Skocz do zawartości
IGNORED

Podłogowe na Illuminatorze

Piotr84

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jako że to Mój pierwszy post na forum proszę o wyrozumiałość :)

Ostatnimi czasy okazyjnie nabyłem parę głośników 18WU/8741t00, chciałbym zbudować podłogowe dwudrożne kolumny wykorzystujące owe głośniki w roli niskośredniotowych natomiast nie mam pojęcia jaki głośnik w roli wysokotonowego. Sprzęt towarzyszący to Cayin A88T na lampach EH6550 i rDAC Arcama.

Do rozważenia kilka opcji:

Morel ET338

Morel CAT328

Scan Speak D2905-970000

a może jakiś illuminator scana?

Osobiście miałem okazję posłuchac w Studio16Hz jak zagra mój wzmacniacza wraz z kolumnami MinasAnor oraz Aries i zdecydowanie bardziej przypadły mi do gustu Ariesy o ile dobrze pamiętam wersja Classic. Wszelkie propozycje mile widziane.

https://www.audiostereo.pl/topic/116584-pod%C5%82ogowe-na-illuminatorze/

Może jednak skorzystać ze sprawdzonych rozwiązań:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jasne, że można i szpilkę; ale powyższy link to w zasadzie gotowiec, wliczając w to również pomiary, co nie dla każdego jest w ogóle możliwe do realizacji lokalowo, a mam na myśli dolny zakres częstotliwości...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Co do projektu ZRT to ciekawa propozycja i sprawdzona(pomierzona), osobiście nie słyszałem revelatora więc trudno mi to porównywać z illuminatorem. Głośniki już posiadam a co do zwrotnicy to raczej sam będę się musiał uporać z projektowaniem.

Widziałem kilka konstrukcji w oparciu o morela supreme i illuminatora 18wu/8741t00 na dalekowschodnim forum, wykonane w kilku wersjach i pomierzone. W przypadku morela zastanawiam się czy faktycznie jest taka różnica pomiędzy modelem Elite 338 a CAT328? czy warto dopłacić do Elita.

Co do projektu ZRT to ciekawa propozycja i sprawdzona(pomierzona), osobiście nie słyszałem revelatora więc trudno mi to porównywać z illuminatorem

Ukryta Zawartość

W skrócie - dzisiaj nie warto . Kef R300 biją je na łeb .

co do zwrotnicy to raczej sam będę się musiał uporać z projektowaniem.

Odważne posunięcie .

Ukryta Zawartość

Morel ET338

Morel CAT328

Scan Speak D2905-970000

Trochę szkoda Illuminatora do tych głośników.

Może jednak skorzystać ze sprawdzonych rozwiązań:

Ukryta Zawartość

jasne, że można i szpilkę; ale powyższy link to w zasadzie gotowiec, wliczając w to również pomiary, co nie dla każdego jest w ogóle możliwe do realizacji lokalowo, a mam na myśli dolny zakres częstotliwości...

Ale tam jest revelator.

Odważne posunięcie .

Nie przesadzajmy.

Ostatnimi czasy okazyjnie nabyłem parę głośników 18WU/8741t00, chciałbym zbudować podłogowe dwudrożne kolumny wykorzystujące owe głośniki w roli niskośredniotowych natomiast nie mam pojęcia jaki głośnik w roli wysokotonowego.

O ile dobrze pamiętam to albo w Klang & Ton albo w Hobby HiFi jest projekt na jednej z osiemnastek Illuminatora i na berylowym Illuminatorze.

Ukryta Zawartość

Fakt; jest revelator - znów niechlujne czytanie. Może to i lepiej ?

"Masz Pan słusznego.." ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ukryta Zawartość

I to załatwiłoby sprawę.

Ukryta Zawartość

porównywałem bezpośrednio skana 66000 i morela supreme . dla mnie skan grał zimniej , trochę cykająco i miał mniej szczegółów , za to supreme cieplej i miał więcej szczegółów. kwestia gusty. morel poszedł do domu a skan do auta....

akurat jestem w trakcie projektowania kolumn na morelu supreme i revelatorze 18w8531. może w tym tygodniu zrobię pomiary.

Nie przesadzajmy.

Temat powtarza się co jakiś czas .

Ktoś wymyśla sobie jakieś kolumny , kupuje głośniki a zszycie tego - jakoś to będzie .

Na końcu jest jakoś a nie jakość i później wpada kolega z kupionymi w sklepie kolumnami za pół tej ceny i grają o niebo lepiej ...

porównywałem bezpośrednio skana 66000 i morela supreme

Miałem 6600 w ZRT . Dobry głośnik ale blaszany Seas za 1/4 ceny zagrał lepiej pod warunkiem że elektronika będzie wysokiej klasy .

