Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry transport CD dla DAC

maciek06

Rekomendowane odpowiedzi

Wadia gra po optyku - jakiś Vivianco czy coś o długości 3m i kabel zasilający z szuflady - jakieś badziewie ( oryginalny dojedzie za kilka dni )

To nie jest dobra kombinacja...

Poczekaj z wnioskami, jak połączysz ją z dakiem coaxem i dasz dobrą sieciówkę - tu zmiany są naprawdę duże!

A zastanawiał się ktoś dlaczego połączenie COAX jest niby lepsze od połączenia OPTYCZNEGO? Przecież na światło nie działają żadne zewnętrzne siły...

>>Muda44

Vivanco, to akurat nie najlepszy wybór na połączenie optyczne :) Nawet u mnie jest różnica między kablem Sony a zwykłym no-name :D

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

muda44, posiadasz jakiś inny DAC, na którym można by było porównać transport Wadii do SM6 wykorzystanego tylko jako transport? Obydwa po otyku.

Odpowiem Ci tak.

Nie . Nie ponieważ SM6 jest najlepszym DACem jaki u siebie miałem a miałem ich trochę i większość była wielokrotnie od niego droższa .

Podstawowym błędem tych którzy go mają to grania z serwerów , pendrajwów itd do tego plikami ściągniętymi gdzieś z sieci .

SM6 gra bardzo dobrze jako DAC po coaxie i po USB z kompem w roli napędu .

O klasę gorzej gra z dysku wpiętym w niego pod warunkiem ze ten dysk ma swoje dobre zasilanie .

Jeszcze klasa niżej to sieć , pendrajwy itd więc jak chcesz tak go używać to dla mnie totalnie bez sensu . Najlepszy DAC jaki do niego podepniesz nic nie da jak będziesz strumieniował jak wyżej . Do tego chcesz wyjść optykiem - kolejne pogorszenie jakości .

Jak chcesz grać z plików to kup DACa z wejściem USB i używaj kompa jako napędu .

To nie jest dobra kombinacja...

Poczekaj z wnioskami, jak połączysz ją z dakiem coaxem i dasz dobrą sieciówkę - tu zmiany są naprawdę duże!

OK , tyle że na starcie już dużo tańszy Marantz gra lepiej . Bez wymyślnych kabli zasilających i sygnałowych .

Oczywiście lepsza sieciówka i coax będzie zanim zdecyduję co dalej .

Wcześniej jednak przegląd bo jest mocno zakurzony , w środku pewnie nie lepiej .

Vivanco, to akurat nie najlepszy wybór na połączenie optyczne :) Nawet u mnie jest różnica między kablem Sony a zwykłym no-name :D

Zgadza się . Kupiłem go do innego celu ale tu chodzi o porównanie Wadia vs Marantz i różnic między nimi .

Aha .

Jest przejścióka BNC / RCA . DAC nie widzi sygnału . Albo ta badziewna przejściówka jest badziewna ( niz znalazłem lepszej a za tą dałem całe 3,50zł ) i nie łączy , robi coś z impedancją labo coś jest z wyjściem nie tak .

Transport jest mega szybki . W czasie grania i naciśnięciu OPEN bez ułamka sekundy zawahania od razu wychodzi tacka z płyta .

Zatrzymaną płytą .

Przejściówka może być do doooopy, a jak sam dobrze wiesz stare Marantze miały bardzo dobre "napędy". więc jeśli będzie dobre zasilanie, zegar i bez scalaków to może nieźle gadać;-)

z tego co pamiętam Cardas ma takie przejściówki z czystej miedzi, i w cenie chyba około 50 złotych. Warto kupić.

Na spdif będzie na stówę dużo lepiej.

wiem co mówię, bo przerabiałem to samo z moją Wadią 22.

dostałem do niej oryginalną przejściówkę na BNC.

Mogę Ci jeszcze powiedzieć, że długo do niej wybierałem kabel cyfrowy, na jakość którego jest bardzo czuła.

