Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Andrzej Pilipiuk - cały cykl o Jakubie Wędrowiczu.

Podchodziłem do tej książki, ale nie załapałem klimatu. Humor jakiś taki bardzo prymitywny, przaśny mi się wydał. Może za szybko się zraziłem, może spróbuję jeszcze kiedyś.

Czy ktoś z lansujących się w tym wątku mógłby wyjaśnić dlaczego warto czytać książki?

Jeśli czytanie książek kojarzy Ci się tylko z lansem, to trudno będzie przekonać, czy nawiązać choćby dialog.

Bogactwo i Nędza Narodów - David Landes‎. Książka o tym dlaczego jest tak jak jest dla tych co nie wierzą w teorie spiskowe.

Dzięki, może być b. ciekawe.

Powrót po dłuższej przerwie...

Jeśli czytanie książek kojarzy Ci się tylko z lansem, to trudno będzie przekonać, czy nawiązać choćby dialog.

Nie musisz mnie przekonywać. Wystarczy podać ze dwa argumenty za czytaniem.

Nie musisz mnie przekonywać. Wystarczy podać ze dwa argumenty za czytaniem.

Dostarcza dobrej rozrywki.

Dostarcza głębokich wrażeń, emocji i przeżyć.

Pobudza do refleksji nad zagadnieniami, nad którymi normalnie się nie zastanawiamy.

Kształci wyobraźnię.

Rozwija język (każdy, ojczysty i obcy), poszerza słownictwo, poprawia ortografię.

Czyni nas wrażliwszymi.

Poszerza horyzonty myślowe i wiedze o świecie.

Dostarcza informacji (literatura faktu, popularnonaukowa).

Pozwala uczesnitczyć w kulturalnej dyskusji.

Tak na szybko.

Jest też takie motto 'Kto nie czyta książek - żyje raz, kto czyta - wiele razy żyje' (albo coś w ten deseń).

Powrót po dłuższej przerwie...

Gość vasa

(Konto usunięte)

Ciekawi mnie czy Wy macie podobne wrażenia jak ja od kilku lat. Czy może to efekt postępującej demencji :(

Mam wrażenie że ogromna większość tego co ląduje na półkach księgarskich obecnie to nie literatura tylko efekt produkcji książek. Nie dość że, parafrazując klasyka; pisać każdy może to jeszcze odbywa się to na akord. Spędzam czasem godzinę w księgarni kartkując różne nowości, większość odstawiając z powrotem a jak coś kupię to i tak przeważnie trafiam na jakieś grafomańskie wypociny nie nadające się do konsumpcji. Pocieszam się że może wymagania rosną ale z drugiej strony obawiam że w literaturze, jak np w audio, większą wagę przykłada się teraz do legendy, marki i marketingu niż do jakości.

->Romekjagoda

Polecam, dobrze się czyta a argumentacja przytoczona bywa ciekawa, zaskakująca i w dużej mierze przekonująca. Teraz mam na tapecie Mocarstwa Świata Paula Kennedy ale to już mocno ciężkostrawne jest. Ale walczę :)

Ja np. lubię fantastykę,

A czytałeś China Miéville - "Dworzec Perdido"

-jeśli nie, to polecam.

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Dlatego warto czytać "klasykę". Ja np. lubię fantastykę, więc obecnie męczę Zajdla.

Strugackich przerabiałeś?

Wspaniałe książki.

"Piknik na skraju drogi" to jedna z najlepszych książek S-F.

Edytowane przez Thorogood

John Irving

"Zanim Cię znajdę"

Fantastyczne,polecam!

Jedna z recenzji:http://niedopisanie.blogspot.com/2012/12/john-irving-zanim-cie-znajde.html

Edytowane przez Frank

Popularny? On jest kultowy :-)

On jest siermiężny. Ze trzy opowiadania na krzyż mają w sobie to coś, reszta to zwyczajne pisanie na siłę, śmieszne, że hihihoho. Chociaż jakbym przeczytał w życiu 3 książki na krzyż, to by mnie bawiło. Żart powtórzony tysiąc razy dalej was bawi?

Podchodziłem do tej książki, ale nie załapałem klimatu. Humor jakiś taki bardzo prymitywny, przaśny mi się wydał. Może za szybko się zraziłem, może spróbuję jeszcze kiedyś.

zapewniam, że nic więcej tam nie dostrzeżesz.

Po zapoznaniu się z częścią tfurczości autora trafiłem na niego na jakimś forum. Co tam się wyprawiało :D Taka bieda intelektualna, że aż boli.

Rzekomo kultową jest książka "Buszujący w zbożu". Jeśli ktoś czytał to mógłby wypowiedzieć się czy rzeczywiście jest kultowa, bo jest dobra czy stała się bestselerem tylko dlatego bo jest wulgarna i napisana krótkimi zdaniami?

Edytowane przez Robmit

Pilipiuk faktycznie jest średni.

Jeśli ktoś lubi taki gatunek, niech poczyta Kiryła Bułyczowa i jego opowiadania o Wielkim Guslarze.

Można się pośmiać, ale i jest nad czym się zastanowić.

Rzekomo kultową jest książka "Buszujący w zbożu". Jeśli ktoś czytał to mógłby wypowiedzieć się czy rzeczywiście jest kultowa, bo jest dobra czy stała się bestselerem tylko dlatego bo jest wulgarna i napisana krótkimi zdaniami?

Jeżeli masz 16 lat, a wyrastałeś w latach 80-tych, może się zdarzyć, że uznasz ją za kultową :). Dzisiaj jest lekturą, nie epatuje wulgaryzmem jak na dzisiejsze czasy. Przypomniałem ją sobie ostatnio, jak syn musiał ją przeczytać. Nie uniosło mnie nic. A cały czas wracam do Ojca Chrzestnego, Fletu z Mandragory, Mechaniczna pomarańcza... i innych z tego czasu, gdy czytałem je po raz pierwszy - lata 80-te.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Jak nie zna się podstawowej klasyki to i grafoman Pilipiuk wydaje się mistrzem pióra.

Nie zrozumiałeś, co wcześniej napisałem. Nie pierwszy raz i pewnie nie ostatni.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pilipiuk wielkim grafomanem jest

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.