Skocz do zawartości
IGNORED

Lamm 2 wybitny przedwzmacniacz lampowy

Rekomendowane odpowiedzi

Twardy charakter, to piotrektychy.

Skończył jak prawdziwy mężczyzna ;))

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

Czasami mam wrażenie, że oscyloskop pokazuje pomiary "odwrotnie" tak jak z tą charakterystyką przenoszenia, gdzie na dole jest podbicie pasma zamiast spadek, może coś nie tak z zadawaniem parametrów przeze mnie i takie dziwaczne pomiary wychodzą ;) dlatego pasmo raz jeszcze.

Pasmo jest praktycznie idealnie liniowe, natomiast spadek zaczyna się dopiero przy ok 30Hz, tam rozjeżdżają się charakterystyki generatora i wzmacniacza, tak, że spadek pre przy 10Hz wynosi trochę ponad 1dB, a przy 5Hz 1,5dB. To daje świetny wynik i można przyjąć, że w zakresie 20Hz - 20kHz pasmo ma 0dB. Oczywiście charakterystyka zaczyna spadać wcześniej przy ok 90Hz, ale jest to spadek generatora, pre podąża za nim dalej i dopiero rozjeżdża się przy ok 30Hz jak już pisałem wyżej.

Przedwzmacniacz robię dla siebie i dzielę się swoimi spostrzeżeniami, bo taka jest idea forum... chyba, chociaż czasami można mieć wątpliwości, a koniec będzie jak upcham wszystko w obudowie i postawię na półeczce podpięte do reszty sprzętu. Zachęcam innych, którzy robią pre do dzielenia się swoimi uwagami.

zapomniałem dodać, czerwony generator, niebieski pre

ten gwałtowny spadek po prawej to 100kHz, na tyle ustawiłem generator, ale jak ktoś chce mogę zrobić do 1Mhz ;)

post-28246-0-94174800-1422177495_thumb.jpg

post-28246-0-33680400-1422177518_thumb.jpg

post-28246-0-20465500-1422177542_thumb.jpg

Piotrektychy kawal dobrej roboty! Dzieki za zaglebienie sie w temat.

Sam chce z czasem zbudowac ten preamp na 100%.

Pozostalo zrobic fajną plytke PCB na oba kanaly i jakis zasilacz zeby to byla zgrabna calosc.

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

w pewnym wieku pamięta sie to co było po wojnie a zapomina o tym co się chciało zrobić godzinę temu... pasmo mierzone przy kondensatorze międzystopniowym 100nF i wyjściowym 2,2uF, jeszcze fotka całości, 2 płytki pre, zasilacze Salas, trochę pomocy technicznych. Ten mały biały kondensatorek przy czerwonym Jantzen to Mundorf SilverGoldOil 10nF, miałem takie dwa więc postanowiłem coś z nimi zrobić, nie wpływają one na nic, po prostu są :)

post-28246-0-56808800-1422183863_thumb.jpg

post-28246-0-90905400-1422183879_thumb.jpg

post-28246-0-87741100-1422183896_thumb.jpg

Jutro mam zamawiać "elementy".Płytki brak.Może ktoś zaoferuje swoją pomoc?Myślę,że z dziesięciu chętnych się znajdzie.Wygląda na to,że jest o co kruszyć kopie.

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

Drobna uwaga co do wartości kondensatora w sprzężeniu - przyglądając się fotografiom zamieszczonym w internecie zauważyłem, że jego wartość w modelach od roku 2004 wynosi 6,8uF, we wcześniejszych jest wartość 10uF. Dodatkowo w wersji 2.1 jest tłumik 15dB - jest to dodatkowy przełącznik na płycie czołowej przedwzmacniacza.

Drobna uwaga co do wartości kondensatora w sprzężeniu - przyglądając się fotografiom zamieszczonym w internecie zauważyłem, że jego wartość w modelach od roku 2004 wynosi 6,8uF, we wcześniejszych jest wartość 10uF. Dodatkowo w wersji 2.1 jest tłumik 15dB - jest to dodatkowy przełącznik na płycie czołowej przedwzmacniacza.

a nie odwrotnie? w starszych modelach jest 6,8uF a w nowszych 10uF. ja mam 10uF.

