Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Mildton 80-zakup

GhosteqPL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów :)

Przymierzam się do kupna Tonsil Alton 80 lub Mildton 80.Mam 4 ważne pytania odnośnie tych kolumienek :)

1.Mam pokój 13m 2 czy te tonsilki mildtony czy altony dadzą "czadu" :P

2.Jaka jest różnica między altonami a mildtonami słyszałem że w głośniku wysokotonowym chyba...

3.Znalazłem bardzo ciekawą ofertę sprzedaży,ale te głośniki wyglądają troche na zniszczone i nie wiem

czy są oryginalne :/ Mógłby ktoś się wypowiedzieć czy z wyglądu przypominają oryginał czy nie za bardzo :/

4.Jaka jest średnia cena regeneracji takich kolumienek ? w sensie membrany,cewki itd itd

link do głośników:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/114826-tonsil-mildton-80-zakup/

Nie dość że są zajechane-(średniotonowe) to cena jest kosmiczna.

I głośnik basowy nie pochodzi od tych kolumn-głośnik basowy w Mildton i Alton nie świecił jak psu jajca. :)

W Mildton wysoki jest kopułka,a w Alton taki (niby Tuba) i był maskowany siateczką.

Jakieś 25 lat temu-kupiłem takie w stanie jak nowe z UNITRY-za 250 pln albo za 2500 tyś-bo nie pamiętam jaką walutę wtedy mieliśmy ;) -ale odnośnikiem jest 250 pln.

Więc za te gość powinien dopłacić-żeby ktoś je od niego zabrał. ;)

Rudy-102 skoro jesteśmy w temacie głośników co sądzisz o takim czymś POLTON OMEGA 180 podobno w środku ma tonsile cena bardzo zadowalająca ale jak grają nie mam pojęcia :/ ...

Ukryta Zawartość

Na stronie Tonsila takie cuś kosztuje 600zl a tu jest za 350 jeszcze do nego warte to coś jest?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny jak kolumny, miałem je kiedyś do lampy. Wymieniłem wtedy chyba po jednym kondensatorze i okablowanie - nowe terminale, wełna owcza do środka, czyli normalne zabiegi.Tragedii nie było,trochę grają wyeksponowaną górą - natarczywie, zatem jak ktoś lubi "cykanie" to czemu nie... ( trzeba uważać, z czasem te potencjometry zaczynają trzeszczeć - a kupić nowe ciężko.

Koszt regeneracji to gdzieś z 40 zł na jedną kolumnę komplet - cewki, membrany) Na All maja gotowe zestawy.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

co sądzisz o takim czymś POLTON OMEGA 180 podobno w środku ma tonsile

Niestety nie znam tych kolumn. A czy muszą być koniecznie Tonsile? Ja rozumiem, że kiedyś innych nie było to kupowało się Tonsil, ale teraz?

Kolumny jak kolumny, miałem je kiedyś do lampy. Wymieniłem wtedy chyba po jednym kondensatorze i okablowanie - nowe terminale, wełna owcza do środka, czyli normalne zabiegi.Tragedii nie było

Ja w moich wymieniłem wszystko poza obudową. Miałem model 110. Reanimowałem je z czystego sentymentu i chyba masochizmu w nieskonczoność aż mi się odechciało. Tak prawdę mówiąc to te kolumny są dobre żeby sobie gitarę podpiąć i pograć. Do HiFi szukalbym czegoś innego.

Od tych Tonsilów to juz lepiej grały kolumny z bierdonki po przeróbce czyli wstawieniu zwrotnicy oraz wymianie kabli a takze wzmocnieniu obudowy :)

A takie odpowiedzi są równie śmieszne jak miłość do Altusów. I o ile miłość do Altusów mogę zrozumieć: byłem młody, imprezowałem, wino, dziewczyny itd. - i to przy dźwiękach Altusów właśnie.

To takiego wazeliniarstwa pod publikę już nie. A i sama treść jest kosmiczna, przeróbka skrzyń, zwrotnic i kabla to już praktycznie inne kolumny...

Sam miałem Mildtony lat temu więcej niż większość użytkowników AS ma w metryce. Wspominam je ciepło, ale w 25 m2. Pamiętam iż wyleczyły mnie z Radmorów, grały nędznie (radmory), kupiony wtedy za ciężką kasę technics (tak, tak każdy miał przygodę z ta firmą, nie każdy się tylko przyzna) pokazał iż potrafią ładnie zagrać cicho z basem, a nie tylko syczeć pod radmorem.

Ale to było w czasach dinozaurów, teraz nie czuję potrzeby odświeżania wspomnień.

A te z linka to po prostu barachło które nawet do śmietnika należałoby wynieść późną nocą. Widziałem ładnie odrestaurowane Mildtony - jeśli ktoś ma taką chęć - czemu nie jego pieniądze. Ludzie kupują teraz maluchy, syreny i są szczęśliwi czemu im broń kupować Altusów i Mildtonów ???

Tylko jeśli już to coś co jest z klasą odrestaurowane, a nie sparciałe barachło z głośnikami made in china.........

>

GhosteqPL

Za długo szukałem ofert i nie pozwoliło mi edytować posta.

