Skocz do zawartości
IGNORED

gramofon + pre do 4000 pln - wykonalne?

v12

Rekomendowane odpowiedzi

musze koniecznie zwrocic glos paru plytom - tylko nie specjalnie wiem jak sie za to zabrac ;/

jaki nabyc preamp ,tak aby nie gryzł sie z wkładką? (lub odwrotnie : jaką wkładke a za nią pre)

jak dotad mialem do dyspozycji kilka ortofonów i stantonów -brzmiały trefnie ,ale i cały setup był,

delikatnie mówiąc, bezmyślny wiec to mogla nie byc ich wina.

samych gramofonów tez znam niewiele, najczesciej mialem stycznosc z technics'em sL 1210 -

i jak na tamte warunki funkcjonowal dosc stabilnie.

warto nabyc takowego czy tez za te same pieniadze mozna ustrzelic lepsze "urządzenie"?

wszystko rozbija sie o finanse ;/

docelowo chodzi o neutralne brzmienie - nie lubie rozpieszczania - jak cos jest koslawo master'niete chcialbym to

w miare mozliwosci uslyszec . ucho ponoć w niezłym stanie -pozostaje czymś je nakarmić -nie wykraczając poza 4000 pln ;[

chyba,ze to niewykonalne -wtedy pojawia sie kwestia: jakiego rzedu oszczednosci musza zostac poczynione zeby rozwiazac sytuacje :)

znajomy polecil mi preamp Nad PP-2 - czy mozliwe by cos w tej cenie brzmialo jadalnie?

wyszukalem winnych topikach info o preampach produkcji user'a "Darkul" -ale wnioskując z opinni uzytkownikow

-jest to urzadzenie z wyzszej pólki/jak i przedziału cenowego zapewne :)

https://www.audiostereo.pl/topic/11520-gramofon-pre-do-4000-pln-wykonalne/

Pomęcz jeszcze Stożka, Vinyla_pl, może coś zasugerują, ja mam pozytywne wrażenia z kontaktów z Pro-jectem Perspective, ale jego cena nie pozostawia już marginesu na nic.

Oczywiscie na gramofon i phonostage'a mozna wydac i 40 000 tysiecy, ale i za 4000 kupisz swietny sprzet: ja bym poszukal posrod sredniej klasy Pro-jectow (o ile pamietam dobra opinie maja Xpression i 1.2 Comfort: 1600-1800 PLN), do tego preamp Darkula (polecam, bo od niedawna sam uzywam, odradzam zas budzetowe NADy i Projecty za 300 PLN, bo niestety porzadne rzeczy fabryczne startuja od pulapu 1000, a to wiecej anizeli podstawowy model Darkula) i jeszcze zostanie sporo kasy na plyty...

@kook:

a wiec Darkul to "ofiszyl trejdma:rk" ? chetnie odwiedzilbym url ze specyfikacją poszczegolnych modeli - wolalbym sie rozejrzec zanim zwroce sie z jakimis pytaniami do producenta -nikt nie lubi wychodzic na idiote...

... "bez walki" :D

btw. jakie we/wyjscia ma ten ,ktorego uzywasz? chcialem przy okazji podpiąć to cale pieruństwo pod pc i zabezpieczyc czesc nagran na cd-r. planuje karte m-audio 2496 -a tam jest input RCA(cinch) - te bubelki NAD'a byly łączone wlasnie przez RCA -a jak to wyglada w przypadku Darkul'a ktorego uzywasz ?

project Xpression - teraz jak przegladam rozne strony widze ich sporo,dziwne ,ze wczesniej nie zetknalem sie z tym sprzetem ani razu. ot cena nietowarzyskiego stylu bycia :)

a w kwestii wkladki - zgaduje,ze najpierw wypada wybrać preamp a nastepnie zagadnąć producenta (i uzytkownikow) o dobór kompatybilnej "drgawki" ?

