Skocz do zawartości
IGNORED

Test nowego wzmacniacza Marton Opusculum Ref.

jozwa maryn

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cybant

(Konto usunięte)

Nie mam pojęcia.

Moim zdaniem powinni.

Muzycznie OK ...choć The Doors aż krzyczy ;))

Wokal taki sobie , Stasiop ma rację , po polsku będzie lepiej.

Akrool , ten watek jest o wzmacniaczu Marton Opusculum Reference , opamiętaj się.

Akrool ma rację , nie ma trudniejszego instrumentu do odtworzenia jak fortepian...

Zawiera wszystkie zapisane wcześniej cechy..to jest zarazem subtelne jak i brutalne...i do tego wymaga odpowiedniej barwy...

Dobrze , że wolę Hendrixa;)

A z bogactwem fortepianu tak łatwo już nie jest to pokazują dziesiątki kolumn, które z tym sobie nie radzą. Nie wiem czy Harpie dają radę czy nie, bo ich nie znam, ale pytanie dlaczego tak wiele kolumn tak słabo sobie radzi z tym instrumentem ?

Dobre pytanie....a na jakim materiale się ocenia czasem b. drogie sprzęty....

a ja się upieram, że skrzypce są najtrudniejszym instrumentem do nagrania i odtworzenia.

Tak, zgoda też są bardzo trudnie i dlatego też je przywoływałem wcześniej. Łatwo je zaprezentować jako metaliczne albo jazgotliwe, a w rzeczywistości nigdy takie nie są.

Gość cybant

(Konto usunięte)

a ja się upieram, że skrzypce są najtrudniejszym instrumentem do nagrania i odtworzenia.

Ale dlaczego?

Pasmo ograniczone, dynamika przeciętna...

Wymagania , barwa i akustyka ...

Dipole to ja…………..pi……...nie uważam. ( to chyba po Warszawsku:) )

Przepraszam za pojechanie gigantyczną prywatą i komercją.

Dziś moi synowie ( gitara i bas) "puścili" oficjalny , pierwszy swój clip.

Możecie jechać po nich jak chcecie.

Liczą się odsłony :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Muza nie moja ale fajnie, ze chlopaki ambitnie ida do przodu, gratulacje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Konto w trakcie usuwania

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ponieważ często ponawiacie pytanie o barwę poszczególnych instrumentów w kontekście obu wzmacniaczy odpowiadam:

1. Skrzypce:

Marton gra istotnie lepiej niż ARC, barwa jest bardziej rzeczywista, neutralna, lepiej czuć pracę smyczka. Na ARC skrzypce brzmią bardziej elektrycznie, tak jak Vanessa Mai, z takim metalowym nalotem.

2. Fortepian:

Bardzo zbliżony jakościowo poziom - Marton gra ciut dokładniej, fortepian jest szczuplejszy w sensie wielkości oraz nasycenia. ARC gra większym instrumentem, daje ciut więcej wybrzmień, ale na moje ucho leciutko go ociepla w stosunku do wersji live. Oba wzmacniacze są wolne od jakiejkolwiek szklistości i tego typu dodatków. Kolumny dobrze pokazują ten instrument, niezależnie od rodzaju amplifikacji.

3. Trąbka:

Na Martonie bardziej przenikliwa, wyrazista. Można określić, że ciut ostra, ale chyba tak powinna grać. Na ARC bardziej złocista, z większym blaskiem a mniejszą dobitnością.

4. Saksofon:

Tu akurat wolę ARC, daje coś w rodzaju większego zadęcia, nie wiem jak to dokładnie opisać. Lepiej czuć wybrzmienia. Marton pokazuje saksofon w sposób podobny to trąbki, różnicowanie brzmienia obu instrumentów jest lepsze na ARC.

5. Kotły:

Ewidentna przewaga Martona w zakresie siły ataku, kontroli, zwartości, a także czytelności sposobu gry. ARC gra w sposób zamglony na samym dole pasma, brakuje siły uderzenia, ataku a także czuć ewidentne zaokrąglenie. Separacja kotłów zdecydowanie na korzyść Martona.

6. Kontrabas:

Marton ma lepszą artykulację i kontrolę, ale dla mnie osobiście brzmi w sposób zbyt szczupły. ARC pomimo pewnych pogrubień moim zdaniem lepiej pokazuje jego barwę i wybrzmienia, a także rezonans pudła. Z wszystkich instrumentów w tym zakresie pasma ten sprawia wzmacniaczowi ARC najmniejszy kłopot, nie wiem z czego to wynika.

