Skocz do zawartości
IGNORED

WEISS Medus + Man301

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Witam.

W związku kolejnym moim podejściem do grania z plików (jako uzupełnienie toru CD) dostałem z Firmy Weiss zaproszenie do spróbowania ich produktów.

Słyszałem bardzo dużo pozytywnych opinii o sprzęcie tej niepozornej (w segmencie high end) firmy ze Szwajcarii zarówno od znajomych w Europie jak i w Kanadzie.

Poprzednie moje próby z graniem z plików z kilku innych urządzeń zakończyły się porażką dlatego postanowiłem spróbować sprzętu firmy WEISS w konfiguracji:

MEDUS +MAN301 + NAS.

Czy ktoś miał styczność ze sprzętem tej firmy a jeżeli tak to chętnie wysłucham subiektywnych ocen na temat brzmienia , budowy czy obsługi.

pozdr.

post-33970-0-23460000-1412281066_thumb.jpg

post-33970-0-05099600-1412281072_thumb.jpg

https://www.audiostereo.pl/topic/114905-weiss-medus-man301/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Patrząc na budowę mam pewne wątpliwości co do jakości grania tego serwera ... zasilacz PICO w takim high-end ....

Do tego wentylator ...

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Do tego wentylator ...

Tak masz rację budowa wewnętrzna przypomina HTPC z przed 7-8 lat ,relacja cena jakość użytych elementów raczej marna.

DAC prezentuje się znacznie lepiej.

Tylko że to nie znaczy że gra to wszystko źle,nie wiem nie słuchałem

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Dzięki za uwagi dot. budowy tych urządzeń.

A czy ktoś miał okazję również posłuchać?

P.S.

Z tą budową to wszystko wydaje się proste i oczywiste.

Ale miałem kilka innych sprzętów ( na papierze lepiej zbudowanych) a grały kiepsko choć w oczach innych ich użytkowników wręcz przeciwnie ;)

Gdzieś kiedyś chwilę słuchałem DAC-a. To było takie analityczne granie. Wiess to firm z rodowodem studyjnym. Nie sądzę by grało to barwnie. Oni uważają, że dźwięk ma być jak w studio, czyli surowy, a jeśli ktoś chce go sobie skorygować to firma oferuje cyfrowe korektory.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To było takie analityczne granie

Czyli taki przysłowiowy "cykacz" ? ;(

Hmmm....to nic dla mnie ale jeżeli będzie możliwość przy okazji samemu się przekonać to chyba spróbuję.

Nie wiem , może wezmę też tego Lumina na próbę bo jak na razie żadnych innych alternatyw na rynku nie widzę.

Nie mam ciśnienia więc jak będzie to tak grało jak inne serwery to na razie poczekam. Może wyjdzie coś warte zainteresowania.

pozdr.

Ale tobie DAC Weiss nie jest przecież potrzeby. Masz swój dużo lepszy. Spróbuj tylko ewentualnie tego serwera ze swoim DAC. Daniel Weiss jest cenionym specjalistą rynku pro audio. Firma cieszy się dobrą opinią. Ale rynek pro to są inne założenia, inne oczekiwania.

Lumin ok ale jako transport. Masz tak dobry DAC i okablowanie, że żaden player plików nie ma szans. Dlatego jeśli grać pliki, to tak, żeby szły przez twojego DAC-a.

Jarek,

Ja bym poczekal jeszcze z 4-5 lat na dobrej jakosci, dopracowane steramery od wielu specjalistow z branzy audio. To co teraz jest na rynku to w zasadzie duza prowizorka I pierwsze eksperymenty, nawet jesli niektore klocki ladnie wygladaja I sensownie graja. Chyba, ze to ma byc tymczasowe rozwiazanie, dla gosci w pokoju wizyt, wowczas mozna smialo kupic i tego Lumina T1 ;'))

Korzystam z DACa Weissa i jestem bardzo zadowolony. Model w "o mnie".

Nie uważam żeby dźwięk był surowy czy analityczny. Raczej okresliłbym go jako mniej cyfrowy a więcej analogowy używając tych wyświechtanych określeń. Mi się podoba dlatego DAC został. I pasuje mi bo ma firewire a nie USB.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Rozmawiałem dzisiaj na temat brzmienia tego dac-a z użytkownikiem , który brzmienie tego dac-a ocenił czymś pomiędzy Metronome C8 a CH Precission.

Tak więc to co Sylwek napisał , że ten dac może grać niestety troche analitycznie może być prawdą.

Sam ocenił tego dac-a jako średni / dobry ale do C8 podobno sporo mu brakuje.

Natomiast serwer MAN301 podobno jest niezły i warto wypróbować.

Ten człowiek miał sporo sprzętów i siedzi w branży ponad 20 lat.

Podziela moją opinię ,że serwerom do najlepszych transportów jeszcze jednak sporo brakuje i należy jeszcze poczekać na rozwój tej branży.

Ale trzeba być czujnym , jak harcerz na warcie bo branża ciągle się rozwija ;)

pozdr.

