Skocz do zawartości
IGNORED

M2Tech HiFace DAC... kwestie ustawień

arenia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Zaimstalowałem sterowniki, podłączyłem do portu USB 3.0 w moim notebooku Asus i gram... Jest pięknie, w zestawieniu z Dayens Ampino i RLS Callisto IV spiętymi Chord Carnival Silverscreen i Wireworld Solstice 7 / minijack-2RCA /.

Odtwarzam pliki FLAC lub HD za pomocą Foobara.

Pozostają mi jednak ustawienia w kompie, w opcji "Urządzenia do odtwarzania dźwięku". Mam tam zaznaczone, aby aplikacje przejmowały kontrolę nad tym wyjściem i do tego ustawionie:jakość studyjna 24bit / 192000 Hz.

Czy to dobre ustawienie? Ma tak zostać?

W instrukcji do M2Tech podano, że w Foobar należy zaznaczyć opcję "output 24bit", ale u mnie w żadnym ustawieniu się ona nie podświetla i nie mogę tego uczynić.

Proszę o radę.

A.

PS. A może koledzy polecają jakiś inny kabel jack-RCA, lepszy do HiFace od tego Wireworlda ? W kwestii PC Audio jestem - jak śpiewał David Bowie - "absolute beginner" ...

Fajne. Jakość studyjna 24bit / 192000 Hz i pliki 44/16 się studyjnie do resamplują do 192/24?

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Arenia, przeczytaj instrukcję obsługi, szczególnie punkt o konfiguracji odtwarzacza foobar do używania ASIO (strona 28, punkt 9.1 w instrukcji angielskiej).

Ustawiasz w foobarze ASIO i nic innego Cię nie interesuje :) .

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Fajne. Jakość studyjna 24bit / 192000 Hz i pliki 44/16 się studyjnie do resamplują do 192/24?

A skąd wiesz, że Autor wątku odtwarza pliki 16/44?

Masz rację. Ma wyłącznie pliki 192/24. Swoją drogą co za biedny system aby na sztywno ustawiać częstotliwość. Wy tak na poważnie?

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Masz rację. Ma wyłącznie pliki 192/24. Swoją drogą co za biedny system aby na sztywno ustawiać częstotliwość. Wy tak na poważnie?

Czy ty musisz od razu mnie obrażać? Napisałeś dwa posty, a w żadnym nie udzieliłeś mi odpowiedzi na moje zasadnicze pytanie... Ale takie staje się to forum... Mądrale w akcji, dla których wszyscy inni, niż oni sami, są biedni i głupi !!!!!

Nie napisałeś jaki to system :) Ale zakładam, że Win 7/8. W panelu ustawiasz próbkowanie dla tzw. trybu shared. Czyli w dużym uproszczeniu, wtedy kiedy system miksuje wszystkie dźwięki w trybie DirectSound. Próbkowanie musi być jedne-stałe jeśli każdy program w systemie ma możliwość jednoczesnego odtwarzania dźwięku. To absolutnie normalna sprawa :) Jak przeczytasz to co poniżej napisałem, to już to ustawienie Cię jednak nie interesuje :)

Żeby foobar omijał ten cały mikser systemowy musisz zainstalować do niego odpowiednią wtyczkę i wybrać odpowiednie wyjście w zakładce Output w konfiguracji. Masz 3 możliwości: WASAPI, Kernel Streaming, ASIO. Wszystkie powinny dawać bit-perfect. Wszystko jest ładnie wyjaśnione w instrukcjach do wtyczek, wystarczy pogooglać :-)

WASAPI, Kernel Streaming, ASIO. Wszystkie powinny dawać bit-perfect.

WASAPI, KS - powinny ale niestety nie dają, albo nie zawsze dają, albo czasami dają ;) , dlatego wcześniej pisałem o ASIO. Akurat m2tech ma ASIO dosyć dobrze "skonstruowane", przynajmniej z tego co wiem ;) , i nie powinno być z nim problemów. Jak wspomniałem wcześniej, ustawia się ASIO i zapomina o ustawieniach.

WASAPI, KS - powinny ale niestety nie dają, albo nie zawsze dają, albo czasami dają ;) , dlatego wcześniej pisałem o ASIO. Akurat m2tech ma ASIO dosyć dobrze "skonstruowane", przynajmniej z tego co wiem ;) , i nie powinno być z nim problemów. Jak wspomniałem wcześniej, ustawia się ASIO i zapomina o ustawieniach.

Wszystko OK. Tylko w Foobar, w ustawieniu ASIO, nie zgłasza mi się M2TECHHiFace, ale MUSBAudio. Co robię nie tak ?

Tak jak Larus napisał, to identyfikator, ale ja miałbym drobne pytanie kontrolne, bo najwidoczniej m2tech już coś kombinował. Coś im się nie podobało? ;) :)

Czy masz w foobar->file->preferences->playback->output, pod "Buffer length" coś takiego jak na obrazku poniżej?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tak jak Larus napisał, to identyfikator, ale ja miałbym drobne pytanie kontrolne, bo najwidoczniej m2tech już coś kombinował. Coś im się nie podobało? ;) :)

Czy masz w foobar->file->preferences->playback->output, pod "Buffer length" coś takiego jak na obrazku poniżej?

Ukryta Zawartość

Dokładnie mam takie okno dialogowe i na 100% takie zapisy.

A.

Ukryta Zawartość

Weź sobie ściągnij JRiver (Media Center). Zapewnia lepszą jakość brzmienia, chociaż jest nieco trudniejszy w konfiguracji, ale ogarniesz.

Ustaw sobie na Kernel Streaming i będzie dobrze.

Dokładnie mam takie okno dialogowe i na 100% takie zapisy.

A.

Bardzo dobrze.

Nie ma się czym przejmować. :)

Teraz ASIO kontroluje wszystko, czyli to co wypuści odtwarzacz to DAC dostanie dokładnie w takiej samej postaci.

Bardzo dobrze.

Nie ma się czym przejmować. :)

Teraz ASIO kontroluje wszystko, czyli to co wypuści odtwarzacz to DAC dostanie dokładnie w takiej samej postaci.

Dziękuję bardzo !

Pojawił się inny problem.z M2Tech HiFace DAC.. Gdy mam ustawione ASIO output na M2USB i próbuję posłuchać radia internetowego wprost ze strony www, mam ciszę w głośnikach. Gdy przez Foobara słucham muzyki z FLAC lub HD tracks jest O.K.Co robię źle?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.