Skocz do zawartości
IGNORED

Porządny wzmacniacz do 7kzł

marcin1987

Rekomendowane odpowiedzi

z tymi kefami to lekko odwaliłeś ale to już wiesz...ciekawe czemu kupiłeś to padło?

może powinieneś założyć wątek...porządny wzmacniacz do KEF iQ5...nie żebym był złośliwy

Można skompletować system ale nie gadaniem bez sensu na forum. Zakładanie tematów typu kupię wzmacniacz czy kolumny za 2, 3, 5 tys.itd jest moim zdaniem albo próbą reklamy albo faktycznie gadaniną po próżnicy. Każdy kto choć liznął tematu wie sam czego chce i wie gdzie szukać bo tylko on zna na wylot posiadaną konfigurację grającą w jego unikalnym pomieszczeniu akustycznym czyt. pokoju, salonie. A wiarygodnych informacji na forum jak na lekarstwo.

mztv nie wiem skąd u was tyle awersji do tych kolumn... hmm może dlatego, że wszyscy mylicie je z właśnie iQ5 bo ja mam Q5 !! - to ostatnie udane produkcje Kefa.

Wersje z "i" były już gorsze brzmieniowo o czym niektórzy sami na tym forum pisali :P

I te kolumny to żadne "padło" tylko najlepiej brzmiące głośniki spośród 15 testowanych !!

Po za tym bardziej odpowiada mi dynamika podłogówek niż podstawkowych...

Nie mam nic do tych kef-ów ale trudno mi uwierzyć w to co piszesz. Słuchałem tych kolumienek w kilku konfiguracjach i jedno mogę powiedzieć, abstrahując od ich charakteru brzmieniowego, że mają swoje ograniczenia wynikające wprost z ich konstrukcji. Piszesz o dużym rozciągnięciu niskich jak i wysokich tonów, wyraźnej głębi przestrzeni itp. A prawda jest taka, że absolutu, o którym piszesz z tymi kolumnami nie uzyskasz (choćby dużego rozciągnięcia niskich tonów nie mówiąc już o realiźmie oddania brzmienia instrumentów).

Nikt rozsądny nie wkłada wzmaka za 7 kzł do kolumn za 2 kzł.

To już swoją drogą.

Użytkownik daniel-de dnia 12.08.2014 - 17:18 napisał

Można skompletować system

znaj proporcje mocium panie....co racja to racja

ja cały czas bije do mcintosha....po kilku ładnych latach stoi po 7 kzł...ciekawe po ile będą stały te kefy po takim czasie....ale to tak na marginesie

i tak na koniec...chyba nie słuchałeś dobrych monitorów......uwierz mi kef takich nie robi:)

Gość

(Konto usunięte)

On łączył wspaniałą barwę, bardzo jasny i szczegółowy dźwięk, niezwykłą płynność i soczystość brzmienia w jedną całość.

Wokaliści dosłownie stali w pokoju i grali dla mnie na żywo DO ZŁUDZENIA.

Tak gra moja Jola...ale to ona i hybryda... :-) Zapraszam do Trójmiasta...

Uzasadnij tą wypowiedź...kompletna bzdura!!!

Uzasadnij tą wypowiedź...kompletna bzdura!!!

Bo jak sam autor tego tematu twierdzi to nie gra na zakładabym przez niego poziomie (wielkość wydatków/faktycznego zadowolenia z dźwięku).

Ahh widzę już tylko JEDNO, że kompletną bzdurą było tu napisać :D hahaha

ziko369 no chyba tylko Ty rozumiesz, że nie ma nic "złego" w złożeniu systemu ze wzmaka za 7kzł + kolumn NIE za 2kzł, a za 4zł (to tak na marginesie) ;)

Swoją drogą słyszałem jakąś Jolidę i tamten Hegel znów z nią wygrywał pod niemal każdym względem.

Renia239 ... ale grało za te same pieniążki !!

Czy nikt nie czyta ze zrozumieniem ?!

Ja wiem swoje... usłyszałem jak te kolumny grały i stwierdzam, że nie będę ich wymieniał, problem tylko w amplifikacji jedynej w swoim rodzaju, której się pozbyłem :(

Widzę, że pomocy nie uzyskam tu żadnej bo każdy ma swoje 3 grosze i WIE LEPIEJ :P i z pewnością spotkał się z nie wiadomo jakim sprzętem biorąc pod uwagę, że one tylko z zewnątrz są takie same, a mając tego świadomość już krew mnie zalewa i pewnie nie tylko mnie :P i w ten sposób mamy do czynienia z mln kombinacji i nikt z nikim nie dojdzie do żadnego porozumienia xD

Polecam poszukać kogoś w pobliżu z Coplandem CSA 14 lub 28. Lampy tam pracują jako bufor więc wymieniasz je raz na ok 10 - 8 lat. To może być dźwięk dla Ciebie. A kosztuje mniej :D

Pozdro.

