Skocz do zawartości
IGNORED

Dac/pre ~4 kzł do kolumn aktywnych.

dankam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

postanowiłem zbudować minimalistyczny system w oparciu o kolumny aktywne i dac z wbudowanym pre.

Mam już Aps Aeon z jedwabnymi kopułkami.

Pozostała teraz sprawa dac/pre.

Z tego co zdążyłem sie zorientować poniżej dac z pre i pilotem (koniecznie) to:

1- matrix mini-i i mini-i pro,

2- Audiolab m-dac

3- matrix quatro-dac

4- mytek 192 dsd

5- nad m51

6- nad c510

7- hegel hd12.

Słucham głownie rock klasyczny i polski aktualny.

Jako że kolumny są liniowe i grają praktycznie tak jak podpięte źródło jto dac bedzie w dużej mierze determinować charakter brzmienia. Najlepiej gdyby było przejrzyście i masywnie.

Z tego co udało się wywnioskować z recenzji to na niższym poziomie zapewni to matrix mini-i a na wyższym z kolei nad m51 i pewnie c510 bo to podobno to samo. Znając firmową brzmienie innych dachów to pewnie hegel tez by grał z taka manierą.

Podobno mytek po xlr tez potrafi być muzykalny.

Co sądzicie o wytypowanych sprzętach, macie jakieś inne propozycje?

Czy może jednak za ta kwotę zdecydować sie na osobny pre i dac?

.

M2TECH Young DSD. Na pewno lepszy od 4 pierwszych modeli.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

M2TECH Young DSD. Na pewno lepszy od 4 pierwszych modeli.

Faktycznie zapomniałem o nim, jednak cena poza limitem i musiałby sie trafić okazja z rabatem aby sie zmieścić w cenie.

.

Może sm6 tak bardzo zachwalne przez jednego kolegę z forum do tego ma streamer :)

Aż się dziwię ze jescze nie ma wpisu

Też jestem zdziwiony, mnie się dostało jak napisałem, że SM6 to padaka.

Dankam, wypróbuj Asus Essence One MK2 może być nowa wersja dsd Muses Edition, używam starszej wersji z aktywnimi głośnikami. Brak pilota, ale może Ci się akurat spodobać.

strumieniowiec, lampy i tuby

Dankam, wypróbuj Asus Essence One MK2 może być nowa wersja dsd Muses Edition, używam starszej wersji z aktywnimi głośnikami. Brak pilota, ale może Ci się akurat spodobać.

Pilot musi być koniecznie. Bedzie tomgralo w salonie i często będę sie przełączać pomiędzy poszczególnymi źródłami wiec niec co nie ma pilota nie spełnia warunku koniecznego.

Sm6 to z tego co wyczytałem to ca dacmagic+ ze streamerem z bardzo słaba aplikacja na iPada. 2 odgrzewane kotlety w nowej obudowie.

Może za 1,5 bym sie zdecydował aby mieć czas odłożyć na cos ekstra, chociaż wierze ze za 4 tys uda mi sie znaleźć już cos ciekawego co nie bedzie od początku miało plakietkę ze jest do wymiany.

.

Witaj,

niewiele powyżej założonego budżetu mogę zaproponować Ci najnowszy przetwornik z bardzo dobrym przedwzmacniaczem Hegel HD12. Moim zdaniem będzie to zdecydowanie najlepsze rozwiązanie do Twoich kolumn, miałem już możliwość posłuchania urządzenia, naprawdę jest to model wart zainteresowania.

Zresztą zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu, dajemy także bez żadnego problemu możliwość odsłuchu urządzenia w Twoim systemie, tak naprawę tylko w taki sposób jesteś w stanie ocenić brzmienie całego systemu.

Zapraszam serdecznie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wiecie jak wyglada sprawa pre w tych heglach?

Czy jest coś więcej niż tylko cyfrowa regulacja?

Za to co Norwedzy z Hegla nazywają pilotem powinno sie do nich strzelać?

Kupujesz sprzęt za 5-8 tys i taki żart do sterowania w komplecie.

.

dankam,

jak się dobrze rozejrzysz to tego HD12 będiesz miał w swoim budżecie, czyli za 4k ;)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Pilot fajny, zmieści się w portfelu:-). W tej cenie to raczej tylko regulacja cyfrowa. Chyba, że kupisz pre pasywne np. khozmo ze sterowaniem, będzie o niebo lepiej dźwiękowo.

strumieniowiec, lampy i tuby

Pilot fajny, zmieści się w portfelu:-). W tej cenie to raczej tylko regulacja cyfrowa. Chyba, że kupisz pre pasywne np. khozmo ze sterowaniem, będzie o niebo lepiej dźwiękowo.

Co do pasywki to niestety nie wchodzi w rachubę bo Aps maja impedancję wejściową tylko 10 kOhm co raczej dyskryminuje wszystkie pasywki.

Jeżeli sie potwierdzi ze Nad c510 to faktycznie Nad m51 w innej budzie to sie zapowiada na faworyta, pózniej young dsd i hd12.

