Skocz do zawartości
IGNORED

monitory do NAD C316BEE

selajel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Słucham Pink Floyd, Marillion, Dream Theatre, Stinga, też mocniejsze Tool i Megadeth, i muzykę filmową.

Pomieszczenie to pokój o pow. 20m2; dźwięk lubię ciepły i przestrzenny.

Jeśli chodzi o głośniki to znalazłem Monitor Audio BX2 i Indiana Line Tesi 260

wzmacniacz NAD C316 BEE, później dokupię jakiś tuner i może odtwarzacz CD, teraz słucham z PC. Ktoś polecał też Advance Acoustic X-i60, ale nie wiem.

Co dobrać do takiej muzyki. Idealnie byłoby znaleźć jakiś tuner FM (dużo słucham), ale budżet mam ograniczony do 2,6 kzł.

Chciałbym też coraz częściej wyłączyć PC żeby po prostu posłuchać muzyki, bez szumu kompa:)

https://www.audiostereo.pl/topic/115269-monitory-do-nad-c316bee/

Szczerze Ci powiem, że w 20m^2 nie dadzą rady monitory. U mnie w 18m^2 monitory też nie dały rady, kupiłem używane małe podłogówki 2,5 drożne i jest super, choć chwilkami przy cichym słuchaniu dalej brakuje lepszego wypełniania niską średnicą, ale to już sprawa obecnych kolumn.

Koniecznie podłogówki, żeby dźwięk miał klasę i żeby przyjemnie czuć stopę perkusji.

No i mam nadzieję że akceptujesz używane kolumny, bo w tej cenie ciężko o nowe podłogówki z klasą.

Szczerze Ci powiem, że w 20m^2 nie dadzą rady monitory. U mnie w 18m^2 monitory też nie dały rady, kupiłem używane małe podłogówki 2,5 drożne i jest super, choć chwilkami przy cichym słuchaniu dalej brakuje lepszego wypełniania niską średnicą, ale to już sprawa obecnych kolumn.

Koniecznie podłogówki, żeby dźwięk miał klasę i żeby przyjemnie czuć stopę perkusji.

No i mam nadzieję że akceptujesz używane kolumny, bo w tej cenie ciężko o nowe podłogówki z klasą.

...to nie prawda że monitory się nie sprawdzą w takim pomieszczeniu .Wręcz jest odwrotnie,są idealne do takich pomieszczeń.Po drugie- takie konstrukcje są tańsze niż ,,podłogówki" .Ja bym tam wolał wyższej klasy podstawkowe niż w miarę dobre wolnostojące.Proponuję dwie kolumny: DYNAUDIO DM 2/7 albo Castle knight 2 .Te pierwsze bardziej do rocka, a te drugie do jazz-u.A za rok dokup do tego ,jakiś odtwarzacz sieciowy np. Onkyo C-N7050 .....I masz pełne hi-fi .To może tyle.....pozdrawiam..:)

Niestety pokój jest zawalony meblami i biurkami, głośniki muszą być na szafkach. Pojawiła się też opcja wzmacniacza Rotel RA-10, co myślicie?

...trudno doradzić....cokolwiek kupisz i tak będziesz nienasycony. Coś o tym wiem....doradzić mogę jedno,kup tego Nad-a(ewentualnie ROTEL-a) ,do tego kolumny i słuchaj...ciesz się i słuchaj.Ja wiem że każdy początkujący chciałby nabyć jakiegoś Maybacha......ale tak się nie da! Trzeba zrobić ten pierwszy krok i wiedzieć o tym, ze nie będzie się miało wszystkiego,tyle że,wszyscy myślą odwrotnie....że za małą kasę będą mieli hi-end....sorry za ten pesymizm ,ale chyba tak się sprawy mają...pozdrawiam..;))

Zawsze miałem kolumny podłogowe i jakoś miałem obawy czy monitory dadzą radę. Kupiłem DM 2/8 i podstawy basowej mi nie brakuje. Odsłuchiwałem również Paradigm Mini Monitor v.7 i Monitor Audio RX2 i obie kolumny miały "kopa". Jeśli chcesz ciepłego brzmienie to propozycje, które podał mer są bardzo dobre. Tylko może braknąć kasy. Jak będziesz miał możliwość to BX2 i Tesi 260 również odsłuchaj. Dopisz do listy Dali Zensor 3. Niestety stawianie monitorów na meblach nie jest optymalnie :( Ale jak nie masz innego wyjścia.......

