Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge Audio 851C vs Audiolab 8200CDQ (CD +DAC w jednym)

dyziowg

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry,

Niestety z mojego zakupu zewnetrznego DAC'a nic nie wyszlo (sztuka ktora dostalem okazala sie uszkodzona, pozniej byly inne wydatki). Moja uwage zwrocily dwa modele CD z wbudowanym dac'iem i wejsciami cyfrowymi (PC, TV), CA851C oraz Audiolab8200CDQ.

Mozliwe, ze uda mi sie pozyczyc Audiolab'a z lokalnego sklepu, z CA, moze byc gorzej... czy ktos mial moze stycznosc i moze porownac te dwa modele?

Reszta zestawu to CA840a v2 oraz Castle Conway3, budzet ok £1000 (5000zl), te dwa modele sa w bardzo podobnej cenie, mowimy raczej o zakupie nowego modelu.

pzdr,

dyz

Witaj,

to dwa urządzenia o trochę innym charakterze brzmienia, CA będzie jaśniejszy, trochę bardziej analityczny, Audiolab natomiast bardziej równy, ciepły. Wybór zależy od indywidualnych preferencji, zdecydowanie proponuję odsłuch w Twoim systemie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Oba zakupy są całkowicie bez sensu. Ani to dobrze gra ani nie jest tanie i jeszcze pewnie się popsuje jak to z CA bywa.. Kup jednak DAC'a. To dużo lepsze rozwiązanie. Za około £1300 możesz kupic na thomann.de Grace Design m903. Albo kup na razie jakiegoś taniego i zbieraj pieniądze.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Ja bym kupił M2TECH Young DSD.

Słuchałem. Jest OK.

A do tego dokupił zasilacz Tomanka.

I oczywiście dobry transport PC.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ja przestrzegam przed audiolabem, może i komuś się to podoba/wystarcza ale dla mnie jego brzmienie w świetle ceny to zwykłe naciągactwo.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Zgadzam się z Therionem,gra bardzo równo z dobrym basem,ale i tak bardzo dużo zależy od indywidualnych preferencji.

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

• 1 miesiąc później...

Dzieki, ale teraz jeszcze bardziej nie wiem na co sie zdecydowac...

Okazuje sie, ze wersja CDQ Audiolaba ma w sobie preamp oraz DAC, a wersja CD ma wylacznie DAC i kosztuje "tylko " £700.

Inna opcja to dokupic samego DACa (CA DacMagic, Arcam irDAC albo Audiolab M-DAC) i zasilacz powiedzmy Tomanka i podlaczyc to do starego CD (Marantz CD50)...

Okazuje sie, ze wersja CDQ Audiolaba ma w sobie preamp oraz DAC, a wersja CD ma wylacznie DAC i kosztuje "tylko " £700.

Inna opcja to dokupic samego DACa (CA DacMagic, Arcam irDAC albo Audiolab M-DAC) i zasilacz powiedzmy Tomanka i podlaczyc to do starego CD (Marantz CD50)...

8200cd też umożliwia korzystanie z cyfrowej regulacji głośności. Wystarczy poszukać wpisów Johna Westlake jaką kombinacją klawiszy można to włączyć.

MDAC napędzany z tomanka będzie lepszą opcją niż CDQ/CD - nawet sam MDAC jest wg Westlake'a lepszy niż wersje CD a tomanek poprawia duuuuużo.

Ocb z tym audiolabem, że takie skrajne emocje?

Nie każdemu pasuje takie szczegółowe granie, dobry i barwy wzmacniacz jest wymagany "żeby zagrało". Do tego wiekszość słuchała MDACa na najgorszym z możliwych sofcie v99 i niewygrzanego...

Ja jestem nim zachwycony. Parę źródeł w życiu przerobiłem, Audiolab jest na tyle dobry, że zostaje u mnie dożywotnio.

Z lampeczką gra jak widać. Sam słuchałem swojego MDACa na modyfikowanym przez Pana Waldka xindaku na el34 i na audio note OTO SE - było świetnie. Super barwnie, ale i szczegółowo, piękne wysokie i namacalność dzwięku.

Również nosze się zakupem audiolaba, to jak on w końcu gra? szczegółowo i wysokimi tonami czy średnicą i łagodnie. Chce kupić używkę wiec testowanie raczej nie wchodzi w rachube... Chce trochę złagodzić moj system.

Pozdrawiam

Również nosze się zakupem audiolaba, to jak on w końcu gra? szczegółowo i wysokimi tonami czy średnicą i łagodnie. Chce kupić używkę wiec testowanie raczej nie wchodzi w rachube... Chce trochę złagodzić moj system.

Pozdrawiam

Najprościej jak można;szczegółowo,dynamicznie z dobrym basem.Jak trzeba łagodnie to gra łagodnie,jak trzeba zagrać z wykopem to zagra.Nie umiem tworzyć poezji audiofilskiej.

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

Co do 8200CD to jest to fajne urządzenie, gra bardzo fajnie, choć "na swój sposób", dlatego warto wypożyczyć i przetestować. M-DAC jest bardziej uniwersalny, what-hifi nawet go nagrodziło za brzmienie(nam też się bardzo podoba) ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.