Tak po przeczytaniu wrażeń, recenzji i informacji wyglada trojka która chciałbym odsłuchać. Wszystkie sa poza budżetem ale myśle że jakies rabaty uda sie zorganizować ;)

Ps. Jakie macie doświadczenia z uzyskiwaniem rabatów w salonach audio?

.

Też się czaję na Nada m51, ale używanych nie ma, a cena rynkowa stoi w miejscu mimo tego, że dac jest już trochę na rynku. Co do porównania C510 vs M51 to jest na Head fi org i wynika z niego, że m51 gra lepiej, Cenowo nie ma dużej różnicy między c510 a m51, ten drugi jest z serii Mastrers Nada, także raczej nie warto kupować c510.

Znalazłem mytka bstock za niecałe 4100 zł.

Jest problem E nie mógłbym odsłuchać u siebie. Ma ktoś go podłączonego jako,dac/pre. Nie jest zbyt jasny?

Jakie macie doświadczenia z uzyskiwaniem rabatów w salonach audio?

Napewno 10% Jesteś w stanie wyrwać.

Liczę bardziej na 20+, bez tego kupowanie nowych klocków mija sie z celem.

.

Sm6 to z tego co wyczytałem to ca dacmagic+ ze streamerem

Zle wyczytałeś . To całkiem inna i inaczej grająca konstrukcja .

Napisano wczoraj, 19:30

Wyświetl postUżytkownik muda44 dnia 08.09.2014 - 19:22 napisał

Nowy Young DSD ma pre ?

Ano ma.

Dzięki

Aż się dziwię ze jescze nie ma wpisu

Tak można napisać o KAŻDYM urządzeniu bez względu na cenę jak nie bedzie dobrany do reszty systemu .

Chyba, że kupisz pre pasywne np. khozmo

Nie zawsze się sprawdza . Miałem tą najdroższą wersję na Takmannach , pominę fakt że trzeszczy przy przełączaniu .

Zle wyczytałeś . To całkiem inna i inaczej grająca konstrukcja .

Takie same funkcje mam w aktualnie używanym Audioquest Dragonfly do serwera NAS Synology sterowanego przez aplikację z Ipada. W CA podobno ta aplikacja jest dużo mniej praktyczna.

Szukam dac-a z dobrym pre, takiego na którym te 2 elementy są priorytetem, a nie urządzenia mającego kusić modnymi funkcjami. Z tego co w opisach to siedzi w środku 2x Wolfson WM8740 więc masz rację nie jest to rozwiązanie z Dacmagic+ a pewnie z pierwszego dacmagica bądź jakiegoś topaz-a. Ogólnie słaba i przestarzała technologia z początków bumu na DAC.

.

Takie same funkcje mam w aktualnie używanym Audioquest Dragonfly do serwera NAS Synology sterowanego przez aplikację z Ipada. W CA podobno ta aplikacja jest dużo mniej praktyczna.

Nigdy mnie takie funkcje nie interesowały .

Szukam dac-a z dobrym pre, takiego na którym te 2 elementy są priorytetem

Dodatkowe pytanie - co będzie źródłem ?

Nie każdy DAC gra tak samo dobrze przez USB jak przez COAX i odwrotnie i na to też bierz poprawkę .

a nie urządzenia mającego kusić modnymi funkcjami

Akurat radio internetowe jest fajnym dodatkiem do tego brzmiącym na akceptowalnym poziomie . Funkcja czytania dużych dysków wprost z USB też jest fajnym udogodnieniem .

Ogólnie słaba i przestarzała technologia z początków bumu na DAC.

Sam przetwornik nie gra i chociaż można ogólnie przyjąć że pewne przetworniki maja swoją sygnaturę brzmienia to jeżeli chodzi o jakość brzmienia ważniejsza od przetwornika jest jego aplikacja .

Więc można zbudować DACa na najlepszym przetworniku który zagra kiepsko i DACa ze starym i teoretycznie gorszym przetwornikiem który zagra dużo lepiej .

Użytkownik dankam dnia 09.09.2014 - 09:43 napisał

Nigdy mnie takie funkcje nie interesowały .

Fajne są jednak tylko gdy nie stanowią głównej wartości urzadzenia bo wtedy zatraca się jego sens.

Szukam dac-a z dobrym pre, takiego na którym te 2 elementy są priorytetem

Dodatkowe pytanie - co będzie źródłem ?

Nie każdy DAC gra tak samo dobrze przez USB jak przez COAX i odwrotnie i na to też bierz poprawkę .

Zródłem jest serwer Synology z wyjściem USB.

Dlatego widząc w jakim kierunku wszystko się rozwija najciekawsze dla mnie są te które grają dobrze po usb, a tu nowsze rozwiązania mają przewagę. ( Nawet Hegel odpuścił sobie bełkot na temat trybu isochronicznego i pewnie wsadza to co reszta do obsługi USB ).

a nie urządzenia mającego kusić modnymi funkcjami

Akurat radio internetowe jest fajnym dodatkiem do tego brzmiącym na akceptowalnym poziomie . Funkcja czytania dużych dysków wprost z USB też jest fajnym udogodnieniem .