..pełna zgoda Silver 85....stawianie monitorów na meblach nie jest optymalne....bas będzie wtedy zdudniony,może i go będzie więcej, ale jakość do du...dlatego monitory ustawia sie na podstawkach ,aby głośnik wysoko tonowy znajdował się na wprost naszego słuchu...ale o czym ja tu pisze? To elementarz dla audiofila...:)

Witaj,

z Twojego opisu wynika, że monitory powinny spokojnie dać radę.

Moja propozycja to wzmacniają NAD C316BEE lub francuski wzmacniacz BC Acoustique EX-302 oraz monitory Monitor Audio Bx2 lub bardzo dobre Indiana Line Tesi 260. Konfiguracji taka moim zdaniem będzie najlepszą dla Ciebie propozycją.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. W przypadku pytań oraz ewentualnych ofert finansowych jestem do dyspozycji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

Moja propozycja to wzmacniają NAD C316BEE lub francuski wzmacniacz BC Acoustique EX-302 oraz monitory Monitor Audio Bx2 lub bardzo dobre Indiana Line Tesi 260. Konfiguracji taka moim zdaniem będzie najlepszą dla Ciebie propozycją.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. W przypadku pytań oraz ewentualnych ofert finansowych jestem do dyspozycji.

Chyba wolałbym tego NAD'a, ale nie wiem czy na razie pozostać przy wzmacniaczu + monitory, czy dodać jakiś tuner FM (słucham też dużo radia)

Niestety pokój jest zawalony meblami i biurkami, głośniki muszą być na szafkach.

Przy takim założeniu, to szczerze mówiąc nie ma się co szarpać na jakieś droższe kolumny, bo postawione gdzieś przypadkowo na regale i tak nie zagrają nawet na 50% swoich możliwości. Prawidłowe ustawienie kolumn, o czym wiele osób zapomina to jest podstawowy warunek wymagany do uzyskania dobrego dźwięku w domu. Jeśli w danych okolicznościach nie da się tego warunku spełnić, to lepiej zamiast kolumn kupić porządne słuchawki + DAC z headampem. Wyjdzie to znacznie taniej, a efekt brzmieniowy będzie nieporównywalnie lepszy.

Dobrze koledzy prawią też się podpisuje pod konfiguracją z nadem.Pamiętaj aby głosnikom dać troche powietrza tak min. 10cm od ściany i wystarczy.Ja tak mam i nie narzekam na bas - jest go tyle ile trzeba, a jeśli chodzi o reszte dźwięków to nie ma farfolenia a mam zensory 1 ustawione właśnie na regale.Także jak myślisz o wpięciu wzmaka do pc to dac obowiązkowy (niestety dodatkowy koszt).Heheh tez kiedys tak myslalem ze starczy mi dac + sluchawki, a skonczylo sie na tym ze kupilem stacjonarny sprzęt :).Jeszcze bym sie zastanowil na konfiguracja NAd+ DALI ZENSOR 3 tez słucham podobnej muzy co Ty na Zensorach i podoba mi sie jak to gra :) warte odsłuchu na pewno.Te Tesi tez maja dobre opnie i dobry stosunek jakość /cena.

