Skocz do zawartości
IGNORED

Acoustic Advance MAP 800

Domel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam;

Stałem się posiadaczem wzmacniacza MAP 800 firmy Acoustic Advance

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W chwili obecnej szukam dobrego nagłośnienia, które da mi radość odsłuchu muzyki typu Pink Floyd itp.

Pomożecie?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/116386-acoustic-advance-map-800/

Tak, kasa i metka.

Wierzysz w to, że sprzęt high endowy to jest to samo co budżetowy tylko cena i metka inna? Słyszałeś w ogóle kiedyś dobry system? Słyszałeś kiedykolwiek wzmacniacze np Jeff Rowland, Vitus, Spectral czy Burmester? A źródło na wysokim poziomie słyszałeś? Np taki Esoteric K-01 czy jakiś EMM Labs? Bardzo wątpię. Owszem są na rynku sprzęty słabe, które mają chore ceny i tylko ceną próbują aspirować do high endu. Ale to nas nie interesuje. Dobrego sprzętu jest sporo. Fakt, ceny zabijają. Ale to nie jest tylko metka jak chciałbyś w to wierzyć.

Wierzysz w to, że sprzęt high endowy to jest to samo co budżetowy tylko cena i metka inna? Słyszałeś w ogóle kiedyś dobry system? Słyszałeś kiedykolwiek wzmacniacze np Jeff Rowland, Vitus, Spectral czy Burmester? A źródło na wysokim poziomie słyszałeś? Np taki Esoteric K-01 czy jakiś EMM Labs? Bardzo wątpię. Owszem są na rynku sprzęty słabe, które mają chore ceny i tylko ceną próbują aspirować do high endu. Ale to nas nie interesuje. Dobrego sprzętu jest sporo. Fakt, ceny zabijają. Ale to nie jest tylko metka jak chciałbyś w to wierzyć.

Przestalem sie juz przejmowac audio. To chyby jedna z niewielu branz, o najgorszym mozliwym przyroscie jakosci w stosunku do przyrostu ceny. Mam na mysli jakosc brzmienia wlasnie. O ile w wiekszosci branz istnieje zasadnicza roznica pomiedzy dobrem X za 100 tysiecy, a dobrem y za 300 tysiecy (wystarczy porownac mieszkania w okreslonym miescie, czy fury), o tyle tutaj nie jest to juz takie oczywiste. Jest mnostwo ludzi na swiecie z duzymi pieniedzmi, wiec istnieje rownie spora grupa osob, ktora postara sie wyrwac im te pieniadze z reki. Jesli uwazasz, ze dokonales swietnego interesu, bo kupiles odtwarzacz CD za 80 tysiecy zlotych, to gratuluje statusu materialnego i dobrego samopoczucia. Bo zwykle oprocz znakomitej, wrecz przesadzonej i nie podyktowanej technicznie jakosci wykonania, dostajesz tylko uklad elektroniczny, ktorego po ciemku nie smialbys ocenic, mogac go pomylic z klockiem za 10, czy 15 tysiecy. Rozmawialismy juz kiedys o tym w kontekscie przewodow. A ludzie kochaja metki i chetniej ubieraja sie u Ralpha Laurena, nawet jesli na metce jak byk stoi made ich China. Chetniej wchodza do Douglasa, chetniej kupuja bajonsko drogie zegarki, no bo juz tak jestesmy skonstruowani. Kiedy sluchales w swoim systemie daca za 3-7 tysiecy? Pochylasz sie jeszcze nad takimi rzeczami? Czy jestes w stanie zaprzeczyc, ze tlusty portfel pozwala CI sie lepiej poczuc na miescie, wsrod ludzi. Status materialny determinuje powstawanie pewnych wyborow, a takze dopisywanie sobie teorii do zakupionych rzeczy. Jakiez bylo rozczarowanie pewnej blogerki, ktora miala pretensje, iz firma Wittchen rzucila swoje produkty do Lidla w atrakcyjnych cenach! Nagle firma stala sie be, nie dlatego, ze spadla jakosc jej produktow, ale dlatego ze nagle plebs mogl stac sie wlascicielem tego, co bylo do tej pory zarezerwowane dla tych "lepszych". Audio w klasie hi endu jest drogie, bo istnieja ludzie, ktorzy moga sobie je kupic, powstaje to w niewielkich ilosciach, stad wiadomo biora sie koszty, wcale to jednak nie oznacza, ze jest to warte wydanych pieniedzy. Dalbym sobie lape obciac, ze gdyby staly obok siebie przecietnie wykonany produkt chinski, ale o swietnych walorach brzmieniowych, a obok genialnie wykonany produkt znanej audiofilskiej firmy za 5 razy tyle, brzmiacy w sposob zblizony, to chinczyka w zyciu bys nie kupic. Dlaczego? Bo masz wiekszy portfel niz inni i po prostu nad pewnymi rzeczami juz sie nie pochylasz. Jesli uwazasz w koncu, ze hi end to jakas wybitna technologia, to niezle dales sie zmanipulowac. Przy czym nikt na tej manipulacji nie traci. Producent, sklep i dealer sa zadowoleni, a i klient wdzieczny. Symbioza zachowana, swiat sie kreci, a mnie zaraz ktos wytknie smietnikowe pochodzenie. Wracajac do pytania z poczatku, ktore nieco cynicznie sprowokowalem...Nie, hi end to nie zawsze tylko metka i cena, czasem czyjas pasja i zdolnosci konstuktorskie. Trzeba miec jednak zaczadzony umysl i miec obsesyjne hobby (a audio jest obsesyjne), aby wywalic na chociazby cedeka przyslowiowa stowe. To tylko odtwarzacz do cholery......Gdzies sie tu przewalal ostatnio watel allegro, na ktorym mozna bylo za 500zl kupic mozliwosc odsluchu jakichs tam kolumn. Wyobrazasz sobie cos takiego w salonie samochodowym lub w sklepie z garniturami? A w Audio to.....normalne....Chore czasy.

