Skocz do zawartości
IGNORED

Wątek oburzonych na Cambridge Audio Stream Magic 6

dyzio4

Rekomendowane odpowiedzi

Pokaż mi coś lepiej brzmiącego za 2,5tyś...

Simple Audio Roomplayer+

prawda jest taka, że CASM6 poprawi brzmienie CDika za 3-5tyś

Dobry żart...z tym 5 tys.

3. W jakim celu dokonuje się aktualizacji? Czy wnoszą jakąś nową funkcjonalność czy naprawiają pojawiające się błędy?

Było już o tym w tym wątku.

MZ SM6 miał dwa problemy: pierwszy to aplikacja (nie)sterująca, a drugi to pewna recenzja sprzed lat która otarła go o hi hi end - co rozpaliło oczekiwania ponad miarę.

Simple Audio Roomplayer+

Dobry żart...z tym 5 tys.

Było już o tym w tym wątku.

Z tym Simple Audio Roomplayer+ to mówisz lepiej...ciekawe, a może po prostu inaczej, co? lepiej to gra zauważalnie Hegel HD20 od tych wymienionych...zejdź na ziemię w tym budżecie i przestań fantazjować.

Zresztą czytając temat o CASM6, Ty tam nie słyszysz wielu rzeczy które ja słyszę, więc mam obawy co do Twojego sprzętu towarzyszącego, albo słuchu...

Z tym Simple Audio Roomplayer+ to mówisz lepiej...ciekawe, a może po prostu inaczej, co? lepiej to gra zauważalnie Hegel HD20 od tych wymienionych...zejdź na ziemię w tym budżecie i przestań fantazjować.

Zresztą czytając temat o CASM6, Ty tam nie słyszysz wielu rzeczy które ja słyszę, więc mam obawy co do Twojego sprzętu towarzyszącego, albo słuchu...

Nie słuchałeś Simple Audio to się nie wypowiadaj. Po drugie zachowaj nieco kultury wypowiadając się publicznie, no chyba, że u Ciebie to jest standard. Obaw co do mego sprzętu bądź słuchu nie musisz mieć, mają się rewelacyjnie. To, że ulegasz autosugestii własnej i czasopism audio jeszcze nic nie znaczy, ale jak dorośniesz to się przekonasz, u niektórych trwa to zwyczajnie dłużej:)

Każda sroka swój ogon chwali, a jeszcze całkiem niedawno CASM6 był super;)

Bo był super. DAC, radio, odtwarzacz strumieniowy, w sumie fajnie gra. Czego chcieć więcej. I tak było do lipca 2013 kiedy kolejna aktualizacja zabiła aplikacje na ipada i obsługa SM6 stała się gehenną. Mi tylko to przeszkadzało, za bardzo...

Natomiast glownie chodzi o poprawne dzialanie, a raczej w ogole o dzialanie aplikacji do sterowania sm6 na ipada i androida. Chyba, ze jak muda, ktos uzywa tylko pilota. Obecnie sterowanie ipadem czy tabletem na androida to tragedia.

Już o tym pisaliśmy .

Używam pilota i gram wprost z dysku z osobnym zasilaczem wpiętym w SM6 .

Mi to wystarcza i żadne aplikacje nie są mi potrzebne .

Zresztą idiotyzmów na tym forum nie brakuje, jeden nawet pisał, że Arcam Rdac poprawił brzmienie CASM6 haha dobre :

Na temat cudownych właściwości DAC na forum krążą liczne legendy. Najbardziej podobała mi się taka, kiedy to jakiś szczęśliwy posiadacz CASM6 pisał, jak to jego sprzęt, a dokłądnie wbudowany DAC sonicznie miażdżył Rotela RT-12. :-) Dość ciekawe to było, ponieważ oba serwery sieciowe mają na pokładzie wbudowane Wolfsony WM8740 :-) I gdy odsłuchiwałem je jednocześnie ja oraz załoga zsklepu różnic nie słyszeliśmy. Wyposażeniem natomiast różniły się, i owszem.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Napisano dziś, 09:48

To już chyba koniec tak wspaniałego produktu jak SM 6 ...

