Skocz do zawartości
IGNORED

wersje Harmonix HS-101

mateuszek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

czy wg Was warto brać pod uwagę IC Harmonixa do połączenia zestawu Macka C48 + MC452? Jeśli tak to który model w wersji XLR oczywiście?

Jakie alternatywy rozpatrywać?

Docelowych kolumn jeszcze co prawda szukam ale na pewno będą też stały po cieplejszej stronie... Obecne typy to Wilsona Audio, Vienna Accoustic, Sonus Faber...

Szukam dobrze dociążonego brzmienia ale bez zbytniej "buły", średnica ma być wyraźna ale nie męcząco natarczywa, koniecznie dużo wysokich tonów i nisko schodzące niskie...

Na czym zdecydowanie mniej mi zależy to absolutna kontrola basu i jakaś wybitnie szeroka scena...

Preferencje muzyczne raczej po kameralnej stronie, małe składy... jazz, blues, trochę art. rocka...

Dzięki za ew. rady.

Cześć

czy wg Was warto brać pod uwagę IC Harmonixa do połączenia zestawu Macka C48 + MC452? Jeśli tak to który model w wersji XLR oczywiście?

Jakie alternatywy rozpatrywać?

Docelowych kolumn jeszcze co prawda szukam ale na pewno będą też stały po cieplejszej stronie... Obecne typy to Wilsona Audio, Vienna Accoustic, Sonus Faber...

Szukam dobrze dociążonego brzmienia ale bez zbytniej "buły", średnica ma być wyraźna ale nie męcząco natarczywa, koniecznie dużo wysokich tonów i nisko schodzące niskie...

Na czym zdecydowanie mniej mi zależy to absolutna kontrola basu i jakaś wybitnie szeroka scena...

Preferencje muzyczne raczej po kameralnej stronie, małe składy... jazz, blues, trochę art. rocka...

Dzięki za ew. rady.

Przepraszam, chyba mi się wkleiło bez odpowiedzi.

Zdecydowanie wersja Golden Performance. Mam w wersji rca, ale ze znanych mi opinii wynika, że z xlr generalnie nie brzmi inaczej. Bas jest dobrze lub nawet bardzo dobrze kontrolowany, na pewno bez buły, średnica nie natarczywa, nie wypchnięta zbytnio do przodu, góra jak dla mnie piękna, wysokie tony perliste. Scena dość głęboka i dość szeroka, choć bez przesady. Ogólnie moim skromnym zdaniem do Maca się nada. Muzyczne preferencje mam akurat podobne.

• 4 tygodnie później...

Odświeżę temat. Panowie, mam od dwóch dni ten topowy interkonekt HS 101 GP w wersji RCA. Na ocenę dźwięku przyjdzie czas po dłuższym wygrzaniu. Natomiast mam pytanie o widełki uziemiające, w które wyposażony jest kabel. W moim wzmacniaczu Marantz PM 11s3 jest w lewym górnym rogu uziemienie, taka nakrętka, którą można wykręcić i wkręcić z powrotem. Tylko jak do tego podłączyć widełki od obydwu kabli? Od jednego rozumiem, ale od dwóch? Czy te widełki mogą się stykać razem? Z góry dzięki za pomoc.

Koledzy, właśnie podłączyłem to uziemienie. Tomkly, faktycznie, poprawa jest słyszalna, dokładnie w tych aspektach, o których wspomniałeś. Kabel ma dopiero ok. 50 godzin "na liczniku", więc pewnie jeszcze nie jest w pełni wygrzany.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tomkly, faktycznie, poprawa jest słyszalna, dokładnie w tych aspektach, o których wspomniałeś. Kabel ma dopiero ok. 50 godzin "na liczniku", więc pewnie jeszcze nie jest w pełni wygrzany.

Miałem ten kabel w wersji XLR przez jakieś 2 lata. Jak przypadkiem to uziemienie wypadło spod blaszki w gniazdku XLR od razu było to słychać, w brzmienie wkradał się pewien brak porządku i niepokój, nerwowość. Jeśli GP101 jest całkowicie nowy, to potrzebuje jakieś 200 godzin na ułożenie. Brzmienie się wygładzi, poprawi się rozdzielczość i powinny zniknąć szorstkości. Aczkolwiek nie jest to kabel idealnie czysty jak choćby Valhalla, więc minimalny poziom granulacji zawsze będzie w nim słyszalny. Ale w swej klasie cenowej to jeden z ciekawszych na rynku kabli.

• 7 miesięcy później...

Miałem okazję mieć kilka dni w systemie wpietego xlr harmonix 101 gp i zagrał fantastycznie, ożywił muzykę, dodał naturalnego ciepła głosom i instrumentom bas nabrał zróżnicowania i masy a wysokie tony po prostu rewelacja, rozdzielczość na bardzo dobrym poziomie.

