Skocz do zawartości
IGNORED

Karta dźwiękowa/DAC do zestawu stereo.

Observe

Rekomendowane odpowiedzi

Do zestawu Dali Zensor 7 oraz Xindak A-06 potrzebuję zakupić kartę dźwiękową/DAC. Głównie słucham muzyki z komputera (format flac.) Interesuje mnie tylko stereo.

Na płycie głównej nie posiadam gniazda PCI także ten rodzaj podłączenia niestety odpada. Kwota jaką chciałbym na tą chwilę przeznaczyć to max 1000 zł.

Witaj,

proponuję zwrócić uwagę na przetwornik Asus Xonar Essencu STU/. To bardzo poważne urządzenie, które świetnie sprawdzi się w roli USB DAC i na pewno nie będzie ograniczało jakościowo zestawu. Niestety nawet z upustem klubowym trochę przekroczymy budżet, jednak jeśli jest to możliwe, namawiam gorąco.

Drugą propozycją jest przetwornik USB Arcam rPac. To znacznie prostsze urządzenie w stosunku do Asus'a, jednak w Twoim systemie pod względem funkcjonalnym sprawdzi się idealnie. Także brzmieniowo powinien to być dobry wybór.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych urządzeń. Jest także możliwość wypożyczenia urządzeń do testu w Twoim systemie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Spodobała mi się ta propozycja ale wczytując się w opinie w internecie o Asus Xonar Essence STU natknąłem się na wiele komentarzy odnośnie ucinania pierwszych 2s. :

"Szkoda, że autor nie przetestował, jak gra ten asus jako wzmacniacz słuchawkowy lub jako przetwornik c/a w "normalnym" odsłuchu muzyki z płyt CD i plików, poza mp3 i grami. Ten ASUS wycina pierwsze 2 sekundy każdego utworu na poczatku płyty i utworu, jesli się go wybiera. Czyli na przykład znana kolęda zaczyna się od " ...ocnej ciszy", wycinając "Wsród n...". To tylko przykład. Wtedy kciuk byłby skierowany w dół, a test konczyłby sie słowami, że " .. ma niekompetentnych inżynierów...

Jest wiele wpisów w sieci na temat tego błędu. Ten asus jest baaardzo niedopracowany."

Moje pytanie brzmi czy ktoś testował to i zna problem lub rozwiązanie tego problemu?

A może zamiast zewnętrznego DACa Asusa -kartę muzyczną Creative SB ZXR -parametry ma wcale nie gorsze od audiofilskiego odtwarzacza CD, który kosztuje przynajmniej 10 x tyle co ta karta.

Cena karty to 1000 zł.- podpinasz wzmacniacz po RCA z tej kary muzycznej(karta ma na wyjściu 2x RCA), abo masz cały pakiet wyjść cyfrowych plus słuchawkowe do dyspozycji.

Karta ta obsługuje nawet słuchawki o impedancji 600 ohm.. - ma na pokładzie kondensatory Nichicona, znacznie lepsze niż te które montują w zwykłych karach muzycznych.

Mam to coś u siebie w kompie i gra to raczej bardzo dobrze i ma duże możliwości.- karta pomyślana jest głównie do słuchania muzy na kompie.(do tego gry i filmy)

Myślałem o jakimś Dacu Asusa, albo karcie muzycznej Asusa, ale takie rozwiązanie bardziej mi się spodobało.- na razie lepszej parametrami i droższej karty karty muzycznej nie znalazłem.

P.S.

Asus teraz jedzie na renomie jaką kiedyś miał przed laty. Teraz ich produkty padają jak muchy zaraz po skończeniu się gwarancji.

Szczególnie laptopy, karty graficzne i płyty główne.- wiem, bo wszystko co miałem tej firmy w komie dawno mi padło.- dlatego nie polecam.

L.G. life is BRUTAL...

Radzę odizolować elektrycznie sprzęt audio od PC (czyli radzę kupić DAC z wejściem optycznym) . Dzięki temu nie będzie pętli mas, czy zjawiska uziemiania wzmacniacza poprzez interkonekt i dalej poprzez PC.

