Skocz do zawartości
IGNORED

Pomożecie ?!? Dźwięk z tv na wzmacniacz stereo

adbart

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

mam telewizor Panasonic TX-P50X60E oraz wzmacniacz stereo Magnat MA800

Chcę podłączyć dźwięk z telewizora na wzmacniacz.

Połączyłem:

- telewizor: wyjście AV2 AUDIO L R

- do wzmacniacza na wejście AUX.

Nie działa.

Podam tylko, że poprzedni telewizor łączyłem w ten sam sposób. Ponadto jak podłączę do wzmacniacza tym samym przewodem np. odtwarzacz CD lub Sonos ZP90 to działa bez zarzutu.

Czy coś robię źle?

https://www.avforums...a-tv-review.514

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A w ustawieniach czasem się nie ustawia wyjścia monitor jak ma być, albo czasem nie jest to wejście aux tv? Sprawdź po wyjściu słuchawkowym

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalk

Musiałbym w moim panasonicu sprawdzić ale wydaje mi się że jest tam tylko wejście. Wyjście analogowe jest słuchawkowe albo spdif, ale na 100% nie jestem pewny

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Nie może działać bo podłączasz wejście we wzmaku do wejścia w TV :) Są trzy możliwości wyprowadzenia audio z tego TV: przez HDMI 2 przy użyciu funkcji ARC, przez wyjście słuchawkowe lub przez optyczne wyjście cyfrowe.

Wszystko masz w instrukcji, do której jak wiadomo należy sięgnąć kiedy wszystko inne zawiedzie :)

http://www.manualslib.com/manual/647897/Panasonic-Tx-P42x60e.html?page=7#manual

http://www.manualslib.com/manual/647897/Panasonic-Tx-P42x60e.html?page=8#manual

telewizor ma wyjście jack 3.5mm jack tak?? no to jeżeli ma kup sobie kabelek jack-chinch tym do wzmaka do dowolnego wejścia audio in i powinno chulać

OK trzy opcje:

1 - przez HDMI ale mój wzmak nie ma takiego wejścia

2 - ARC nie da rady bo

Ukryta Zawartość

3 - słuchawkowe - obawiam się o jego jakość takiego połączenia.

Telewizor ma takie wej/wyj

Ukryta Zawartość

Słuchawkowe też ma.

takim czymś może spróbuję, tylko tańszym

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

ARC to nie jest oddzielne połączenie tylko funkcja zaimplementowana w standardzie HDMI. W Twoim TV funkcję tę posiada wejście HDMI 2. W przypadku wzmaka stereo jest to bezużyteczne.

Mozliwości masz więc dwie: dokupienie DAC-a z wejściem optycznym lub połączenie kabelkiem wyjścia słuchawkowego w TV do wejścia we wzmaku. Jakość będzie średnia ale i tak nie można się spodziewać niczego specjalnego po dźwięku wyprowadzonym z TV.

1. DAC: rozpiętość cenowa jest duża, muszę się wczytać, co jest warte uwagi

2. póki co zainwestuję w jakiś przewód. Jakość dźwięku i tak będzie lepsza przez wzmacniacz niż przez głośniki telewizora.

90% czasu (czyli około 5h tygodniowo) telewizor służy mi jako kino domowe. Puszczam filmy z Sony PS3.

Pozostałe 10% to TV, czasem wspomniana konsola.

Z PS3 wyprowadzisz dźwięk, tylko co potem?

Tak to wygląda

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Z PS3 wyprowadzisz dźwięk, tylko co potem?

Tak to wygląda http://media.t3.com/img/resized/so/xl_Sony_PS3_console_new_70.jpg

Czyli PS3 nie ma analogowego wyjścia audio? Jeśli tak to zostaje wyprowadzenie audio z TV lub z PS3 cyfrowo po optyku - ale wtedy potrzebujesz i tak DAC-a. Jeślibyś go kupił to podłącz go właśnie do PS3 a nie TV bo po co dodatkowa dekradacja audio przez TV?

Edit: Skoro telewizja to moduł CI to oczywiście do tego jest niezbędne wyprowadzenie audio z telewizora.

Mam też Apple TV oraz Sonos ZP90 ale tu też wszystko cyfrowe.

Będzie trzeba kiedyś kupić wzmacniacz z wejściami cyfrowymi i będzie po kłopocie.

Kup prosty przetwornik np.

Ukryta Zawartość

Z TV wyjdziesz opticalem i potem 2RCA do wzmacniacza.

PS3 i Apple TV podłączone do telewizora, też pośrednio wypuszczą dzwięk z TV

Dzwięk i tak ma być stereo a tych urządzeń i tak nie używa się samodzielnie.

Proste rozwiazanie, wszystko podłączone, dźwiek z każdego urządzenia jest, koszty niewielkie, nie widze sensu innych kombinacji...

