Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słychać różnice między DTS a DTS HD MASTER?

szakaldg

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Dobre.

Mnie samemu się moje wnioski nie podobają! Bo gdyby było inaczej, dużo przyjemniej by się kupowałe stare ale wybitne klocki bez HDMI, czy też bez dekodowania dźwięków HD.

mi też opadła... nowa konsola a już zacofana i już kastrowane gry.

mógłbyś mi to wyjaśnić co takiego wzbudziło Twoją niechęć do PS3 przy jej premierze kilka lat temu.... czyżby to nie był bardzo duży skok jakościowy PS2 vs PS3...?

mnie chodziło właśnie o porównanie tych dwóch generacji.... nie brałem pod uwagę porównania PS3 do możliwości pc-tów....

Dobre.

Mnie samemu się moje wnioski nie podobają! Bo gdyby było inaczej, dużo przyjemniej by się kupowałe stare ale wybitne klocki bez HDMI, czy też bez dekodowania dźwięków HD.

Przecież mozna zakupić np.odtwzrzacz blu-ray który zdekoduje dźwięki hd na swoim pokładzie i przesle go na starego klocka (bez hdmi i bez dekoderów hd) "pięcioma przewodami" ,lub sześcioma(subwoofer)... :) ;)... jeśli dobrze mysle... ;) :)
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Weź pod uwagę jaka jest jakość DAC-ów w takich odtwarzaczach BD. Nie sądzę, żeby wysłanie dźwięku po RCA z BD dało jakość dźwięku jaką oferują wybitne procesory kina domowego.

Oppo b.dobrze zdekoduje,ma niezły dac (zwłaszcza jak jest NuForce Extreme Edition) ,do tego końcówka 5-kanałowa

i "można jechać z tym koksem" :-)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Już nie raz był omawiany ten pomysł. Chyba jednak na razie nie spotkałem opinii nikogo kto by miał u siebie to rozwiązanie omijające całkowicie amplituner-processor.

Ja tak niedługo będę miał .

Sprzedaję Arcama AVR-400 ponieważ go wykorzystuję praktycznie tylko do zasilania centrala i głośników tylnych

a szkoda mi żeby się tak "marnował" :-)

Mam Oppo "extremalnie modowane pod audio" ,wzmak stereo na fronty ,dokupię końcówkę 3-kanałową i jak

wspomniałem wyżej będę jechał .....

mógłbyś mi to wyjaśnić co takiego wzbudziło Twoją niechęć do PS3 przy jej premierze kilka lat temu.... czyżby to nie był bardzo duży skok jakościowy PS2 vs PS3...?

mnie chodziło właśnie o porównanie tych dwóch generacji.... nie brałem pod uwagę porównania PS3 do możliwości pc-tów....

PS2 to było dno, PS3 zaledwie dorównała PC, każde kolejne wydanie kart graficznych zwiększało dystans. PS4 była przestarzała już w dniu premiery

do PS2 nic nie mam, przez PS3 programiści zaczęli kastrować gry, PS4 to istna masakra, zaczyna się zaniżać standardy nawet na PC. Konsole to potężny hamulec, dzięki nim mamy syf zamiast grafiki w grach.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ja tak niedługo będę miał .

Sprzedaję Arcama AVR-400 ponieważ go wykorzystuję praktycznie tylko do zasilania centrala i głośników tylnych

a szkoda mi żeby się tak "marnował" :-)

Mam Oppo "extremalnie modowane pod audio" ,wzmak stereo na fronty ,dokupię końcówkę 3-kanałową i jak

wspomniałem wyżej będę jechał .....

No to czekamy na opis wrażeń.

Tylko pożegnasz sie z korekcją akustyki pomieszczenia np..

Czy w Oppo masz możliwość regulacji wysterowania, barwy dla każdego kanału z osobna?

Poziom głośności można ustawić ale barwy już nie w ogóle regulacja jest uproszczona do granic możliwości .

Robiłem już próby z wielokanałową końcówką mocy i Oppo ,grało to bardzo dynamicznie ,naturalistycznie

(trochę surowo) bez podbarwień i ocieplenia jak z Arcama ale ciekawie.

Przy filmach ,których nie oglądam za wiele nie odczuwam różnicy ,za to przy koncertach muzycznych ,przy słabszej

ścieżce dzwiękowej nie jest za ciekawie .Przy dobrym dzwięku jak wspomniałem wyżej jest lepsza dynamika

i rozdzielczość .