Wierza34 dziękuję za radę ale nikt Twojej karty nie poleca. W ogóle karty Creative'a nie są praktycznie brane pod uwagę jeśli chodzi o coś więcej aniżeli tylko granie w gry i oglądanie filmów.

Takie wrażenie odnoszę przeglądając od kilku dni fora. Co do mojej płyty głównej, to jest ona z nienajniższej półki MSI Z97 MPOWER MAX AC i może nie będę musiał izolować elektrycznie sprzętu audio od PC?

Observe - dlaczego? Ta karta akurat jest bardzo solidnie zbudowana. Poza tym Creative ma doświadczenie w budowaniu kart dźwiękowych. Sam kiedyś używałem kart dźwiękowych Creative i bardzo miło je wspominam.

Co do mojej płyty głównej, to jest ona z nienajniższej półki MSI Z97 MPOWER MAX AC i może nie będę musiał izolować elektrycznie sprzętu audio od PC?

"Półka" płyty głównej, czy nawet zasilacza, nie wyeliminuje pętli mas, czy uziemiania wzmaka poprzez PC.

ps. jeśli dobrze widzę ta płyta ma wyjście optyczne ... więc kup DAC z wejściem optycznym i po problemie . Najlepiej by DAC miał dobry anty-jitter - to się zawsze może przydać, nawet jeśli wyjście z tej płyty nie byłoby obarczone dużym jitterem

Poza tym Creative ma doświadczenie w budowaniu kart dźwiękowych. Sam kiedyś używałem kart dźwiękowych Creative i bardzo miło je wspominam.

Ma doświadczenie w budowaniu kart muzycznych dedykowanych do gier.

Natomiast ich "doświadczenie" w pisaniu - i co najważniejsze - aktualizowaniu sterowników, bądź firmware zasługuje wyłącznie na krytykę.

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Spodobała mi się ta propozycja ale wczytując się w opinie w internecie o Asus Xonar Essence STU natknąłem się na wiele komentarzy odnośnie ucinania pierwszych 2s. :

"Szkoda, że autor nie przetestował, jak gra ten asus jako wzmacniacz słuchawkowy lub jako przetwornik c/a w "normalnym" odsłuchu muzyki z płyt CD i plików, poza mp3 i grami. Ten ASUS wycina pierwsze 2 sekundy każdego utworu na poczatku płyty i utworu, jesli się go wybiera. Czyli na przykład znana kolęda zaczyna się od " ...ocnej ciszy", wycinając "Wsród n...". To tylko przykład. Wtedy kciuk byłby skierowany w dół, a test konczyłby sie słowami, że " .. ma niekompetentnych inżynierów...

Jest wiele wpisów w sieci na temat tego błędu. Ten asus jest baaardzo niedopracowany."

Moje pytanie brzmi czy ktoś testował to i zna problem lub rozwiązanie tego problemu?

Cześć

Też czytałem tę opinie - że rzekomo obcina, ja nic takiego nie zauważyłem ( Spotify ) oraz płyty CD. Może to kwestia złego wgrania płyty ze sterownikiem - w przypadku osób, które narzekają. W porównaniu do rDac ( który w dodatku nie ma wyjścia słuchawkowego to Asus jest b. dobrą propozycją.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Cześć

Też czytałem tę opinie - że rzekomo obcina, ja nic takiego nie zauważyłem ( Spotify ) oraz płyty CD. Może to kwestia złego wgrania płyty ze sterownikiem - w przypadku osób, które narzekają. W porównaniu do rDac ( który w dodatku nie ma wyjścia słuchawkowego to Asus jest b. dobrą propozycją.

a jak oceniasz tego DACa Asusa? W porównaniu do zintegrowanej np. Realtek ALC1150? Może to z pozoru głupie pytanie ale czy rzeczywiście odczuje aż taki skok jakościowy czy tylko będzie to subiektywne odczucie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.