Skocz do zawartości
IGNORED

LCD jak Plazma - Panasonic AX900

Maciej Koper

Rekomendowane odpowiedzi

ja mam to szczęscie ze dvd nigdy nie "zbierałem" natomiast płyty blu-ray jak najbardziej... do akceptowalnych cenowo i jakościowo tv,filmy FHD jak najbardziej mi wystarczą..ale co będzie jak "dożyje " projektora 4k i ekranu 130" ?... wtedy niestety będę skazany na weryfikację mojej filmoteki... przy tv do 65 cali jestem w stanie zaakceptować FHD z płyt...

Ale wydawcy materiałów (głównie na płytach) modlą sie wręcz żeby kowalski chciał 4k bo będzie mu mozna sprzedac znowu to samo. No i zwiększy się u Kowalskiego zapotrzebowanie na płyty.

Sądzisz, że "Kowalski" rzuci się na płyty 4k ? Może ? Pragnienie łatwego zarobku (wydawcy) zawsze było u ludzi na topie. Tu musi zadziałać system wartości klienta. Jak potrzebuje to kupi jak nie to nie kupi. To ostatnie zdanie jest genialne - jestem z niego dumny ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

No to jest jakieś LCD co gra jak PLAZMA ?

Bo z dyskusji nie kumam jak jest.

@dottore pisze w innym wątku:

że, właśnie kupił tani 50" LCD i przeżywa teraz ciągły orgazm.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Źle postawione pytanie. Na pewno nie we wszystkich aspektach bo nigdy się tego nie da zrobić. Natomiast można zrobić LCD o przyzwoitym obrazie, który w niektórych aspektach będzie równie dobry bądź lepszy jak plazma. Tylko tanio nie będzie bo wymagane jest bardzo wiele niezależnych stref podświetlenia. Ten Panas dobrym przykładem. Prawie jak plazma tylko dużo drożej :)

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Wystarczy spojrzeć na cenę pewnego monitora studyjnego Dolby, czyli chyba jakieś $40.000. Ale da się to zrobić - żeby nie było :) Jedyne co w nim słabe to kąty - tej przywary LCD nie da się wyeliminować za żadną cenę i nic tego nie zmieni.

Tylko tanio nie będzie bo wymagane jest bardzo wiele niezależnych stref podświetlenia. Ten Panas dobrym przykładem. Prawie jak plazma tylko dużo drożej

Ten Panas ma chyba tylko 120 stref. Były już w przeszłości TV znacznie bogatsze w strefy. Nawet 512 stref (Toshiba ZL1). LG55LE8500 i LG55LX9500 miały 240 niezależnych stref w tylnym podświetleniu. LG55LEX8 miał 280 stref (nie sprzedawany w Europie).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Niestety czym więcej niezależnych stref tym potencjalnie większa awaryjność. Ale lepszy obraz. Coś za coś.

Urządzenia bardziej skomplikowane zawsze są nieco bardziej awaryjne niż te proste. To nie jest wprost bo te TV z bardzo dużą ilością stref tez mają dużo LED-ów (tylne podświetlenie), które nie muszą mocno świecić a to zmniejsza możliwość awarii. Tak że ta komplikacja nie koniecznie musi przełożyć się na większą awaryjność.

i przeżywa teraz ciągły orgazm.

Ja? Orgazm?

Weź mi nie wmawiaj dziecka w brzuch!

Orgazm to bym przeżył kupując Mercedesa AMG Coupe. :)

Twierdzę tylko tyle, że LED nie dają tak paskudnego obrazu, jak sądziłem.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

O cholera czy ja dobrze widzę ? ;-) Tyle miesięcy pastwienia się nad tymi biednymi LCD-kami a tu nagle taka zmiana. Oczywiście niektórym LCD-ekom się należało. Plazmom też.

O cholera czy ja dobrze widzę ? ;-) Tyle miesięcy pastwienia się nad tymi biednymi LCD-kami a tu nagle taka zmiana. Oczywiście niektórym LCD-ekom się należało. Plazmom też.

Źle mnie nie zrozum.

Może i taki wypasiony Panas powalczy z plazmą - ale za jakie pieniądze? Ostatnie wypusty plazm Panasonica też nie były tanie, oczywiście... Ale chyba oscylowały bardziej w okolicach 2000€ niż 4000€, o ile sobie przypominam?