Nigdzie nie pisałem, że wydatki na audio są racjonalne, bo nie są, podobnie jak na drogie perfumy, zegarki czy inne bajery. To audio ale i ogólnie świat dóbr luksusowych musiał tobie mocno zajść za skórę. Musi to ciebie boleć. Widać to po twoich wpisach, więc stwierdzenie, że przestałeś się tym przejmować chyba jednak prawdziwe nie jest. Nie jest też prawdą, że różnice w cenach produktów w innych branżach są oczywiste i wyraźne. Mercedes E320 nie różni się aż tak bardzo od S63AMG, ale cena wzrasta 3-krotnie! Są zegarki czy kosmetyki kilka, a nawet kilkanaście razy droższe niż inne i nie jest łatwo wskazać różnice. Z mieszkaniami też nie jest prosto. Co prawda metraż to metraż i 200m2 to 4x wiecej niż 50m2 ale na tym kończy się prostota tegoż wyliczenia. Jedno mieszkanie może być w małym mieście i mieć cenę 3000zł/m2, szczególnie przy dużym metrażu. A inne w dużym mieście np w W-wie może mieć cenę nawet 15000zł/m2 szczególnie gdy jest mniejsze, ale w super lokalizacji i ekskluzywnym wykończeniu. Tak więc realny świat jest trochę inny niż sądzisz.

A audio?...no cóż, tak samo jak wszystko inne. Wbrew twojej teorii rządzi się tymi samymi prawami rynkowymi. Wcale nie jest bardziej chore niż np rynek dzieł sztuki, bo ten jest bardziej absurdalny,czy rynek jubilerski. A to, że ktoś gdzieś tam chce kasę za słuchanie kolumn to nic nie znaczy. Zawsze znajdzie się jakiś oszołom i to w każdej branży. Mnie nigdy nie spotkało coś takiego żeby płacić za odsłuch. A słuchałem setek systemów nie kupując ich.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

O ile w wiekszosci branz istnieje zasadnicza roznica pomiedzy dobrem X za 100 tysiecy, a dobrem y za 300 tysiecy (wystarczy porownac mieszkania w okreslonym miescie, czy fury), o tyle tutaj nie jest to juz takie oczywiste.