Na stałe myślę o zakupie wtyczki BNC i dać ją z jednej strony kabla .

Neutrika można kupić za niewielkie pieniądze .

Mogę Ci jeszcze powiedzieć, że długo do niej wybierałem kabel cyfrowy, na jakość którego jest bardzo czuła.

Możesz rozwinąć temat ?

Tu lub PW ?

pewnie zaraz się narażę na atak zero-jedynkowców, ale wiem co słyszałem.

Z początku do tematu podszedłem nieufnie, na zasadzie doświadczenia.

Zacząłem od kabelka za czypieńdziesiont i choć nie miało to najmniejszego sensu dało mi jakąś bazę, uznałem że nie ma to najmniejszego sensu. Potem pożyczałem kable cyfrowe w cenie do kilku stówek i dopiero wtedy zaczęło coś grać. Na już wybrałem Audioquesta vdm5. Porównywałem do Vdh, Chorda i qed już nie pamiętam modeli. Miał najbardziej otwarte brzmienie, ale też jak się okazało po dłuższym odsłuchu podrasowany przełom wyższej średnicy i wysokich. To takie granie na pierwszy moment, efektowne, ale potem okazało się męczące.

Kablem który spełnił moje oczekiwania i do dzisiaj go używam okazała się Tara rsc air 75. Wyrazisty ale bez wyostrzeń, fajna scena, neutralny i zwarty dźwięk. Super kabelek, niestety kosztowała więcej niż się spodziewałem, że wydam na początku doświadczenia :(

Niestety muszę go wymieć bo przechodzę na drogę zbalansowaną.

Nieźle .

Szczerze to bym tyle za taki kabel nie dał .

Za ułamek tej ceny można poprawić DACa czy transport a efekty będą większe .

Ale to tylko mój punkt widzenia ;)

Nie przeskoczysz zmian jakości jakie daje naprawdę dobry kabel cyfrowy podstawowym tuningiem. Bardzo dobrą lampizacją z super zasilaniem i nosami podniesiesz poziom daca ale nawet po czymś takim - zapięcie ekstremalnej sieciówki, cyfrówki i analoga do ampa - otwiera oczy :-) .niestety jest to bardzo wysoki poziom cen obecnie.

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

wiem o czym piszesz :)

można ustalać - a kiedy można - to należy je przesuwać :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

... granicę tego wariactwa ;)

Bardzo dobre określenie.

Choć przynajmniej jest uzasadnienie, bo słychać poprawę.

A co powiedzieć np. o podstawkach pod kable za setki czy tysiące?

A co powiedzieć np. o podstawkach pod kable za setki czy tysiące?

Słuchać :-)

Tak z czystej ciekawości, to czy ktoś oprócz swoich subiektywnych wrażeń odsłuchowych porównywał bezpośrednio czym się różnią binarnie dane/pliki przesyłane przez kable cyfrowe różnych klas cenowych?

Szczerze to bym tyle za taki kabel nie dał .

Za ułamek tej ceny można poprawić DACa czy transport a efekty będą większe .

Ale to tylko mój punkt widzenia ;)

To o czym piszesz ma sens - pewnie wiele w ten sposób (modyfikacje) można poprawić, ale wtedy dobry kabelek może być jeszcze bardziej wskazany/słyszalny, co nie znaczy, że nie za drogi;-)

Tak z czystej ciekawości, to czy ktoś oprócz swoich subiektywnych wrażeń odsłuchowych porównywał bezpośrednio czym się różnią binarnie dane/pliki przesyłane przez kable cyfrowe różnych klas cenowych?

w jakim celu? na pewno będą takie same.

SoulNote SC300 ma ciekawą opcje. Z tyłu urządzenia jest przełącznik który powoduje, że z odtwarzacza robi się tylko transport CD. Taki player można już traktować jako poważny kandydat pod dac-ki gdy chcemy słuchać z CD. Ma też wejście usb.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

SoulNote SC300 ma ciekawą opcje. Z tyłu urządzenia jest przełącznik który powoduje, że z odtwarzacza robi się tylko transport CD. Taki player można już traktować jako poważny kandydat pod dac-ki gdy chcemy słuchać z CD. Ma też wejście usb.