Obserwowałem drogę od miłości do nienawiści ...

Niestety tak jak podejrzewałem był to hit jednego sezonu ...

Jakie to smutne ...

Pewnie ostatnim wiernym wyznawcą będzie muda44 ...

Dlatego jemu należą się ostatnie słowa pożegnania ...

Zapraszamy na mównicę, kolego muda44 !!!

Już Ci kiedyś delikatnie zwróciłem uwagę żebyś się odczepił ...

Dlaczego koniec ?

To że jest nowa wersja a " stara " mocno staniała to akurat DOBRA wiadomość bo SM6 można kupić nówkę za 2300-2500zł co nie wymaga komentarza .

Jakim wyznawcą ?

Miałem te świetne Krelle , Naimy Twojego byłego Younga z zasilaczem Palmer i obecną , posiadaną przez Ciebie Vegę .

Vegę mogłem mieć za 10000zł . Kolega namawiał - brać w ciemno .

Miałem , słuchałem , porównywałem i opisałem to w wątku o tym DACu w zakładce HI - END .

W moim zestawie ta słynna Vega zagrała gorzej od SM6 .

Vega zagrała lepiej ale z innym wzmakiem i kablami .

Problem w tym że ten wzmak z kablami i Vegą były droższe od moich klamotów o 28000zł .

Ja dziękuję . Niewielka poprawa za prawie trzy dychy . To nie dla mnie ...

Mi nie grają reklamy , testy i zachwyty naganiaczy . Już mnie to nie bierze . Nie raz się sparzyłem na zachwytach przereklamowanego bubla .

SM6 jest fajnym i bdb grającym urządzeniem ale jak KAŻDY klamot trzeba go wpasować w system .

Ja wpasowałem i temat mam zamknięty na lata .

Gdzieś jest ten moment w którym mówi się dość i zaczyna słuchać muzyki a nie kolejnego klamota .

Ależ bezsensowne myślenie.albo sprzedajecie to badziewie. Sprzęt strumieniowy bez aktualizacji i to nowy? Każda normalna firma działa tak: najpierw wycofuje sprzęt ze sprzedaży, później przez dłuższy czas utrzymuje normalny standard obsługi czyli m.in. aktualizacje, następnie informuje, że dany sprzęt nie będzie już wspierany i dopiero wprowadza nowy lub równolegle wprowadza nowy ale ze wsparciem dla starego.

Wyobraź sobie samochód kupiony w lipcu a w styczniu wchodzi nowy model i firma nie ma już obsługi dla Twojego "starego" modelu.

Czy w instrukcji masz zapewnione ciągłe aktualizacje na XXX lat ?

To że nas próbuje się rolować na każdym kroku i wszędzie to norma .

Dlatego są fora i internet . Najpierw szukam , sprawdzam a na końcu kupuję .

Kupiłem w cenie normalnej i proszę mnie nie wyzywaj od cwaniaków

Cwaniaki to Ci go wcisnęli w " normalnej " cenie .

Nie wiem jaka to była cena ale od początku był dostępny za 3200zł

Już o tym pisaliśmy .

Używam pilota i gram wprost z dysku z osobnym zasilaczem wpiętym w SM6 .

Mi to wystarcza i żadne aplikacje nie są mi potrzebne .

Wiem, dlatego tak napisałem:)

ale na pewno sprzedam i więcej nie kupię.

Jeżeli dla Ciebie priorytetem są aktualizacje to kup sobie laptopa z WIN 8 do tego JPlay i JRiver.

Będziesz miał aktualizacje i świetne programy do strumieniowania plików .

Do tego DAC i po sprawie .

Ja wolę " obcowanie " z klamotem i trzepie mnie jak mam obsługiwać komputer i szlak mnie trafiał jak pojawiały się aktualizacje na SM6 .

Zamiast słuchać aktualizowałem.