Scena nabrała głębi.

Długo broniłem się przed drogimi kablami ale niestety różnica jest kolosalna w porównaniu z niższymi rejonami cenowymi, udało mi się zakupić harmonixa na szczęście była jedna oferta sprzedaży.

Zaraz antykablarze powieszą ciebie na płocie... :-)

A za co? Za naiwność? Bez przesady ;)

Miałem okazję mieć kilka dni w systemie wpietego xlr harmonix 101 gp i zagrał fantastycznie, ożywił muzykę, dodał naturalnego ciepła głosom i instrumentom bas nabrał zróżnicowania i masy a wysokie tony po prostu rewelacja, rozdzielczość na bardzo dobrym poziomie.

Scena nabrała głębi.

Długo broniłem się przed drogimi kablami ale niestety różnica jest kolosalna w porównaniu z niższymi rejonami cenowymi, udało mi się zakupić harmonixa na szczęście była jedna oferta sprzedaży.

Kup sobie jeszcze piegi i naklejki na CD tej samej firmy. Działają znakomicie. Koledzy Paltona to sprawdzili ;)

Mógłbym Tobie udowodnić różnicę w brzmieniu bo mój cd ma dwa wyjscia grające równolegle i przełączam tylko źródło we wzmacniaczu z pilota na kanapie i na pewno mi się nie wydaje, że jest lepiej... chyba, że pozostale pięć osób, które potwierdzają moje obserwacje też są gluche i stracone...

Nie będę Ciebie jednak zapraszal bo jesteś gluchy i masz wszy :)

Opcja ignoruj jednak nie działa?

Pewnie masz kable z puszkami albo skopane stopnie we/wy w swoich urządzeniach ;) Ale najbardziej prawdopodobną przyczyną tych rewelacji jest twoja wyobraźnia. Dlatego polecam naklejki na CD. Z pewnością przypadną ci do gustu. Potem będzie kolej na piegi i inne wspaniałości ;)

Ooonnn??? :-) :-). :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Kurde myslalem, że sie obrazisz i juz nic nie napiszesz.

O co się mam obrażać? Mogę najwyżej współczuć.

Zdolność do słyszenia kabli nie jest gwarancją kultury, dobrego wychowania i umijętności posługiwania się słownictwem na jako takim poziomie.

Zdolność do słyszenia kabli nie jest gwarancją kultury, dobrego wychowania i umijętności posługiwania się słownictwem na jako takim poziomie.

Podobnie jak pseudo rozsądek, nieufność i wydawanie opinii o sprzętach na podstawie zdjęć oraz o osobach, których się nie zna. To dopiero chamstwo i głupota.

Podobnie jak niezdolność

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Sly - wyślesz PM? :-)

Podobnie jak pseudo rozsądek, nieufność i wydawanie opinii o sprzętach na podstawie zdjęć oraz o osobach, których się nie zna. To dopiero chamstwo i głupota.

Cóż, to zapewne nie jest przyjemne, gdy ktoś obnaża czyjeś przywary, zwłaszcza jeśli trafi w czuły punkt i na dodatek ma rację.

Bum mógłbyś się już zamknąć. Ty ciągle o tym samym jak zacięta płyta. Wytykać przywary innym gdy samemu posiada się ich bez liku.

i na dodatek ma rację.

W żadnym twoim poście nie ma nawet odrobiny racji. Tchną głupotą, zazdrością i zwykłą durnotą. Twoja chęć obrażania bierze się z jakiejś życiowej frustracji i niespełnienia jako mężczyzny. Zajmij się na poważnie jakimś hobby a może rozładujesz to rozsadzające ciebie napięcie. Może intensywna jazda na rowerze? To chyba byłaby najtańsza forma gwałtu na twoim rozsadzającym ciebie ego.

Bardzo rozsądna i wyważona odpowiedź. Niezwykle celna błyskotliwa analiza godna domorosłego psychologa, posługującego się stereotypami. Typowe dla osób nie mających własnego zdania.

Bardzo rozsądna i wyważona odpowiedź. Niezwykle celna błyskotliwa analiza godna domorosłego psychologa, posługującego się stereotypami. Typowe dla osób nie mających własnego zdania.

I kto to mówi?!! Hejter, troll i koleś posługujący się stereotypami w ocenianiu innych, nieznanych mu osób. Śmiech na sali... :-)))

I kto to mówi?!! Hejter, troll i koleś posługujący się stereotypami w ocenianiu innych, nieznanych mu osób. Śmiech na sali... :-)))

Z czego się śmiejecie? Z samych siebie się śmiejecie!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.