Moon 240i, Klipsch Heresy III, Mini PC, M2Tech HiFace Evo + Tomanek ?

Chodzi o to, że Hegel grał jasnym ale miał blask bez najmniejszych oznak suchości i tak pięknie wszystko prezentował, że nawet drugi plan brzmiał tak samo wyraziście i żywo jak pierwszy, a to już na mnie robiło piorunujące wrażenie, do tego ta aura między instrumentami...

Atak na basie to było coś niezwykłego, piorunującego, a jego szybkość była wyraźnie większa niż w naimach :O

Zresztą co ja tu będę pisał i się powtarzał... dla mnie nie miał i nadal nie ma konkurencji ...

On łączył wspaniałą barwę, bardzo jasny i szczegółowy dźwięk, niezwykłą płynność i soczystość brzmienia w jedną całość.

Wokaliści dosłownie stali w pokoju i grali dla mnie na żywo DO ZŁUDZENIA.

i to KEFy Q5 grały, i plany, i aura, piorunujący atak na basie, barwa, szczegółowość, płynność, soczystość, realistyczna iluzja itd.

nie kwestionuję niczego, w sumie zawsze byłem fanem UniQ ...no ciekawe to wszystko stwierdzam tylko

normalnie "po co przepłacać"...

lepiej szukać synergii, problem tylko z tą niepowtarzalnością produkcji, no trudna sprawa, niezłe zagadki

a wcale niekoniecznie, to nie kwoty na paragonie grają a urządzenia

Napisałem to kierując się waszymi podpowiedziami nie wiedząc czy są do końca słuszne bo opisy testów H100 brzmią łudząco podobnie do tego co usłyszałem za 1. razem i nie uznałbym tamtego modelu za jakiś wybryk fabryczny z wadą, a raczej za poprawnie wykonany model czego o większości setek powiedzieć się już nie da.

Nic tylko się powtarzam.

Jest możliwość dorwać białego kruka w tej cenie to trzeba zrobić wszystko by go dorwać bo nikt rozsądny nie wyda dwa razy więcej tylko dlatego bo takich się więcej naprodukował sam producent ;)

graaf ... aż cisnie mi się na usta - NO WŁAAAŚNIE !!

Gość

(Konto usunięte)

Swoją drogą słyszałem jakąś Jolidę i tamten Hegel znów z nią wygrywał pod niemal każdym względem.

Absolutnie nie neguję...ja słyszałem Hegla i grał dla mnie za ciemno...gra system i pomieszczenie...szukaj dalej...ja już znalazłem...

Odpowiadam: IN200 gra dźwiękiem płynnym i przejrzystym.

Nie określiłbym go jako jasny (rozjaśniony), bo to może sugerować jakąś suchość.

Dźwięk jest czysty, naturalny, taki akuratny, barwa naturalna i żywa, bez dosładzania (tego nie znoszę).

Świetna stereofonia i separacja instrumentów.

Bas schodzi nisko, ma zróżnicowanie, jego konturowość w skali od 1 do 10, określiłbym jako 7.

Nie ma buły, to nie to, jest bardzo naturalny, moje preferencje skłaniają się do basu bardziej żylastego, dlatego dałem 7, ale ktoś mógłby dać 8.

W tym wzmacniaczu nic mi nie przeszkadza, nie ma ewidentnych słabych punktów

Dzisiaj słuchałem In 100 i mam dokładnie takie same odczucia, jedynie na początku wydawało mi się ze basu jest za dużo ale po chwili bardzo mi się podobało takie dociążenie dźwięku.

Stereo Cayin A70 MKII, Marantz 67SE, Studio Hertz 16 Minas Anor 2,5III

Kino Yamaha 767, Blu-ray Panasonic, Himedia 600, Dali concept 1, JBL ES 150, Epson TW 3200

Wyświetl postUżytkownik marcin1987 dnia 12.08.2014 - 17:26 napisał

i tak na koniec...chyba nie słuchałeś dobrych monitorów......uwierz mi kef takich nie robi:)

Oj mylisz sie, robi:)

Może i prowokacja, może i nie, ale można skompletować niezły system za nie duże pieniążki :) taka jest prawda :)

Zależy co rozumiesz pod pojęciem "nie duże pieniążki". 7k na wzmacniacz to raczej mało nie jest. Mi osobiście kolumny za 6k i wzmacniacz za 5k w zupełności wystarczają. Z małym zaznaczeniem; dobre dopasowanie kolumny wzmacniacz udało mi się uzyskać po ponad 6 letniej zabawie. Dlatego napisałem Ci, że na Twoim miejscu szukałbym do znudzenia tego z czego byłeś bardzo zadowolony. W przeciwnym wypadku po kilku miesiącach stwierdzisz, że to jednak nie to, bo w tamtym to było zdecydowanie lepiej. Pamięć ma to do siebie, że z czasem wybiela rzeczywistość. ;)

Mrok masz 100% rację, problem tylko w tym gdzie ja teraz dostanę TAKIEGO Hegla H100 ??

