Skocz do zawartości
IGNORED

Proszę o pomoc w wyborze kolumn.

Nowy99

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Stoję przed wyborem nowych kolumn. Do tej pory używałem Altusów 140. Chciałbym się dowiedzieć czy do mojego wzmacniacza Yamaha A-S500 lepsze będą Klipsch RF62 czy Monitor Audio MR6, a może jeszcze inne? Dysponuję budżetem ok. 2500zł. Sprzęt będzie używany tylko do muzyki w pokoju 25m2. Słucham głównie muzyki elektronicznej i rocka. Nie mam możliwości odsłuchu.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/115626-prosz%C4%99-o-pomoc-w-wyborze-kolumn/

Witaj,

Klipsch to bardzo mocna kolumna, grająca rockowo, dynamicznie i jasno, analitycznie z cofniętym środkiem pasma. Tak więc jeśli lubisz brzmienie z podbitymi skrajami pasma (coś w stylu Altusów, tylko oczywiście pod każdym względem znacznie lepiej), wybór Klipsch będzie optymalny.

Monitor Audio natomiast zagrają równiej, bas będzie wyraźny, mocny i nisko schodzący, jednak nie będzie dominował nad pozostałymi skrajami pasma. Góra pasma także będzie łagodniejsza.

Jako alternatywa zwróć jeszcze uwagę na najnowszą polską konstrukcję Pylon Audio Sapphire 31. To potężne, dynamicznie grające kolumny. Zwróć uwagę, jak dobre komponenty, przetworniki zastosował producent, co nie zdarza się w tych przedziałach cenowych.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Klipsch RF62 to dobry wybór, ewentualnie szukaj używanych, wolnostojących Focali. Muzykalność, potęga, drive, przestrzeń. Odradzam wszystkie Monitor Audio z nowych serii, przereklamowany, plastikowy dźwięk.

Niestety zgadzam się z przedmówcą - 2500 na kolumny, zwłaszcza jeśli mogłyby być używane to za dużo dla tego wzmacniacza.... ale z drugiej strony można kupić coś dobrego, co pokaże pełnię możliwości po zmianie amplifikacji...

Ja dorzucę do propozycji Mission mx5. Imho świetne połączenie z Yamahą do rocka i nie tylko. Obecnie w niezłej cenie. Klipscha słuchałem z tym wzmacniaczem i było zadziwiająco dobrze, wcale nie za ostro. Sprawdziłbym też JBL z serii studio 200. A-s 500 to fajny wzmacniacz w swojej cenie :-)

Ja dorzucę do propozycji Mission mx5. Imho świetne połączenie z Yamahą do rocka i nie tylko. Obecnie w niezłej cenie. Klipscha słuchałem z tym wzmacniaczem i było zadziwiająco dobrze, wcale nie za ostro. Sprawdziłbym też JBL z serii studio 200. A-s 500 to fajny wzmacniacz w swojej cenie :-)

Posłuchaj tej Yamahy z JBL 280, do rock i elektroniki powinno być dobrze. Są to bardzo dynamiczne kolumny z dużą skalą dźwięku.

Kup najlepsze kolumny na jakie cię stać. I nie ma znaczenia do czego to podłączysz. A przy tym budżecie nie patrz czy to do jazzu, rocka itd.

Kup najlepsze kolumny na jakie Cię stać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.