Skocz do zawartości
IGNORED

Lamm 2 wybitny przedwzmacniacz lampowy

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
14 godzin temu, Tomek 1685 napisał:

Tutaj widać że są te preampy zrobione "po taniości" z przeznaczeniem na handel.

W prezentowanych kwotach ciężko zrobić coś fajnego. A jak widać takie ceny wzbudzają zainteresowanie.

12 godzin temu, LUKAS 84 napisał:

Może Mariusz z SinusAudio polepił by mi taki preamp?

Mariusz raczej nie lepi 😉

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, LUKAS 84 napisał:

Wiem że nie lepi ,facet zna się na tym co robi, tak tylko wolnołem .

skontaktuj się z Piotrkiem Machnikiem "audiosynergia"

Seyv też chyba robi czasem dla innych i zna się na lampach ale jest zbyt skromny by polecać własne usługi

pamiętajcie tylko , że pierwszy sprzęgający to 10nF a nie 100nF w Lammie

• Moderatorzy
Godzinę temu, slawek.xm napisał:

Seyv też chyba robi czasem dla innych

U mnie to z czasem krucho a obiecałem sobie, że w tym roku zrobię jeszcze Passa F4. Oczywiście nie byłbym sobą gdybym czegoś nie zrobił po swojemu więc coś tam po zmieniam. Będę potrzebował do tego przedwzmacniacza ale tu już kombinuję od podstaw swój układ lampowy. 

@Tomek 1685 miał / ma na pewno ten przedwzmacniacz może chciałby sprzedać co by pozbyć się nadmiaru gratów i zrobić miejsce pod nowe 😉

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Seyv napisał:

w tym roku zrobię jeszcze Passa F4

polecam bardziej Burning Amplifier

jest to właściwie bardziej przemyślany F4

...tylko jeśli zamiast frond endu dasz np pre lampowe to impedancja wyjściowa wg Nelsona nie może przekraczać 500 om

a taki układ to właściwie tylko z tetrody lub pentody połączonej w triodę lub z równoległego układu 6n30p .... oczywiście jeśli sygnał jest z anody

przy dwóch stopniach z wtórnikiem katodowym lub White'a nie ma problemu

https://diyaudiostore.com/collections/power-amplifier/products/burning-amplifier-complementary

1 godzinę temu, Seyv napisał:

U mnie to z czasem krucho a obiecałem sobie, że w tym roku zrobię jeszcze Passa F4. Oczywiście nie byłbym sobą gdybym czegoś nie zrobił po swojemu więc coś tam po zmieniam. Będę potrzebował do tego przedwzmacniacza ale tu już kombinuję od podstaw swój układ lampowy. 

@Tomek 1685 miał / ma na pewno ten przedwzmacniacz może chciałby sprzedać co by pozbyć się nadmiaru gratów i zrobić miejsce pod nowe 😉

Electro wspominał że będziesz robił jakiś grubszy projekt na bazie Passa, jak coś to jestem w kręgu zainteresowania .

Tomek pisał do mnie odnosnie preampa będę się z nim kontaktował.

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, LUKAS 84 napisał:

Tomek pisał do mnie odnosnie preampa będę się z nim kontaktował.

to też jest dobry pomysł , tylko Tomek raczej z tego co pamiętam preferuje gęste granie po ciemniejszej stronie mocy a do elli  może być za dużo "cukru w cukrze" dlatego warto posłuchać przed kupnem w swoim systemie

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

to też jest dobry pomysł , tylko Tomek raczej z tego co pamiętam preferuje gęste granie po ciemniejszej stronie mocy a do elli  może być za dużo "cukru w cukrze" dlatego warto posłuchać przed kupnem w swoim systemie

To akurat dobrze, zmieniłem daca z hegla na wadie, gra dźwiękiem transparentnym i przestrzennym ale rozjaśnionym bez tego dociazenia i gestości na średnicy .Moduły Pascal T-PRO które posiadam też są raczej po jaśniejszej stronie mocy. Potrzebuję cichego ,gęstego, ciepłego preampa ,najlepiej na drabince rezystorowej i z niską impedancjà wyjściową.

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, LUKAS 84 napisał:

To akurat dobrze, zmieniłem daca z hegla na wadie, gra dźwiękiem transparentnym i przestrzennym ale rozjaśnionym bez tego dociazenia i gestości na średnicy .Moduły Pascal T-PRO które posiadam też są raczej po jaśniejszej stronie mocy. Potrzebuję cichego ,gęstego, ciepłego preampa ,najlepiej na drabince rezystorowej i z niską impedancjà wyjściową.

to układy Tomka mogą być trafieniem

powodzenia i opisz przy okazji rezultaty poszukiwań....proszę

2 minuty temu, slawek.xm napisał:
8 minut temu, LUKAS 84 napisał:

to układy Tomka mogą być trafieniem

powodzenia i opisz przy okazji rezultaty poszukiwań....proszę

Opiszę na pewno, dzięki za zainteresowanie ,upewniłeś mnie co do jakość jego konstrukcji.            

