Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki odtwarzacz Bluray do 650zł ?

Pawio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poszukuję odtwarzacza Bluray do 650zł, który będzie podłączony do telewizor Sony 47W805A a w przyszłości do kina domowego. Zależy mi na dobrej jakości obrazu, dźwięku i 3D.

Przeczytałem trochę tematów i zauważyłem, że warto zainteresować się modelami: Panasonic DMP-BDT 330 i DMP-BDT 360 lub DMP-BDT 460. Tylko, który z nich będzie najlepszy ? Ewentualnie, może polecicie modele od innego producenta.

Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Pawio

https://www.audiostereo.pl/topic/114348-jaki-odtwarzacz-bluray-do-650z%C5%82/

Najlepszy z nich ... hmm to chyba DMP BDT-500

Ma poważną wadę - kosztuje więcej niż 650zł.

Tak poważnie myślę o zakupie samsunga BD-F7500 (dla mnie ważne było posiadanie wyjścia 5.1 i bezproblemowa praca z TV Samsunga (obsługa jednym pilotem)

pzdr

a

Wszytkie w zasadzie odtwarzacze w tym przedziale mają dobry obraz, a dzwięk i i tak zależy przedewszystkim od amplitunera.

W tej cenie zdecydowanie wybrałbym ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (albo model niżej BP640)

Jest najszybszy, ma najlepszy, dopracowany,intuicyjny i funkcjonalny soft. Poza tym odtwarza sprawnie najwięcej różnych formatów.

Do tego standardowy rozmiar i "myszkowy" pilot radiowy.

Panasonic to w sumie jego przeciwieństwo, "drewno" którego bym w życiu nie polecał...

Bawiłem się wszystkimi ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wszytkie w zasadzie odtwarzacze w tym przedziale mają dobry obraz, a dzwięk i i tak zależy przedewszystkim od amplitunera.

Chyba, że ktoś zamierza podłączyć go po analogu.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Nie wiem czy wiesz ale praktycznie nie ma już na rynku odtwarzaczy <1000pln z analogiem.

Niestety...

Liczę, że to się zmieni :)

Inna sprawa po co ktoś miałby to robić ? Do kina domowego analogiem ? ;)

A dlaczego nie...

Ja tak mam. Dwa wzmacniacze stereo, czyli konfiguracja 4.0

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Nie zmieni sie bo po co to komu ?

A "konfiguracji 4.0" to pewnie ze 4 osoby na świecie używają, więc słaby target ;)

Oczywiście brak zwykłego analoga 2x RCA w odtwarzaczach to IDIOTYM, bo to jest czasem potrzebne żyby jakąś wieże czy coś podłączyć.

Ale takie czasy, sprzęt coraz gorszy, każda eliminacja to oszczędność, mniejsze obudowy, coraz gorszy plastik,, najważniejszy jest marketing ;)

Jeśli szukasz unikalnych funkcji, takich jak :

- odczyt z HDD "wszystkiego" z zachowaniem MENU ( ISO BD, ISO BD 3D, ISO DVD )

- brak technologii CINAVIA

- nieograniczone do 48kHz wyjście SPDIF

- region free

- chłodzenie pasywne

- dwa wyjścia HDMI ( full+audio)

i nie zależy Ci na super komfortowym oglądaniu YouTube :) , to pozostaje tylko ASUS coś tam 700.

A i w cenie się zmieścisz. No i zakup tylko z gwarancją, bo krąży jakaś partia z którą są problemy sieciowe.

Podłączę się co nieco pod pytanie. Widzę właśnie, że blu-ray nie ma wyjścia analogowego, ale praktycznie każdy ma wyjście cyfrowe optyczne bądź coaxial. Czy w teorii mogę podłączyć go do daca. I teraz pytanie, czy orientujecie się, czy blu-ray mają opcję przełączenia sygnału na LPCM. Tzn. mam player Asusa i tam jest opcja LPCM (wtedy również materiał oryginalnie 5.1 dac słyszy) i chyba RAW PCM i wtedy dac go nie widzi albo słychać trzaski. Czy taką opcję mają też niektóre odtwarzacze blu-ray?

