Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór transportu CD

maxflo

Rekomendowane odpowiedzi

Sly to się zgadza, mówimy o przedstawicielach, a nie detalistach. Przy tak nikłym rynku jaki jest u nas marże muszą być wysokie. Ciekawy jestem ile w Polsce sprzedało się kompletów dCS Vivaldi:).

Ale producent nie da wyższej marży polskiemu dystrybutorowi bo nie musi. Nie zależy im na nędznym, polskim rynku. Pchają duźo do Azji i często nie nadążają z produkcją. Niedawno zamawiałem dla siebie nowe koncówki Vitusa i termin oczekiwania z planowanych 45-60 dni wydłużył się do ponad 100. Wpierw partie towaru wysyłano do Azji. U nas nie ma rynku zbytu.

Ale ta cena okazyjna jakby była po kosztach zakupu-to nauczcie się liczyć jaka byłaby przypuszczalnie marżą-140%.

To gdzie tu 50%?...............chociaz cholera wie?? Może być różnie,ale ważne trafić łosia)

Ayon ma marżę wiecie jaką?

Co do msb to już jest firma znikąd-tzn. nie wiadomo czy istnieje.

Przypuszczam jednak ,że Sly ma rację............tylko przypuszczam.

Stary, nie ma marży 140%. To jest handlowa matematyka. 140% to może być ale narzutu. Marża jest zawsze poniżej 100%. Policz sobie sam ile złotych wyniesie cena klocka kosztującego w zakupie 1000 zł przy 99% marży :). Dla ułatwienia 2000 zł to 50% marży.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Akurat znam przypadek uznanej firmy z USA produkującej od kilkudziesięciu lat cenione wzmacniacze, w której cena zakupu przez dystrybutora urządzeń to 40% ceny detalicznej w USA. Polski dystrybutor ma na te urządzenia chyba najwyższe ceny w Europie. Chodzi o to aby zrobić wysoką ceną, bo klient będzie wtedy cenił sprzęt tej firmy (za którą stoi zresztą wiele uznanych konstrukcji) no i najważniejsze...dzięki temu można oferować fantastyczne rabaty rzędu -35% na niemal nowe sztuki, które sprzedaje się je jako ex-demo aby nie było afery. Klient jest super zadowolony bo ma sprzęt legendarnej marki, który kupił z mega bonusem. Jak odsprzeda na rynku wtórnym to mało straci bo firma ma super recenzje i grono wielbicieli...

Nieznane marki, kiedy wchodzą na rynek muszą oferować dystrybutorom zakup urządzeń w jeszcze dużo niższej cenie. Najlepsze cyrki dzieją się wśród firm kablarskich...

Nie bądźmy dziećmi, wierząc że ktoś robi nam super rabat tracąc coś na tym. Jedynie gdy sprzedaje się urządzenia firmy, której utraciło się dystrybucję można oferować coś po kosztach. To zresztą niezły patent na przywalenie nowemu dystrybutorowi tej marki;-)

<br />Ale producent nie da wyższej marży polskiemu dystrybutorowi bo nie musi. Nie zależy im na nędznym, polskim rynku. Pchają duźo do Azji i często nie nadążają z produkcją. Niedawno zamawiałem dla siebie nowe koncówki Vitusa i termin oczekiwania z planowanych 45-60 dni wydłużył się do ponad 100. Wpierw partie towaru wysyłano do Azji. U nas nie ma rynku zbytu. <br />

To dotyczy nie tylko Polski ,ale coraz bardziej nawet bogatych krajów Europy - powoli spychanej na peryferie.

Teraz nawet rozpuszczeni,rozbestwieni:) Niemcy i Francuzi muszą poczekać na sprzęt nieco dłużej.

Stary, nie ma marży 140%. To jest handlowa matematyka. 140% to może być ale narzutu. Marża jest zawsze poniżej 100%. Policz sobie sam ile złotych wyniesie cena klocka kosztującego w zakupie 1000 zł przy 99% marży :). Dla ułatwienia 2000 zł to 50% marży.

Pozdro

Narzuty w Audio to mały pryszcz...

Narzuty to są w sieciowej kawiarni na gównianą kawę w kubku... w Polsce mamy chyba najwyższe ceny na kawę w Europie w porównaniu do średniej pensji...

A dlaczego jest drogo to dobrze wyjaśnia taki tekst

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To dotyczy nie tylko Polski ,ale coraz bardziej nawet bogatych krajów Europy - powoli spychanej na peryferie.

Zachciało się zachłannym "cfaniakom" (politycznym pasożytom) globalizacji , no to ją mają.

A my mamy bezrobocie , kryzys , zalew rynków przez chłam i w nagrodę ... "integrację kulturową".