Teraz bedę miał spokój ;)

Rozumiem Twoją wściekłość.

Cóż . Ty straciłeś a masa osób zyska na nowej cenie .

Tylko czy jest to powód do jego sprzedaży ?

Ochłoń , przeanalizuj za ile go sprzedasz i ile będziesz musiał dołożyć do czegoś grającego podobnie .

Czy dostaniesz taką uniwersalność i jakość brzmienia ?

Trzeba też pamiętać że mamy tu przyzwoitą regulację głośności więc można się szarpnąć na dobrą końcówkę i zostawić w tyle nietanie integry ...

a jeszcze całkiem niedawno CASM6 był super;)

Tak samo było z Arcam Rdac, niektórym po czasie chyba nieźle odbija tu na łeb, narzekają na co popadnie...całe szczęście, że na tym forum jest jeszcze przyzwoita zakładka "Muzyka" swoją drogą dziwnym trafem Ci co się tam udzielają nie piszą tu...

Cóż za argument.

Pogratulować wiary w słowo pisane.

A ty skąd się urwałeś? masz jeszcze coś do dodania na temat CASM6? oczywiście słuchałeś go przez dłuższy czas?

Gość baca5

(Konto usunięte)

gram wprost z dysku z osobnym zasilaczem wpiętym w SM6

Nie popieram tego aby na transporcie uruchamiać serwer. Moim zdaniem, o wiele czystszym rozwiązaniem jest serwer na NAS.

To że jest nowa wersja a " stara " mocno staniała to akurat DOBRA wiadomość bo SM6 można kupić nówkę za 2300-2500zł co nie wymaga komentarza .

Ha, a rDAC za 1000 zł. i to jest jak za darmo ;)

SM6 jest fajnym i bdb grającym urządzeniem ale jak KAŻDY klamot trzeba go wpasować w system .

Ja wpasowałem i temat mam zamknięty na lata .

Gdzieś jest ten moment w którym mówi się dość i zaczyna słuchać muzyki a nie kolejnego klamota .

Tu się całkowicie zgadzam. Tym bardziej, że każdy z nas ma inne preferencje co do brzmienia.

Cwaniaki to Ci go wcisnęli w " normalnej " cenie .

Nie wiem jaka to była cena ale od początku był dostępny za 3200zł

Znaleźli "leszcza" i tyle. Ale co to tego ma CA?

Aha, w SM6 i SM6v2 są owszem te same Wolfsony, ale procesor już jest inny - to i trudno wymagać aby były dostępne te same aktualizacje.

Nie popieram tego aby na transporcie uruchamiać serwer. Moim zdaniem, o wiele czystszym rozwiązaniem jest serwer na NAS.

Jaki serwer ?

Dysk 2,5 cala ale z osobnym wysokiej klasy zasilaczem - to słychać .

Bez kabli i dodatkowego pudła żrącego prąd + dodatkowa kasa na to pudło.

muda44

bez urazy ! żartowałem !

wybrałeś SM6 i dobrze ! trzymasz się tego wyboru i dlatego "przywołałem" Cię jako znawcę tematu ...

Uważam, że SM6 gra dobrze w swojej cenie. Trochę może wkurzyć polityka firmy ale to inna bajka ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

muda44

bez urazy ! żartowałem !

wybrałeś SM6 i dobrze ! trzymasz się tego wyboru i dlatego "przywołałem" Cię jako znawcę tematu ...

OKI :)

Uważam, że SM6 gra dobrze w swojej cenie

A ja się cieszę że nie musiałem dawać więcej za coś co lepiej gra bo lepiej u mnie i dla mnie nie grało .

Trochę może wkurzyć polityka firmy ale to inna bajka ...

Jak się trochę przewali sprzętu i ma się pojęcie o elektronice to można się tak zdziwić w stosunku do wielu firm .

Nawet tych audiofilskich i uznanych a w ich przypadku takie coś jak soft to pikuś .

