Skocz do zawartości
IGNORED

Manley Chinook ustawienia

Amores999

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam prośbe do kolegów może ktoś mi pomoże jak optymalnie ustawic Manleya pod Sumiko Blackbird ,z góry dzięki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-24163-0-12538700-1412954241_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/115059-manley-chinook-ustawienia/

Nie ma takich nastawów dla tej wkładki w tym urządzeniu. Powinno być coś w okolicach 1.5-3k ohm.

Można spróbować dać 60dB i 800 ohm. Zmniejszy to trochę sygnał. Finalnie jednak będzie lekko ponad 2V.

Z ustawieniem 45dB może być zbyt cicho - to zależy ile potrzebujesz. Finalnie wyjdzie niecałe 0.4V.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Nie ma takich nastawów dla tej wkładki w tym urządzeniu. Powinno być coś w okolicach 1.5-3k ohm.

Można spróbować dać 60dB i 800 ohm. Zmniejszy to trochę sygnał. Finalnie jednak będzie lekko ponad 2V.

Z ustawieniem 45dB może być zbyt cicho - to zależy ile potrzebujesz. Finalnie wyjdzie niecałe 0.4V.

Dzieki

jutro potestuje i dam znać jak to chodzi

Cytuję:

Setting up the Chinook couldn't be easier. There are two internal settings for optimal gain: 45dB for Moving-Magnet cartridges and 60dB for Moving-Coil cartridges. Set it and forget it! The back panel contains DIP switches for adjusting the input resistive and capacitance loading values. 31 possible options between 26 and 800 Ohms plus 47k Ohms and 7 capacitive loading choices between 50 pF and 350 pF provide flexibility to match any cartridge and fine tune the tone.

• Redaktorzy

moltos, chodzi o to, że na rynku niewiele jest preampów gramofonowych z możliwością ustawienia impedancji na 1 - 3 kohmów. Jest jeden preamp, w kórym możesz to ustawić. To jest preamp NUDA.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

" moltos, chodzi o to, że na rynku niewiele jest preampów gramofonowych z możliwością ustawienia impedancji na 1 - 3 kohmów. "

- i to powinno wystarczyć.

W załącznikach możliwości ustawień Chinooka.

Jeśli dla MCLO są one wystarczające to dla MM czy MCHO nie.

I nie ma znaczenia, że producent sobie napisał, że ma 'aż' 32 nastawy RLoad ...

Można kupić przejściówkę rca/rca typu Y - 1 męskie wyjście/2 żeńskie wejścia.

Wtykasz to do pre, do jednego wejścia wtykasz kabel rca z gramofonu a do drugiego wejścia wtykasz sam wtyk rca z przylutowanym wewnątrz odpowiednim rezystorem.

Wypadkowa to połączenie równoległe rezystora 47k (tak musi być ustawione w pre) z tym przylutowanym.

wlutowane >> uzyskana wartość R Load

- 3k6 >>3k34

- 3k >> 2k82

- 2k5 >> 2k37

- 2k >> 1k9

- 1k5 >> 1k45

Ukryta Zawartość

post-1494-0-31615900-1413021673_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moltos, chodzi o to, że na rynku niewiele jest preampów gramofonowych z możliwością ustawienia impedancji na 1 - 3 kohmów. Jest jeden preamp, w kórym możesz to ustawić. To jest preamp NUDA.

Czyli producenci wkładek idą krok przed producentami pre phono. To jest pole do popisu dla DIY.

• Redaktorzy

Najwyraźniej producenci preampów nie znają się na rzeczy.

Ten Manley może zagrać, że z butów ludzi wyrwie, bez tych 1-3 kohm. Słuchałem go tydzień temu na Wrocławskim Audiofilu. Wystarczyłoby podpiąć dobrą wkładkę MC LO, trafo - wejście MM tego Manleya i szafa gra. Tylko ludzie nie kumają co w trawie piszczy.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Ten Manley rzeczywiście gra świetnie chyba najlepsze phono jakie słyszałem do tej pory ,ale mam mieć w przyszłym tygodniu do odsłuchu Audio Research PH6

wtedy podejme decyzje który zostanie

Gość chml

(Konto usunięte)

Niezależnie od tego co piszą forumowi guru, Chinooka dla wkładki MCHO ustawiasz tak jak dla wkładki MM (47KOhm, 45dB). Dobierasz sobie tylko pojemność - zacząłbym od 50pF. W ogóle to polecam zacząć od przeczytania ze zrozumieniem instrukcji od Manleyowej, ona na prawdę wiele wątpliwości potrafi rozwiać. Chinook to genialne urządzenie.

Wkładki MC, w tym również takie hybrydy jak MCHO mają około 1000 razy mniejszą indukcyjność niż wkładki MM – stąd są niewrażliwe na ustawienia pojemności obciążającej. Nic nie daje zwiększanie pojemności.

Dopiero tłumienie ich mniejszym obciążeniem daje pożądane efekty.

Niezależnie od tego co sobie producenci napiszą.

W instrukcji tego pre nie ma słowa o poprawnym dobieraniu parametrów dla wkładek MCHO. Bazowanie z kolei na tym co wypisują producenci wkładek nie wróży sukcesu. Te czasy minęły kiedy można było wierzyć producentowi. Teraz są ‘targety’ i inne ważniejsze bzdety …

BTW

Kiedyś poszukiwałem parametrów jakiejś wkładki Sumiko by ją poprawnie obciążyć. Poszukiwania w sieci nic nie dawały. Napisałem do producenta. Po jakiś 2 tygodniach dostałem odpowiedź – szkoda, że tak długo czekałem ale dobrze, że dostałem informacje.

W przeciwieństwie np. do takiego Clearaudio … ;-)

Ktoś ma dobry napęd. Chce fajną wkładkę. Skoro zadaje sobie trud poprawnego jej ustawienia na ramieniu – VTA, SRA, azymut etc. – to powinien zadbać również o poprawne spasowanie jej pod kątem elektrycznym. Wtedy jest duża szansa, że będzie to grać a nie tylko działać. A o to chyba tu chodzi.

Analog to nie jest taka prosta sprawa jak sedes – tu nie wystarczy nacisnąć Open, wsadzić płyty i nacisnąć Play …

• Redaktorzy

Ten Manley rzeczywiście gra świetnie chyba najlepsze phono jakie słyszałem do tej pory ,ale mam mieć w przyszłym tygodniu do odsłuchu Audio Research PH6

wtedy podejme decyzje który zostanie

Faktycznie taki dobry ten Chinook? Chciałem go posłuchać swego czasu, ale w końcu zdecydowałem się na ModWrighta i nie żałuję. Natomiast ciekawość pozostała. Nawiasem mówiąc, ten phono nazwano na cześć bohaterki prozy W.Kawierina, Iwy Iwanowej, która nazwała siebie Czinuk Zambezari :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.