Skocz do zawartości
IGNORED

Jakość zasilania - kable, gniazda etc.

partner

Rekomendowane odpowiedzi

W kontekście przyłącze energ. - dom - gniazdo audio

Czy kto miał styczność z tym kablem;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gniazdo to np;

Ukryta Zawartość

Z góry dziękuję za uwagi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W kontekście przyłącze energ. - dom - gniazdo audio

Czy kto miał styczność z tym kablem;

Ukryta Zawartość

Gniazdo to np;

Ukryta Zawartość

Z góry dziękuję za uwagi.

Piano, solid cord jest lepszy od strand [ skręcanego ]. Ważny jest przekrój kabla zasilającego - 3 x 2,5 mm to za mało

a 3 x 4 mm to takie minimum. Solid ma w swojej ofercie Gigawatt za rozsądne zł. U siebie założyłem 3 x4mm Helukabel

gdyż jeszcze wtedy nie wiedziałem że solid jest lepszym przewodnikiem prądu. Mówimy oczywiście o kablu ekranowanym.

Ukryta Zawartość

W ofercie Gigawatta znajdziesz również kontakty ścienne ale z tego co pamiętam Elb ma bardzo dobre z Niemiec

Pamiętaj, popełnisz podstawowy błąd stosując cienki przewód zasilający [ 3 x 2,5 ] i cały wysiłek pójdzie w parę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość cybant

(Konto usunięte)

A po co gniazdo ścienne, jak można zakończyć kabel instalacyjny wtykiem żeńskim dobrej jakości.

Sprawdzałem i tak jest dużo lepiej i taniej.

Też tak mam i odpada jeden kabel...

Też tak mam i odpada jeden kabel...

Zaintrygowła mnie ta koncepcja... To czemu tak wielu ludzi kupuje kable zasilające zamiast wyciągnąć ze ściany druty i zakończyć je wtykami? Czy to tylko kwestia estetyki?

A propo kabla zasilajacego i fazy, to gdzie ona (z reguly) wystepuje, bo w gniazdku to moze byc roznie-za to latwo sprawdzic, a jak jest z kablem zasilajacym?

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Dzięki, Panowie:)

Trochę doprecyzuje.

celem jest osobna linia zasilająca tylko pod audio (aktualna, osobna linia, nie spełnia pewnych kryteriów)

ilość podpiętych urządzeń - 6 (2 końcówki mocy, preamp, player)

orientacyjna długość linii - 18/20m (liczona od przyłącza energ. do ściany)

Pytając w # 211 o Melodikę, miałem na myśli bardziej zastosowanie kabla pod Preamp lub Player, a nie pod końcówki mocy.

Dlaczego?

Jedna z teorii mówi, ze wykonanie osobnej linii pod audio nie powinno być oparte o jedną i te samą metalurgię kabla w tym zastosowanie tej samej geometrii. Teoria głosi, że geometria winna być różna w zależności od urządzeń.

Dlatego podałem przykład Melodiki, bo kabel ten charakteryzuje się czystością 4N (tylko pod Player/Preamp)

Póki co, nie wybrałem żadnego kabla, a jedynie rozglądam się w temacie.

To zwykły, ścienny kabel instalacyjne jest lepszy o firmowej sieciówki?

Odpadają 2 elementy, które degradują prąd.

Lepsze będzie tylko doprowadzenie przewodu ściennego bezpośrednio do odczepów transformatora.

krzyzakov

Tak nie próbowałem:}

Możliwe, choć trudniejsze do wykonania - listwa musiałaby stanąć tuż przy ścianie i kabel instalacyjny powinien być odpowiednio długi.

Myślę, że i w takim przypadku byłoby to połączenie korzystniejsze niż z gniazdem i sieciówką.

Chodzi o to, że odpadłby jeden wtyk i gniazdo.

Niestety gniazda i wtyki nawet te najlepsze degradują, a nie pomagają.

Gość cybant

(Konto usunięte)

To zwykły, ścienny kabel instalacyjne jest lepszy o firmowej sieciówki?

Ścienny, ale porządny kabel wyprowadzony ze ściany zapinasz do listwy, a dopiero od niej sieciówki.

Odpada jedna sieciówka i jedno gniazdo.

Czy to dobrze...?

Dzięki, Panowie:)

Trochę doprecyzuje.

celem jest osobna linia zasilająca tylko pod audio (aktualna, osobna linia, nie spełnia pewnych kryteriów)

Pytając w # 211 o Melodikę, miałem na myśli bardziej zastosowanie kabla pod Preamp lub Player, a nie pod końcówki mocy.

Dlaczego?