Już raz Ci napisałem:

"Możesz odsłuch HD Audio zrealizować przez zakup BD playera z pokładowym dekodowanie HD AUDIO do LPCM i nadal korzystać ze starego DENON 3805.

Może jakiś secound-hand. Np. stary wysoki PHILIPS. "

Poszukaj BD playery z wysokiej klasy DAC (dla HD AUDIO).

Chwalony zawsze jest OPPO i jego klony.

Tylko pożegnasz sie z korekcją akustyki pomieszczenia np..

To dopracuje pomieszczanie, efekt na pewno będzie lepszy.

Już raz Ci napisałem:

"Możesz odsłuch HD Audio zrealizować przez zakup BD playera z pokładowym dekodowanie HD AUDIO do LPCM i nadal korzystać ze starego DENON 3805.

Może jakiś secound-hand. Np. stary wysoki PHILIPS. "

Poszukaj BD playery z wysokiej klasy DAC (dla HD AUDIO).

Chwalony zawsze jest OPPO i jego klony.

przecież opisuje wrażenia po OPPO !

czytałem kilka testów Primare BD 32 jak pisali wszyscy jest w tym najlepszy bije nawet oppo pod względem dźwięku w każdym połączeniu

Gość Gosc

(Konto usunięte)

To dopracuje pomieszczanie, efekt na pewno będzie lepszy.

No, nie jestem przekonany. Z moich doświadczeń wynika, że dobre pre potrafi zdziałać cuda.

To tak samo jakby podpiąć CD z regulacją wysterowania wyjścia, bezpośrednio do końcówki mocy.

Z dobrym pre w torze będzie lepiej.

I z tym dopracowaniem pomieszczenia to też raczej w praktyce jest trudno. Do dwóch kanałów to droga i czasochłonna zabawa, a dla ośmiu? Widzę to słabo.

I z tym dopracowaniem pomieszczenia to też raczej w praktyce jest trudno. Do dwóch kanałów to droga i czasochłonna zabawa, a dla ośmiu? Widzę to słabo.

dla chcącego nic trudnego, wielu udało się osiągnąć zadowalający efekt a ich grono na pewno się poszerzy.

Po za tym dla wielu nawet najlepsza korekcja to samo zło, ja osobiście też jej nie używam mimo że moje pomieszczanie trochę kuleje (odczuwalne tylko w muzyce). Mimo wszystko lepiej mieć bo nigdy nie wiadomo.

" dla wielu nawet najlepsza korekcja to samo zło, ja osobiście też jej nie używam ... "

Też tak mam.

- akustyka pomieszczenia (u mnie poddasze kopertowe, dwuspadowe, wytłumione watą bez odeskowania)

- solidne źródło HD AUDIO,

- referencyjne realizacje.

Bez tych warunków żadne klocki nie pomogą.

Niby się usłyszy mnie osobiście w fotel nie wgniotło DTS MA HD dopiero wydania Sony Z PCM "BHD","Hostel" itp zrobiły na mnie wrażenie i tu poczułem potęgę jak latały UH-60(BHD)

DTS - HD Master Audio jest bezstratny ... tak jak PCM . Jeśli więc jedno zrobiło wrażenie, a drugie nie, to nie jest wina formatu.

Natomiast zwykłe DTS jest tak samo stratne jak mp3.

To tak samo jakby podpiąć CD z regulacją wysterowania wyjścia, bezpośrednio do końcówki mocy.

Z dobrym pre w torze będzie lepiej.

... a z dobrą regulacją wyjścia w CD, będzie lepiej niż z "dobrym pre" w torze :] Zawsze jak w tor analogowy coś dopinasz, to są straty.

Jeszcze lepiej na 7.1:-)

Na 9.1 kolejne jeszcze lepiej. Na 11.2 również. A najlepiej na 22.2 jak stanowi japońska norma Super-Hi Vision (8K).

Sprawa dyskusyjna. Rozmawialiśmy już na ten temat.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Na 9.1 kolejne jeszcze lepiej. Na 11.2 również. A najlepiej na 22.2 jak stanowi japońska norma Super-Hi Vision (8K).

Ty zaczynasz bezsensowne dywagacje teoretyczne, a ja mówię o tym co mam w domu, i co każdy zainteresowany może sam u mnie usłyszeć.

A i filmy są dostępne z formatami dźwięku HD w 7.1. Tych 22.2 jeszcze nie uświadczyłem.

