Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz/Amplituner do JBL ES90/100

Geble

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przymierzam się do zakupu dwóch kolumn podanych w tytule. Pozostaje kwestia dobrania wzmacniacza i tutaj mam pewien problem. Jednym ze wzmacniaczy, na który zwróciłem szczególną uwagę jest Yamaha A-S700 (RMS 90W). Głośniki są w stanie wziąć aż 125W dlatego nie wiem czy te 90W ze wzmacniacza to nie za mało? Czy to spowoduje, że kolumny nie pokażą całej swojej mocy?

Druga kwestia to amplituner, chociażby taki HK 3770, który jest droższy od wzmacniacza, a jest w stanie zasilić kolumny 120W. Dość dziwne, bo z tego co wyczytałem amplitunery to półśrodki i z reguły wszyscy polecają wzmacniacz w tej samej cenie. Co więcej, amplituner posiada wejście na subwoofer, którego nie ma wzmacniacz Yamahy. Z góry dziękuję za wyjaśnienie różnic.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/115021-wzmacniaczamplituner-do-jbl-es90100/

Pokój ma 19 m2. Dlaczego te kolumny? Po przeczytaniu kilkunastu opinii oraz testów różnych rodzajów te wydają się najbardziej zbliżone do tego czego oczekuję od kolumn. Gdy trzeba to potrafią kopnąć, a także zagrzmieć, co przy słuchaniu rocka jest dość istotne. No i co z tym wzmacniaczem/amplitunerem? Czy ktoś jest w stanie coś polecić do, dajmy na to, 3 tysięcy?

Z góry dziękuję za pomoc

Moim zdaniem te kolumny mogą się okazać za duże do tego pomieszczenia. Jeśli bardzo chcesz JBL-a to ES80 lub Studio 280 wystarczą na ten metraż. Zerknij też na Klipsch RF62, Paradigm 9 v.7. Wzmacniacz do rock-a np. Nad 356.

Dobrze ci piszą po piersze posłuchaj ich i innych wymienionych po drugie ja bym kupił xindaka za te 3k

"...Wolność albo jest pełna albo jej w ogóle nie ma, bez wolności nie ma rozumu, nie ma sprawiedliwości, nie ma dobrobytu, nie ma człowieczeństwa..."Michał Bakunin

Ja jbl es90 posiadam i mogę powiedzieć, że to kolumny z potężnym brzmieniem i jak dla mnie najbardziej pasuje w moje gusta bo lubię dużą ilość wysokich tonów i fajnego basu chociaż nie jest on zbyt niski. u mnie gra z nad c356bee i fajnie sobie z nimi radzi lecz trzeba pamiętać że do tych kolumn potrzeba mocnego wzmacniacza conajnniej 80 wat przy 8ohm żeby je rozbujac

Dziękuję wszystkim za porady. Wzmacniacz NAD ma bardzo dobre opinie, a i testy przeczytane na różnych stronach są zachęcające.

Użytkownik Miyaga pisze o min. 80W potrzebnych do rozbujania kolumn. Tutaj rodzi się pytanie. Czy w tym przypadku wzmacniacz typu Yamaha A-S701 posiadający RMS 100W nie byłby odrobinę lepszy?

Za duże kolumny do tego metrażu. Jesli lubisz bas posłuchaj sobie tych Paradigm lub Klipsch co koledzy podali. Uważam że to sporo lepsza jakość brzmienia niż JBL ES. Sporo ludzi do 19mkw wstawia jeszcze monitory, a co dopiero takiego kolosa jak ES100. Nie zawsze mocniejsze/większe kolumny oznaczają lepszą jakosć brzmienia, a często jest też odwrotnie. Dla mnie ( nie chcąc urazić nikogo) seria ES to bardziej kinowe kolumny lub do imprez, niż do delektowania się dźwiękiem.

Tak więc jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie i cenne porady. Poczytałem o kolumnach Klipsch oraz Paradigm na zagranicznych forach i wydają się ciekawe, aczkolwiek oczywiście jak to zawsze bywa natknąłem się na ciekawy zestaw przedstawiony przez pewnego użytkownika. Mianowice JBL, aczkolwiek model Studio 280/290 połączony z amplitunerem HK3770. Podobno JBL dobrze współpracują z ciepłym HK. Ktoś może to potwierdzić? Miał przyjemność posłuchać takiego zestawu?

Co z tą nieszczęsną Yamahą, która ma 2x100W, a w/w HK 2x120W. Co lepiej zagra np. z takimi JBL? Jeszcze jest chwalony wszędzie NAD, o którym pisaliście wyżej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.