Poszukaj na All.. kolumn używanych jakiejś NORMALNEJ firmy- na pewno trafisz na coś fajnego. W Tonsila się nie pchaj, ta firma już praktycznie nie istnieje, więc nie oferuje już niczego, co mogłoby posłużyć do naprawy swoich starszych wyrobów. Te Poltony itp "wynalazki" to najtańsza chińszczyzna nie mająca z polskimi wyrobami nic wspólnego.

Kolego, dam Ci przykład jakości dźwięku Tonsilowskich kolumn popularnych.

Mój kolego grają na Altusach 110 po usłyszeniu dźwięku z Tannoy M2 szybko je wymienił, a niedługo potem kupił Tannoy M3. I nie należy on do wielkich słuchaczy ani hobbystów audio.

Altony i Mildtony (wyłączając modele 70) były lepsze od Altusów serii: 75, 110, 140 i starszej: 65, 100, 120. Ale co z tego kiedy dziś ceny ich są horrendalne!!!! Kiedyś dało się kupić Mildtony 80 za 80zł. A teraz? Za 350-450zł w oryginale dopiero spotkamy.

80% tych kolumn jest zrobione na chińszczyźnie, tak jak niskotonowy z Twej aukcji olx (chińska membrana i pewnie cewka z zawieszeniem); takiego czegoś to nie opłaca się kupować w ogóle.

Regeneracja samemu na oryginalnych częściach to ok 100zł. Ale uwierz, że trzeba umieć:) Zlecać komuś się niestety już nie opłaca, bo cena wyjdzie x razy większa niż wartość. Kupić takie kolumny opłaca się tylko wtedy gdy:

1) cena jest niska

2) regeneracji wymagają tylko zawieszenia górne membran

3) elektrycznie są sprawne(cewki nie popalone)

Dlatego dobrze Ci radzą żebyś kupił cokolwiek innego, znanych marek.

Jakby Ci zależało na w miarę jakości to Tannoy M2 da radę. Ale jak chcesz łupankę, to za małe.

Ale spokojnie coś znajdziesz.

Załóż sobie ile możesz maksymalnie wydać na kolumny i spokojnie szukaj w sieci. Jeśli masz mały pokój13m to wystarczą podstawkowe.

np.

Ukryta Zawartość

A tak przy okazji. Jaki masz, lub będziesz mial do tego wzmacniacz?

Ukryta Zawartość

Ha ha Tannoy M2 jak Lenin, ech...

Ta, nie dość że 15-letnie egzemplarze kosztują dzisiaj niemal tyle samo ile kosztowały jako nowe w sklepie,

to przy okazji są zwykle mniej więcej dwa razy droższe od tych Tonsili z aukcji, a podniecać się przesadnie i tak nie ma czym.

Załóż sobie ile możesz maksymalnie wydać na kolumny i spokojnie szukaj w sieci.

Dokładnie.

A w tak zwanym międzyczasie możesz poczytać w zakładce START o kolumnach do tylu czy do tylu, tam wszystko już masz podane na tacy.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Ta, nie dość że 15-letnie egzemplarze kosztują dzisiaj niemal tyle samo ile kosztowały jako nowe w sklepie,

to przy okazji są zwykle mniej więcej dwa razy droższe od tych Tonsili z aukcji, a podniecać się przesadnie i tak nie ma czym.

A czy ktoś natrętnie usiłuje kolegę namówić do ich zakupu, ludzie po prostu wymieniają się swoimi spostrzeżeniami, ja mogę śmiało napisać, że Tannoye M2 to popierdułki, dodać, że na plastikowych koszach,a obudowy zdaje sie robił dla nich Tonsil.

Miałem obydwa modele w/w kolumn i żeby aż z taką awersją o nich pisać, nie śmiałbym.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Ukryta Zawartość

Mozesz kupic moje :) stan super,posłuchasz ocenisz na miejscu.

Ukryta Zawartość

Przepraszam was ze dop teraz odpisuje ale wiecie szkola...do 17 mialem lekcje ledwo sie odrobilem, dobra teraz do rzeczy moj skromny budżet to tak max 450zl wiec to jest malo ale moze cos by upatrzyl znośnego jezeli nie te altonki.Ja kocham słuchac glosnej muzyki techno, dubstep roznego typu remixy itd obecnie posiadam plastikowe creative inspire 6100 5.1 cisne z nich ile sie da ale to i tak dalej plaaastik :/ nie ma mocy, macie jakies propozycje glosnikow ktore zagraja dosyc poteznie i w miare czysto wiem wiem duze wymagania za te marne pieniadze ale jak macie jakies propozycje to piszcir chetnie wyslucham :) Jezeli chodzi o wzmacniacz to bedzie to yamaha ax-380 :)

PS:dzieki wam za wszystkie wasze odp na moj zalozony temat bardzk mi pomagacie :)

Rudy wspomniales o magnatach,natrafilem na ciekawą prozopycje co o tym sadzisz?? Moglbym je ladnie przestrzennie rozmiescic ale czy dadzą sobie rade jak altony to nie wiem.

MAGNAT 990

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MAGNAT 990

Powinnz byc OK.

Poza tym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.