Skocz do zawartości
IGNORED

Najtańszy sposób na przedsionek hi-endu :)

MacP

Rekomendowane odpowiedzi

Cud ma na imię Focal Alpha 65

Monitory przerabiałem długo. Znudziły mi się. Małe smukłe podłogówki to jest to. Tak, czy inaczej cieszę się Twoim szczęściem. ;)

Dzień trzeci, czyli piąty ( wygrzewania ):

popróbowałem zmiany polaryzacji wtyków sieciowych samych kolumn. Uzyskałem optymalne brzmienie z szeroką sceną.

W tym miejscu trzeba dodać, że sieciówki są na ósemkę i nie ułatwia to sprawy wyboru polaryzacji.

Spróbowałem również podstawek dostarczonych przez Dynaudio. No nie całkiem bo tylko jednej części - podstawa składa się z dwóch łączonych metalowymi rurkami.

Ciekawa sprawa, bo zrobione są z tworzywa sztucznego z użycie gumy, czyli na pierwszy rzut oka nic ciekawego.

Po spróbowaniu ich bezpośrednio pod monitorami, nie chciałem ich wyjąć.

Co prawda straciłem odrobinę przejrzystości, ale zyskałem sporo w wypełnieniu i barwie.

Szczególnie dociążyła się dolna średnica i przekaz stał się bardziej plastyczny.

Dynaudio wie co robi. Znają charakter swoich monitorów i potrafią dopasować odpowiednie podstawki, tak by poprawić/uzupełnić brzmienie.

Brawo Dynaudio !

Dzień czwarty:

tym razem zabrałem się za ustalenie wysokości podstaw, na której powinny stanąć monitory.

Czynność to żmudna i wymagająca doświadczenia.

Wspominałem o tym już na samym początku tego wątku

Otóż nie wystarczy ustawić monitory w odpowiedniej odległości od siebie, ścian bocznych i tylnej. Szukanie ich odpowiedniej pozycji - to znalezienie ich odpowiedniej wysokości.

I myli się ten, kto przyjmuje z dobrodziejstwem inwentarza podstawki oferowane przez producentów - najczęściej 60 do sześćdziesiąt kilka centymetrów.

Wielu popełnia również błąd sądząc, że prawidłowa wysokość monitorów to ta, kiedy wysokotonowce znajdują się na wysokości uszu słuchacza.

Zachęcam do prób we własnym systemie, bo można się mocno zdziwić - różnice są niebagatelne.

Wystarczy zejść np 10 centymetrów niżej od standardowych 60 cm i posłuchać, co się stało.

Próby z Dynaudio BM5 MKIII dały najlepszy efekt na wysokości 50,06 cm.

W sferze życzeń pozostaje, by producenci rekomendowali wysokość, na której optymalnie zagrają ich monitory!

A to chodzi o odległość od podłogi czy o co?

W zależności od wysokości siedziska uszy człowieka są na wysokośc 80 - 110 cm. To aż trzydziestocentymetrowy rozstrzał. Wiec jakim cudem producent ma zamiescić rekomendację, skoro nie ma wiedzy, w jakich warunkach będzie siedział słuchacz?

Wystarczy spojrzeć na wysokość zamontowanej wysokotonówki, kiedy obok siebie stoi kilka różnych kolumn podłogowych. też jest przynajmniej 20 cm rozstrzał. Dlatego trzeba znać pomiar rozproszenia i spadku energii poza osią, żeby można byo coś wywnioskować. Skręcanie kolumn w stronę słuchacza lub od niego jest podstawowym manewrem. Chyba analogicznie powinno być ze zmianą góra-dół. Ale takiej korekty, konstrukcyjnie, się nie przewiduje. Wszelkie pomiary powinien zamieszczać producent w instrukcji. Trudno się takich w zestawie do kolumn doszukać. Na szczęście jest jeden miesięcznik, który wykonuje takie pomiary.

A to chodzi o odległość od podłogi czy o co?