22.2 było demonstrowane na CES Las Vegas.

Jak wiesz ja też kiedyś miałem 7.1 i mój powrót do 5.1 był świadomą decyzją.

Bo na samym początku czasów Dolby Digital i DTS miałem 5.1. Powody dla których zniechęciłem się do 7.1 podawałem na Forum, nie chcę się powtarzać. Jeśli Cię to interesuje - chętnie powtórzę na PRIV.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

mój powrót do 5.1 był świadomą decyzją.

To by trzeba jeszcze namówić realizatorów dźwięków i wydawców filmów, żeby zaprzestali realizacji ścieżek filmowych w 7.1 w formatach HD.

To by trzeba jeszcze namówić realizatorów dźwięków i wydawców filmów, żeby zaprzestali realizacji ścieżek filmowych w 7.1 w formatach HD.

Miało być dowcipnie. Wyszło jak zawsze.

Tylko 6.66% produkcji filmowej ma ścieżkę dźwiękową 7.1. Natomiast 76.06% ma 5.1. Stereo jest na 9.82%. Reszta - to są wszystkie inne formaty, w tym nawet mono.

Który więc format zajmuje pozycję lidera z miażdżącą przewagą?

Na marginesie warto dodać, że pod koniec ubiegłego roku udział filmów z dźwiękiem 7.1 był o jeden punkt procentowy większy.

Jakby kogoś interesowało: Dolby Atmos ma "aż" 0.1% rynku.

Źródło informacji: www.blu-raystats.com

Temat jest b. ważny.

DTS czy lepszy DTS MA

Od lat modernizacja systemu do HD SUDIO powinna być podstawowym obowiązkiem każdego audio fana.

Widać, niestety jak niewielu docenia elementarne korzyści płynące z wysokiego bitrate sygnału audio.

A to podstawa. Od lat.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Tylko 6.66% produkcji filmowej ma ścieżkę dźwiękową 7.1.

Ostatnio prawie każdy film który oglądam ma 7.1.

Żeby nie być gołosłownym to z ubiegłego tygodnia:

Więzień labiryntu,

Przeznaczenie,

Zaginiona dziewczyna,

The Equalizer,

WSZYSTKIE te nowości są w 7.1.

Oczywiście , że niewielki odsetek filmów ma ścieżkę dźwiekową w formatach HD w 7.1.

Bo też ten format jest od niedawna, a filmy kręci się od ponad stu lat.

Więc ten odsetek który podajesz to zwykła manipulacja. Bo jednocześnie znakomita większość nowych produkcji, nowości filmowych ma ścieżkę w 7.1

A ja nie oglądam staroci( no czasami) tylko nowości filmowe.

HQ150 jaka manipulacja??? Zaglądałeś w ogóle pod wskazany przeze mnie link? Oficjalne statystyki Bluray Disc Association 11413 tytułów, jakie się ukazały na BD.

Piszesz że "znakomita większość nowości ma 7.1". Jak zatem wytłumaczysz zmniejszenie udziału tego formatu w ciągu ostatniego roku o jeden punkt procentowy? Taki powolny trend opadający obserwuje się już kolejny rok z rzędu. Gdyby było tak jak piszesz - ten udział powinien systematycznie, ale stale rosnąć.

Formaty więcej-niż-5.1 nie są takie znów nowe, gdyż istnieją od 1999 roku.

Rozumiem, że jesteś miłośnikiem 7.1, ale bądźmy w zgodzie z realiami. Rozumiem również, że oglądałeś wymienione filmy i wszystkie były w 7.1. Nie zapominajmy jednak, że jednostkowe przypadki nie czynią statystyki.

Bo na samym początku czasów Dolby Digital i DTS miałem 5.1. Powody dla których zniechęciłem się do 7.1 podawałem na Forum, nie chcę się powtarzać. Jeśli Cię to interesuje - chętnie powtórzę na PRIV.

poproszę.

Jakby kogoś interesowało: Dolby Atmos ma "aż" 0.1% rynku.

Ale to 50 filmów na rok, czyli znacznie więcej niż na początku DD 5.1. W dodatku chyba każdy MAG HIPER HIT to ma...

Od lat modernizacja systemu do HD SUDIO powinna być podstawowym obowiązkiem każdego audio fana.

Widać, niestety jak niewielu docenia elementarne korzyści płynące z wysokiego bitrate sygnału audio.

A to podstawa. Od lat.

problem w tym że dobry klocek HD to spora kasa :(
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.