To wszystko z nawiązką załatwia mi Synology.

Ogólnie słaba i przestarzała technologia z początków bumu na DAC.

Sam przetwornik nie gra i chociaż można ogólnie przyjąć że pewne przetworniki maja swoją sygnaturę brzmienia to jeżeli chodzi o jakość brzmienia ważniejsza od przetwornika jest jego aplikacja .

Więc można zbudować DACa na najlepszym przetworniku który zagra kiepsko i DACa ze starym i teoretycznie gorszym przetwornikiem który zagra dużo lepiej

Jeżeli u podstaw urządzenia są dyskusyjne założenia, bądź elementy o słabych możliwościach to nawet najlepsza aplikacja tego nie naprawi. Ja chcę mieć i dobre elementy i dobrą aplikację. Wtedy jest szansa że produkt jest wyjątkowy a nie raptem poprawny.

Przecież w porównaniu do innych sprzętów audio kosztuje bardzo dużo, a toleruje się tyle niedoróbek, zarówno w dźwięku jak i o zgrozo w funkcjonalności ( piloty Hegla czy, wieszające się aplikacje CA SM6 ). Synology ma mobilną aplikację do odtwarzania muzyki jakiej pewnie nie powstydziły się firmy sprzedające swoje streamery za grube pieniądze. A jest to aplikacja do jednej w dziesiątków funkcjonalności a nie do jedynej i głównej.

.

Wiecie jak wyglada sprawa pre w tych heglach?

Czy jest coś więcej niż tylko cyfrowa regulacja?

Za to co Norwedzy z Hegla nazywają pilotem powinno sie do nich strzelać?

Kupujesz sprzęt za 5-8 tys i taki żart do sterowania w komplecie.

Dobre pre to nie tylko sama regulacja i to wcale nie musi być najważniejsze. Bardzo ważna jest ogólnie jakość stopnia wyjściowego: to jest właśnie powód, dla którego kupuje się osobne pre nawet jak DAC ma regulację. Jednym słowem nie należy się opierać na powierzchownej znajomości rozwiązania od strony technicznej, tylko trzeba wypróbować. Przypuśćmy że mamy dwa DAC'i do wyboru. Może sie okazać, że jeden jest dużo lepszy, ale wymaga osobnego pre, za to drugi jest gorszy niż ten pierwszy, ale jeśli ktoś pre nie zamierza kupować, to będzie lepiej grał.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Przecież w porównaniu do innych sprzętów audio kosztuje bardzo dużo

To pojęcie względne .

Jak szukałem jak najlepszego DACa do około 10 000zł i ren został a odpadły inne , droższe .

a toleruje się tyle niedoróbek

Miałem kilka dużo , dużo droższych urządzeń z takimi niedoróbkami że głowa boli .

Nie znam .

SM6 najlepiej gra po coaxie , później z PCtem po USB z Foobarem 2000 i Jplay i za tym dysk z dobrym zasilaczem wpięty wprost w USB .

Dalej radio internetowe i pendrajw .

No to musisz sam sprawdzić u siebie jak zagrają te DACe z Twoim serwerem .

Na tamtą chwilę dobrą regulację miały SM6 i M-DAC , lepszą NAD51 i jeszcze lepszą Calyx Femto .

Nie znam .

Najbardziej znana i doświadczona firma produkująca takie serwery.

Cały NAS to w sumie dedykowany komputer z odpowiednią dystrybucją linuksa.

Dodając do niego zasilacz liniowy ( na jedno napięcie ) mamy komputer który łatwo można podporządkować do roli transportu.

Przy takim podejściu mam raptem 3 elementy na które składa się system NAS + USB DAC + Aktywne Monitory. Raptem jedne ic. analogowy xlr, jeden usb, i 3 sieciówki. Myślę że przy takim założeniu nie będzie trzeba wydać majątku za bardzo dobrze grający zestaw, z funkcjonalnością na miarę XXI wieku.

.

Najbardziej znana i doświadczona firma produkująca takie serwery.

Cały NAS to w sumie dedykowany komputer z odpowiednią dystrybucją linuksa.

Podaj proszę konkretne przykłady takiego NAS-a obsługującego pliki DSD ( DSF, DIFF ) !

Znalazłem coś takiego - czy ktoś z Was testował to pod kątem DSD ?

DSM 5.0 - Media Server

Działa jako serwer DMS zgodny z DLNA i przesyła multimedia do produktów z certyfikatem DLNA.

Obsługiwane formaty audio: AAC, AIFF, APE, DSD, FLAC, M4A, Apple Lossless, MP3, Ogg Vorbis,

PCM, WAV, WMA, WMA VBR, WMA PRO, WMA Lossless (rzeczywiste możliwości odtwarzania mogą

różnić się w zależności od urządzenia klienckiego DLNA/UPnP)

To dane audio przesyłane przez USB też mogą grać lepiej lub gorzej?

Dokładnie. Lepiej lub gorzej. A między nimi jest przepaść.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.