Skocz do zawartości
IGNORED

Najbardziej nasycone kolumny podłogowe

akrool

Rekomendowane odpowiedzi

Coś w tym jest, Miałem wzmacniasz w klasie A/AB 2x180W i nie potrafił napędzić słuchawek ortodynamicznych. Wysokie i średnie były pikne a na basie ubogo. :(

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Coś w tym jest, Miałem wzmacniasz w klasie A/AB 2x180W i nie potrafił napędzić słuchawek ortodynamicznych. Wysokie i średnie były pikne a na basie ubogo. :(

A to ciekawe, bo wydawałoby się, ze powinno być odwrotnie z tranzystorem - jaką konkretnie?

znam b. dobrze Raidho D1 i to jest prawdziwy masterpiece

Tak, ja tez byłem zachwycony i nawet wystawiłem do swojego pomieszczenia D2 ale niestety moj trudny pokój je pokonał i nie wypełniły go dźwiękiem... Szkoda.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Tak, ja tez byłem zachwycony i nawet wystawiłem do swojego pomieszczenia D2 ale niestety moj trudny pokój je pokonał i nie wypełniły go dźwiękiem... Szkoda.

To po co pytasz ....?...

Napisz jaki to trudny pokój ...i o co chodzi z tymi gęstymi głośnikami...

Rozumiem ,że masz problem z podbiciem wyższej średnicy ..w swoim pokoju ...dlatego szukasz ciepłych głośników.....

To po co pytasz ....?...

Napisz jaki to trudny pokój ...i o co chodzi z tymi gęstymi głośnikami...

Rozumiem ,że masz problem z podbiciem wyższej średnicy ..w swoim pokoju ...dlatego szukasz ciepłych głośników.....

Bo ciekaw jestem innych opinii - juz kilka razy to pisałem w tm watku.

Skoro jak piszesz rozumiesz jaki mam problem to po co mam go opisywać :-)

Za to napisze raz jeszcze, ze wątek nie ma charakteru doradczego (czyli nie szukam porady w doborze głośników dla siebie) tylko poznawczy (czyli poznanie i podzielenie sie opiniami o glosnikach grających w pewien sposób - i nie chodzi o sposób "ciepły" ani podbijajacy średnicę, bo w ten sposób nie osiąga sie moim zdańiem efektu o jakim jest wątek; chodzi o nasycenie barwami, harmonicznymi i wszystkim co tam tylko mozna zeby oddać bogactwo dźwięków instrumentów takich jak fortepian czy wiolonczela na przykład)

Gość cybant

(Konto usunięte)

Bo ciekaw jestem innych opinii - juz kilka razy to pisałem w tm watku.

Skoro jak piszesz rozumiesz jaki mam problem to po co mam go opisywać :-)

Dlatego ,że większość kolegów stara Ci się zwyczajnie doradzić ...

I tutaj wybór gęsto grających głośników nie jest zwyczajnie poszukiwaniem ideału , a zwyczajnie poradą w sprawie problemów z pomieszczeniem.....a to nie ta zakładka...

Dlatego ,że większość kolegów stara Ci się zwyczajnie doradzić ...

I tutaj wybór gęsto grających głośników nie jest zwyczajnie poszukiwaniem ideału , a zwyczajnie poradą w sprawie problemów z pomieszczeniem.....a to nie ta zakładka...

To poczytaj wątek od początku, większość kolegów dobrze zrozumiała intencje watku i nie stara sie doradzać tylko wymieńia poglądy.

Tak wiec nie ma co na sile szukać tego czego w tym watku ńie ma i jeśli chcesz koniecznie doradzać to rzeczywiście nie ta zakładka :-)

Przy okazji, nigdzie tez nie napisałem, ze wątek jest założony po to zeby poszukiwać ideału, bo to dopiero byłoby bez sensu i powód do awantur. Czegoś takiego nie ma, bo na sprzęt nakładają sie gusta słuchaczy.

Bo to wina elektroniki i kabluf...........takie są realia.

To poczytaj wątek od początku, większość kolegów dobrze zrozumiała intencje watku i nie stara sie doradzać tylko wymieńia poglądy.

Tak wiec nie ma co na sile szukać tego czego w tym watku ńie ma i jeśli chcesz koniecznie doradzać to rzeczywiście nie ta zakładka :-)

Przy okazji, nigdzie tez nie napisałem, ze wątek jest założony po to zeby poszukiwać ideału, bo to dopiero byłoby bez sensu i powód do awantur. Czegoś takiego nie ma, bo na sprzęt nakładają sie gusta słuchaczy.

