Skocz do zawartości
IGNORED

Kościół Katolicki - za i przeciw.

TomekL3

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie to określenie będzie w stanie zaakceptować. ;)

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Bobcat wiem że nie masz poczucia humoru, po co to co chwilę przypominasz? :))))

Nie ja wprowadziłem konwenans pisania z małej.

Niczego nie wprowadzałem....naprawdę nie dostrzegłeś że tego nie kontynuuję. ;)

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Ironia,ironia i jeszcze raz ironia.czy wszystko musi być takie sieriożne?

Zażartowałem ponieważ KK ludzi ochrzszonych a którzy odeszli od wiary nadal uważa za swoich.Tylko zbłąkanych.

Bobcat wiem że nie masz poczucia humoru, po co to co chwilę przypominasz?

Twoje żarty mnie definitywnie nie bawią. Bowiem generalnie mam.

Niczego nie wprowadzałem....naprawdę nie dostrzegłeś że tego nie kontynuuję. ;)

Owszem, wprowadziłeś. Za to, że dopuściłem się niewyobrażalnego wręcz przewinienia, mianowicie omyłkowo przypisałem Dydyczowi i Zawitkowskiemu chamską wypowiedź Frankowskiego. I jeszcze podkreślałeś w nawiasach, że z małej litery piszesz celowo.

Nie rozumiem , przecież Maju a priori stwierdził , że ateiści nie interesują się katolicyzmem , ponadto doktryny katolickie nie są przedmiotem niniejszego wątku .

Większość tak zwanych ateistów nie może żyć bez ciągłego gadania o kościele i katolikach. Bardzo często też wyrażają swoją opinię na dany temat. Nie zawsze, ale w wiekszości bazują na niewiedzy i zwykłych dopowiedzeniach. Często powtarzają plotki i nie do końca sprawdzone informację. A tu mają na jeden temat pewne informacje :)

Chcący dowiedzieli się, że beton trzyma się jeszcze na razie mocno, a Gądecki znajduje się w awangardzie zakutych łbów. Wątpliwy powód do dumy.

Szkoda, że sobie nie poczytałeś.

To samo można powiedzieć o KK,który nie może żyć bez wroga w postaci innowierców(kiedyś) a ateistów czy gender obecnie.Jak u siebie bałagan i rozprzężęnie to potrzebny wróg zewnętrzny aby zewrzeć szeregi.Ogólnie znany mechanizm.

Jak się manipuluje opinią publiczną.

Ogłoszono co następuje (przytoczony cytat pochodzi z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ):

"W drugi dzień świąt Bożego Narodzenia, to znaczy w piątek, 26 grudnia, w święto św. Szczepana, nie obowiązuje post piątkowy. Episkopat Polski podjął decyzję o udzieleniu dyspensy od obowiązku zachowania wstrzemięźliwości tego dnia od pokarmów mięsnych."

Pytanie kto by się przejmował tym postem w drugi dzień Świąt nawet gdyby go nie ogłoszono. Ale nie o to chodzi. W gronie różnych moherowych babć powstało przeświadczenie, jakie to dobre paniska ci polscy biskupi, że w łaskawości swojej uchylili post w drugi dzień Bożego Narodzenia.

Zaglądamy więc na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do dokumentu pod nazwą Kodeks Prawa Kanonicznego. A tam czytamy:

"Kan. 1251 - Wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów, zgodnie z zarządzeniem Konferencji Episkopatu, należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku, chyba że w danym dniu przypada jakaś uroczystość". (pogrubienie moje - B.)

No więc przypadła. Drugi dzień Bożego Narodzenia. Reasumując: fakt, że 26 grudnia nie było postu nie wynikał z wielkodusznego gestu polskich hierarchów, lecz wprost z Kodeksu Prawa Kanonicznego. I Episkopat Polski miał w tej materii g..no do gadania, jako że jest to dokument zatwierdzony przez Watykan i samego papieża.

No, ale trzeba się jakoś sprzedaż PR-owsko w mediach, nieprawdaż? Niech ludzie sądzą jacy to z nas łaskawcy, a co tam.

Afera na miarę co najmniej Wesołowskiego.

ps: dobrze jest podesłać link do konkretnego już artykułu, nie do strony głównej.

Nieuzasadniona insynuacja.

Ależ wręcz przeciwnie. Ja podejrzewam trawkę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

DeeS

Gdyby KK nie szarogęsił się w Polsce i nie dążył do wprowadzenia państwa wyznaniowego ( świadomie czy nieświadomie) to ateiści nie mieliby powodu interesować się nim.

Spór dotyczy zagrożonej laickości państwa.

Szkoda, że sobie nie poczytałeś.

Twój długi post? Przeczytałem dokładnie. I dlatego właśnie napisałem to, co napisałem. Spodziewałeś się równie długiej odpowiedzi?

Nie przesadzajmy. Jakoś co roku te wyznaniowe państwo pod przymusem im się kurczy.

Niedawno był list naukowców do Prezydenta przeciw budowaniu tu państwa wyznaniowego. Jeśli tego nie widzisz - albo jesteś ślepy, albo zaprogramowany tak, aby udawać że nie widzisz.

Afera na miarę co najmniej Wesołowskiego.

