Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Owszem w Trocinach też jest motyw sfrustrowanego faceta , który właściwie przegrał życie. Trociny były dla mnie cholernie gorzkie, ale prawdziwe. Może Varga portretuje samego siebie? Facet jest do bólu celny w opisach polskiej rzeczywistości. Strzela w punkt jak to sie teraz mówi:

" Całe to miasto składało się wyłącznie z enklaw i udzielnych małych księstw, pozbawione serca, które mu wydarto dziesiątki lat wcześniej, stało się miastem zombie, niby żywym, ale zupełnie martwym.Zamarłym w stagnacji, ale przecież galopującym w niewyobrażalnym pędzie, zabitym lecz niebywale żywotnym."

Edytowane przez chick

Tak,obraz Polski i Polaków u Vargi jest straszny.To oczywiście przejaskrawienie ale jest w tym dużo prawdy.Ale Węgrom też się nieźle dostaje.

Przypominasz mi moich kolegów z lat 1970, którzy zachłystywali się prozą południowoamerykańską, nigdy nie przeczytali "Lalki" czy "Chłopów".

Cóż, przyznaję się bez bicia, że przez "Chłopów" nie dałem rady przebrnąć. Nudny shit jak flaki z olejem. Natomiast "Lalka"... insza,panie, inszość! Nie dość że tak mnie zassała, że skończyłem długo po omawianiu w szkole (a więc całkowicie dobrowolnie) to jeszcze i wracałem do niej później. Aleksander Prus to był gość! "Lalka" jest powieścią ponadczasową o twardych facetach i k***stwie kobiet.

"Faraon" - rzecz totalnie genialna również. Opisane tam mechanizmy sprawowania władzy oficjalnej i zakulisowej są absolutnie uniwersalne.Prus pokazał nam pięknie, iż władza nad ciemnym ludem sprawowana przez garstkę oświeconych była taka sama w starożytnym Egipcie, jak i dzisiaj. Wtedy posługiwano się siłami natury dziś - telewizją. W sumie żadna różnica - chodzi o to, co każdy może zobaczyć.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

"Masakrą" Varga wpisuje się jako najlepszy przedstawiciel tzw. "prozy pijackiej", nawet o Pilcha lepszy jest.

Socjolgicznie też mnie zachwycił.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

"MW", "Wyspy Bezludne", "Cena", trylogia w czterech tomach: "Dobry", "Konkwista", "Najlepszy", "Najgorszy" Łysiaka.

"Gra w kości" Cherezińskiej.

"Ślady krwi" Polkowskiego.

Edytowane przez Tubatoon

Dziś rozpoczynają się Warszawskie Targi Książki na Stadionie Narodowym. Z tego, co wczoraj miałem okazję zobaczyć wydawcy przygotowali sporo ciekawych promocji. Warto zaglądnąć. Targi trwają do niedzieli.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Co do Vargi i Trocin zgadzam się, obraz bardzo przejaskrawiony, ale mi ta książka się podobała, zresztą tylko dla Vargi kupuję (jeszcze) magazyn czwartkowy GW...

• 2 tygodnie później...

Czy tu też musi być polityka?

No właśnie! Postulowałem już wcześniej, by Panowie sobie odpuścili ten wątek, przecież mają tyle innych, stosownych.

Jeśli dobrze pamiętam, to w Konopielce bodajże dziadek powiedział tak, cytuję z pamięci:

"Odpierdólta się od Wójta".

- Prosiemy...:)

Edytowane przez Cytrus

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Coś dla tych, którzy zdrowy rozsądek przedkładają ponad socjalistyczną pseudologikę:

i_gadaj_tu_z_idiotami.jpg

Nakładem wydawnictwa Zysk ukazało się 326-stronicowe kompendium wiedzy o ekspansji socjalizmu w USA „I gadaj tu z idiotami” autorstwa Glenna Becka, komentatora politycznego, gwiazdy Fox News i „New York Timesa”, twórcy niezależnej internetowej telewizji informacyjnej The Blaze, retransmitowanej przez ponad sto kanałów w Stanach Zjednoczonych.

Publikacja dająca polskim obrońcom wolności i zdrowego rozsądku wiele cennych argumentów, przykładów szkodliwości lewicy z Ameryki Północnej oraz do walki z socjalistycznymi zabobonami.

