Skocz do zawartości
IGNORED

rel t zero vs rel t5

tomasz777

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnosnie rel t zeo i rel t 5.Czy duza jest roznica miedzy tymi sprzetami?Chodzi mi o moc.Gdzies tu wyczytalem na forum ze wszyscy maja rozkreconego rela t 5 na 40 procent w pomieszczeniu 20 metrach i jest wystarczająco.Czy rel t zero tez by dał rade powiedzmy w dwudziestu metrach rozkrecony powiedzmy na 70 procent?

https://www.audiostereo.pl/topic/116548-rel-t-zero-vs-rel-t5/

Witaj,

tu nie chodzi o "rozkręcenie", po prostu do pewnej powierzchni wymagana jest pewna moc subwoofera tak, aby był w stanie dobrze nagłośnić konkretny salon i zapewnić dobry, niski bas.

Rel T Zero jest idealny do pomieszczeń kilkunastometrowych, natomiast w Twoim przypadku jeśli budżet pozwoli, raczej namawiałbym na model T5.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy. Możesz także u nas wypożyczyć obydwa modele do testu w Twoim systemie. Zapraszam, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Najpierw to należy okreslić do czego ma być taki sub wykorzystywany? Jeżeli do stereo to spokojnie wystarczy T5, a jeżeli do kina to lepiej T7 lub nawet T9. Ja swojego T5 używam tylko w kinie na 15mkw i daje radę. Właśnie mam go skręconego na 1/3 mocy i w amplitunerze na -5. Dużo zależy od Naszych preferencji czy akustyki. Ja nie lubię dudnienia i ciągnącego się basu, dlatego taki charakter grania mi odpowiada.

Do słuchania muzyki świetny jest t5 ze względu na szybkość. Dobrze ustawiony potrafi zaskoczyć fajnym zejściem. U mnie rel t5 wspomaga główny zestaw w pomieszczeniu trochę ponad 20m2 i daje spokojnie radę.Głośność na 11 skok potencjometru,odcięcie na 4,zszycie idealne.

Fajnie się czyta rady o T9 do 20m i "nie patrz na cenyb" ;-) Przy sobocie zwłaszcza ;-) Zapewne przydatne.

Szanowny Panie - oba suby będą wystarczające w 20 metrach ale niekoniecznie do tego samego celu... Proponuję rozważyć bardziej kwestię "do czego". Jeśli ma "łupać" basem to "zerówka" w zupełności wystarczy jako klasyczna, wentylowana konstrukcja. Jeśli jednak REL to chyba ma dać wypełnienie i raczej nie być słyszalny jako tzw. subwooferowe urządzenie - to odróżnia REL'a od innych producentów. Zerówka to D-klasowy wzmacniacz który "rozkręcony" zadudni wtedy kiedy trzeba. T5 w klasie A/B to raczej wstęp do prawidłowego postrzegania roli urządzeń subniskotonowych tego producenta jako wypełnienia i uzupełnienia dźwięku o niskie częstotliwości w nieco szerszym zakresie. W razie W proszę zadzwonić do najbliższego sklepu/dealera REL.

Potrzebuje tego rela do tereo do uzupelnienia bardzo niskich czestotliwosci,czego nie dają mi moje monitory BIW 685 podpięte do NAD 326 BEE.Nie lube dudniacego basu tylko szybki zwarty i dynamiczny a wiec zainteresowałem sie relem.Troche przewertowałem neta i gdzies wyczytałem ze rel t zero jest słabiutki bez niskiego zejscia najlepiej do mikro głosnikow komputerowych.Znowu znalazłem inne zrudło ktore mowi ze miedzy t zero a t5 nie ma az takiej przepasci i ze do stereo do ok.20metrow w zupełnosci starczy.

Ja mam Rela T5 w pomieszczeniu 12m i radzi sobie bardzo dobrze. Niedługo będę zmieniał mieszkanie i będę miał salon 25m. Myślę o dokupieniu drugiego Rela T5 lub zmianie na Rela T9.

Co będzie lepsze ? Dodam, że słucham muzyki tylko w stereo, zero kina.

To masz chyba problem z kolumnami i basem w , lub po prostu lubisz jego nadmiar?. Jeżeli ja do kina na większym metrażu mam ustawiony na 1/3 mocy, a Ty słuchasz stereo na 66% subwoofera, to dla mnie coś nie tak. Subwoofer w moim przekonaniu to ewentualnie dodatek do kolumn, a nie odwrotnie. Na 15mkw ja nie potrzebuję słuchać muzyki z suba, bo z frontów mam go sporo. Trochę to dziwne. A jakie kolumny masz podpięte i pod co?

Sporo jeszcze zależy od tego, jakiej muzyki się słucha. Ja słucham wyłącznie rocka, więc nadmiaru basu na nagraniach nie ma.

Co do mojego systemu to gram teraz na:

Wzmacniacz: Onkyo Integra A-8850

CD: Sony CDP-X779ES

Kolumny: Tonsil Siesta Front (na przetrwanie, obym szybko je zmienił)

Faktycznie mam problem z basem w Siestach i będę chciał je wymienić na Paradigmy Studio 60 v.5.

Siesty grają bardzo papierowym, płytkim basem zarówno w pokoju 12m jak i w 20m.

Takie anemiczne plumkanie. Po dokupieniu Rela T5 odkryłem wiele płyt na nowo i powróciła przyjemność słuchania.

Przy takiej konfiguracji sub rozkręcony na 66% wcale nie dominuje nad kolumnami, tylko ładnie je uzupełnia.

Ciężko nawet zlokalizować w którym miejscu stoi sub.

Fakt, REL można ladnie zgrać z resztą systemu, ale kurcze nie potrafię zrozumieć jak na 12mkw może brakować basu z podłogówek, nawet jak nie są to jakieś uwydatniające bas kolumny? Przecież ludzie na większych metrażach słuchają muzyki z samych monitorów. Ja też slucham podobnego repertuaru i w życiu bym nie pomyslal aby do stereo użyć subwoofer i jeszcze go kręcic na prawie 70% mocy. Siesty zawsze były chwalone w ofercie Tonsila. Na pewno masz wszystko prawidlowo podpięte?

Mieszkam w bloku z wielkiej płyty z dość lichymi ścianami. Bez problemu słyszę głośniejsze rozmowy sąsiadów z dołu, czasami wrzaski tych 2 piętra niżej :D. Dodatkowo kolumny stoją przy ścianie gipsowej, niestety nie mam możliwości ustawienia ich przy ścianie nośnej. Walczyłem z akustyką, dałem gruby dywan, firankę, szafeczki, sporo kwiatków, lekko się poprawiło.

Niestety taki już urok tego mieszkania, że są problemy z basem.

Przy okazji włączyłem teraz płytę mojej kobiety: Celine Dion "Let's Talk About Love" i faktycznie 66% mocy suba to było za dużo, sub już trochę dominował nad resztą pasma i musiałem go przykręcić do ok 45-50% mocy.

Także sporo zależy od repertuaru.

tomasz777 na 20m2 bierz zdecydowanie T5.

Dokładnie a najlepiej zaszalej (raz sie żyje) i weź odrazu dwa, symetrycznie w układzie stereo postawione w pobliżu kolumn. Unikniesz odrazu niektórych rozterek które mogą (ale nie muszą) wystąpić przy jednej sztuce.

Pozdro.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.