Jedna z teorii mówi, ze wykonanie osobnej linii pod audio nie powinno być oparte o jedną i te samą metalurgię kabla w tym zastosowanie tej samej geometrii. Teoria głosi, że geometria winna być różna w zależności od urządzeń.

Dlatego podałem przykład Melodiki, bo kabel ten charakteryzuje się czystością 4N (tylko pod Player/Preamp)

Póki co, nie wybrałem żadnego kabla, a jedynie rozglądam się w temacie.

Takie cuda co Pan opisuje ..............TO PSU NA BUDĘ.............jak ktoś nie umie złożyć systemu.

Po co komu wyższe studia,jak nie opanował elementarza?

Powtórzę..............w zasilaniu najwazniejsze ostatnie dwa metry kabla-tzn. od właściwego gniazdka do działającego kondycjonera.

To nie jest żadna moja filozofia,a tym bardziej wymysł-tak jest i nie ma co z tym polemizować.

Rozumiem że w przyłączu masz licznik i dalej tak jak na zdjęciu, ta czerwona linnia zakończona gniazdami w pokoju.

Przede wszystkim kabel powinien być taki "do ziemi", najlepiej "żelowy", absolutnie nie linka, tylko drut typu solid, 3x4mm2 - w pokoju ten drut powinien być zabezpieczony odpowiednim modułem/bezpiecznikiem, może być topikowy i dalej możesz rozdzielić na 3 linnie/gniazda po 3x2,5mm2 - 2 do końcówek, 1 reszta - zakończ te linnie gniazdami, będziesz mógł sobie trenować sieciówki ;-)

a i tak jakość prądu będzie w 90% zależała od jakości sieci energetycznej (wieku, jakości transformatorów, ich obciążenia itp) i zakłócen w twojej okolicy

nawet nie ma co badać czystości faz - u mnie dochodzą do budynku 3, a Pany Energietycy przepinają co jakiś czas jak im wygodniej wychodzi i tyle...

w końcu skończyłem z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - końcówki tylko zostawiłem samopas :-)

Ukryta Zawartość

Tak, jest licznik ( to zdjęcie z netu - przykładowe podobieństwo)

kable typu solid, bezpieczniki, a nawet warystory... wszytko OK, tylko mnie najbardziej interesują same kable tj, konkretne modele, które Waszym zdaniem są odpowiednie.

Wydaje się, ze jednym z najlepszych w relacji jakość/cena jest GigaWatt LC-Y 3x4 Mk2;

- kabel instalacyjny

- dobrze ekranowany

- masywne lite żyły

- czystość 4 N

Ścienny, ale porządny kabel wyprowadzony ze ściany zapinasz do listwy, a dopiero od niej sieciówki.

Odpada jedna sieciówka i jedno gniazdo.

Czy to dobrze...?

Gniazdo Ci nie odpada, bo musisz i tak ten drut jakoś wpiąć. Tylko będzie to gniazdo nie zatynkowane w ścianie a na przewodzie. Tak więc jedynie wyprowdzasz ze ściany kawał przewodu podtynkowego, czyli zwykłego, chamskiego druta. :)

Opowiadania o "lepszosci dźwiękowej' druta (solid core) nad wiązką możesz traktować jako bajki z mchu i paproci, bo w zlaęności od osobnika, kazdy będzie twierdził, ze ma racje.;)

Zgodzę się ze Starym Audiofilem tym razem, pierwszy metr od urządzeń jest najistotniejszy. Oczywiście jeśli chodzi o wzajemne oddziaływania zakłóceń i ich wpływu na urządzenia audio. A tu najważniejsze będą i tak zakłócenia generowane przez same urządzenia zestawu a nie te, które są w odległościach 10 i więcej metrów od zestawu.

Probe odpowiedzi na pytqnie :

Power lines run for hundreds of miles, so how could a six foot power cord make any difference?

Mozna znalezc na stronie

www.lessloss.com

Konto w trakcie usuwania

Gość cybant

(Konto usunięte)

Gniazdo Ci nie odpada, bo musisz i tak ten drut jakoś wpiąć. Tylko będzie to gniazdo nie zatynkowane w ścianie a na przewodzie. Tak więc jedynie wyprowdzasz ze ściany kawał przewodu podtynkowego, czyli zwykłego, chamskiego druta. :)

Opowiadania o "lepszosci dźwiękowej' druta (solid core) nad wiązką możesz traktować jako bajki z mchu i paproci, bo w zlaęności od osobnika, kazdy będzie twierdził, ze ma racje.;)

Zgodzę się ze Starym Audiofilem tym razem, pierwszy metr od urządzeń jest najistotniejszy. Oczywiście jeśli chodzi o wzajemne oddziaływania zakłóceń i ich wpływu na urządzenia audio. A tu najważniejsze będą i tak zakłócenia generowane przez same urządzenia zestawu a nie te, które są w odległościach 10 i więcej metrów od zestawu.

