Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór transportu CD

maxflo

Rekomendowane odpowiedzi

No Stasiop, nie znałem Cię z tej strony :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

I to jest opinia na podstawie że nie słyszał bo nie miał w domu, to jakim cudem w ogóle ma opinie.

A to opinie mozna miec dopiero jak sie slucha w domu? :D A jak sie sluchalo w renomowanym studio w UK to juz opinii nie mozna miec?

Z kim ja tu gadam szkoda slow.:(

Twoja mitomania przerasta już nawet granice zdrowego rozsądku.

No a ty madroscia nie grzeszysz, co latwo wykazac logicznie po powyzszym twoim wpisie. ;)

Bez urazy ale kopiujesz tutaj popularnych trolli zamiast wykazac sie TYLKO swoim, zdrowym osadem sytuacji i prosta logika.

Bardzo żałuję, że Audio Aero zostało zlikwidowane. Była to jedna z ostatnich firm, którą ceniłem za produkcję źródeł.

He, he, pierwsze joby na forum dostałem tak jak obecnie obrywa Stasiop za to że stwierdziłem ze odsłuchiwany jedyny egzemplarz w Krakowie Audio Aero Capitole ma obciętą górę, Całe Krakowskie towarzystwo rzucalo psy na mnie a później się okazało że faktycznie egzemplarz był wadliwy . Zyskała trochę na tym moja reputacja ale słowo przepraszam nie padło.

Wspominam to z nieukrywaną satysfakcją :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość cybant

(Konto usunięte)

A to opinie mozna miec dopiero jak sie slucha w domu? :D A jak sie sluchalo w renomowanym studio w UK to juz opinii nie mozna miec?

Z kim ja tu gadam szkoda slow.:(

No a ty madroscia nie grzeszysz, co latwo wykazac logicznie po powyzszym twoim wpisie. ;)

Bez urazy ale kopiujesz tutaj popularnych trolli zamisat wykazac sie zdrowym osadem sytuacji i prosta logika.

Stasiu,

Zdrowym osądem oceniam, że zbyt często próbujesz łączyć mitomanię ze zdrowym rozsądkiem.

Czasami piszesz o sprawach rzeczywistych i merytorycznych .

Niestety łączenie ich z " Opowieściami drzewa sandałowego" buduje Tobie niepoważny wizerunek.

Połączenie fantazji z rzeczywistością tworzy tylko senny koszmar...

Merytorycznie prosze, jesli potrafisz...co jest glupstwem?No chyba ze chlopaki jedyna wasza bronia jest pisac niemerytorycznie o mojej osobie, to wtedy zwalniam z merytorycznosci, tylko moze zmiencie forum, co? ;)
Merytorycznie poczytaj sobie choćby wpisy ś.p. Korwina który dla takich jak ty Lamerów Taśmowych dokonywał cudownego objawienia wiadomości co może a co nie może taśma.

Oczywiście bez urazy

Pozdrawiam

Rafaell

Merytorycznie poczytaj sobie choćby wpisy ś.p. Korwina który dla takich jak ty Lamerów Taśmowych dokonywał cudownego objawienia wiadomości co może a co nie może taśma.Oczywiście bez urazyPozdrawiamRafaell

No sa duzo wieksi lamerzy tasmowi niz ja, sam wiesz ;).

Ale gdzie mam poczytac linki prosze?

A z drugiej strony skoro zaczales duskusje w malo eleganckim stylu to wypadaloby ja zakonczyc w elegancki sposob i napisac od siebie merytorycznie. Nie robmy z tego forum totalnego juz syfu, jestes mi to winien, tzn odpisac co sadzisz a nie nonszalnacko kierowac do literatury ktorej tak naprawde nie podajesz. Rafaellu masz u mnie minusa dzisiaj!

No sa duzo wieksi lamerzy tasmowi niz ja, sam wiesz ;).

Ale gdzie mam poczytac linki prosze?