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

W każdym możesz ustawić PCM 2kanały, LPCM wielokanałowy to jest największy strumień danych i to tylko HDMI potrafi :>

Ale z tego co widze to te asusy mają akurat wszystkie praktycznie wyjścia na wyposażeniu to nie czaje po co jakiś DAC ?

Czy w teorii mogę podłączyć go do daca.

W teorii TAK, ale jeśli nie dokonasz downmixu 2CH i nie zmienisz na PCM, to w przypadku 5.1 nie usłyszysz nic.

Kolejnym ograniczeniem jest zdolność do wysłania poprzez SPDIF czegoś więcej niż 48kHz - to kaganiec nałożony

przez ochronę praw autorskich i dużo playerów tak ma. Asus nie ! :)

Dzięki. A mogę dokonać downmixu na każdym playerze, czy trzeba bacznie szukać takiego, który ma tę opcję?

Wytłumaczę się z moich lamerskich pytań.

W domu w ogóle nie mam telewizora, natomiast od czasu do czasu oglądamy z dzieckiem bajki, filmy, korzystając z projektora, który ma hdmi. Z rok temu wylicytowałem przez przypadek odtwarzacz Asus O!Play HD2 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) stąd moje doświadczenia. W domu mam tylko klasyczny wzmak stereo, ale player Asusa i projektor wywożę do domku na działce i tam jest amp. 5.1. Po co dac? Dźwięk z analogu jest z asusa bardzo kiepski, poza tym łatwiej wpiąć kabel optyk niż za każdym razem kable audio do wzmaka.

Skąd zainteresowanie blu-rayem? Od niedawna mam też dysk nas, router jest w drugim pokoju, a są odtwarzacze blu-ray z wifi, które są jak odtwarzacz multimedialny. Mi wystarczyłby funkcjonalnie LG BP640. Byłoby to wygodne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

A mogę dokonać downmixu na każdym playerze, czy trzeba bacznie szukać takiego, który ma tę opcję?

Praktycznie powinien mieć każdy, ale głowy nie dam - nie znam wszystkich konstrukcji ! :)

Musisz rozróżnić coś jeszcze: downmix 2CH może występować odrębnie dla wyjścia analogowego

jak i cyfrowego, więc 100% pewność uzyskasz tylko podczas organoleptycznego testu.

Przy Twoim Asusie zabawa w DAC nie da oczekiwanych efektów, strumień SPDIF tam tworzony nie

należy do wybitnych - jeśli możesz, to sprzedaj i pójdź na wyższą półkę, choćby właśnie w 700-tkę.

Przy niej obejdziesz się bez DAC-a. Tam tor audio jest na przyzwoitym poziomie, bez wodotrysków.

Podpięcie 2xRCA nie jest też jakoś skomplikowane. :)

Jak przywykłeś do takiego Playera jak masz to przy blu rayu cie szlak trafi ;)

Czemu? Czy możesz rozwinąć temat?

BoDeX,

ja nie mam wybitnych oczekiwań audio, do audio mam inny player, a asus jest wygodny i "przenośny". Kabelek optyczny z zatyczką sobie wisi, jak jest niepodłączony, wiszące kable audio to już mi się mniej podobają. Blu-ray korci mnie wifi no i trochę ciekawość, jak będzie wyglądał jakiś widowiskowy wizualnie film, bo projektor z hdmi (choć nie full hd) mam od niedawna.

Aha,

a czy chodzi wam o Asus O!Play BDS-700? To rzeczywiście chyba doskonała opcja dla typowych marketowych odtwarzaczy.

A "konfiguracji 4.0" to pewnie ze 4 osoby na świecie używają, więc słaby target ;)

Ja jestem jeden z tych czterech :)

Testowałeś wiele, wiec pewnie Panasonic DMP-BDT500 też.

Czy jest tam możliwość ustawienia 4.0?

Bo ja go przez chwilę miałem. Można było ustawić 4 głośniki, wyłączając suba i centralny, jednak puszczając "test" szumiało tylko na przodzie.