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

Nie, nie jest odwrotnie. Fakt, że masz 10uF niby o czym ma świadczyć, że tak jest prawidłowo ? Masz układ modyfikowany, kondensatory dobierane z oscyloskopem, więc może akurat w Twoim przypadku jest ok, nie wiem, zapytaj autora. O wpływie tego kondensatora pisałem przy okazji pomiarów. Może dzisiaj wieczorem pomierzę jak to wygląda dla 10u i 6,8u.

Zdjęcia są w necie, nie problem poszukać i sprawdzić. Na głównej płycie PCB przy gniazdach wejściowych jest nadrukowany rok produkcji, dodatkowo widać różnice pomiędzy starą i nową wersją, np. przy przednim panelu jest dodatkowy tłumik rezystorowy, po tym też można się zorientować, która to wersja.

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

Masz rację, niemniej z tym kondensatorem to dziwna sprawa, patrząc na przebiegi jest on "odpowiedzialny" za niskie częstotliwości, czyli im więcej tym lepiej. Dziwi mnie fakt, że nowsza wersja pre ma tą pojemność mniejszą. Na stronie producenta są fotki z wystawy w 2010r, widać tam bebechy przedwzmacniacza, jak byk 6,8uF

Powoli ale do przodu. Nadal wersja porównawcza czyli na standardowych elementach tak jak M7 i 6NS7. Jak dobrze pójdzie to może Lamma podłączę w przyszły week pod normalny sprzęt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12155-0-20673100-1423161647_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Witam Kolegów,

mam prośbę, jestem zainteresowany tym pre. Niestety moja wiedza elektroniczna i umiejętność posługiwania się lutownicą nie wybiega poza drobne prace. Wobec czego czy osoba, która będzie składać taki pre dla siebie w wersji ostatecznej jest w stanie wykonać taki drugi dla mnie. Oczywiście zrewanżuję się i pokryję wszyskie koszty :) prosze o info na prv.

w pewnym wieku pamięta sie to co było po wojnie a zapomina o tym co się chciało zrobić godzinę temu... pasmo mierzone przy kondensatorze międzystopniowym 100nF i wyjściowym 2,2uF, jeszcze fotka całości, 2 płytki pre, zasilacze Salas, trochę pomocy technicznych. Ten mały biały kondensatorek przy czerwonym Jantzen to Mundorf SilverGoldOil 10nF, miałem takie dwa więc postanowiłem coś z nimi zrobić, nie wpływają one na nic, po prostu są :)

Ten mały to raczej seria evo kondów Mundorfa silver gold oil

czyli założyłeś wątek,wykorzystałeś pomysły i czarną robotę kolegów by trzepać kasę?

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

czyli założyłeś wątek,wykorzystałeś pomysły i czarną robotę kolegów by trzepać kasę?

artw - przecież to już od dawna było "widać, słychać i czuć". Niestety w tym kierunku to wszystko zmierza na tym forum.

Dlatego jeszcze raz warto podziękować Piotrkowi za włożoną pracę.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

artw - przecież to już od dawna było "widać, słychać i czuć". Niestety w tym kierunku to wszystko zmierza na tym forum.

Dlatego jeszcze raz warto podziękować Piotrkowi za włożoną pracę.

oczywiści że było czuć

Mam nadzieję,że powstanie z tego forumowy projekt z pcb z zakładu.

Gdy projekt będzie ogólnodostępny ,zainteresowanie wypocinami pana A. spadnie

Co do Piotra: wielkie gratulacje za ciągnięcie projektu wbrew wszystkim

Edytowane przez artw

Prace nad projektem PCB trwają.

Niestety z braku czasu na DIY nie mam pojecia kiedy bedzie finalna wersja.