Zdaniem Glenna Becka „kapitalizm sprzyja innowacjom i konkurencyjności a są to dwa czynniki nieodzowne do tego, by powstawały rzeczy coraz lepsze i tańsze”. Socjalizm jest przyczyną kryzysów we wszystkich krajach na świecie, w tym i w USA i w Unii Europejskiej. Interwencjonizm skutkuje ogromnymi niepotrzebnymi kosztami. Nadmiar przepisów uniemożliwia rozwój gospodarczy krępując wolną przedsiębiorczość.

Na kartach „I gadaj tu z idiotami” opisany jest proces marnotrawienia środków publicznych wydawanych na biurokrację, publiczną edukację, narzucanie energetyki zwanej ekologiczną, tak zwane cele socjalne, nieefektywne wspólne działania sfery publicznej i prywatnej, publiczny transport.

Na kartach swojej pracy Glenn Beck opowiada się za prawem wszystkich obywateli do posiadania broni palnej z racji na to, że policja nie jest w stanie realnie obronić obywateli przed agresją kryminalistów, a legalizacja prawa posiadania broni zmniejsza zagrożenie ze strony kryminalistów.

W swojej pracy amerykański komentator ukazuje szkodliwość tak zwanych ekologów, związków zawodowych, imigracji, przepisów ingerujących w każdą sferę życia, interwencjonizmu państwowego, ucisku fiskalnego, państwa opiekuńczego, aktywności państwa w gospodarce, marnowania publicznych pieniędzy przez biurokrację, państwowego lecznictwa, naruszania przez władze USA praw i wolności zapisanych w amerykańskiej konstytucji.

Inaczej niż w USA, w polskiej debacie publicznej realistyczne spojrzenie na wyzwania stojące przed Polską są niepopularne. Politycy i publicyści nieulegający emocjom są na marginesie życia społecznego. Dlatego Polska, pogrążona w emocjonalnym, irracjonalnym socjalistycznym szaleństwie, wyrażającym się brakiem zainteresowania Polaków realnymi problemami, brakiem chęci realnej zmiany w Polsce, jest skazana na kontynuacj procesu zagłady państwa i narodu.

Jan Bodakowski

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Czy tu też musi być polityka?

Nie musi.

@melgibson - 5 postów.

Wracam do Haška:-)

Doktorek- nie wkurzaj ludzi.

W tym wątku, jak mniemam - nie o to chodzi, k**wa mać.

Ja bym Cie już dawno wyrzucił, gdyby nie fakt, że czasem zgrabnie piszesz, drabie:-)

Wyp...

Wracam do lektury, pozwolicie...:)

Edytowane przez Bezlitosna Niusia

Przeczytanie przeczytaniem. Ciekawe zaś czy książkę łatwo jest wydać, tak aby nie umoczyć przy tym pieniędzy.

Otóż wziąłem niedawno udział w konkursie literackim na bajkę dla dzieci.

Skusiła mnie nagroda, 100 tysiaków. Oczywiście nie wygrałem, bo byłem jednym z 4 tysięcy frajerów.

A poczułem się na siłach, bo bajki to dla mnie nie jest terra incognita.

Gdy zajmowałem się pilnowaniem dzieci, wymyślałem im bajki na poczekaniu, i niektóre nie były gorsze od tych z księgarni.

Jednak nad tą opowiastką przesiedziałem 3 noce, więc trochę szkoda wyrzucić. Zwłaszcza że znajomi bardzo ją chwalą.

A jakiś grosz z tego wyciągnąć nie byłoby źle, gdyby się dało.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Koledzy macie jakieś typy na niekoniecznie całkiem łatwą literaturę wakacyjną?

Coś wciągającego, intrygującego, z akcją, dobrze napisanego.Tylko proszę nic z nurtu politycznego szamba.

Murakami będzie dobry.

Myślę, że przypadnie Ci do gustu.

Żadnej polityki, ba w oderwaniu od naszej rzeczywistości.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Serdecznie polecam "Dallas'63" Stephena Kinga.

O ile komuś nie przeszkadza nachalne lewactwo autora, oczywiście...

Mi przeszkadza, i to bardzo, ale książka obiektywnie dobra.

Jest o podróżach w czasie, o ich możliwych skutkach i o paradoksach.

Facet cofa się takim portalem czasowym do 58 roku, ma zatem 5 lat, by gruntownie przygotować się do udaremnienia zamachu na JFK.

Naprawdę warto poczytać. Gruba, na długo starczy. ;)

Na moim pdf ponad 700 stron.

Dallas-63_Stephen-King,images_big,8,978-83-7839-315-3_EPUB.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.