Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 4000-5000 zł

Kacik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Poszukuję dobrego stereo (wzmacniacz + dwie kolumny) do pokoju wielkości 26 m2 otwartego na korytarz (kolejne 6 m2). Początkowo chciałbym sprzęt podłączyć do komputera, a najlepiej do sieci z dyskiem sieciowym. Z czasem planuję dokupić CD. Proszę o sugestię.

Czy taki zestaw ma sens?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/114984-zestaw-stereo-do-4000-5000-z%C5%82/

ES 100 to bardzo ciężkie kolumny do wysterowania, i nie ma sensu ich ładowania do takiego metrażu. Dodatkowo, w mojej subiektywnej opinii bardziej do KD niż delektowania się smaczkami w stereo. Ot, takie dyskotekowe granie. Zależy od własnych preferencji. Jeżeli JBL to juz bym wolal coś ze Studio. Co cenisz w brzmieniu i jaki lubisz charakter grania, czego słuchasz? Ten sklep też sobie daruj, bo najczęściej nie mają gwarancji dystrybutora, stąd niższe ceny.

Jak kolega podpowiada. Posłuchaj sobie Paradigm + wzmak NAD (326, 356). Może wzmaki te nie są urocze, ale fajnie grają i dobrze się dogadują z kolumnami Paradigm. Będzie bdb. bas i dynamika potrzebna przy takich preferencjach.

Witaj,

zacznę od elektroniki - jeśli koniecznie musi to być amplituner sieciowy, do wyboru masz urządzeniavYamaha R-N500, Onkyo TX-8050 oraz dwa modele Harman Kardon HK3700 i HK3770. Do Twoich gatunków muzycznych rzeczywiście Yamaha jest dobrym wyborem. Ewentualnie jeśli zależy Ci takźe na odtwarzaczu CD, zwróć uwagę na rozwiązania oparte na dobrych wzmacniaczach i sieciowych odtwarzaczach CD. Do wyboru masz świetnym odtwarzacz Onkyo C-N7050 połączony ze wzmacniaczem A-9030 oraz Yamaha CD-N301 lub CD-N500 z A-S301.

Kwestia kolumn - jeśli lubisz brzmienie dynamiczne, mocne zwróć uwagę na bardzo ciekawe konstrukcje Dynavoice, w Twoim przypadku optymalny byłby model DF-6. Paradigm to także bardzo dobra opcja.

Przemyśl moje propozycje, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnch konfiguracji. W przypadku pytań oraz oferty finansowej służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Tesi 560 przy dobrym wzmacniaczu mają potężną dynamikę i bas. Wiem, że na tle innych konstrukcji Indiany brzmi to dziwnie, ale sprawdź, jeśli będziesz miał okazję. Zobacz tutaj na test

http://sklep.rms.pl/img/product_media/2001-3000/il_tesi560_test.pdf?iframe=true&width=1280&height=800

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Dosyć dziwne pytanie mam, czy te kolce w Melodice muszą tam być? Już tłumacze skąd pytanie - mam bardzo delikatną, drewnianą podłogę w mieszkaniu. Od byle czego można ją zarysować, a co dopiero metalowe kolce :)

Dosyć dziwne pytanie mam, czy te kolce w Melodice muszą tam być? Już tłumacze skąd pytanie - mam bardzo delikatną, drewnianą podłogę w mieszkaniu. Od byle czego można ją zarysować, a co dopiero metalowe kolce :)

Zastosuj kolce Soundcare Superspikes. Też mam delikatną drewnianą podłogę, a te kolce ratują mnie przed uszkodzeniami :)

Najlepiej kupić podkładki, warto zostawić kolce dla lepszego basu. Naturalnie, jeśli sie nie da, nie musisz ich zakładać - różnica nie będzie porażająca, ale słyszalna.

http://sklep.rms.pl/podkladki-pod-kolce-glosnikowe-stozki-typ05-1-szt

Czyli widzę moje pytanie okazało się wcale nie takie głupie :)

Reasumując - Yamaha RN500 + Melodika BL40 czy Tesi560? A może coś innego? Czym różnią się te kolumny? Dobrze nagłośnią taką powierzchnię?

Przy okazji zamieszczam rzut mieszkania:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na Allegro kupisz sobie podkładki pod kolce za grosze. Ja też do swoich musiałem dokupic, bo w panelach porobiły się dziurki.

Kacik a gdzie bedzie umieszczony zestaw? Na jakiej powierzchni? BL 40 i Indiany spokojnie wystarczą na 25mkw. Jeżeli Melodika to faktycznie klon Oli? ( wtajemniczeni wiedzą czemu zmieniono nazwę) to są fajne i uniwersalne kolumny. Mają odpowiednią dynamikę, ładnie podkreslony dół i nie są męczące na górze pasma. Ja słucham wszystkiego co dobre i pewnie nie predko je zmienię. Nie wiem tylko jak zagrają z Yamahą, bo sprzęt ten lubi grac dośc jasno, ale ciepłe brzmienie kolumn powinno złagodzić ostrość elektroniki. Tego modelu Indiana nie sluchalem, ale z tego co napisał kolega wyżej wygląda że też warte posłuchania

Teraz powinno być to bardziej zrozumiałe:

Ukryta Zawartość

Krzyżykami zaznaczone jest położenie głośników, kuchnia (12m2) nie ma drzwi. Między salonem (26m2), a korytarzem (6m2) nie ma ściany. Całościowo powierzchnia przekracza 30m2, stąd moje pytanie czy głośniki i wzmacniacz dadzą radę.

Ukryta Zawartość

Wątpię żeby ktoś potrafił odpowiedzieć na to pytanie. Nie wiadomo jak z akustyką w takim otwartym pomieszczeniu. Dźwięk może kotłować się na tych 26mkw, lub równie dobrze uciekać na resztę pomieszczenia. Myslę że powinno styknąć, ale głowy też nie dam. Zresztą nie znam Twoich preferencji i oczekiwań, a wierz mi że znam osoby co potrafią wstawiać mocarne subwoofery z 30cm przetwornikami do 15mkw w bloku:)

Teraz powinno być to bardziej zrozumiałe:

http://i57.tinypic.com/vg0qc8.png

Krzyżykami zaznaczone jest położenie głośników, kuchnia (12m2) nie ma drzwi. Między salonem (26m2), a korytarzem (6m2) nie ma ściany. Całościowo powierzchnia przekracza 30m2, stąd moje pytanie czy głośniki i wzmacniacz dadzą radę.

Zdecydowanie weź Tesi 560 z przednim bas refleksem, to bezpieczniejszy wybór

Przedni bas-reflex pozwoli Ci dosunąć kolumny bliżej ściany. Co nie znaczy, że do samej ściany. Tego modelu Indiany nie słyszałem. Mam natomiast poprzednika BL40 (czyli Oli40) i mam odsunięte od ściany 27-30cm i jest ok. Pokój 20m2. Jak masz możliwość sam posłuchaj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.