Bedzie to PCB na wzór oryginalu czyli:

- jedna plyta, na oba kanały

- na plycie zasilacz żarzenia na LM317 jak w oryginale

- uklad czasowy z przekaznikiem do załaczania napiecia anodowego

- wyprowadzone wejscie na zewnetrzny zasilacz anodowy i tu kazdy wstawi co zechce albo Salasa albo klasyczny uklad z prostownikiem lampowym +dlawik.

PCB dwustronna oczywiscie, jesli sie uda i koszt bedzie do przyjecia bedzie wersja złocona.

Prace nad projektem PCB trwają.

Niestety z braku czasu na DIY nie mam pojecia kiedy bedzie finalna wersja.

Bedzie to PCB na wzór oryginalu czyli:

- jedna plyta, na oba kanały

- na plycie zasilacz żarzenia na LM317 jak w oryginale

- uklad czasowy z przekaznikiem do załaczania napiecia anodowego

- wyprowadzone wejscie na zewnetrzny zasilacz anodowy i tu kazdy wstawi co zechce albo Salasa albo klasyczny uklad z prostownikiem lampowym +dlawik.

PCB dwustronna oczywiscie, jesli sie uda i koszt bedzie do przyjecia bedzie wersja złocona.

Trzymam kciuki.
Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

Wreszcie ktoś się wziął do roboty, micha7n trzymam za powodzenie przedsięwzięcia !

Co do Azusa, cóż każdy orze jak może, niemniej pisanie, że jedna płyta PCB świadczy o wysokiej klasie elektroniki to raczej wciskanie kitu. Wiadomo, że aby uzyskać dobre parametry, szczególnie separację kanałów powinno się je rozdzielić mechanicznie, wykonać oddzielne zasilania dla każdego kanału, oddzielne transformatory i najlepiej oddzielne obudowy... no i mamy monobloki :) Dla przedwzmacniaczy jest to trudne, wręcz niemożliwe i rozsądnym wyjściem jest dual-mono, tak też ja postąpiłem, dlatego mam wszystkie PCB rozdzielone.

Jeszcze drobna uwaga co do mojego wkładu w projekt, proszę go nie przeceniać i nie wyolbrzymiać. Faktem jest, że znalazłem schemat, może gdyby nie to ten temat by dawno padł, ale były w nim błędy. Obojętnie co by nie mówić o późniejszym zachowaniu zelo7, przyczynił się on do stworzenia finalnego projektu, tak samo jak mrelektronik, który wyłapał błędne wartości kondensatora międzystopniowego.

Na pewno dobrze się stało, że jest obecnie możliwość wyboru - robię razem z innymi projekt forumowy lub zamawiam gotowca w spółdzielni, bo nie wierzę, że to samodzielne przedsięwzięcie Azusa. W tym ostatnim przypadku aby być w porządku wobec potencjalnych klientów należało by mieć firmę, płacić podatki bo nie wierzę w przedsięwzięcie non profit, udzielić gwarancji i zapewnić serwis, a nade wszystko pomierzyć profesjonalnie oferowany sprzęt i przedstawić jego wszystkie parametry.. Teraz to taka jazda na opinii Lamm i jego sprzętu "zrobiliśmy klona i jest on równie doskonały co oryginał"

Jeszcze drobna uwaga co do mojego wkładu w projekt, proszę go nie przeceniać i nie wyolbrzymiać. Faktem jest, że znalazłem schemat, może gdyby nie to ten temat by dawno padł, ale były w nim błędy. Obojętnie co by nie mówić o późniejszym zachowaniu zelo7, przyczynił się on do stworzenia finalnego projektu, tak samo jak mrelektronik, który wyłapał błędne wartości kondensatora międzystopniowego.

ciekawe,że w tym zestawieniu brakuje pewnego nicka na A.:)

pewnie przez przeoczenie.....

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

jak sam autor napisał dzięki niemu mamy ten temat i możemy mieć fajne przedwzmacniacze, nie ma tu z mojej strony grama złośliwości czy cynizmu, po prostu stwierdzam fakty

• Pokaż nowe odpowiedzi