Podobają się też tobie estradowe JBL. Widać takie brzmienie preferujesz.

Słucham ???

Ty JBL 4343 nazywasz kolumną estradową? To nie masz o tych produktach zielonego pojęcia. Jak zapewne o wielu innych rzeczach szczególnie związanych z technologią i z techniką, o czym już kilka razy pisałem. I tutaj jest podobnie.

JBL 4343 jest studyjnym monitorem, czy Ci się to podoba czy nie. Zapewne go nigdy nie słyszałeś.

stereonomono.blogspot.com/2012/12/jbl-4343.html

Ukryta Zawartość

A to jakie brzmienie preferuję jest moją sprawą i nic Ci do tego :).

A Weissa opisuję bo MAM i słucham w przeciwieństwie do Ciebie gdzie go słuchałeś chwilę. Gratuluję szybkości w ocenach klocków i ich sygnatur brzmienia po chwili słuchania.

I jeszcze jedna uwaga. Jeśli nazwać granie z Weissa analitycznym to granie z Lumina T1 po wyjściach analogowych też należy nazwać analitycznym. Piszę to po bezpośrednich porównaniach obydwu urządzeń.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Nie stresuj się bo się oplujesz z nerwów. Wiem, że te twoje JBL to studyjne były…bardzo dawno temu. Wiem też jak takie kolumny grają. Znam ten dźwięk. Nazywam to estradowym bo ma taką zbliżoną specyfikę. Zresztą JBL i na estradę i do studia robi podobne kolumny. Ma ich wiele serii, oczywiście różnią się między sobą ale też można je zaliczyć do zbliżonej kategorii. Nie krytykuję. Każdy może sobie lubić co chce. A ja Weiss-a nie mam, bo nie chcę go mieć. I napisałem, że tylko chwilę słuchałem.

Nie stresuj się bo się oplujesz z nerwów. Wiem, że te twoje JBL to studyjne były…bardzo dawno temu. Wiem też jak takie kolumny grają. Znam ten dźwięk. Nazywam to estradowym bo ma taką zbliżoną specyfikę. Zresztą JBL i na estradę i do studia robi podobne kolumny. Ma ich wiele serii, oczywiście różnią się między sobą ale też można je zaliczyć do zbliżonej kategorii. Nie krytykuję. Każdy może sobie lubić co chce. A ja Weiss-a nie mam, bo nie chcę go mieć. I napisałem, że tylko chwilę słuchałem.

Czyli o Weissie i o JBLach nie masz zielonego pojęcia.

Ja się nie stresuję za to Ty powinieneś bo ot Ty osobiście się kompromitujesz. Szkoda.

Pozdro

Na computer audiophile była bardzo krytyczna opinia o tym serwerze. Ani to nie gra, ani nie ma dobrego interface. DAC może być OK.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Każdy ma prawo mieć swoje zdanie na dowolny temat audio. JBL to nie moja estetyka grania. Jeśli komuś to pasuje to ok. Mnie to nie przeszkadza.

Jeśli wsadzasz do jednego worka JBLe estradowe i studyjne monitory to ja już napisałem co sądzę o twoim zdaniu.

Pozdro

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Na computer audiophile była bardzo krytyczna opinia o tym serwerze. Ani to nie gra, ani nie ma dobrego interface. DAC może być OK.

Masz jakieś namiary na ten artykuł ?

P.S.

Sorry za pomyłkę.

Mój znajomy w Kanadzie pisał o Meitnerze ,że jest dobry a nie o Weiss ;)

Sprawdziłem i koryguje moje zeznania ;)

miałem Weiss dac1 mk coś tam,mocno techniczne granie, dużo detali ale sztucznie podane-bardzo cyfrowo

Miałem takie samo odczucie.

Mój znajomy w Kanadzie pisał o Meitnerze ,że jest dobry a nie o Weiss ;)

Sprawdziłem i koryguje moje zeznania ;)

EMM Labs to zupełnie inne granie, gęste, soczyste, bardzo muzykalne. Mnie się podoba,

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Wezmę chyba na próbę server Weissa i spróbuję również Lumina.

Jak będzie taka sama kicha jak z poprzednimi transportami/komputerami to tak jak pisał kol.Pastwa dam sobie na razie spokój i poczekam na dalszy rozwój branży.

Co chwila wychodzą jakieś nowe urządzenia.

Zobaczymy jak wypadnie Amare . Liczę ,że się chłopakom uda zrobić coś porządnego i polskiego za razem ;)

miałem Weiss dac1 mk coś tam,mocno techniczne granie, dużo detali ale sztucznie podane-bardzo cyfrowo

Ten to dość stary model.

Tu nadredaktor popełnił słuchanie:

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

Masz jakieś namiary na ten artykuł ?

Google: Man301 Computer Audiophile ;)

Ukryta Zawartość

ten DAC może być bardzo dobry, choć osobiście nie sądzę, aby odpowiadała ci jego sygnatura. To coś bliżej dCS niż Metronome.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.