsze używki. Do kina nie są najgorsze ale dość słabe w stereo a chcesz przecież więcej słuchać muzyki. Najtańsze nowe świetnie grające to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i do tego dobrałbym jakieś używane efekty i centralny. Wyjdzie drożej ale zdecydowanie lepiej bo baza w postaci kolumn frontowych będzie przednia. Jeśli nie zależy ci na nówkach a masz niewiele kasy to zdecydowanie poszukaj z drugiej ręki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

szukam i szukami i chyba znalazłem coś fajnego:

Ukryta Zawartość

trochę przewyższa mój budżet ale jedna to chyba będzie to ;)

Ukryta Zawartość

Witaj,

rozumiem, że chcesz zbudować system wielokanałowy. Nie wiem jednak dlaczego chcesz do pomieszczenia 20m2 zastosować tak potężne kolumny frontowe. Moim zdaniem znacznie lepszym rozwiązaniem byłby wybór kolumn trochę mniejszych, jednak klasowo lepszych. Zdecydowanie zaproponowałbym Ci konfigurację, opartą na zestawie Indiana Line Nota 555. To zestaw, który dobrze zagra w kinie domowym, ale także zaoferuje Ci bardzo przyzwoitą jakość dźwięku w muzyce.

Przyjrzyj się proszę mojej propozycji, jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.