Scan Speak D2905-970000

Na dzień dzisiejszy to przestarzały głośnik

Osobiście miałem okazję posłuchac w Studio16Hz jak zagra mój wzmacniacza wraz z kolumnami MinasAnor oraz Aries i zdecydowanie bardziej przypadły mi do gustu Ariesy o ile dobrze pamiętam wersja Classic. Wszelkie propozycje mile widziane.

Kup sobie te kolumny albo inne gotowe.

Nie ma dostępnego za darmo bardzo dobrego projektu na Scanach a bez dopracowanego projektu zagra to jak zagra .

Kup sobie te kolumny albo inne gotowe.

Ale kolega ma już głośniki kupione. Jeżeli kupował nowe to nie otrzyma nawet dwie trzecie ich wartości.

Temat powtarza się co jakiś czas .

Ktoś wymyśla sobie jakieś kolumny , kupuje głośniki a zszycie tego - jakoś to będzie .

Na końcu jest jakoś a nie jakość i później wpada kolega z kupionymi w sklepie kolumnami za pół tej ceny i grają o niebo lepiej ...

Bo zwrotnicy nie zrobisz bez mikrofonu i pomiarów.

Zresztą ten link w zasadzie załatwia sprawę.

Ukryta Zawartość

Miałem 6600 w ZRT . Dobry głośnik ale blaszany Seas za 1/4 ceny zagrał lepiej pod warunkiem że elektronika będzie wysokiej klasy .

A ty znowu swoje.

Wybacz ale ten aluminiowy seas w porównaniu z illuminatorem to blaszana kupa.

Ukryta Zawartość

Ale kolega ma już głośniki kupione. Jeżeli kupował nowe to nie otrzyma nawet dwie trzecie ich wartości.

I tak mniej straci wycofując się w tym momencie .

A ty znowu swoje.

Wybacz ale ten aluminiowy seas w porównaniu z illuminatorem to blaszana kupa.

Tak , na NADzie za 300zł będzie kupa .

>muda44

Weź pod uwagę, że nie wszyscy muszą kochać tego blaszanego Seasa. ;-) A do lamp 6550 ja wybrałbym akurat jedwabną kopułkę. W tej chwili w jednym z zestawów gra u mnie push-pull na lampach 6L6 (modyfikowany Canor TP 106 VR) i do tego 18-litrowe monitory na Illuminatorach - na "dole" to samo, co kupił kolega, a na "górze" Illuminator z "dzióbkiem". Bardzo przyzwoicie to razem gra. A że lampy 6550 dają zazwyczaj bardziej "suchy" dźwięk niż 6L6, więc u kolegi powinno być jeszcze lepiej.

Weź pod uwagę, że nie wszyscy muszą kochać tego blaszanego Seasa. ;-)

Oczywiście . Ja go wolę niż Scany o których wielokrotnie pisałem a gram na innym , też alu tweeterze i powrotu do miękkich kopułek nie widzę .

To jest moje zdanie i nie trzeba się z nim zgadzać ale skoro ktoś pisze że ten alu Seas to kupa a słuchał go na NADzie 3020 to sam sobie resztę dopowiedz .

i do tego monitory na Illuminatorach - na "dole" to samo, co kupił kolega, a na "górze" Illuminator z "dzióbkiem". Bardzo przyzwoicie to razem gra.

Dobrze że się odezwałeś .

Mozesz wspomóc Kolegę takim PEWNYM , SPRAWDZONYM i POMIERZONYM projektem i wtedy jest sens budowy takich kolumn .

Inaczej , jak ma na kolanie " projektować " do tego zwrotnicę to sensu takiej inwestycji nie widzę i lepiej w tym momencie sprzedać to co ma i kupić gotowca .

>muda44

Kolega buduje podłogówki, a na dodatek pewnie zechce dać większy litraż, więc w jego przypadku pomiary nie wyjdą identycznie tak jak u mnie. Ale schematem mogę się podzielić (byle na priva). Skądinąd Emil zbudował swoje podłogówki na bazie tej samej zwrotnicy (z kosmetycznymi zmianami) i jest chyba całkiem zadowolony. ;-)

Kolega buduje podłogówki, a na dodatek pewnie zechce dać większy litraż, więc w jego przypadku pomiary nie wyjdą identycznie tak jak u mnie. Ale schematem mogę się podzielić (byle na priva). Skądinąd Emil zbudował swoje podłogówki na bazie tej samej zwrotnicy (z kosmetycznymi zmianami) i jest chyba całkiem zadowolony. ;-)

O i to jest pomocna dłoń ;)

Może zrobić to samo z dobudowanym spodem w który wsadzi zwrotnice ( osobna komora ) i będzie miał kolumny przez duże K które zagrają na poziomie :)

Piotr84 - i masz pewne rozwiązanie ;)

To jest moje zdanie i nie trzeba się z nim zgadzać ale skoro ktoś pisze że ten alu Seas to kupa a słuchał go na NADzie 3020 to sam sobie resztę dopowiedz .