Akrool z tego widać że jednak nie wszyscy zrozumieli intencje wątku który założyłeś. Podobnie jak Cybant i ja sadziłem

że chodzi o doradzenie kolumn o charakterze jak w tytule i zdziwiłem się że bardziej zależy na wymienieniu kilku

brandów naszym zdaniem grających soczyście. Jeśli pokój sprawia takie problemy z akustyką to spróbuj poprawić

do maximum [ mogę dać namiar na b.dobrego akustyka ] albo pozostaw sprawę .......przypadkowi.

Kilka dni temu rozsunąłem kolumny szerzej do 2,5m w osi przetworników [ wczesniej było 2,20 m] i doznałem szoku

pojawiła się lepsza scena wszerz, głąb oraz mega przestrzeń z planami muzyków. Akustyka pomieszczenia to jak

pudło rezonansowe instrumentu, potrafi niekiedy oczarować swoim brzmieniem a czasami dużo popsuć.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Akrool z tego widać że jednak nie wszyscy zrozumieli intencje wątku który założyłeś. Podobnie jak Cybant i ja sadziłem

że chodzi o doradzenie kolumn o charakterze jak w tytule i zdziwiłem się że bardziej zależy na wymienieniu kilku

brandów naszym zdaniem grających soczyście. Jeśli pokój sprawia takie problemy z akustyką to spróbuj poprawić

do maximum [ mogę dać namiar na b.dobrego akustyka ] albo pozostaw sprawę .......przypadkowi.

Kilka dni temu rozsunąłem kolumny szerzej do 2,5m w osi przetworników [ wczesniej było 2,20 m] i doznałem szoku

pojawiła się lepsza scena wszerz, głąb oraz mega przestrzeń z planami muzyków. Akustyka pomieszczenia to jak

pudło rezonansowe instrumentu, potrafi niekiedy oczarować swoim brzmieniem a czasami dużo popsuć.

Tutaj szuka sie ideału.... Na tym polega Hiend, stąd pytanie , czy nie pomyliłeś zakładek.?

I prundu...

że chodzi o doradzenie kolumn o charakterze jak w tytule

Polecam lekturę wpisu #1 i # 11, a szczególnie punktu z #1 - cytuję "- no i najważniejsze - nie jest celem dyskusji wybór "najlepszych" tylko zebranie doświadczeń z tymi, które są w tej kategorii odtwarzania muzyki"

Tutaj szuka sie ideału.... Na tym polega Hiend, stąd pytanie , czy nie pomyliłeś zakładek.?

Brzmi dość paradoksalnie zważywszy, że to mój wątek :-) jakbyś wszedł do cudzego mieszkania i powiedział, że właściciel pomylił lokale :-)

I prundu...

Cieszę się, że znacie koledzy rozwiązania wszelkich problemów na świecie i że wszystkie sprawy są dla Was takie proste - znacie nawet odpowiedzi na pytania nie postawiony, chyba Panowie z kontrwywiadu :-)

Tutaj szuka sie ideału.... Na tym polega Hiend, stąd pytanie

Widać mamy różne pojęcia tego czym jest HiEnd, ale nawet przyjmując tę definicję - prośba o uszanowanie, że ludzie to nie komputery i każdy jest inny a zatem i definicja ideału może być inna

Skoro jednak to jest mój wątek to prośba o wypowiedzi w temacie - warto wiedzieć co się mówi, a nie mówić co się wie.

Jeśli kogoś wątek nie interesuje, to nie musi zabierać głosu.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

W temacie:

- Raidho D2

- Cabasse Pacific 3 / 3SE

- Sonus Faber Olympica III

nie ma nikt osobistych wrażeń?

Raidho D2 zdecydowanie najlepsze, aczkolwiek wycena nader kontrowersyjna... Cabasse zdecydowanie zbyt jednostronne, rozjaśnione i wypłukane z barwy. Sonus Faber z nowej serii to już nie jest prawdziwy Sonus.... Wybór z tej trójki jest oczywisty, aczkolwiek to szczerze mówiąc żadnej z nich bym nie kupił...

Gość cybant

(Konto usunięte)

Akurat Reidho są w kompletnie absurdalnych cenach.....

Znam całkiem nieźle D2 ( są w rodzinie ;) i nie do końca rozumiem jak głośniki grające w bardzo otwarty a zarazem nasycony sposób mogą nie wypełnić pokoju dźwiękiem.....

