Skocz do zawartości
IGNORED

czy bluray odczyta SACD?

pianoart

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, tak i napewno marzy o tym, żeby odkupić twój odtwarzacz i mieć po 5 wersji 10 tytułów w swojej kolekcji. Zapewne też skłonny będzie kupować te płyty po 200zł lub od ciebie po 180.... :-)

To jest nieprawda. Dobre wydania SACD i CD grają na zbliżonym poziomie. Jednak na słabszym sprzęcie z tendencjami do ostrości i szklistości faktycznie SACD może zagrać lepiej. Tylko, że to jest wówczas problem sprzętu a nie formatu.

SACD jest teraz kłopotliwe, w zasadzie jakby nie patrzył to wszędzie problem.

Może tak: dobry odtwarzacz SACD z dobrym DAC w środku, + konieczność dobrego przedwzmacniacza analogowego

Oppo lub podobne, jeśli zadowoli

Tańsze BluRay, ale teraz trzeba znaleźć dobry tuner AV (lub z "pełnym" wyjściem SPDIF) lub dobry DAC z wejściem HDMI, nie będzie to proste lub tanie

Tańsze BluRay (jeśli mają w specyfikacji SACD, np. BDP-S...), odtworzą, ale co dalej

od roku 2008 na wyjściu SPDIF ograniczenia do 16-48, punkt 3.3, coś starszego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wyjście analogowe zawsze miały słabe, a od tego roku brak,

Ukryta Zawartość

mało tego, część tanich Blu-Ray ma kłopoty z SACD hybrid

Pozostaje HDMI, kodowane, rozkodować musi jakoś tuner AV, i z dobrą jakością

Można próbować użyć Audio De-embedder, ale nie są tanie i jeszcze mogą sobie nie poradzić

Lepiej wygląda sprawa z plikami .dff, .dsf, tu jednak to komputer, media center lub streamer, i ograniczony ilościowo legalny download,

dla zgrania SACD potrzeba PS3 określonego starszego modelu i firmware, lub download z "dzikich" stron

Do tego jeszcze wygórowane ceny płyt SACD, odtwarzania dla prawdziwych koneserów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

dla zgrania SACD potrzeba PS3 określonego starszego modelu i firmware, lub download z "dzikich" stron

zwykle to się ściaga od innych audiofili którzy ripują i udostępniają inym a na stronie jest tylko opis i pliczek torrenta. Plyty SACD cały czas wychodzą, właśnie nagrywam kilka nowych SHM-SACD niedawno wydanych które pobrałem od ruskich. Wolę te starocie na SHM bo brzmią znacznie lepiej i są ciekawsze od obecnej muzyki którą się przesłucha maks kilka razy i człowiek ma dosyć.

W trakcie usuwania konta.

Skoro tu wszyscy mają tyle wiedzy i deklarują całkowity upadek formatu SACD, to może mi ktoś odpowie, dlaczego MARANTZ wypuścił w tym roku model SA8005, który jest dedykowany do SACD, a i niewiele starsze wyższe modele też odtwarzają ten format. Jakoś nie widzę sensu w działaniu Marantza, jeżeli nie ma już tego formatu, a może nie mają waszej wiedzy ?

Na rynku czyli w domach u ludzi jest trochę płyt SACD i chcą mieć możliwość ich odtwarzania. Nie ma w tym nic dziwnego. Jeśli masz wątpliwości czy SACD jest żywe rynkowo czy martwe to wybierz sobie 100 nowości muzycznych które ciebie interesują i sprawdź co z tego możesz realnie kupić na SACD. Wtedy sam ocenisz.

• 5 miesięcy później...

Upłynęło trochę czasu i moje doświadczenie z płytami SACD jest trochę większe i dalej twierdzę, że ma to sens.

Tak się składa, że może to wina mojego wieku, ale nowości jakoś mnie nie interesują i niewiele jest muzyki po roku 80, która jest warta słuchania więcej, niż jeden raz. Płyty SACD są ciągle wydawane w Japonii, USA i to, co mnie interesuje w rocku progresywnym jest osiągalne. Muzyki poważnej jest w zatrzęsienie i nie ma z nią żadnego problemu. Wyprodukowanie płyty SACD hybrydowej jest dużo droższe i musi być poparte odpowiednią sprzedażą. Jakośc jest dla mnie bezdyskusyjna i w większości negują ją winylowcy. Przebojów Bibera nikt nie będzie kupował na SACD, bo małolaty słuchają "inaczej". Audiofilskie wydania na zwykłych nośnikach, czy LP też są w większości nieosiągalne i bardzo drogie, może nawet droższe tak, że mit cenowy nie jest niczym uzasadniony. A nowe technologie, owszem może mają przyszłość, ale nie dla mojego pokolenia, a zwykła awaria internetu odcina od całych zasobów muzyki, które ja mam w domu.