Pokazami na wystawach bym się nie przejmował - tam materiał video jest tak dobrany, by pokazać, że oto mamy w końcu LED na poziomie plazmy.

Dopiero niezależne testy pokazują prawdę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No i wychodzi, że (w sprzyjających warunkach) taki LCD spokojnie może z plazmą powalczyć. :)

OK, może... ale za jaką cenę?

To jest raczej demonstrator technologii, świadectwo możliwości firmy, niż materiał na rynkowego kilera.

Z ciekawości powęszyłem z tym Panasem - może staniał?

I okazuje się że w Irlandii w ogóle go w sklepach nie ma.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Ostatnie plazmy kosztowały gdzieś 8.000 zł za 65" serii ST60, 12.000 zł za 65" serii VT60. Można było też kupić trochę taniej ale niedużo. Najwyższy model, czyli 60" ZT60 kosztował ok. 16.000 zł.

Ja? Orgazm?

Weź mi nie wmawiaj dziecka w brzuch!

Orgazm to bym przeżył kupując Mercedesa AMG Coupe. :)

Ale które amg bo chyba nie V8.... tylko CL V12 biturbo doprowadza do orgazmu....

Przynajmniej ja byłem blisko i nadal czasami jestem ;) ...choć to V12 to nie moje cudo...

Całe szczęście że mój znajomy ma odpowiednią zajawkę....

No i wychodzi, że (w sprzyjających warunkach) taki LCD spokojnie może z plazmą powalczyć.

Już wcześniej takie TV LCD były. Pisałem o tym, ale zacietrzewienie wygrywało. Za granicą w testach już dawno zauważali LCD-ki mogące powalczyć z plazmą. Oczywiście i jedne i drugie mają swoje za "uszami". Ideału nie ma i zanosi się że nie będzie. Przynajmniej na razie.

Już wcześniej takie TV LCD były. Pisałem o tym, ale zacietrzewienie wygrywało. Za granicą w testach już dawno zauważali LCD-ki mogące powalczyć z plazmą. Oczywiście i jedne i drugie mają swoje za "uszami". Ideału nie ma i zanosi się że nie będzie. Przynajmniej na razie.

Gdyby ten Panas kosztował połowę swej ceny to byłby wielce interesującą propozycją.

Na razie to telewizorowy odpowiednik wyżej wspomnianych AMG.

Jest b. dobrze ale i $$$$$$$$$$$ trzeba mieć żeby sobie na takie przyjemności pozwolić.

Nie dla mas.

OK, może... ale za jaką cenę?

LG55LE8500 kosztował w standardzie 8500 zł a na wyprzedażach nawet poniżej 6 kzł więc nie był abstrakcyjnie drogi. Oczywiście nie był bez wad, ale to naprawdę świetny TV bez problemu stawiany obok wysokich plazm choć może tym najlepszym nieco ustępujący niektórymi elementami.

Panowie ja za swoje 65 st60 dałem niecałe 8 tysi... i teraz wiem że to był strzał w dyche w temacie cena-jakość produktu-jakość obrazu.... i kupiłem go w ostatniej chwili bo później zaczęły znikać i drożeć...

Ale gdybym widział miganie pdp to bym miał ciężki dylemat co kupić za tą kaske....

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Ja za moje 65" VT60 dałem dyszkę i też uważam, że strzał w dychę. Nominalnie kosztował 12,5 kzł. Kupowałem równo rok temu, na drugi dzień po ogłoszeniu przez Panasa zakończenia produkcji plazm, jak jeszcze ludzie się nie zdążyli rzucić. Stąd dobra cena, bo w sklepie jeszcze nie wiedzieli o zakończeniu i obawiali się, że nie sprzedadzą :) Po kalibracji w trybie ISF Noc obraz po prostu wymiata. Poza lepszym upłynnianiem i skuteczniejszą eliminacją juddera to nie wiem jaki element mógłby być lepszy, niezależnie od technologii. No wiadomo, przekątna by się trochę większa przydała ;)

...Tak cali nigdy za wiele...