Został znikomy wybór bo tylko w Audio stylu i Q21, a to kawał drogi ode mnie, a nie mam czasu na takie wyjazdu na pół polski niestety...

Poza tym oni się nie godzą na zejście z ceną wzmaka do 7kzł (odejmując promocyjnego HD11), a inny sklep swojego czasu na to się o dziwo zgodził, ale wtedy to ja nie skorzystałem niestety, ale to już była inna sprawa :/

Tak właśnie, czemu nikt wcześniej nie wspomniał. Hegel H100 trzeba koniecznie sprawdzić z H11, to jest w zasadzie zestaw.

Później można sprawdzać każdy z nich z osobna, z innymi klockami.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

<br />Został znikomy wybór bo tylko w Audio stylu i Q21, a to kawał drogi ode mnie, a nie mam czasu na takie wyjazdu na pół polski niestety...<br />

Masz jeszcze Premium Sound w Gańsku mają wystawionego na aledrogo H-100 za 6 kzł.

• Redaktorzy

Przepraszam ze się wtrącę z uwagą osobistą, ale jeśli kilka egzemplarzy jakiegoś urządzenia z produkcji seryjnej, przemysłowej (a takim produktem jest Hegel) zabrzmiało kiepsko, a tylko jeden niezwykle dobrze, to znaczy, że ten jeden był zepsuty. Szukanie kolejnego zepsutego (i to dokładnie w ten sam sposób) jest prawdopodobnie bezproduktywne.

jozwa maryna prosze wytłumacz mi to jak coś co ma tzw. WADĘ gra o co najmniej 2 klasy lepiej ?! :D zakochałbyś się w tym brzmieniu podejrzewam :P

Najlepsze też jest to, że recenzenci szaleją na pkt. H100 i o dziwo opisują go tak jak ja go pamiętam.

Coś mi się wydaje, że to nie była wada bo jak już napisałem... ten miał układy Sound Engine "starej" generacji w formie płytek, a nie jakiś małych niebieskich układów ;D

Jak dla mnie producent zrobił to CELOWO tylko po to by H200 okazał się brzmieniowo ciekawszy i jak usłyszałem porównawczo - był no i by szybciej zaczął znikać z półek, a to tylko po to by szybciej jego miejsce zastąpił H300 i jak widać zastąpił ;))

Jak dla mnie producent zrobił to CELOWO tylko po to by H200 okazał się brzmieniowo ciekawszy i jak usłyszałem porównawczo - był no i by szybciej zaczął znikać z półek

Słaba teoria gdyz h-100 i h-200 zakończono produkować w tym samym czasie i ceny jednego drugiego modelu w końcówce sprzedaży bardzo się zbliżyły w Norwegii 10 tyś koron za h-100 i 12 tyś. koron za h-200 a że h-200 w większości zestawów zagra lepiej to nie mam wątpliwości, nie wyobrażam sobie mojego h-200 ze 100W (8ohm) czy 170 W (4ohm) mniejszą mocą :)

by szybciej jego miejsce zastąpił H300 i jak widać zastąpił ;))

Nie sądzę, żeby H-300 mogło zająć pozycję rynkową h-100 czy H-200 jest po prostu zadrogi a nasycenie rynku poprzednimi modelami jest bardzo duże do dzisiaj nie wyprzedano jeszcze h-100 i h-200 i powiedzmy sobie szczerze to świetne wzmaki ale w cenie do 7-9 kzł bo do wysokich aspiracji cenowych to Heglowi zdecydowanie brak wykończenia co najmniej takiego jak w Denonie PMA 20XX.

• Redaktorzy

jozwa maryna prosze wytłumacz mi to jak coś co ma tzw. WADĘ gra o co najmniej 2 klasy lepiej ?! :D zakochałbyś się w tym brzmieniu podejrzewam :P

Wada czyli niezgodność z oryginalnym projektem. Jeśli wszystkie grają do dupy, a jeden dobrze, to znaczy że ten jeden powstał wskutek pomyłki produkcyjnej. Pewnie coś się komuś przylutowało inaczej, niż w oryginalnym schemacie, albo jakieś inne podzespoły się nawinęły pod rękę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.