Ukryta Zawartość

A z czasem jak zasmakujesz temat zmienisz dac na coś lepszego. Sam używam dacmagic i ma tą fajną ceche że teoretycznie ma 3 wejścia, usb mało praktyczne, ale na jednym wejściu mam tv a na drugim kompa

Ukryta Zawartość

Jeszcze jest jedno proste rozwiązanie, wygląda na to że SCART (AV1)ma wyjście i wejście (video) skoro tak pewnie ma i wyjście audio. Wystarczy tylko odpowiedni kabel (Scart cinch)i można to sprawdzić.

Może też być coś takiego;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

No nie wiem, nie wiem z tym scart-em :-)

Myślę, że sprawę należy rozwiązać optycznym.

Tylko jaki DAC wybrać? cz zaproponowany

Ukryta Zawartość

będzie odpowiedni?

Ukryta Zawartość

Jeżeli SCART wyprowadza w drugą stronę sygnał to da się , na rysunku są narysowane dwie strzałki w przeciwną stronę dla wideo , to pewnie i audio wychodzi z tego gniazda .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To samo przecież wcześniej wyraźnie napisałem.

Można iść w rozwiązanie z dac, ale stosując te tanie żadnych rewelacji jeżeli chodzi o dźwięk nie będzie, o ile w ogóle będzie nawet przy droższym, dlaczego nie sprawdzić najprostszego rozwiązania? :))

O ile mi wiadomo to tak nie działa, nie da się dźwięku ze scarta wyciągnać ...

To się dowiedz że można, styk 1, 3 i masa 4 (Scart wg. rys. z linka) jeżeli są w tym złączu w TV odpowiednio podłączone to jest właśnie wyjście audio.

Ukryta Zawartość

Mam jeszcze taki tv w którym jedno ze Scart (Eurozłącze) ma wyjście fonii i to działa, to nic nadzwyczajnego i powinno być we wszystkich urządzeniach, ale wiadomo nieraz ze względów oszczędnościowych mogą te piny być tam nie podłączone, ale wtedy w instrukcji będzie znaczek => (lub pisać wyraźnie wejście, video in) a nie jak tu <=>.

Ps. Dodam jeszcze że urządzenia mające kilka wejść Scart mogą na niektórych wejściach nie mieć i nie mają wyjścia, to normalne i nie jest konieczne. W tym wypadku powinno być tak z oznaczeniami w instrukcji (i przy gnieździe) by użytkownik nie miał wątpliwości i zazwyczaj tak jest. ;)

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

W instrukcji TV, do której podałem linka, nie ma o tym mowy.

Chociaż strzałki są faktycznie w dwie strony

http://www.manualslib.com/manual/647897/Panasonic-Tx-P42x60e.html?page=6#manual

Czy dźwięk ze SCART byłby lepszy niż z wyjścia słuchawkowego? Bo jeśli nie to nie ma co tym sobie głowy zawracać.

Teraz mamy instrukcje gdzie słowa zastępują rysunki....po co pisać (video in, out) skoro to samo możemy wyrazić znaczkiem <=>.

Dźwięk ze Scart (teoretycznie) jest (ma parametry) odpowiednie do przesyłania kablami między urządzeniami nie powinien odbiegać od tego z cinch i powinien parametrami być odpowiedni dla wzmacniacza. Wyjście na słuchawki nie do tego służy w tv i to przeważnie gadżet, z dźwiękiem tam może być różnie z moich doświadczeń wiem że kiepski bywa a jedyną dobrą stroną takiego rozwiązania to regulacja głośności z telewizyjnego pilota. ;(

W jednym z tv produkowanym ponad 20 lat temu miałem wyjście audio (cinch) regulowane z pilota TV niezależnie od głośności głośników wewnętrznych w tv.

Było to modelowe rozwiązanie które ze względu na wygodę powinno być stosowane przez producentów zwłaszcza droższych tv. Choć wiadomo teraz już nie ma takiej potrzeby ze względu na współpracę TV z amplitunerami po HDMI, choć są też tacy którzy nie korzystają z nich. ;)

Ps. Patrząc na obrazek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zauważam jedną nieścisłość na nim przy oznaczeniu gniazda cyfrowego znaczek => oznacza wejście cyfrowe nie wyjście. ;)

W tej sytuacji wyglądałoby że do TV DAC-a nie podłączymy??? ;)

Ukryta Zawartość

Jeszcze bardziej zagmatwam temat, jeśli pozwolicie ;-)

Mogę zlikwidować moduł CI i podłączyć kablówkę poprzez tuner. Tam będą wyjścia dźwięku tak optyczne jak i analogowe.

Ale filmy oglądam z PS3, więc to nie załatwia problemu.

Podłączyłem póki co poprzez wyście słuchawkowe. Jakość nie jest zadowalająca.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.