Ukryta Zawartość

Ciekawe to to jest ponoć gra niewiele gorzej od CD2Pro tak twierdzi Pacuła

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To o czym piszesz ma sens - pewnie wiele w ten sposób (modyfikacje) można poprawić, ale wtedy dobry kabelek może być jeszcze bardziej wskazany/słyszalny, co nie znaczy, że nie za drogi;-)

Jakiś czas temu doszedłem do wniosku że jak mam jakieś klamoty a poprawa ich brzmienia wiąże się z tysiącami na kable i inne duperele to lepiej się wycofać i iść w inna stronę .

Przykładem jest wspomniany Marantz CD72MKIISE po modyfikacji .

Najlepsze źródło jakie u siebie miałem a były NAIM CDX Krell KAV280CD ( po rca ) Arcam rDAC + Teddy Pardo , M-DAC , M2TECH Young + Palmer , Xindak DAC20 i Auralic Vega .

Aha i SM6 :)

Ten Marantz + części to koszt połowy takiego kabla Tara rsc air 75 i mamy pełen odtwarzacz . Nie trzeb DACów i drogich sieciówek .

Jak ktoś będzie chętny - pomogę mu taki zrobić . Może też będzie możliwość porównać go z innymi transportami czy CDkami .

Może będzie forumowy best buy ?

:)

Nie mogę się doczekać porównania jego z Wadią po coaxie ale rozłożyło mnie choróbsko i mam słuch przytępiony więc odkładam to na później ale napisze o tym .

Ciekawe to to jest ponoć gra niewiele gorzej od CD2Pro tak twierdzi Pacuła

Budowa jest biedna a zasilanie ubogie .

Osobno zasilany jest napęd, sekcja analogowa, cyfrowa i sterowanie.

więc tragedii nie ma. Z jednego transformatora ale z oddzielnych wtórych uzwojeń.

Poza tym można jednym pstryczkiem spowodować, że tylko sekcja cyfrowa jest zasilana.

Osobno zasilany jest napęd, sekcja analogowa, cyfrowa i sterowanie.

więc tragedii nie ma. Z jednego transformatora ale z oddzielnych wtórych uzwojeń.

Poza tym można jednym pstryczkiem spowodować, że tylko sekcja cyfrowa jest zasilana.

Są 3 stabilizatory .

Opampy są zasilane symetrycznie więc 2 odpadają .

Zostaje jeden +5V dla całej cyfrówki .

Napęd , sterowanie czy wyświetlacz mogą nie być stabilizowane i zasilane oddzielnie co nie zmienia faktu że jest jedno +5V na całą sekcję cyfrową .

Za stabilizatorami do zasilana symetrycznego są 3 kondensatory więc z jednego jest pobierane zasilanie gdzieś dalej .

Marantz CD72MKIISE ma zasilanie symetryczne ( czyli 2 regulatory ) i 2x +5V dla cyfrówki - sterowania.

Sam DAC i część toru sygnałowego ( cyfrowego ) ma 2 dodatkowe zasilacze +5V .

Aha - Wadia WT3200 ma biednie zrobione zasilanie tej sekcji cyfrowej - sygnałowej .

Z tego co wyniuchałem to skupili się nad odczytem danych z CD a przygotowanie sygnału na wyjście olali .

Jeszcze kawałek monologu ...

Nie wytrzymałem z tym wyjściem SPDiF .

Pomierzyłem i cisza na wyjściu .

Rozkręciłem klamota - zimny lut na PCB przy wyjściu BNC .

Podłączyłem i dupa .

Gacie na miejscu a kapcie nawet nie drgnęły .

Ciut lepiej od optyka - dosłownie CIUT a całość gra na niskim poziomie .

Mimo że mam słuch przytępiony ( wysoka gorączka ) to nie ma nawet co porównywać . To jest dużo gorsze granie niż z Marantzem CD72 jako transport .

