Skocz do zawartości
IGNORED

Kable głosnikowe w rozsądnej cenie...

fetek

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie mam jeszcze takie proste pytanie eksploatacyjne.

kabel miedziany się utlenia (robi się ciemny) w skutek czego traci swoje wzorcowe parametry. Utlenia się tylko tam gdzie ma kontakt z powietrzem, więc teoretycznie gdy mamy szczelny banan / wtyk zalany kabel cyna - srebro koszulki i inne pierdoły to z czasem kabel nie wytraci swoich parametrów ?

opcjonalnie co rok - dwa obcinać 2-3 cm :P

No niektorzy zalecaja wymiane kabli co 5lat!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Strona o tyle smieszna ze obalaja mity nt wygrzewania, a na koncu sugeruja wymiane kabli co 5lat.

Ukryta Zawartość

?👈

Panowie mam jeszcze takie proste pytanie eksploatacyjne.

kabel miedziany się utlenia (robi się ciemny) w skutek czego traci swoje wzorcowe parametry. Utlenia się tylko tam gdzie ma kontakt z powietrzem, więc teoretycznie gdy mamy szczelny banan / wtyk zalany kabel cyna - srebro koszulki i inne pierdoły to z czasem kabel nie wytraci swoich parametrów ?

opcjonalnie co rok - dwa obcinać 2-3 cm :P

a nie uczyli cię w szkole, że tlenki miedzi tworzą naturalną ochronę dla samej miedzi powodującą, że miedź nigdy więcej się nie utleni?

Przykład z innej beczki. Miedziane pokrycia dachowe. Grubość 0.5 mm. Po pokryciu patyną (tlenkiem) trwałość nawet 300 lat!

ale do rzeczy. Jako kablem głośnikowy polecam Polski, miedziany. Te kable mają miedź naprawdę dobrej jakości.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -kup sobie,takie kable,można np u tego sprzedawcy.Gwarantuje,że nie będziesz żałował.Strona producenta: coppercolour.cn

Triode, nie wystepuje on moze w wersji bi-wire?

Ukryta Zawartość

aż tak z nim źle ? jaki masz przekrój chętnie przetestuje.

byłaby to ciekawa propozycja, zwłaszcza że u mnie grałby w bi-ampingu, tylko że nie takie malutkie przekroje.. na dole gra Seas 26 L...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) które konkretnie ?

Nic złego z tymi kablami , to są dobre kable w tym przedziale cenowej , chciałem być dobry i oddać za darmo bo mam jescze kilka innych zestawów kabli , no ale widzę że nawet za darmo ludzie nie chcą bo weszła już jakiś postęp , przekrój nie wiem bo mnie to nie interesuje , interesuje mnie jak grają , ja liczbami wie nie kieruje a własnym słuchałem

Ukryta Zawartość

:)

Strona o tyle smieszna ze obalaja mity nt wygrzewania, a na koncu sugeruja wymiane kabli co 5lat.

znam, ale uważam że 5 lat to trochę przegięcie. prądowe wymienia się co 25 :P

a nie uczyli cię w szkole, że tlenki miedzi tworzą naturalną ochronę dla samej miedzi powodującą, że miedź nigdy więcej się nie utleni?

Przykład z innej beczki. Miedziane pokrycia dachowe. Grubość 0.5 mm. Po pokryciu patyną (tlenkiem) trwałość nawet 300 lat!

szczerze to nie .. a jak już to spałem albo mnie nie było (raczej to drugie). Problem tylko w tym że przewodzenie następuje po zewnętrznej stronie, więc po tej utlenionej.

ale do rzeczy. Jako kablem głośnikowy polecam Polski, miedziany. Te kable mają miedź naprawdę dobrej jakości.

polska miedź to maksimum 4N o ile realnie jest polska, do głowy przychodzi mi tylko Melodika.

jakość wykonania jest dobra,konfekcja firmowymi bananami-zupełnie innej konstrukcji.przepinałem wielokrotnie-nic się nie dzieje.oddzielne żyły dla każdego bieguna-kanał to dwa,połączone splitterem przewodniki.Żebyśmy się dobrze rozumieli.To co ja uważam za hi-end,jest daleko-podobnie jak cena.To są kable dla tych,którzy nie chcą wydać dużo i cieszyć się muzyką ,bez dzielenia włosa na cztery.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

szczerze to nie .. a jak już to spałem albo mnie nie było (raczej to drugie). Problem tylko w tym że przewodzenie następuje po zewnętrznej stronie, więc po tej utlenionej.