To nie przedszkole powinieneś sobie wpisać hasełko Korwin a świetna wyszukiwarka na Audiostereo poprowadzi Cię do jego wpisów po omacku ;)

Jak by co wybuchło czy cóś to pytaj admina as

To nie przedszkole powinieneś sobie wpisać hasełko Korwin a świetna wyszukiwarka na Audiostereo poprowadzi Cię do jego wpisów po omacku ;)

Oczywiscie ze nie przedszkole tylko jesli wyszukiwarka zwraca 100 odpowiedziw w tematach przeroznych aby to znalezc trzeba tydzien. W dalszym ciagu prosze Cie o podanie linkow w innym wypadku uwazam ze nie prowadzisz rozmowy merytorycznej a najnormalniej w swiecie trollujesz!

Oczywiscie ze nie przedszkole tylko jesli wyszukiwarka zwraca 100 odpowiedziw w tematach przeroznych aby to znalezc trzeba tydzien. W dalszym ciagu prosze Cie o podanie linkow w innym wypadku uwazam ze nie prowadzisz rozmowy merytorycznej a najnormalniej w swiecie trollujesz!

Stasop jeża to pod włos, to Ty potrzebujesz informacji a mój czas jest za drogi żebym odwalał robotę za Ciebie i Ci linki podsyłał.

Ludzie ostatnio jacyś tacy bezczelni się zrobili może Ci kawy też zrobić bo własnie piję?

Stasop jeża to pod włos, to Ty potrzebujesz informacji a mój czas jest za drogi żebym odwalał robotę za Ciebie i Ci linki podsyłał.

Ludzie ostatnio jacyś tacy bezczelni się zrobili może Ci kawy też zrobić bo własnie piję?

Wybacz kolego jesli ktos jest bezczelny to ...sam wstaw!

Cyt: Znów jakieś głupstwa czytam Stasiop wyluzuj z tym słowotokiem.

Czyli nie dyskutujez tylko trollujesz ok przyjalem do wiadomosci, bylo tak na wstepie ze sobie tak pod nosem pleciesz trzy po trzy ;)

:)

Szanowny Stasiop Taśmę matkę przewija się na obrotowych rolkach (nie mylić z odtwarzaniem, nic tam się nie ściera) tylko raz w rok żeby nie następowało zjawisko przekopiowania zapisu między dolegającymi warstwami taśmy. Przy paru przegraniach na taśmy dzieci nic jej się specjalnie nie dzieje. Jeśli taśma jest przechowywana w pomieszczeniu o stałej temperaturze i odpowiednio dobranej wilgotności (to drugie to te starsze dotyczy) to jej się nic nie dzieje. Przypomnę tylko że wcześniej w latach 40" nagrywano na drucie i dalej tamte nagrania można odtworzyć. Oczywiście taśmę można zepsuć już po jednym odtworzeniu ale to następuje u ludzi którzy nie mają kultury technicznej ani odpowiedniego sprzętu.

Oczywiscie ze nie przedszkole tylko jesli wyszukiwarka zwraca 100 odpowiedziw w tematach przeroznych aby to znalezc trzeba tydzien.

Ja nie rozumiem jak osoba nie potrafiąca korzystać z naszej forumowej wybitnej wyszukiwarki może robiś takie wybitne DAC-e ;)

Szanowny Stasiop Taśmę matkę przewija się na obrotowych rolkach (nie mylić z odtwarzaniem, nic tam się nie ściera) tylko raz w rok żeby nie następowało zjawisko przekopiowania zapisu między dolegającymi warstwami taśmy. Przy paru przegraniach na taśmy dzieci nic jej się specjalnie nie dzieje. Jeśli taśma jest przechowywana w pomieszczeniu o stałej temperaturze i odpowiednio dobranej wilgotności (to drugie to te starsze dotyczy) to jej się nic nie dzieje. Przypomnę tylko że wcześniej w latach 40" nagrywano na drucie i dalej tamte nagrania można odtworzyć. Oczywiście taśmę można zepsuć już po jednym odtworzeniu ale to następuje u ludzi którzy nie mają kultury technicznej ani odpowiedniego sprzętu.