A gdzie napisałem, że afera tej miary? Podałem tylko przykład manipulacji.

moja córka twierdzi że jej katecheta jest do niczego i nie potrafi ich wystarczająco zainteresować a ja słuchając jego kazań o młodzieży zauważam jak doskonale poznał powody ich zagubienia i trudności z tym by do nich dotrzeć.

Znamienne. Spór na linii córka - katecheta. Po czyjej stronie jest Maju? Własnego dziecka? Naiwne pytania. Wiadomo. Katechety.

Lojalność w stosunku do ideologii nadrzędna w stosunku do lojalności dla swojej najbliższej rodziny. Skąd my to znamy? W latach minionych w pewnym kraju na wschód od Polski żył taki młodzian, nazwiskiem Pawlik Morozow. Pewnego dnia podsłuchał, jak jego rodzice niewystarczająco pochlebnie wyrażają się o towarzyszu Stalinie. Więc jako ten, dla którego ideologia była ważniejsza niż cokolwiek innego - natychmiast powiadomił o tym NKWD. Rodziców aresztowano i rozstrzelano. A Pawlika oficjalna propaganda zaczęła kreować na bohatera narodowego i wzór do naśladowania. Zwłaszcza dla młodzieży.

DeeS

Te 16 mln. pln. na Opatrzność Bożą to wyraz tego kurczenia się?

Albo utrzymywanie nadal Funduszu Kościelnego? Miał on być rekompensatą za zabrany przez komunistów majątek. Ten już dawno zwrócono (z nawiązką), Fundusz nadal istnieje. I każda władza po 1989, jak tylko nieśmiało bąknie że trzeba by coś z tym zrobić - natychmiast trzęsie portkami, jak panowie biskupi pogrożą palcem. Mieliśmy kolejny przykład całkiem niedawno.

e sittek spędził święta nie po chrześcijańsku.

Pod kaktusem zapewne.

że nikt tu (

Znowu wyrokujesz w czyimś imieniu...nieładnie.

W przypadku większości katolików to i tak najmniejsze przewinienie.

No, no, no....skąd ta statystyka?

Spór dotyczy zagrożonej laickości państwa.

Czego?

Niedawno był list naukowców do Prezydenta przeciw budowaniu tu państwa wyznaniowego.

Teraz zastanów się - dlaczego?

Tylko ze dwa razy...

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Zagrożona laickość już tak ;)

Poza tym, po odejściu Tuska rządzi obecnie wg Twojej nomenklatury raczej centro prawica.

Ta w końcu jednak mniej się pochyla przed klechami niż choćby SLD i przedkopaczowe peło.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gender „to najradykalniejsza forma negacji Boga, człowieka, świata, całego Kosmosu i całej rzeczywistości, jaką upadły duch, którego imię znamy, w dotychczasowych dziejach od grzechu pierworodnego systematycznie spreparował” – mówi ks. prof. Tadeusz Guz. Uśmiechnięty, nieco nieśmiały, przede wszystkim zaznacza, że to, co powie, to jest dar od Boga, i że każdego człowieka, niezależnie od ideologii, należy uratować dla Boga

:))))))))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak,rządzi centroprawica.Ale wolę to niż PiS.

...ale ja Ciebie rozumiem, że wolisz...

3737-25491564-kolyska_newtona.gif

Zagrożona laickość już tak ;)

W poprzednim systemie też byli tacy, którzy nie dostrzegali zagrożeń demokracji ze strony rządzącej partii. Każdy reżim ma swoje wyprane mózgi.

Ta w końcu jednak mniej się pochyla przed klechami niż choćby SLD i przedkopaczowe peło.

Po 1989 wszystkie rządzące opcje polityczne pochylają się (a raczej klęczą) tak samo. Patrz książka "Komisja Wspólna Rządu Rzeczypospolitej Polskiej i Episkopatu Polski 1989 - 2012. Zapiski kronikarskie". Wydawnictwo Sejmowe.

nie dostrzegali zagrożeń demokracji ze strony rządzącej partii

To oczywiste...bo nie było demokracji...więc jak mogli widzieć zagrożenia.

To nie są spotkania, to są wezwania rządu na dywanik przez biskupów i udzielania połajanek i pouczeń oraz dyktowanie, co rząd ma zrobić, a co zablokować.

To oczywiste...bo nie było demokracji...więc jak mogli widzieć zagrożenia.

Tak jak teraz. Nie ma laickości państwa. Więc jak można widzieć zagrożenia tejże laickości.

Po 1989 wszystkie rządzące opcje polityczne pochylają się (a raczej klęczą) tak samo. P

Generalnie macasz temat dokoła ale w ten sposób to jaja do Wielkiej Nocy nie znajdziesz.

Generalnie macasz temat dokoła ale w ten sposób to jaja do Wielkiej Nocy nie znajdziesz.

Uprawiasz polemikę dla polemiki. Nie udawaj, że nie wiesz o co chodzi.

Tak jak teraz. Nie ma laickości państwa. Więc jak można widzieć zagrożenia tejże laickości.

Mylisz się, ponoć jest w pełni demokracja, a laickość jest pełną gębą.

Poza tym mnie jakoś episkopat ani Watykan bez zaproszenia do domu nie wchodzą.

Problem tkwi , gdzie indziej - tkwi tam gdzie "laickość" wyciąga łapę po łapówki od "wiadomokogo".

"łapa" nie jest wyznaniowa...jest bardzo ludzka po prostu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.