Gniazdo odpada ponieważ na kablu montujesz damski wtyk ...

U mnie ze ściany wychodzi ładny Lapp wpięty bezpośrednio do listwy;)

A już od listwy dobre sieciówki .

Tylko ja nie mam betonowej ściany tylko regipsową ścianę kolankową a za nią strych...

Tylko ja nie mam betonowej ściany tylko regipsową ścianę kolankową a za nią strych...

Rzeczywiście, jak nie masz ściany, to po co Ci gniazdo ścienne :)

Gość cybant

(Konto usunięte)

Jesteś przekonany co do Lappa?

Osobiście, skreśliłem go z listy jakiejkolwiek.

Nie jestem , ale jak robilem to podłączenie to jeszcze zielony byłem;)

Nie będę miał jednak problemu z wymianą na lepszy dlatego drążę temat...;)

Stasiop ostatnio proponował taki za 800 zł za metr...ale ten Gigawatta jest sensowny.

Ukryta Zawartość

Kabel moze byc, ale ekran jest w tym kablu za slaby, radze dokupic tasme miedziana z klejem i obwinac ten kabel dodatkowo takim ekranem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Powtórzę..............w zasilaniu najwazniejsze ostatnie dwa metry kabla-tzn. od właściwego gniazdka do działającego kondycjonera.

To nie jest żadna moja filozofia,a tym bardziej wymysł-tak jest i nie ma co z tym polemizować."

To co napisał SA , głosi od lat np. Caelin Gabriel właściciel Shunyaty Research. Twierdzi on min. , że nie warto zajmować się tym co dzieje się w przewodach zasilających w znacznej odległości od urządzeń audio , bo zakłócenia tam indukowane w postaci prądów wysokiej częstotliwości i tak nie są w stanie przebyć dłuższej drogi niż kilkadziesiąt centymetrów , bo są tłumione przez samą rezystancję przewodu na dłuższym odcinku. Istotne jest aby nie dopuścić do indukowania tych zakłóceń na ostatnich dwóch metrach przed urządzeniem , i w samym urządzeniu. Temu mają służyć właściwie skonstruowane sieciówki. Działa to też w drugą stronę , tzn. sieciówki powinny uniemożliwiać przenikane zakłóceń pomiędzy urządzeniami.

Oyaide Tunami:))

Jak obwiniesz gesto tasma, moze byc nawet dwa razy bedziesz mial prawie Oyaide, oczyiscie jesli chcesz sie bawic w DIY, moim zdaniem sie oplaca.

Dobry kabel instalacyjny daje efekt murowany!

Sprawdzone u moich klientów.

Na początku każdy z nich się jakby ociągał z tą zmianą - przecież trzeba uwierzyć, nie można wypożyczyć i porównać.

Ci, którzy uwierzyli nie byli zawiedzeni i nadal mnie odwiedzają.

To co napisał SA , głosi od lat np. Caelin Gabriel właściciel Shunyaty Research. Twierdzi on min. , że nie warto zajmować się tym co dzieje się w przewodach zasilających w znacznej odległości od urządzeń audio , bo zakłócenia tam indukowane w postaci prądów wysokiej częstotliwości i tak nie są w stanie przebyć dłuższej drogi niż kilkadziesiąt centymetrów , bo są tłumione przez samą rezystancję przewodu na dłuższym odcinku. Istotne jest aby nie dopuścić do indukowania tych zakłóceń na ostatnich dwóch metrach przed urządzeniem , i w samym urządzeniu. Temu mają służyć właściwie skonstruowane sieciówki. Działa to też w drugą stronę , tzn. sieciówki powinny uniemożliwiać przenikane zakłóceń pomiędzy urządzeniami.

Oczywiscie to co blizej ma wieksze znaczenie, ale wcale to nie jest tak ze jak jest to oddalone kilka metrow to wplywow nie ma bo sa i wcale nie takie male ;) Zeby nie bylo, mierzylem to!

Tak, jest licznik ( to zdjęcie z netu - przykładowe podobieństwo)

kable typu solid, bezpieczniki, a nawet warystory... wszytko OK, tylko mnie najbardziej interesują same kable tj, konkretne modele, które Waszym zdaniem są odpowiednie.

Wydaje się, ze jednym z najlepszych w relacji jakość/cena jest GigaWatt LC-Y 3x4 Mk2;

- kabel instalacyjny

- dobrze ekranowany

- masywne lite żyły

- czystość 4 N

Moim skromnym zdaniem dla tych 18 metrów jest obojętny producent ale:

masywne lite żyły 4mm2 o odpowiedniej wspólnej geometrii

czystość 4N też może być :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.