Zajrzyj na tę stronkę. Może pomóc w wyborze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>V12

Trademark Darkula to jest Qaudio (Q-audio), jak wpiszesz w wyszukiwarce forumowej, to sporo ciekawych rzeczy i opinii znajdziesz. Zajrzyj tez na jego strone:

Ukryta Zawartość

W moim preampie sa dwie pary RCA (wejscie i wyjscie), wylacznik i zasilanie bateryjne 9v, tak jak chcialem. Wydaje mi sie, ze producent jest elastyczny i bedzie potrafil zaspokoic wszelkie zachcianki odnoscie takich drobiazgow. Szczerze mowiac w ogole nie interesowalem sie kwestia specyfikacji technicznej, chcialem kupic cos co zagra bardzo dobrze, popytalem na forum, troche posluchalem (firmowej budzetowki), zdecydowalem sie na quaudio, swoje odczekalem (oj, odczekalem...) i teraz jestem wielce zadowolony.

Co do relacji preamp - wkladka, to prawde mowiac pierwsze slysze o dobieraniu preampa do wkladki albo na odwrot, ale nie jestem jakos bardzo wyksztalcony w tym temacie. Wydaje mi sie, ze dobry preamp zagra dobrze z kazda DOBRA wkladka, i tyle!

Ukryta Zawartość

v12: ja też myślę o lepszym gramofonie. Myślenie + długie grzebanie po różnych forach i stronach doprowadziło do Rega P3 + Rega Elys + preamp Rotel. Czy od myślenia dojdzie do czynów zależy od finansów :-)))

We stand in the Atlantic
We become panoramic

>kook

Dopasowanie wkładki do preampa jest jedną z podstawowych czynności, jakie trzeba zrobić, aby to razem zadziałało dobrze. Jeżeli nic nie ustawiałeś u siebie i gra dobrze, to z ustawieniem zagra dużo lepiej. To są podstawy. Sugeruję zgłębienie tego tematu:-).

Pozdr.

>Stozek

Bardzo chetnie sie doksztalce, mozesz zapodac jakies linki? Prawdopodobnie u mnie gra dobrze i bez zadnego specjalnego ustawiania, gdyz preamp Darkula (jesli producentowi wierzyc, a czemu nie) samodopasowuje sie do rodzaju wkladki.

>kook,

Na początek zajrzyj tu "

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ". Możesz też zerknąć na moją stronę (w "o mnie").

Z tym samodopasowaniem to nie jest tak prosto, niestety...

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Dzieki Stozek, acz juz przy tym wstepnym artykule nieco wymieklem. Na szczescie gramofon nie wie, ze sie nie znam na tych wszystkich wzorach i laskawie uzycza mi swoich muzycznych wdziekow...

• Redaktorzy

Moim faworytem w podanym zakresie cenowym jest Perspective, lub Nottingham Analogue Horizon. Faktycznie jednak, nie zostanie już wiele na resztę gadżetów, a to potrzeba takich rzeczy jak preamp phono, wkładka, nie mówiąc o np. wadze do ustawiania nacisku igły. Ale chyba jednak warto. Jeśli nie, proponuję zainteresować się nową wersją ProJecta 2, zrobioną w akrylu, z miękko zawieszonym silnikiem. Test będzie w pazdziernikowym numerze Magazynu HiFi. Oprócz tego jest w przygotowaniu większy test niedrogich gramofonów do HFM, made by KoRnik i ja.

A propos

Czy wiecie, kto tanio sprzedaje wagi do ustawiania nacisku igły. Widziałem w niemieckiej gazecie wagę ortofona składającą się z dwóch elementów tworzących dźwignię. Super proste i chyba skuteczne. W przeliczeniu kosztowało kilkadziesiąt zł. Czy u nas jest coś takiego?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

/zabieram sie za lekture Q-uadio.

choc pewnie cala "sprawa" sie opozni. (jak zwykle gdy odważę sie na odrobine entuazjazmu)

mam do wyeliminowania dwóch zdrowo pier******ch sasiadow, z czego jeden jest zawodnikiem "naglasniajacym"

wesela i tego typu incydenty; że tez nie mial gdzie sie ulokowac ;[

tak czy owak: bede mial sporo czasu na czytanie...

btw:

o strzelby wyciszające sąsiednie lokale tez moge zapytac na tym forum? :)

troche off,ale niech bedzie:

moim jedynym problemem jest "brak" ; (srodkow i czasu).

efekt -> niewiedza.

wszystko poza tym to "drobiazgi" :)

czytam forum Q-audio i dociera do mnie znaczenie słowa "laik" -

okazuje sie ,ze moja wiedza nie jest mała - jest w zasadzie zerowa.

na pocieszenie: nigdy nie jest za pozno zeby zmusić korę do działania

(so they say) :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.