Zgadza się, ale tlenek nie jest już przewodnikiem, a izolatorem.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Takim samym izolatorem jest izolacja. Czy izolacja też utrudnia ci życie?

Warto też dodać, że izolacja z tlenku ma grubość mniejszą od 50 mikronów, wiec tej miedzi nie wiele ubywa.

lutujesz, skręcasz, wciskasz.. izolacje czy salony , aluminiowy , miedziany drut / linkę ? no chyba że izolacja od dzisiaj przewodzi prąd.

nie-tylko single.przy takiej cenie to chyba nie jest problem.każdy biegun to jedna żyła.

w sumie nie, ale musialbym rozwalic konfekcje z jednej strony, bo stare Electrompaniety nie przyjma czegos takiego;) najchetniej w ogole 'golasy' lub widly z jednej strony bylyby git.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Głośnikowe w rozsądnej cenie ?

Gdy pokazały się na rynku kilka lat temu , pierwsze co zrobiono to zmieszano je z błotem .

Tak wykonany kabel o czystości miedzi 6N nie może być przecież dobry , wielu posiadaczy grubych " pytonów " za grube pieniądze zapewne mało nie przypłaciło o zawał serducha. :)

http://alphard.pl/produkty/6/1/HE8SP1.png

w sumie nie, ale musialbym rozwalic konfekcje z jednej strony, bo stare Electrompaniety nie przyjma czegos takiego;) najchetniej w ogole 'golasy' lub widly z jednej strony bylyby git.

mój Krell również nie akcetuje bananów-jako przejściówek używam widełek XHadow nałożonych na banana.

Gdy pokazały się na rynku kilka lat temu

..w oryginale na tym kablu jest logo Choseal
Gość rydz

(Konto usunięte)

..w oryginale na tym kablu jest logo Choseal

He , a w nie oryginale Alphard ? co za różnica ?

Czystość nawet 8 N , nie 6 jak napisałem.

No i co recenzent miał napisać o tak świetnie wykonanym kablu , gdyby na nim było logo Furutech czy inna Tara , nooo to klękajcie narody. :)

A tak , gruby kabel / expansywny bas i już , po zawodach.

post-27371-0-78880500-1414687445_thumb.jpg

no właśnie przypomniało mi się

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) od strony 20.

Ukryta Zawartość

mój Krell również nie akcetuje bananów-jako przejściówek używam widełek XHadow nałożonych na banana.

nie wiedzialem, ze cos takiego istnieje nawet, dzieki, poszukam

nie wiedzialem, ze cos takiego istnieje nawet, dzieki, poszukam

dla ciebie,czyli do bi-wre lepsze są Supra Fork (np.)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam poszukuje kabli, które dodadzą trochę energii, wykopu. Obecnie mam Chord carnival silverscreen. Zmieniłem cały system i jak zawsze miałem za dużo wszystkiego to teraz przy źle nagranych cd brakuje mi trochę mięcha, uderzenia. Czy te kable

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dodają energii, życia? A może ktoś może słuchał Ultralink Advanced AMBI-125. Jeśli nie to co możecie polecić. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

a co z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -> Przewód 1x1,3mm2 linka srebrzona, max.600V Cu99,99 izol.czer.PTFE (tefl.) ?? czyli w moim przypadku 4x1,3

Ukryta Zawartość

Jak ma być tanio i w miarę dobrze to mogę polecić Oelbach Rattle Snake.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Niestety banany Copper Colour nie pasowały do mojego Cyrusa ale miałem banany Chorda i robią za eleganckie przejściówki.Podobne robi Qed. Niestety banany Cambridge Audio nie nadają się na takie przejściówki. Były dwa razy tańsze niż Chordy.

Jak widać wszystkie kable w rozsądnej cenie, nie wiem czy wydawanie więcej niż 20 zł za mb (2x,2,5) ma jakikolwiek sens.

W tych widełkach Atmos Air 195 (tylko miedziany, nie srebrny) w zupełności Ci wystarczy.

Jak zmienisz półkę Furutech U-2T.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.