Obecnie mam w domu trzy NADy. A tak poza tym o ile dobrze pamiętam 7 wzmacniaczy i wierz mi na wszystkim ten seas grał na jedno kopyto.

A kilku wzmacniaczy się w międzyczasie pozbyłem.

Obecnie mam w domu trzy NADy. A tak poza tym o ile dobrze pamiętam 7 wzmacniaczy i wierz mi na wszystkim ten seas grał na jedno kopyto.

Daj już spokój . Już to przerabialiśmy .

Ja miałem 125 wzmacniaczy NADa i co z tego ?

Nie chodzi o ilość ale o jakość . Jeden porządny bo ten Seas nie zagra z fabrycznymi " szarymi " NADami ani setkami innych w klasie budżetowej .

Rozwiązanie już padło , moim zdaniem najlepsze jakie mogło dla Kolegi paść i nie ma co dalej tego ciągnąć .

Też myślę że nie ma sensu dalej na ten temat dyskutować.

Jak ktoś lubi brzmienie aluminium to będzie mu się ten głośnik podobał. Mi się nie podoba i nie ma to nic wspólnego ze wzmacniaczem. Aluminiowa kopułka nie przestanie dzwonić tylko dlatego że podłączyłeś ją do drogiego wzmacniacza.

Nikt nie zauważył, że kolega ma wersję 8ohm.

Jak coś z Troelsa to to:

Ukryta Zawartość

A tutaj masz 2,5 drogi na tych głośnikach. Tylko, że trzeba dokupić jeszcze jedną parę i szpilę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Jak ktoś lubi brzmienie aluminium to będzie mu się ten głośnik podobał.

Bzdura i wzmacniacz ma tu WIELE do powiedzenia .

Aluminiowa kopułka nie przestanie dzwonić tylko dlatego że podłączyłeś ją do drogiego wzmacniacza.

Od tego jest zwrotnica i dajże już spokój !

Muda 44

Nie obraź się ale KrzyseikA ma rację odnośnie porównania blaszanego taniego Seasa z kopułką Scana.

I nie obraź się ale ja miałem okazję wielokrotnie słuchać tego "wybitnego " Seasa na sprzęcie z praktycznie topowej półki i ten Seas to przyzwoity głośnik ale ŚREDNIEJ KLASY.

Muda 44

Nie obraź się ale KrzyseikA ma rację odnośnie porównania blaszanego taniego Seasa z kopułką Scana.

I nie obraź się ale ja miałem okazję wielokrotnie słuchać tego "wybitnego " Seasa na sprzęcie z praktycznie topowej półki i ten Seas to przyzwoity głośnik ale ŚREDNIEJ KLASY.

Nie obrażam się :)

To jest bardzo tani , średniej klasy tweeter . Dla mnie lepszy od Scanów 2010 , 9300 , 9700 i 6600 . Ale są i lepsze głośniki od tych Scanów jak choćby tweeter w coaxialu Kefów R na którym gram.

Tu chodzi cały czas o opinię na temat głośników na niskiej klasy sprzęcie i o to " aluminiowe " granie .

W dobrych kolumnach na dobrych aluminiowych głośnikach nie ma czegoś takiego jak " aluminiowy " nalot .

Nikt nie zauważył, że kolega ma wersję 8ohm.

Jak Twonk chce się podzielić projektem to bym zamienił te midwoofery .

beryl revelator albo szpila illuminator skoro podobały Ci się aries classic.

... a wszystko i tak rozbije się o to kto Ci będzie projektował zwrotnicę.

W Ariesach Classic jest kopułkowo-pierścieniowy Illuminator.Gra inaczej niż pierścieniowy.To dobre zestawienie.To jest kolumna do 18-25m.I raczej do tranzystora.

Ciesze się z waszego zainteresowania tematem. Co do projektów Troelsa to najbliższy jest ten:

Ukryta Zawartość

a to z racji że głośnik jaki posiadam to 8 omowa wersja. W projekcie jest również przedstawiona wersja podłogowa, i tu rodzi się pytanie jaka byłaby optymalna objętość dla tego głośnika? Myślałem o 23-25L.

>twonk

Zaproponowane rozwiązanie z gotową zwrotnicą to dobra opcja, tylko że wymagałoby przebudowy zwrotnicy do 8omowej wersji illuminatora.

Ukryta Zawartość

Zaproponowane rozwiązanie z gotową zwrotnicą to dobra opcja, tylko że wymagałoby przebudowy zwrotnicy do 8omowej wersji illuminatora.

Tak "jednym ruchem" to się nie da. ;-) Trzeba by robić od nowa pomiary. Lepiej skorzystaj z projektu Troelsa Gravesena.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.