Chłopie o czym ty w ogóle teraz tutaj piszesz?!

Co to za przykład?

Jakie różnice w mieszkaniach usprawiedliwiają ich różnice w cenie?

Uważasz ,że działka w centrum miasta (w przeliczeniu na tonę piachu) jest więcej warta niż na jakiejś wsi ?

Uważasz ,że m3 betonu w Warszawie w budynku np. Złota 44 kosztował w zakupie więcej niż w blokowisku na Ursynowie?

Tak samo jak w audio i innych branżach tak samo w nieruchomościach płacisz za .... to coś co jak nazwałeś "wyróżnia ciebie" od innych.

Uważasz ,że będziesz dłużej żył bo mieszkasz w apartamentowcu gdzie m2 kosztuje 15.000 pln niż w normalnym bloku gdzie m2 kosztuje 5.000 pln.

W każdym z tych mieszkań masz przecież "takie same" okna , windy , cztery ściany więc po co przepłacać?

Zdrowia życzę.

I mniej nienawiści do ludzi , którym w życiu powodzi się lepiej niż Tobie.

Może wcale nie ukradli tylko ciężko zapracowali na swój poziom życia?

To przecież takie proste dziwne ,że sam tak nie postąpiłeś ;)

pozdr.

Mialem na mysli te same warunki brzegowe, a nie porownywanie dzialki w Warszawie z ta na wsi, czy lepianka w Kambodzy. Taka dyskusja to zwykla manipulacja. W skrocie chodzilo o to, ze majac do dyspozycji 500 tysiecy i milion, kupi sie w Warszawie jednak rozne standardy mieszkaniowe i bedzie to wieksza roznica niz miedzy cedekiem za 10 i powiedzmy 50 patykow. Podobnie z autem, inne osiagi i jakosc otrzymuje sie za 100 tysiecy, a inne za 400. Jesli chodzi o dobra luksusowe, w tym sfere hi endowa, sprawy maja sie zupelnie inaczej i tutaj przyrost wydatkow do otrzymanej jakosci jest po prostu marny. Sami doskonale wiecie, ze trudno byloby wam zgadnac, czy gra cedek za 12 tysiecy, czy juz za 60 kola. Ktos z duzym zasobem pieniedzy, po prostu kupi tego za 60, bo tak chce, bo to znana marka i super obudowa, to wciaz nie oznacza jednak, ze ten dzwiek warty jest chociazby dychy. I doskonale o tym wiecie. Duzo latwiej ocenic wartosc widziana, niz ta slyszana. A teksty o nienawisci i zadrosci sa juz naprawde zalosne i to takie prognozowanie, ze na pewno zle mi sie powodzi, ze wylewam tu jakies frustracje....Kosmos. A moze po prostu jasnym umyslem spogladam na ten zaczadzony swiat i mierzi mnie glupota, a nie brak kasy, moze po prostu mam inne priorytety i nie kreci mnie podniecanie sie "dzielami sztuki" ze swiata audio....

To audio ale i ogólnie świat dóbr luksusowych musiał tobie mocno zajść za skórę. Musi to ciebie boleć.

Boli, a w sumie wkurza to, ze jak pisze, ze hi end to ceny i metki, to sie irytujesz, a jak z kolei zaczynami pisac o pieniadzach, to natychmiast pojawia sie pomysl, ze pisze to tylko dlatego, ze nie moge tego kupic. Dla mnie urzadzenia audio, to tylko narzedzie, dla hi-endowcow to obiekt kultu. I nie jest tak na swiecie, ze jak ktos jezdzi Renault, to zwyczajnie musi i nienawidzi wszystkich w Lexusie. Chore jest to rozumowanie, ale z drugiej strony pokazuje, co dla was najwazniejsze.

to Ci musze powiedziec ze sie mylisz, sonicznie bedzie przepaść,

Czyli jednak gra cena? A moze konstruktor klocka za 12 patoli mial ciekawszy pomysl na brzmienie i lepsze ucho niz ten drugi?
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Mialem na mysli te same warunki brzegowe, a nie porownywanie dzialki w Warszawie z ta na wsi, czy lepianka w Kambodzy. Taka dyskusja to zwykla manipulacja.