@BlueMax nie wiem czy oglądasz "dom grozy" na hbo hd... abstrachując od tematu serialu i samego serialu proponuję obejrzeć początkowe sekwencje obrazów wraz z napisami , warunek , oglądać w zupełnej ciemności...wg mnie uczta dla oka... krótka bo krótka ale jednak.... i to jest materiał tylko hd aż boję się pomyśleć jakby to wyglądało w fhd....

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Tego serialu akurat nie oglądam ale mam HBO więc zerknę przy okazji jak to wygląda.

Telewizory niestety bardzo szybko maleją i powiedzmy szczerze, po paru miesiącach 65" d... nie urywa wielkością. Ale większy ekran to chyba tylko projektor, nie wyobrażam sobie tv 77" czy większego bo taki moloch przytłacza cały pokój chyba że ktoś ma taki metraż jak calaż ;)

Niestety dobry projek to kupa kasy np.sony vpl-vw300 lub 500 do tego ekran np.stewarta i robi się niezła sumka...ale jak już w coś pakować kase to efekt musi wywoływać uśmiech zadowolenia a nie niedosyt..... dla mnie 65" po dwóch miesiącach stał się już normalną wielkością... niestety

Następny będzie projek raczej 300-tka (niestety ograniczone fundusze) i stewart 120-130" ale to może trochę potrwać...ale jestem cierpliwy... :) ;)

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

To mówisz, że po tym co mamy nawet nie ma sensu sobie głowy zawracać jakąś Optomą czy Benq, bo za duży byłby szok na niekorzyść nawet mimo wielkości? Bo ja raczej myślałem o czymś takim.

Widziałem tego sony 500-tke (4K) w akcji na ekranie Stewarta 130"... i szczene zbierałem z podłogi..... wolę zbierać diengi rok dłużej i mieć go w domu... niż stosować pół środki... takiego wyboru dokonałem.... ;)

4K i większe rozdzielczości stworzone są do projków i wielkich ekranów... albo sony 300 lub 500 albo nic....

Jak pakować się w projektor to minimum 4K.... akurat jak zgromadze sumke i zaadoptuje pomieszczenie do końca pod projka to będzie większy wybór filmów 4K....

Oczywiście projki fhd (JVC czy Sony) w cenie 10-15 tysi też dają niezłe wrażenie ale to był chyba mój błąd że czasami u znajomego oglądam coś tam na tym sony 500....

Nawet fullhd wygląda ciekawiej na tym projku....bardziej szczegółowo....

To mówisz, że po tym co mamy nawet nie ma sensu sobie głowy zawracać jakąś Optomą czy Benq, bo za duży byłby szok na niekorzyść nawet mimo wielkości? Bo ja raczej myślałem o czymś takim.

Wydaje mi się że wielkością ekranu zachłyśniemy się przez pierwsze dwa miechy a później zaczniemy dostrzegać wady danego projka (nawet sony 500-tki)....bo nie ma nic doskonałego wśród tv i projektorów no może projki SIM są doskonałe ale ceny też są "doskonałe"...

Ale ekran 130" to (zamknij oczy i wyobraź sobie ) cztery nasze 65-tki ;) :)

Ten rozmiar w domu d..e urywa.... ;) :)

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

No na pewno :) ja jednak nie miałbym chyba miejsca na taki ekran. Raczej coś ok. 100". Co do SIM to ja tam nie wiem ale Maciek pisał o bardzo poważnych wadach obrazu takiego drogiego SIM-a. Tak więc nie ma ideału, nawet za tak poważne pieniądze. Chyba bliżej do ideału są jednak telewizory, poza oczywiście wielkością. Więc ja miałem taki pomysł, żeby zostawić moją plazmę, a dokupić jakiś w miarę sensowny projek na specjalne okazje :)

Chyba tak ale obraz naprawde ostry i czerń jak na projka super...

Jeszcze jest jvc-x35 ale dla mnie sony lepszy ma obraz ogólnie...ale to już kwestia oka ale chyba mamy podobne oko skoro "plazmujemy panasujemy" ;) :)

Zanim kupisz pojedź do jakiegoś salonu i pooglądaj różne projki...;)

No projektor > 100 cali jest najlepszy do filmów ale ja nie wiem czy bym znalazl miejsce. Cale szczęście telewizory o duzych przekatnych sa coraz tańsze.

chwilowy brak działalności w audio.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.