Toż wszystkie Harbethy , Spendory itp. dopiero mają z tym problem ....

Zresztą tym Loganom Summit niczego nie brakuje ..;) poza połączeniem basu z resztą ...

definicja ideału może być inna

Definicja idealnej kolumny jest jedna: to kolumna która nie zniekształca dźwięku. Natomiast to, że niektórzy wcale takiego czegoś nie szukają, tylko wolą coś, co zniekształca pod ich gust, to zupełnie inna sprawa, niemająca z "definicją ideału" nic wspólnego.

Można by zadać pytanie czy w ogóle istnieje zestaw kolumn głośnikowych, który nie zniekształca dżwięku? Mogę powiedzieć, że według moich obserwacji zestaw B&W802N jest o wiele bliższy prawdy muzycznej niż zestaw Dynaudio C1, ale co z tego, jak i tak więcej przyjemności sprawia mi słuchanie muzyki w domu z C1.

Parker's Mood

Definicja idealnej kolumny jest jedna: to kolumna która nie zniekształca dźwięku. Natomiast to, że niektórzy wcale takiego czegoś nie szukają, tylko wolą coś, co zniekształca pod ich gust, to zupełnie inna sprawa, niemająca z "definicją ideału" nic wspólnego.

Pewnie chciałeś napisać "przekazuje dźwięk identycznie jak instrument na żywo".

Ale takich urządzeń ani kolumn póki co nie ma w przyrodzie...

ale co z tego, jak i tak więcej przyjemności sprawia mi słuchanie muzyki w domu z C1.

Dokładnie!!! - to właśnie miałem na myśli, że każdy dąży do nieco innego "ideału" w domu

Ja w międzyczasie posłuchałem trochę SF Olympica III - bardzo fajne kolumny - mogą z pewnością znaleźć swoich fanów.

Ale ciężko jest nazwać ich dźwięk nasyconym. Brakuje trochę magii, finezji, wyrafinowania i różnicowania w dźwięku.

Brzmienie bo wygląd jest wysokiej klasy. Obudowy i jakość ich wykonania robią dobre wrażenie. Ale reszta porażka. Bas pusty, kartonowy, o niskiej rozdzielczości, góra bardzo kiepska,niska rozdzielczość, niska selektywność, taka trochę wymuszona, średnica wbrew pozorom sucha. Wydawałoby się, że SF przy swoich wadach chociaż średnicę będzie mieć fajną. Ale też nie. Dla mnie firma już nie istnieje. W ogóle nie jestem już zainteresowany ich nowościami.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Widać a w zasadzie słychać, że kolumn nie projektuje już śp. genialny Franco Serblin. Nie wystarczy estetyka, kolumny muszą przede wszystkim dobrze grać. A tego o nowych SF powiedzieć się nie da. Grają muląco, nieprzezroczyście, mało holograficznie. Duża ilość rozlazłego i mało poukładanego dźwięku. Cena nieadekwatna do klasy brzmienia. Podobnie jak w przypadku topowej Aidy.

Widać a w zasadzie słychać, że kolumn nie projektuje już śp. genialny Franco Serblin. Nie wystarczy estetyka, kolumny muszą przede wszystkim dobrze grać. A tego o nowych SF powiedzieć się nie da. Grają muląco, nieprzezroczyście, mało holograficznie. Duża ilość rozlazłego i mało poukładanego dźwięku. Cena nieadekwatna do klasy brzmienia. Podobnie jak w przypadku topowej Aidy.

Pamiętam jak ktoś po ostatnim AS pisał na tym forum, iż BATy nie dawały rady dla SF Aida. I że do Aid podłączyłby elektrownię Levinsona - to dobry pomysł?

Może, za dużo Jensenów PiO w tych BATach ... i się zmulają? :-) ... czy to Aidy tak grają.

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Pamiętam jak ktoś po ostatnim AS pisał na tym forum, iż BATy nie dawały rady dla SF Aida. I że do Aid podłączyłby elektrownię Levinsona - to dobry pomysł?

Na pewno lepszy niż BAT. Ale i tak to nie są kolumny, warte aż tak olbrzymich pieniędzy. Są na rynku inne, znacznie ciekawsze propozycje w tej jak i niższej cenie. To nie jest kwestia Jensenów czy innych rzeczy które są w środku BAT, tylko samych kolumn. Miałem okazje je posłuchać w zestawieniu z monoblokami Accuphase, było lepiej niż z BAT, ale dalej daleko do ideału.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.