No i pieknie ;)

Ale co powiesz na to ze tasma z czasem traci dynamike i wysokie, wszedzie dookola jest wiele roznego typu pol elektromagnetycznych dodatkowo pole ziemi tez ponoc nie jest obojetne tasmom. No i tasma ulega samoistnemu starzeniu rowniez

<br />Picie kawy o godzinie 21 nie jest zdrowe... Ja bym nie usnął <br />

Po tylu latach picia kawa działa min np. na mnie nasennie :)

<br />robiś takie wybitne DAC-e ;) <br />

Nie przesadzaj,nie rozpraszaj :)

A weź sobie poczytaj wątek w analogu o magnetofonach szpulowych. To trochę będzie spokoju bo to dłuuuuugi wątek. Tam ś.p. Korwin udzielił wielu cennych rad.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

<br />To trochę będzie spokoju bo to dłuuuuugi wątek<br />
<br />To trochę będzie spokoju bo to dłuuuuugi wątek<br />

Nie będzie bo Stasiop w przeciwieństwie do Staszka ,Stasia , Stanisława to nie jest człowiek lecz maszyna - laptop zerwany ze smyczy właściciela Staszka po eksperymentach z zegarem na płycie głównej aparat nie do zdarcia.

Działa bez Jego kontroli żyje własnym bytem dlatego takie rozbieżności ,wahania nastroju i huśtawka emocjonalna.

Stasiop rozrabia Staszek próbuje naprawiać szkody tak to wygląda IMHO.

Cyt: – pogorszenie się ich jakości jest bardzo powolne i płynne, gładkie, pozostają świeże i można je grać nawet po bardzo długim okresie. Mam fantastycznie brzmiące taśmy nagrane w latach 50. i 60.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co oznacza jednak, ze degradacja o ktorej pisalem wystepuje, a nie jak piszesz Rafaell ze jej nie ma.

Dodatkowo, do czego odniesc, ze te tasmy graja fantastycznie, jak nie ma juz odnosnika, bo tasma matka sie zdegenerowala, o ile, nikt tego juz nie wie? Kopie cyfrowe zas robione z jeszcze swiezych tasm matek, moga te dane zachowywac, mysle ze stad to wynika jednak, ja slysze wyraznie degradacje pomiedzy starymi cyfrowymi kopiami jak i nowymi i jest to charakterystycznba zmiana dla starzenia sie nosnika analogowego. Tasm mialem swego czasu sporo, efekt byl ten sam.

Zreszta teraz koronny argument, czemu vinylowcy tak cenia sobie pierwsze wydania plyt analogowych, maja bzika,a moze slysza degradacje tasm poprostu.

Ukryta Zawartość

Zreszta teraz koronny argument, czemu vinylowcy tak cenia sobie pierwsze wydania plyt analogowych, maja bzika,a moze slysza degradacje tasm poprostu.

Właśnie przybiłeś sobie ostatni gwóźdź KORONNY do wieka trumny.

Nie do końca rozumiesz pojęcia "pierwsze wydania" mylisz je z pierwszymi tłoczeniami :)

W vinylu też jest matka płyta i jej kopie, najlepiej grają własnie pierwsze kopie z matryc "dzieci" bo późniejsze egzemplarze z racji mechanicznego zużycia matryc są coraz gorszej jakości :)

Kolejna sprawa w latach 60 taki człowiek od tłoczenia płyt to był GOŚĆ odpowiadał np.swoją pensją za spalenie głowicy nacinajacej; już wtedy była walka kto da radę zrobić wieksza dynamike na płycie. Wyzsza dynamika mogła być tylko uzyskana więksżą amplitudą rylca ryjącego rowek płyty.

Najnowsze wydania nie są tak cenione gdyż nowych maszyn do produkcji już nikt nie produkuje choćby np. takich głowic ryjących Neumanna :)

Sprzęt jest wysłużony, wytłuczony tak ze dla czego ma być lepsza jakość? Spece od produkcji też są jż na emeryturach albo już nawet nie na tym świecie. Nie ma kto tego kto naprawiać konserwować!!! Nie wiem czy pamiętasz ale efekt od odejścia od vinyla na rzecz CD trwa już ponad 25 lat a nie 20 jak twierdza w 3PR którzy nie wiedzą ze niedługo radio jakie takie się skończy po przejściu na cyfrę to tylko kwestia jednego pokolenia czyli ok 20 lat.