7. Gitara basowa:

Największa przewaga Martona nad ARC. Tam gdzie potrzeba dużo prądu na Martonie nic się nie zlewa, a gitara ma potężny drive i wyraźnie odróżnia się od reszty sekcji rytmicznej. ARC na tym instrumencie niestety wyraźnie się gubi, brakuje motoryki i drapieżności.

8. Gitara klasyczna:

Marton lepiej pokazuje rezonans pudła. Dźwięk strun na Martonie jest mniej metaliczny niż na ARC. Artykulacja na obu wzmacniaczach podobnej klasy. ARC daje przewagę blasku oraz więcej rewerberacji, gra w sposób bardziej ofensywny, może i lekko przejaskrawiony.

Mam nadzieję, że te opisy pokazują w większym stopniu różnice o które pytacie.

Ponieważ często ponawiacie pytanie o barwę poszczególnych instrumentów w kontekście obu wzmacniaczy odpowiadam:

Tomek dzięki! Ja wprawdzie u siebie w systemie nie słuchałem REF150, ale jak wiesz długo miałem REF110 i moje obserwacje poszczególnych instrumentów prezentowanych przez tę końcówkę są mocno zbliżone do tego co piszesz.

stoję obok grajka ze skrzypcami na ulicy i zatrzymuje się na chwilę i słyszę coś czego nigdy z głośników nie usłyszałem. Może to już ginie podczas nagrania nie wiem ale tego czegoś brakuję i nie ma.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tomek dzięki! Ja wprawdzie u siebie w systemie nie słuchałem REF150, ale jak wiesz długo miałem REF110 i moje obserwacje poszczególnych instrumentów prezentowanych przez tę końcówkę są mocno zbliżone do tego co piszesz.

Obie końcówki grają bardzo podobnie. Różnica pomiędzy nimi polega głównie na lepszym zejściu w dół lampy KT120 i jeszcze trochę bardziej nasyconym jej charakterem. Dużo zależy jakie miałeś lampy w Ref. 110. Jeśli Tungsole, to różnice są relatywnie najmniejsze, bo KT120 to też produkt tej samej firmy. Jeśli Svetlanę czy EH to różnice będą większe. Generalnie z tej trójki zdecydowanie najlepsze są lampy Tungsola.

Gość cybant

(Konto usunięte)

stoję obok grajka ze skrzypcami na ulicy i zatrzymuje się na chwilę i słyszę coś czego nigdy z głośników nie usłyszałem. Może to już ginie podczas nagrania nie wiem ale tego czegoś brakuję i nie ma.

I tego z głośników nie usłyszysz...niestety.

I tego z głośników nie usłyszysz...niestety.

Ja usłyszałem z dwóch kolumn dźwięk, który był niebezpiecznie blisko skrzypiec na żywo - MBL 116F i Vandersteen 5a

Bo ten grajek to High End a cała reszta to takie sobie grajki :)

Pogodzę zwaśnionych-klawesyn a po domach xwesyn :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość cybant

(Konto usunięte)

Artur, ale przecież MBL nie mają góry, to jakim códem:)))

Proste, On nie słyszy powyżej 12 KHz ...;)))

Oczywiście żarcik ...trza wziąsć poprawkę na kaszubskich...

No nieee, Cybant. Trochę konsekwencji. Najpierw było 15, parę stron wcześniej 14, a teraz 12KHz:

Kaszebscy są tolerancyjni, ale granice też mają:)))

Mam nadzieję, że te opisy pokazują w większym stopniu różnice o które pytacie

Ależ w High Endzie te różnice maja się zacierać ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość cybant

(Konto usunięte)

1. Skrzypce:

Marton gra istotnie lepiej niż ARC, barwa jest bardziej rzeczywista, neutralna, lepiej czuć pracę smyczka. Na ARC skrzypce brzmią bardziej elektrycznie, tak jak Vanessa Mai, z takim metalowym nalotem.

2. Fortepian:

Bardzo zbliżony jakościowo poziom - Marton gra ciut dokładniej, fortepian jest szczuplejszy w sensie wielkości oraz nasycenia. ARC gra większym instrumentem, daje ciut więcej wybrzmień, ale na moje ucho leciutko go ociepla w stosunku do wersji live. Oba wzmacniacze są wolne od jakiejkolwiek szklistości i tego typu dodatków. Kolumny dobrze pokazują ten instrument, niezależnie od rodzaju amplifikacji.