W zależności od wysokości siedziska uszy człowieka są na wysokośc 80 - 110 cm. To aż trzydziestocentymetrowy rozstrzał. Wiec jakim cudem producent ma zamiescić rekomendację, skoro nie ma wiedzy, w jakich warunkach będzie siedział słuchacz?

Wystarczy spojrzeć na wysokość zamontowanej wysokotonówki, kiedy obok siebie stoi kilka różnych kolumn podłogowych. też jest przynajmniej 20 cm rozstrzał. Dlatego trzeba znać pomiar rozproszenia i spadku energii poza osią, żeby można byo coś wywnioskować. Skręcanie kolumn w stronę słuchacza lub od niego jest podstawowym manewrem. Chyba analogicznie powinno być ze zmianą góra-dół. Ale takiej korekty, konstrukcyjnie, się nie przewiduje. Wszelkie pomiary powinien zamieszczać producent w instrukcji. Trudno się takich w zestawie do kolumn doszukać. Na szczęście jest jeden miesięcznik, który wykonuje takie pomiary.

odległość od podłogi

W takim razie podłogówki zazwyczaj mają niżej umieszczonego basowca niż przeciętny monitor.

Obniżenie standu oznacza, że ten model potrzebuje wsparcia w postaci wzmocnienia basu przez odbicie od podłogi. Teraz trzeba jeszcze przetestować wpływ podłogi z dywanem i bez niego, skoro podłoże ma brać czynny udział w kreowaniu dźwięku.

Do ściany przysuwa się i odsuwa kolumny na 20 cm i 150 cm. Jeśli tak reagują na odległość od podłogi, to jak reagują na tak znaczną różnicę w odległości od ścian bocznych?

Jak wiadomo wszystko dotyczące sprzętu i jego otoczenia "gra", więc może warto napisać coś więcej, na czym polegają te "niebagatelne" różnice w odbiorze.

Bądź precyzyjny: chodzi o domierzenie na wysokość 5,94 mm różnicy.

To niestety nie jest śmeszne.

Hi-end jest kojarzony z ekstremalnym podejściem, ale gdzieś jest granica.

Tyle, to wynosi błąd pomiaru dla przeciętnie sprawnej osoby posługującej się giętką miarką.

I mam jeszcze pytanie: jeśli mam ugniatającą się wykłądzinę, to należy mierzyć od szczytu włosa, uśrednić ugięcie i liczyć od połowy jej grubości, czy pójść na skróty i zmierzyć od parkietu?

Jeśli to przedsionek hi-endu, to nie wiem jakie wariactwo jest na salonach.

Rozumiem emocje, nie rozumiem drwin.

Ustalanie wysokości monitorów miało miejsce , gdy były ustawione na 1/3 odległości między ścianą za monitorami i ścianą za słuchaczem. Z pewnością wynik zmieniłby się, gdyby monitory stały bliżej ściany tylnej. O ile - należałoby ponownie ustalić.

Myślę, że temat ustawienia monitorów w pomieszczeniu, w tym ich wysokości z powodzeniem nadawałby się do otwarcia nowego tematu.

Dzień piąty;

przyjrzałem się bliżej zasilaczowi TC Electronic BMC-2 ( dac/pre ).

Prąd dostarcza zasilacz impulsowy o parametrach 12V i 1A. Zamówiłem zasilacz liniowy u specjalisty - gdańskiej manufaktury CSR. Ostatnich parę dni Dynaudio BM5 MKIII grały w konfiguracji z tym urządzeniem i transportem CD Proceed PDT 3

Kilka słów o płytach, które najczęściej używałem do testów z BM5 MKIII:

była wśród nich Test CD 4 firmy Opus 3 w wersji XRCD,

Michał Wróblewski Trio - City Album

Terry Evans - Walk That Walk

Johnny Cash - American III: Solitary Man

Postałem trochę w przedsionku, to i do pałacu zajrzeć zapragnąłem:

Zmieniłem BMC-2 na dwa rasowe urządzenia:

wpiąłem -

dac CSR D2 i pre Bryston BHA-1 ( razem ponad 20 kzł )

Co zobaczyłem w pałacu?

KONCERT

inna skala dźwięku, ciężar/ wymiar instrumentów.