Gość numik

(Konto usunięte)

poszedłbym w Monitor Audio / Paradigm / Dynaudio / Dali. Indiana Line dla mnie grała "klaskę" gorzej i tak, jeśli masz jak masz w pokoju, posłuchaj jeśli możesz tych kolumn, a kup używane. Paradigmy super sprawdzą się w rocku i w kategorii podstawkowych mają jedne z lepszych wypełnień, polecam. Dali to więcej środka, kultury ciut, a w rocku też dobre, choć mniej energiczne od Paradigmów. Mają mega wokale. MA to coś pomiędzy powiedzmy, uniwersalne, bardzo dobre, ale dla mnie zbyt uniwersalne, wolę Paradigmy i Dali. Dynaudio (te starsze) są świetne, ale kasa misiu kasa. Do graciarni monitory Paradigma albo Dali np. Concept w zupełności wystarczą

Pamiętaj aby głosnikom dać troche powietrza tak min. 10cm od ściany i wystarczy.Ja tak mam i nie narzekam na bas - jest go tyle ile trzeba, a jeśli chodzi o reszte dźwięków to nie ma farfolenia a mam zensory 1 ustawione właśnie na regale.

Z tego wynika, że tak naprawdę to jeszcze nie wiesz jak Twoje kolumny faktycznie grają. Bo w takim ustawieniu jak opisałeś powyżej po prostu nie da się tego usłyszeć. Nie oznacza to bynajmniej, że to co jest nie może Ci się to podobać. Może jak najbardziej, ale w takim razie pomyśl o tym jaki byłby efekt, gdybyś ustawił je tak jak należy...

Witaj,

Niestety nie mam możliwości podejścia i odsłuchu, u mnie też (Przemyśl). Tak sobie myślę czy nie uderzyć w Yamahę R-N500 lub Marantz MCR510, tylko który by się lepiej zgrał z MA BX2 lub Tesi 260. No i czy cenowo nie odlecę (trzeba jeszcze przewody dobrać:))

Z tego wynika, że tak naprawdę to jeszcze nie wiesz jak Twoje kolumny faktycznie grają. Bo w takim ustawieniu jak opisałeś powyżej po prostu nie da się tego usłyszeć. Nie oznacza to bynajmniej, że to co jest nie może Ci się to podobać. Może jak najbardziej, ale w takim razie pomyśl o tym jaki byłby efekt, gdybyś ustawił je tak jak należy...

No dokładnie.No niestety puki co jest co jest.Apropos głośników do Nada to w wątku o pylonach czytałem że się świetnie zgrywaja z Nadem,co Wy na to,może kolega też tę opcję weźmie pod uwagę,?

Jak słuchałem Kefa R300 i Kefa LS50 to nie mogłem wyjść z podziwu skąd tak małe monitorki generują taką przestrzeń i ilość basu.

Fizyki nie da się oszukać, ale już ludzkie ucho tak.

Przy problematycznych pomieszczeniach, na dodatek ciasnych, monitorki mogą wygenerować więcej basu niż podłogówki. Na dodatek klasa grania monitorków w cenie podłogówek jest półkę wyżej.

• 1 miesiąc później...

...to nie prawda że monitory się nie sprawdzą w takim pomieszczeniu .Wręcz jest odwrotnie,są idealne do takich pomieszczeń.Po drugie- takie konstrukcje są tańsze niż ,,podłogówki" .Ja bym tam wolał wyższej klasy podstawkowe niż w miarę dobre wolnostojące.Proponuję dwie kolumny: DYNAUDIO DM 2/7 albo Castle knight 2 .Te pierwsze bardziej do rocka, a te drugie do jazz-u.A za rok dokup do tego ,jakiś odtwarzacz sieciowy np. Onkyo C-N7050 .....I masz pełne hi-fi .To może tyle.....pozdrawiam..:)

Znalazłem allegro.pl/dynaudio-dm-2-7-stan-sklepowy...lat-i4829192219.html

z czym je zgrać? tzn. z jakim wzmacniaczem?

Znalazłem allegro.pl/dynaudio-dm-2-7-stan-sklepowy...lat-i4829192219.html

z czym je zgrać? tzn. z jakim wzmacniaczem?

Nie, to te

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.