Doksztalcilem sie troche w sprawach starzenia sie tasm magnetoonowych jak i tego jakich vinyli poszukuja audiofile.

Faktycznie poszukuja pierwszych tloczen, ceny zas pozniejszych reedycji gwaltownie maleja, owszem moze to byc zwiazane z tym ze ludzie jak i juz starszawa technika staja sie coraz mniej dostepne jak i nizszej jakosci, to jednak decydujacym parametrem jest tutaj CZAS i moim zdaniem starzenie sie jednak kopii analogowych. Dodatkowo sa wytwornie ktore oferuja w dalszym ciagu ultra wysoko-jakosciowe reedycje vinyli i one tez osiagaja swoje ceny, to jednak pierwsze tloczenia sa najbardziej cenne i osiagaja zawrotne ceny. Powod jest prosty i oczywisty starzenie sie nosnikow analogowych.

Dotarlem tez do profesjonalnego art dotyczacego starzenia sie tasm magnetofonowych i sprawa nie jest tak prosta jak przedstwaia to Rafaell, mozliwosci roznych degradacji zapisu jest naprawde sporo, autor tego art biorac pod uwage rozne tasmy magnetofonowe podal wykres z ktorego jasno wynika ze degradacja zapisu anlogowego wystepuje ( co jest moim zdaniem OCZYWISTE).

Zrodlo i artykul:

Ukryta Zawartość

Wykres jest bardzo interesujacy i pokazuje kilka aspektow zapisu jak i archiwizacji materialu muzycznego, wynika z niego jasno ze jakosc z kazdym rokiem spada i dalej bedzi spadac.

Z jedna linia na tym wykresie nie moge sie zgodzic 'Analog to digital conversion quality' uwazam ze autor nie ma pewnej wiedzy o tej materii, uwazam ze konwersja A/C byla juz od poczatku na dyle dobra ze zapewniala bardzo wysoka jakosc. Nie mozna miec tej wiedzy obcujac z ciagle z bardzo niedoskonala konwersja C/A, a z pewnoscia bylo tak w roku 2007 kiedy autor pisal artykul.

Pozdrawiam wszystkich oraz oczywiscie Rafaella ;)

Ukryta Zawartość

Wykres poprawiony.

Ciekawy jest rok 1990 gdzie jakosc nagran byla najwyzsza z uwagi na najlepsze technologie wytwarzania tasm analogowych jaki i samych magnetofonow.

Jedno zdanie jest wazne z konkluzji autora - tasma to nie wino i tyle w temacie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawy artykuł, ale wynika też z niego, że taśmy PET, dobrze przechowywane (temperatura i wilgotność, tak jak pisał Raffael) praktycznie się nie starzeją.

System gra dobrze, albo nie....

Ciekawy artykuł, ale wynika też z niego, że taśmy PET, dobrze przechowywane (temperatura i wilgotność, tak jak pisał Raffael) praktycznie się nie starzeją.

No i ja im dobrze zycze niech trzymaja jak najdluzej Muzyke ktora byla grana przez duze M jeszcze.

No i ja im dobrze zycze niech trzymaja jak najdluzej Muzyke ktora byla grana przez duze M jeszcze.

Nie musisz nic życzyć po prostu dobre taśmy przechowywane w zalecanych warunkach wytrzymują lata.

No jest coś w wielu z tych nagrań 50,60,70, że bardzo fajnie się tego słucha...

Słychać w nich ETER :)

Jakby taśm magnetycznych nie przechowywać to od każdego odtworzenia czyli tarcia o głowice następuje minimalna degradacja dźwięku. Czym więcej odtworzeń i większy upływ czasu w przechowywaniu tym większa degradacja. Sentymenty nic tu nie pomogą.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.