Wiem, że nikt tak nie złoży systemu, ale warto było spróbować.

BM5 MKIII pokazały również w tej ostatniej odsłonie swoje ograniczenia.

Nie rozumiem frustracji co niektórych panów. Na przestrzeni kilku postów jafi opisał swoje doświadczenia z testowania BM5 MKIII. W jednym z nich wspomniał o optymalnym ustawieniu kolumn i nagle kpiny:) Przecież właściwe ustawienie kolumn to jeden z elementów dobrego brzmienia, prawda?

O już się zaczyna przecież to takie polskie, jakże może być inaczej. Są przecież różne sposoby aby zabłysnąć nawet jak się nie ma nic do powiedzenia to też trzeba udawać że się ma. Niestety trole są wśród nas.

Ech i ktoś tu czasem pisze że forum schodzi do poziomu rynsztoka.

Pozdrawiam, współczuję kondycji psychicznej niektórych użytkowników i życzę rychłego powrotu do zdrowia.

Paweł :(

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Gość rochu

(Konto usunięte)

A mógłbyś pisać jaśniej i wprost o co ci chodzi?

Równie dobrze mogę napisać, że już zlecieli się maruderzy, którzy w obawie przed moderacją piszą na okrągło, używając całej gamy literackich tropów, zrozumiali niczym pytia.

Piszą tak by dać upust swej niechęci do bliźnich a nie podpaść pod regulamin.

Fantazja cię ponosi.

Gdzie ty widzisz frustrację?

Rochu, przepraszam, powinienem wziąć słowo "frustracja" w cudzysłów:) Napisałem to trochę z przymrużeniem oka, ale nie zmienia to faktu, że jest lekka napinka / drwinka w odniesieniu do tego, co pisał jafi.

Wiecej dystansu panowie. Ten temat jest dowodem na to ze moze sie tu polepszy? Czyli bierzmy sprawy w swoje rece, a nie moderacji. Podoba sie, jest dobrze - przytaknij. Jezeli sie nie zgadzasz i masz pizdowate docinki - nie pisz. Wiem ze czasem kusi, ale moze tym razem warto odpuscic?

?👈

Jeśli sprawię sobie dobry, zbalansowany preamp z DAC (a wybór jest spory - jakieś sugestie?), to osiągnę brzmienie naprawdę satysfakcjonujące (za te pieniądze).

Przyjrzyj się Audiolabowi 8200DQ - jest DAC, jest zbalansowany pre analogowy, regulacja głośności odbywa się więc w domenie analogowej, czyli teoretycznie lepiej niż CA SM6, który ma regulację tylko cyfrową. Mozna podłączać także źródła analogowe, a jako bonus dostajesz jeszcze headamp.

Ciekawe czy klient w sklepie kolegi też może liczyć na tego typu odzywkę?

Nie jesteśmy u mnie w sklepie, tylko tu na forum. Jasne?

Rydz skwitował moje wpisy jako bełkot i nic ponad to nie chce powiedzieć.

Kolega dał mu +1.

To może kolega się wypowie merytorycznie na temat moich wpisów. Tym bardziej, że kolega jest współodpowiedzialny za ocenę Rydza, Jako prawnik pewnie kolega wie dużo o współodpowiedzialności.

Gość rochu

(Konto usunięte)

To może kolega się wypowie merytorycznie na temat moich wpisów.

Gdybym uznał, że warto odnieść się merytorycznie do tych wypocin, zapewne tak właśnie bym uczynił.

Nie jesteśmy u mnie w sklepie, tylko tu na forum. Jasne?

A co? W sklepie klient może dodatkowo liczyć na potraktowanie z tzw. liścia jak coś się panu subiektowi nie spodoba?

; )

Proszę nie nadużywać swojej przewagi w dyskusji.

Mówię o tym, że mam niebieskie oznaczenie - Branża, a kolega żadnego. I nie jest to powód, by wytykać mnie palcem.

Oznaczenie Branża nie stygmatyzuje mnie.

To razem mamy już bełkot i wypociny. Jedno i drugie mogą być obraźliwe.

Zachowajmy kulturę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.