Wybity bas i muł . Brak rozdzielczości .

pewnie zaraz się narażę na atak zero-jedynkowców, ale wiem co słyszałem.

Z początku do tematu podszedłem nieufnie, na zasadzie doświadczenia.

Zacząłem od kabelka za czypieńdziesiont i choć nie miało to najmniejszego sensu dało mi jakąś bazę, uznałem że nie ma to najmniejszego sensu. Potem pożyczałem kable cyfrowe w cenie do kilku stówek i dopiero wtedy zaczęło coś grać. Na już wybrałem Audioquesta vdm5. Porównywałem do Vdh, Chorda i qed już nie pamiętam modeli. Miał najbardziej otwarte brzmienie, ale też jak się okazało po dłuższym odsłuchu podrasowany przełom wyższej średnicy i wysokich. To takie granie na pierwszy moment, efektowne, ale potem okazało się męczące.

Kablem który spełnił moje oczekiwania i do dzisiaj go używam okazała się Tara rsc air 75. Wyrazisty ale bez wyostrzeń, fajna scena, neutralny i zwarty dźwięk. Super kabelek, niestety kosztowała więcej niż się spodziewałem, że wydam na początku doświadczenia :(

Niestety muszę go wymieć bo przechodzę na drogę zbalansowaną.

Przyjrzałem się tej swojej Wadii .

Nie będę wchodził w szczegóły ale odwalili sztukę z tym wyjściem .

Mało tego - tam nie ma na wyjściu transformatorka !

Więc to jak będzie to grać zależy od impedancji gniazda wyjściowego BNC , wtyki RAC , kabla RCA , wtyki RCA , gniazda RCA w DACu i układów wejściowych .

Dopasowanie impedancji - dlatego słyszałeś taką różnicę między tymi kablami ( zakładam że w Twojej Wadii też tak jest to zrobione ) .

Może BNC lepiej trzyma impedancję i dlatego nie ma fabrycznie RCA

Transformatorek to kilkanaście PLNów :)

Na pewno posiedzę przy niej i ją zostawię .

Podoba mi się ten napęd , szybkość działania i bursztynowy wyświetlacz .

Jako transport fabrycznie - jest kicha .

muda44 - skąd masz dostęp do bebechów SoulNote SC300?

Ukryta Zawartość

CT1.0 jest już lepiej zrobiony i ma bdb transformatorek na wyjściu .

Ukryta Zawartość

Dopasowanie impedancji - dlatego słyszałeś taką różnicę między tymi kablami ( zakładam że w Twojej Wadii też tak jest to zrobione ) .

Może BNC lepiej trzyma impedancję i dlatego nie ma fabrycznie RCA

Być może masz rację. Nie wiem, nie znam się na elektronice. Piszę tylko o wrażeniach.

Tak tylko jeszcze dodam, że gdy rozbudowałem system to najpierw kupiłem dac i używałem go przez jakiś rok wraz z moim odtwarzaczem CD w roli napędu. Napędzany był po rca kablem za 20 złotych ze sklepu dla idiotów. Później gdy uzbierałem kasę postanowiłem kupić dedykowany napęd CD. Znalazłem używaną wadię i ją kupiłem, choć bez przekonania, że będzie dużo lepiej w moim systemie. Jednak w bezpośrednim porównaniu już na pierwszy rzut ucha było widać :) że jest wiele lepiej. Przede wszystkim, w porównaniu z odtwarzaczem w roli napędu poprawie uległy rozdzielczość - w największym stopniu, oraz stereofonia i dynamika - w dużym. Dźwięk też stał się bardziej naturalny.

Nie wątpię, ze dobrze skonstruowany odtwarzacz, po upgradzie też będzie super się sprawdzał w roli napędu. Tak jak ze zwrotnicami w kolumnach, tuningowane wyciągają z nich o wiele więcej. Moje doświadczenie mówi mi też, że większośc odtwarzaczy słabiej się spisuje w roli napędu dla daka niż prawdziwe napędy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.