3. Trąbka:

Na Martonie bardziej przenikliwa, wyrazista. Można określić, że ciut ostra, ale chyba tak powinna grać. Na ARC bardziej złocista, z większym blaskiem a mniejszą dobitnością.

4. Saksofon:

Tu akurat wolę ARC, daje coś w rodzaju większego zadęcia, nie wiem jak to dokładnie opisać. Lepiej czuć wybrzmienia. Marton pokazuje saksofon w sposób podobny to trąbki, różnicowanie brzmienia obu instrumentów jest lepsze na ARC.

5. Kotły:

Ewidentna przewaga Martona w zakresie siły ataku, kontroli, zwartości, a także czytelności sposobu gry. ARC gra w sposób zamglony na samym dole pasma, brakuje siły uderzenia, ataku a także czuć ewidentne zaokrąglenie. Separacja kotłów zdecydowanie na korzyść Martona.

6. Kontrabas:

Marton ma lepszą artykulację i kontrolę, ale dla mnie osobiście brzmi w sposób zbyt szczupły. ARC pomimo pewnych pogrubień moim zdaniem lepiej pokazuje jego barwę i wybrzmienia, a także rezonans pudła. Z wszystkich instrumentów w tym zakresie pasma ten sprawia wzmacniaczowi ARC najmniejszy kłopot, nie wiem z czego to wynika.

7. Gitara basowa:

Największa przewaga Martona nad ARC. Tam gdzie potrzeba dużo prądu na Martonie nic się nie zlewa, a gitara ma potężny drive i wyraźnie odróżnia się od reszty sekcji rytmicznej. ARC na tym instrumencie niestety wyraźnie się gubi, brakuje motoryki i drapieżności.

8. Gitara klasyczna:

Marton lepiej pokazuje rezonans pudła. Dźwięk strun na Martonie jest mniej metaliczny niż na ARC. Artykulacja na obu wzmacniaczach podobnej klasy. ARC daje przewagę blasku oraz więcej rewerberacji, gra w sposób bardziej ofensywny, może i lekko przejaskrawiony.

Mam nadzieję, że te opisy pokazują w większym stopniu różnice o które pytacie.

Merytorycznie :

Ad.8 Wiekszość klasycznych gitarzystów nie używa metalowych strun...to skąd metalicznie...

Rezonans pudła wskazuje na podbarwienia ...;))

No nieee, Cybant. Trochę konsekwencji. Najpierw było 15, parę stron wcześniej 14, a teraz 12KHz:

Kaszebscy są tolerancyjni, ale granice też mają:)))

No , kaszebscy to słyszą te 14 KHz , że ho ho !!! ...tylko Akrool ma słaby słuch...:)))

Ja to nawet 10 KHz nie słyszę ...dlatego mam szerokopasmówkę...

MBL 116F i Vandersteen 5a

Kolejność jest celowa czy przypadkowa?

Uprasza się o garść szczegółów w subiektywnym odbiorze z obydwu modeli. Czy amplifikacja była ta sama itp.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ad.8 Wiekszość klasycznych gitarzystów nie używa metalowych strun...to skąd metalicznie...

Rezonans pudła wskazuje na podbarwienia ...;))

Zgadza się odnośnie strun... ARC je na pewno przebarwia. Jak chodzi o rezonans to jest niefortunne określenie. Na Martonie lepiej słychać dźwięk pudła niż na ARC, bo ono koncentruje się na strunach.

tylko Akrool ma słaby słuch...:)))

Ja mam słuch absolutny - tylko zawsze najlepiej słyszałem te "duże" skrzypce co je stawiają na podłodze jak na nich grają :-)

Ale to pewnie dlatego, że więcej machają rękami jak grają i wtedy wiem, że idzie muzyka. W telewizji też słyszę co mówią tylko wtedy jak jest ten gość w prawym dolnym rogu machający rękami :-)

Kolejność jest celowa czy przypadkowa?

Niestety przypadkowa, odległa w czasie, w różnych systemach i różnych pomieszczeniach.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ja mam słuch absolutny - tylko zawsze najlepiej słyszałem te "duże" skrzypce co je stawiają na podłodze jak na nich grają :-)

A mnie złośliwa małżonka przyniosła dziś skierowanie na bezpłatne badanie słuchu:-)

Gość passer

(Konto usunięte)

A mnie złośliwa małżonka przyniosła dziś skierowanie na bezpłatne badanie słuchu:-)

Złośliwa ?? ... nie wierzę, to jakaś złośliwość :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.