Teraz to sam manipulujesz bo ja pisząc o mieszkaniach pisałem o Polsce a nie o Kambodży ( z resztą nie ma takiego kraju jak Kambodża na naszej planecie).

Podam Tobie kolejny przykład z mojego podwórka.

Kiedyś jak Rysiowi K. się dobrze powodziło ( a jak wiadomo wszystkie Ryśki to fajne chłopaki) postawił takie osiedle w Gdyni Orłowie gdzie m2. mieszkania kosztował jakieś 25.000 pln.

Jakbyś zobaczył architekturę tego osiedla to przypomina ona do złudzenia bloki w Gdyni Chylonii gdzie m2. kosztuje 5.000 pl.

Powiedz mi za co płacisz różnicę 20.000 pln.?

Tylko nie pisz ,że za windę w lepszym standardzie albo widok na plaże.

Czekam na Twoje uzasadnienie bo Gdynia to jeszcze nie Kampucza.

Co do sprzętu to masz rację ,że od pewnego poziomu przyrost jakości dźwięku nie przekłada się na cenę , którą musisz zapłacić.

Ale tak jest nie tylko w audio.

Z ciuchami to też lekko przesadziłeś bo żaden markowy producent ( Ralph Lauren to taki markowy producent jak Reserved ;) ) nie szyje w Chinach bo było by to dla niego samobójstwo wizerunkowe i biznesowe.

Pojedź może do Włoch np. do Prady to się przekonasz jakie fabryki stoją.

Ceny top hi endu sa absurdalne. Ale tak samo absurdalne sa ceny np.za obrazy, zegarki, znaczki- nawet nie wiem czy nie bardziej. Czym bowiem roznia się dwa znaczki tej samej wielkości i jeden kosztuje 50gr a drugi 100tys.zl. Kompletnie niczym. w audio przynajmniej obudowa jest '' bardziej wypasiona'' Takze Mario 77 po prostu chybiles z tą teza o chorej ,, wyjątkowości'' audio

ciuchami to też lekko przesadziłeś bo żaden markowy producent ( Ralph Lauren to taki markowy producent jak Reserved ;) ) nie szyje w Chinach bo było by to dla niego samobójstwo wizerunkowe i biznesowe.

Pojedź może do Włoch np. do Prady to się przekonasz jakie fabryki stoją.

Ralph akurat szyje w Chinach, specjalnie spogladalem na metke.

Mam wrażenie że dyskusja nie jest na temat wątku. Wątek nie dotyczy cen i jakości high endu tylko kolumn do wzmacniacza.

Może moderacja powinna podpiąć na stałe taki wątek dla nieustających naparzanek na temat high endu.

Ja nie rozumiem - skąd i po co te emocje ? High end i kable - 2 koszmarne tematy które powinny tu być chyba zabronione ...

nie ma takiego kraju jak Kambodża na naszej planecie

Dziwne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakbyś zobaczył architekturę tego osiedla to przypomina ona do złudzenia bloki w Gdyni Chylonii gdzie m2. kosztuje 5.000 pl.

Powiedz mi za co płacisz różnicę 20.000 pln.?

Tylko nie pisz ,że za windę w lepszym standardzie albo widok na plaże.

Czekam na Twoje uzasadnienie bo Gdynia to jeszcze nie Kampucza.