Bardziej rozwala choćby burczące trafo we wzmaku kosztującym ponad dychę , radiatory nie dające sobie rady z chłodzeniem przy połowie mocy , wyłączający się wzmacniacz czy niesprawna mechanika w nowych CDkach za grubo powyżej 20 000zł a w serwisie kosztująca koło piątaka ...

Kwiatków jest masa a wśród nic jakiś tam soft to pikuś ...

Gość baca5

(Konto usunięte)

Jaki serwer ?

Dysk 2,5 cala ale z osobnym wysokiej klasy zasilaczem - to słychać .

Bez kabli i dodatkowego pudła żrącego prąd + dodatkowa kasa na to pudło.

A co, krasnoludki serwują? Może Ty nie wiesz o tym ale serwer jest - kwestia gdzie.

A co, krasnoludki serwują? Może Ty nie wiesz o tym ale serwer jest - kwestia gdzie.

Nie znam się na tym .

Gra lepiej od pendrajwa a sam zasilacz jeszcze poprawił brzmienie .

Jeszcze lepiej gra z J Playa albo zewnętrznego dobrego transportu .

Gość baca5

(Konto usunięte)

Nie znam się na tym .

Gra lepiej od pendrajwa a sam zasilacz jeszcze poprawił brzmienie .

Jeszcze lepiej gra z J Playa albo zewnętrznego dobrego transportu .

Ok, to teraz postaw serwer na NAS, czy tam innym komputerze - jest taka możliwość współpracy z SM6?

Ależ bezsensowne myślenie.albo sprzedajecie to badziewie. Sprzęt strumieniowy bez aktualizacji i to nowy?

Myślisz że aktualizacje jako takie dużo dają? ;) Z zawodu jestem informatykiem. Powiem Ci, że znam tylko jeden system operacyjny gdzie instalowanie aktualizacji przechodzi "w miarę" bezboleśnie i nie zmienia sprzętu w muła. Cała reszta:

w teorii - tak, tak poprawiliśmy stare błędy, dodaliśmy nowe funkcjonalności, a w praktyce - d&pa w krzakach.

Popatrzcie na rozwój technologi i postęp, który wręcz "galopuje". Nawet powiedzenie z teorii, iż "moc procesorów podwaja się co 18 miesięcy" już jest chyba nieaktualne, ponieważ dzieje się to szybciej. To samo z aplikacjami na różne urządzenia zaczynając od komputerów a nie wspominając o sprzęcie przenośnym gdzie aktualizacje pojawiają się "co chwila".

To nie jest rozwój, tylko ordynarne dymanie klienta. Wiesz co to jest optymalizacja oprogramowania? Polega na to na tym, że nowy system, czy aplikacja pomimo nowych ficzerów nie obciąża platformy sprzętowej do tego stopnia żebyś musiał kupować nowy hardware. Ale to nie daje kasy.

W pracy mam Blade - potwora na którym w wypadku sensownej optymalizacji oprogramowania byłbym w stanie utrzymać jeszcze jakiś czas temu 1/4 średniego miasta. Dziś hula na tym część średniej instytucji, a sprzęt ma 2 (słownie dwa) lata! Ostatnio mieliśmy propozycję wymiany systemu pocztowego - aktualnie używany na licencji GNU zużywa w szczycie średnio 1 (jeden) rdzeń. Jak jest więcej to zdziwiony zaglądam co się dzieje. Konkurencyjna komercha zaproponowała nam system pitu-pitu w którym utylizacja procesorów to małe piwo. Zażyczyli sobie do obsługi bazy 30 dysków na macierzy (sic!). To jest kompletna paranoja. ;) Jak tak dalej pójdzie telefon będziesz wymieniał co roku, a samochód co 3 lata i każdy będzie Cię przekonywał że to dla Twojego dobra.

Większość moich znajomych w wypadku smartfonów i innych zabawek, tam gdzie tylko można od dawna olewa oficjalne dystrybucje i korzysta z tego co bezpłatnie kompilują i udostępniają ludzie w sieci. Sprawdź czy przez przypadek nie pojawiła się jakaś grupa fascynatów CA SM6. Jeśli źródła wyciekły to jak sadzę kwestia czasu.