Płyty SACD są ciągle wydawane w Japonii, USA i to, co mnie interesuje w rocku progresywnym jest osiągalne.

Jasne ze płyty SACD wychodzą w Japonii. Ostatnio nawet wychodzą nowe rzeczy jak John Lennon czy nowy master Roxy music. To daje małą nedzieję że nowy rok przyniesie dalsze wydania na SACD. Wyszła tez reedycja 100 SACD które stały się out of print co jes ewenementem bo wczesniej konczyło się na 1 serii.

Widac wytwórnie zauważyły że zbyt na SACD ciagle jest

Przy średniej jakości odtwarzaczu CD rzeczywiście SACD brzmi lepiej. Ale mi się wydaje, że po prostu płyty SACD są traktowane przez wytwórnie jako "audiofilskie" i dlatego po prostu są lepiej zmiksowane i wyprodukowane. Od kiedy mam dobry odtwarzacz (Krella CD-250 - i nie jest to wg. mnie jeszcze hi-end) to zwracam dużo większą uwagę na wydania płyt. I chyba jednak nie ma zasadniczej różnicy. Miałem parę płyt Petera Gabriela SACD i zremasterowanych wersji CD z tego samego roku. I lepiej brzmiało CD na Krellu niż SACD na OPPO-93. Fakt dodatkowy, że CD na XLR-ach brzmiał sporo lepiej niż na tradycyjnych RCA, ale i na chinchach CD wydawał się odrobinę lepszy.

Nie wypowiem się w temacie słuszności inwestowania w ten nośnik, ale to co z doświadczenia znam, to mogę polecić: Marantz UD7007: fajny, lekko podrasowane brzmienie Marantza, za te pieniądze super sprzet, jedynie obsługa jest dosyć średnia. Ewentualnie SA8005, to jest świetny sprzęt, nie mam się do czego doczepić.

Mój SACD to SONY SCD XE-597. Dane są przetwarzane bezpośrednio w koście DSD, a nie wcześniej przetworzony na PCM.

Jednak jest to tańszy odtwarzacz.

Myślałem, że jak nabędę Oppo 103 to będzie mi zbywał...

Nie... SONY gra lepiej od Oppo.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Mam dwa albumy Genesis wydane w 94r na CD po remasteringu i te same albumy wydanie na SACD z 2007 w wersji europejskiej i japońskiej. Słyszałem opinie, że CD z 85r. bez remasteringu są najlepsze, ale nie mam żadnej płyty, więc trudno mi się odnieść Jedno mogę powiedzieć, że wydanie europejskie SACD, to po prostu inna półka i opinie, że CD jest lepsze mnie bawią. Wersja japońska jest jeszcze o wiele lepsza od europejskiej. Tam jeżeli ktoś nie wiedział, co to jest scena, to słyszy ją po kilku sekundach i nie ma najmniejszego problemu z odróżnieniem płyt w ślepym teście. Nawet laik, testowałem na znajomych. Może to zasługa zestawu Marantza 8005 i nie twierdzę, że jest to już sprzęt audiofilski, ale na podstawie różnych opinii mogę wyciągnąć wnioski, że jest to absolutne min. żeby wiedzieć, co można usłyszeć z płyt SACD. Ostatnio kupiłem dwie płyty na shm-sacd i tylko mnie w tym utwierdziły, że te wydania prezentują inną klasę.

Szkoda, że Krell o którym pisze jara356 nie odtwarza SACD, bo nie ma bezpośredniej możliwości porównania, a Marantz UD7007 to blurey, który też ma się tak do odtwarzacza SACD, jak odtwarzacz CD do SACD. Jak twierdzą audiofile dopiero sprzęt odpowiedniej klasy jest w stanie zaprezentować, co można odsłuchać z danego nośnika. Cały czas oczywiście mowa o wersji SACD stereo, a nie wielokanałowej, bo to znowu inna bajka. Na pytach hybrydowych jest przeważnie wersja zwykła CD i wersja SACD i nikt dotychczas nie odnosił się do takiego porównania. A właśnie takie porównanie najjaskrawiej pokazuje różnicę i zawsze ona przemawia na korzyść SACD. :):):P

Takie fajne źródło masz i żywisz to avr-1910? Pomyśl o zmianie o ile już tego nie zrobiłeś. Co do kolumn tonteż się chłopie rozpisałeś - "kolumny canton" hmmm czyli jakie? te za 1000 czy te za 30000 bo to jednak różnica a koledzy wyżej krzyczeli, że sprzęt klasy budżet.

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.