Nie wiem, ludzkie zachowania sa irracjonalne. Jak byl ten boom mieszkaniowy, to ludzie kupowali rudery za absurdalne ceny zadluzajac sie na lata, bo uwierzyli, ze jutro bedzie jeszcze drozej. Zmowa cenowa producentow materialow budowlanych wyszla na jaw dzieki Castoramie, ale bylo to juz po tym, jak eksplodowal rynek mieszkaniowy. A jak wyjasnic, ze ludzie stoja w kolejce, bo pojawil sie nowy Smart Phone Apple? Tak czy inaczej wciaz sie ludzmi manipuluje, bo na tym opiera sie wspolczesny marketing. Na cellulit kremy nie pomagaja, ale produkty wciaz sie swietnie sprzedaja. Kobiety bojace sie operacji plastycznych kupuja kremy z kaviorem liczac na mlody wyglad. Na tej samej zasadzie sprzedaja sie kapsulki mlodosci, szampony przeciwko lysieniu i suplementy na raka, choc jak ludzie lysieli i umierali, tak dalej umieraja. Skoro glodny zdrowia czekal na Nowaka przed telewizorem z rekami na wodze sodowej, to dlaczego glodny na dzwiek mialby byc nie podatny na impulsy.. Na zblizonej zasadzie dziala rynek elektroniki, telewizorow 4K, ktore predzej sie zepsuja niz otrzymaja tak dobry sygnal. I choc mi nie uwierzycie, to zaprawde powiadam Wam, ze nie jestem zazdrosny. Miejscie tam sobie co chcecie, w koncu o przyjemnosc chodzi. Staram sie po prostu widziec co sie dzieje i nie mam checi temu przyklaskiwac. Wiem natomiast, ze ludziom mozna wmowic wszystko, wystarczy tylko trafic na takiego, ktory ma i koniecznie chce sie poczuc wartosciowy, w jakis sposob wyroznic od tlumu A poniewaz dzis bardziej liczy sie to ile masz, a nie kim jestes, to blyskotki wszelkiej masci maja sie dobrze. Sam jestem ciekaw, czy ktorys z was ot tak dla porownania, przytarga czasem do domu jakis tanszy klocek, zeby chociazby wyrobic sobie zdanie, uczciwie porownac z tym co macie. Czy z gory zakladacie, ze to szajs niewarty uwagi. Szajs, bo duzo tanszy niz to, ile chcecie przeznaczyc. Jak wyjasnic wiare w 21 wieku i to ze ludzie mowia do chmur w nadziei, ze ktos ich slucha i pomoze wyjsc z klopotow wszelkiej masci? Jak nic jestesmy irracjonalni i wiele tych mechanizmow dziala nawet wtedy, gdy wydaje sie nam, ze wszystko tak doskonale kontrolujemy.

Co jest dla Ciebie dziwne?

Kambodży nie ma od 1989. Jest Kampucza.

Chyba odwrotnie: "W 1989 roku nazwę kraju zmieniono na Państwo Kambodżańskie".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ceny top hi endu sa absurdalne. Ale tak samo absurdalne sa ceny np.za obrazy, zegarki, znaczki- nawet nie wiem czy nie bardziej. Czym bowiem roznia się dwa znaczki tej samej wielkości i jeden kosztuje 50gr a drugi 100tys.zl. Kompletnie niczym. w audio przynajmniej obudowa jest '' bardziej wypasiona'' Takze Mario 77 po prostu chybiles z tą teza o chorej ,, wyjątkowości'' audio

Skonczona iloscia sie roznia. Znaczek, ktory kosztuje gigantyczne pieniadze nie jest rzecza produkcyjna, Jego wartosc wynika z wieku, niepowtarzalnosci, skonczonej ilosci, byc moze istnieje taki jeden i obslinil go Einstein lub Marilyn Monroe Podobnie rzecz ma sie z diamentami, zlotem, mineralami, ktorych ilosc jest mocno skonczona. Oryginal Mona Lisy jest bezcenny, Kopie moze sobie kupic kazdy, prawie kazdy. To tak po krotce....
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.