Brawo Mrok !!!

Może wreszcie wielu potencjalnych nabywców sprzętu skupi się na muzyce a nie na bajerach, które zazwyczaj nic nie dają. Jak widać wyrosło nam pokolenie, które bardzo łatwo skręcić nowym oprogramowaniem, aktualizacją czy naukowo brzmiącym nowym firmware.

To nie ważne, że sprzęt funkcjonuje poprawnie. Trzeba mieć przecież nową, kolejną cyferkę po kropce. To się teraz liczy. Jeśli jej nie ma- sprzęt idzie do kosza, bo spece od marketingu wmówili, że trzeba mieć nowszy.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Myślisz że aktualizacje jako takie dużo dają? ;) Z zawodu jestem informatykiem. Powiem Ci, że znam tylko jeden system operacyjny gdzie instalowanie aktualizacji przechodzi "w miarę" bezboleśnie i nie zmienia sprzętu w muła. Cała reszta:

w teorii - tak, tak poprawiliśmy stare błędy, dodaliśmy nowe funkcjonalności, a w praktyce - d&pa w krzakach.

Twoim zdaniem dodanie gapless i odtwarzania 24/192 w przypadku Marantza i samo gapless w przypadku CA SM6 to mało? Bo o takich aktualizacjach tu jest mowa. Bo to, że CA spartoliło oprogramowanie po aktualizacji z lipca 2013 roku to ja wiem, bo miałem tego strumieniowca 2 lata. Od tamtej pory obsługa z iPada była nie do zaakceptowania. A przeciez po to są te urządzenia, aby ich obsługa była przyjemnością a nie męczarnia. Od chodzenia do stolika i kanapy to ja mam gramofon:)

Może wreszcie wielu potencjalnych nabywców sprzętu skupi się na muzyce a nie na bajerach

A wiesz jak trudno jest się skupić na muzyce jak nie gra bo aplikacja wiesza się non stop? Przecież o tym jest tu mowa, a nie o aktualizacji dla samej aktualizacji.

Dlaczego jest tak ciężko zrozumieć tak prostą rzecz?

Jak tak dalej pójdzie telefon będziesz wymieniał co roku, a samochód co 3 lata i każdy będzie Cię przekonywał że to dla Twojego dobra.

A nie jest tak? Poza tym super jest miec co roku nowy model iPhona, samochód co trzy lata to też już prawie standard:) A przekonywać nikt nie musi, klienci sami tego chcą.

A mi tam z dysku nigdy się nie zawiesił ...

Bo mowa jest o aplikacji na iPada i androida, sam SM6 się nie wiesza.

Gość baca5

(Konto usunięte)

Twoim zdaniem dodanie gapless i odtwarzania 24/192 w przypadku Marantza i samo gapless w przypadku CA SM6 to mało?

Akurat gapless, to powinno być od początku - jakoś Logitech nie miał z tym problemu.

Akurat gapless, to powinno być od początku - jakoś Logitech nie miał z tym problemu.

Ba! Ja to też wiem, i co z tego:) Nie było gapless. Z jakiego powodu? Któż to wie, ale dzięki aktualizacji wyeliminowano ten problem. I tylko o to chodzi, o możliwość poprawienia, naprawienia czy dodania czegoś co powinno być takie od samego początku. Niestety tak nie jest i nie jest to zależne od nas klientów, szczególnie w tym przedziale cenowym:)

Logitech nie miał z tym problemu.

Tym bardziej zastanawiające jest dlaczego wycofał się z produkcji SBT.

Gość baca5

(Konto usunięte)

Tym bardziej zastanawiające jest dlaczego wycofał się z produkcji SBT.

Wiesz, to pewnie są jakieś ciemne interesy czy inny lobbing, niestety.

Ja mam SBT jako transport po USB i nic innego więcej mi nie potrzeba :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.