Na pozostałych wyjściach (także tych drugich obok optycznego) był cisza.

Może w tym modelu nie ma już 4.0?

Też używam 4.0:)

Pamiętam, że chwilę się zastanawiałem jak to zrobić. Wniosko były takie, że z odtwarzaczy jest tylko OPPO co potrafi takie cuda robić, ale jak wiadomo jest bardzo drogie.

Zdecydowałem się na taniutki odtwarzacz BD za 200 zł i nabyłem używany amplituner z wyjściami preout za jakieś 1600 zł. Na amplitunerze zapuszczasz kalibrację plus opcja Center MIX i wszystko działa. Niestety mocno przekracza to Twój budżet.

Do tego masz 2x wzmacniacz stereo, które warto byłoby wykorzystać.

Oppo faktycznie drogie, ale jeśli w perspektywie jest kupno amplitunera + tani blu-ray to do tego Oppo nie wiele już brakuje.

Nie wiem czy wiesz ale praktycznie nie ma już na rynku odtwarzaczy <1000pln z analogiem.

A co sądzisz o PHILIPS BDP7750?

Analog widzę, że jest i 600 złociszy...

coś za tanio... może to jakieś badziewie?

Studiując zdalnie instrukcję obsługi rok temu udało mi się znaleźć za niecałe 700 zł Szajsunga BD-F7500.

Według mnie nadałby się do 4.0, ale pomoc techniczna Samsunga zaprzeczyła-aczkolwiek nie jestem do końca przekonany czy więdzą o co mi chodziło:)

Możesz spróbować kupić przez Internet i w razie czego oddać w ciągu 10 dni jak Tobie nie ruszy.

Inna sprawa po co ktoś miałby to robić ? Do kina domowego analogiem ? ;)

Ależ są np Samsung F7500.

A po co analogiem? choćby do słuchania cd. Mam uniwersalny odtwarzacz DVD podłączony do amplitunera mn 3 sposoby - optical - dla filmów/koncertów dvd wielokanałowych, 2 kanałowe cd do słuchani apłyt cd lub dvd które nie puszczaja dźwieku przez optical - na przykład płyta dvd nagrana na weselu szwagra tak ma ż epo optycznym dźwiękuni esłychać dopiero po analogu... no i 6 kanałowe anaologowe do słuchania płyt sacd wielokanałowych gdyż to jedyny sposób połaczenia zapewniajacy jakość sacd - no nie wiem jak to sie ma do nowych podłaczeń HDMI w denonie gdzie sprzęt niby odtwarza sacd a wejść analogowych nie ma.

Inna rzecz że odtwarzacze Blue Ray jak ten Samsung czy nieco droższy Panasonic BD500 nie odtwarzają SACD a szkoda.bo mają wielokanałowe wyjście analogowe odpowiednie do tego celu.

Inny sens to wyprowadzenie sygnału np do wzmacniacza słuchawkowego. Generalnieto lepiej gniazda przyłączeniowe mieć niż nie mieć.

• 3 tygodnie później...

KJS62-kolega NIE MA amplitunera.

No ale co to ma do kwestii zacytowanej i podłączeniu do kina domowego analogiem?

Nawet jak ktoś nie kombinuje jakichś 4.0 to analogowe wyjścia/wejścia są bardzo potrzebne do standardowego KD.

Nowoczesność nie załatwia wszystkiego niestety.

A co do braku amplitunera to nie rozumiem nie może sobie jakiegoś kupić?

U mni eleży Philips FR996 ze zwalonym procesorem al epo torze audio gra i to wielokanałowo.

Zastąpiłem go Denonem bo z dekodera satelitarnego dźwięk dookólny tylko cyfrowo mogę wysłać (HDMI lib OPTICAL)

Nie wiem do czego te analogi potrzebne w konfiguracji tani BD + w miare nowoczesny amplituner. Podpina się HDMI ew coaxial/optical i wystarczy, nawet jeżeli by się teoretycznie upierac przy analogach to w tanich BD są przecież marne przetworniki, poza tym i tak zrezygnowano z takich wyjść w praktycznie wszystkich nowych modelach :D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.