• Moderatorzy
9 godzin temu, LUKAS 84 napisał:

upewniłeś mnie co do jakość jego konstrukcji.            

Tomek to "stary" DIYowiec, który zajmuje się tym hobby z pasji tworzenia a nie chęci zaoszczędzenia kilku złotych. 

• 1 miesiąc później...
  • 2 miesiące później...

Hej może ktoś chciałby kupić ?   

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez TomKordas

Delektuję się Lamem już drugi dzień.Jest to egzemplarz kupiony od Tomka.  Zdecydowany krok do przodu. Pierwsze wrazenie to dynamika ,to ona rzuca się jako pierwsza. Potem pojawił się drugi plan i bliskość pierwszego ,plastyczność,brak nerwowości ,to czego tak bardzo mi brakowało.Ni czuję wcale potrzeby tłumienia twetera które zamierzałem zrobić .Dynamiczny ,gładki ,bliski i oderwany od kolumn dzwięk, zajebisty preamp,polecam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak od Tomka (a poznałem od razu), to wiadomo, mistrzostwo świata!

Gratuluję i trochę zazdroszczę !

Edytowane przez Krzysztof_56775
7 godzin temu, LUKAS 84 napisał:

Delektuję się Lamem już drugi dzień.Jest to egzemplarz kupiony od Tomka.  Zdecydowany krok do przodu. Pierwsze wrazenie to dynamika ,to ona rzuca się jako pierwsza. Potem pojawił się drugi plan i bliskość pierwszego ,plastyczność,brak nerwowości ,to czego tak bardzo mi brakowało.Ni czuję wcale potrzeby tłumienia twetera które zamierzałem zrobić .Dynamiczny ,gładki ,bliski i oderwany od kolumn dzwięk, zajebisty preamp,polecam.

Ukryta Zawartość

Dzięki Łukasz. Cieszę się bardzo, że jesteś zadowolony, no i z tego, że kolejny preamp spod mojej ręki wylądował w prawdziwie hi-endowym towarzystwie.  Ja po odsłuchach u Ciebie, szukam u siebie basu i coś słabo mi idzie😢

5 godzin temu, Krzysztof_56775 napisał:

Jak od Tomka (a poznałem od razu), to wiadomo, mistrzostwo świata!

Gratuluję i trochę zazdroszczę !

Czołem Krzysztof, również dziękuję i pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Sorry może za zaśmiecanie wątku,ale chodzi za mną ten lamm a wersji sporo. Od czegoś albo lepiej od kogoś musze zacząć i tu pytanie zasilacz to raczej lampowy czy szukać jakiegoś lamma na krzemie?

Raczej z zasilaniem lampowym ,tak jest w oryginalnym pre. Będziesz budował ,czy chcesz znaleźć gotowca? Tomek ma chyba jeszcze jeden egzemplarz .

Hej

jestem pewien że zasilacz lampowy lepszy 🙂 

A co to za panel ledowy ? PVC ? Mógłbym dowiedzieć się co tam siedzi w tym preampie u Tomka1685 ? 

Z tego co widziałem na zdjęciach „rozbieranych” Tomek nie oszczędza.  
Gratuluje napewno świetnie gra.

Edytowane przez TomKordas
21 minut temu, TomKordas napisał:

jestem pewien że zasilacz lampowy lepszy 🙂 

No to już coś wiem- dzięki 

Czy zrobię - czy kupię - sam nie wiem. Żeby wyszedł sensownie grający trzeba mieć i wiedzę i umiejętności . Ja na razie mam parcie,że chce lamma 

Jakby ktoś chciał sprzedać swojego gotowego lamm'a to może na priv coś napisać. 

@TomKordas dzięki za odpowiedzi - może to i będzie ten:)

• 2 tygodnie później...

Też tak myślę. Ale ja już swojego mam od ponad roku. Chociaż korci, aby to zrobić jak @Tomek 1685 pcb + lepienie w przestrzeni. 

Panowie, w moim systemie co kilka minut popiskuje coś . System to preamp LAMM2, końcowka mocy accuclone i dac w roli źrodla. Po zamianie miejscami lamp ECC88 genalex gold Lion pisk przeniósł się do drugiego głośnika, więc chyba ona jest winna. Ale założyłem inną parę, radzieckich wcześniej używanych z logiem rakiety i też piszczy. Co prawda rzadziej i ciszej, ale jednak. Czy to znaczy , że dwie pary lamp nadaje się do śmieci, czy coś jest innego na rzeczy?

• Pokaż nowe odpowiedzi