Tfu !!! ;(

Zachciało się zachłannym "cfaniakom" (politycznym pasożytom) globalizacji , no to ją mają.

A my mamy bezrobocie , kryzys , zalew rynków przez chłam i w nagrodę ... "integrację kulturową".

Tfu !!! ;(

To uwazasz, ze za komuny bylo lepiej ???

Pozdro

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To uwazasz, ze za komuny bylo lepiej ???

Pozdro

A co ma komuna w Polsce do globalizacji?

Pisałem ogólnie o gospodarce światowej.

Polska to tylko jej drobna część.

Ale to nie są rozważania na tą zakładkę.

A co ma komuna w Polsce do globalizacji?

Pisałem ogólnie o gospodarce światowej.

Polska to tylko jej drobna część.

Ale to nie są rozważania na tą zakładkę.

Tak tylko zapytalem.

W uproszczeniu byla komuna, potem 10 lat wysokiego wzrostu i nadrabiania braków, a potem przyszedł internet i globalizacja. I w obecnym wieku swiat sie popie....ł. Mnie też się całkiem tak bardzo nie podoba.

Ale moim zdaniem i tak te ostatnie 15 lat jest "lepsze" niż wcześniejsze 50, w Polsce oczywiście.

I jeszcze koncząc ten OT najfajniejsze lata do życia na zgniłym zachodzie to były lata 60e, 70e i 80e ubiegłego stulecia. I w audio też. Epoka tzw. złotego hajfaju.

A potem świat zaczął stawać na głowie.

Pozdro.

Przykład różnicy cen w Polsce i USA na ten sam produkt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - cena w usa

Zaraz będą komentarze :cło,transport,podatek itp.

Ale aż taka różnica?

Pzdr

Zazwyczaj przyjmowało się, że 1 dolar tam to 1 EUR w Europie, razem z VATem i shippingiem do Europy.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przykład różnicy cen w Polsce i USA na ten sam produkt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - cena w usa

Ale aż taka różnica?

Pzdr

To różnie bywa. Produkty audio z Europy są w USA droższe niż w Europie. Np końcówka Burmester 911mk3 w Europie ma cenę netto(bez vat) 15000 euro czyli 64000zł, a w USA 29900 dolców czyli 105000zł. Tak jest z wieloma sprzętami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ale aż taka różnica?

Masz rację, mamy porównanie 700$ czyli około 2.200-2.300zł do 4.500zł. Dokładna dwukrotność ceny. A powinno być tak jak pisał Pmcomp 700 Euro czyli około 3.000zł. Ktoś doliczył sobie koszty przesyłki, wyższy VAT, itp oraz 50% marży krajowego dystrybutora... Tak to niestety wygląda.

To różnie bywa. Produkty audio z Europy są w USA droższe niż w Europie. Np końcówka Burmester 911mk3 w Europie ma cenę netto(bez vat) 15000 euro czyli 64000zł, a w USA 29900 dolców czyli 105000zł. Tak jest z wieloma sprzętami.

No to nieźle sobie pojechali z cenami w Burmesterze...niech biorą przykład z Porsche, w końcu z nim współpracują... Podstawowa 911 kosztuje w USA 85 tyś $ a w Germanii 90 tyś EURO. Najdrożej jest oczywiście w Polsce 450 000 PLN.

A ja lubie, jak w USA europejskie sprzety sa drozsze- a przynajmniej nie tansze- niz w UE. Znaczy, ze europejski producent prowadzi racjonalna polityke cenowa i szanuje europejskiego konsumenta.

Wtedy widac naprawde, jak sie maja do amerykanskiego, czesto przeszacowanego u nas, sprzetu.

Mam takie wrazenie, ze amerykanscy producenci maja w nosie europjeskiego konsumenta, w Polsce jedynym chyba wyjatkiem jest McIntosh.

Europa to zazwyczaj jakosc i uczciwa cena, USA to prymat marketingu , oczywiscie imo.

Konto w trakcie usuwania

No to nieźle sobie pojechali z cenami w Burmesterze...niech biorą przykład z Porsche, w końcu z nim współpracują... Podstawowa 911 kosztuje w USA 85 tyś $ a w Germanii 90 tyś EURO. Najdrożej jest oczywiście w Polsce 450 000 PLN.

To i tak w Polsce cena tego Porsche jest relatywnie niższa bo należy pamietać o akcyzie 18.6%. Gdyby kupić je w DE za 90 tys.€ i dołożyć akcyzę to wyjdzie 500 tys.

Mam takie wrazenie, ze amerykanscy producenci maja w nosie europjeskiego konsumenta, w Polsce jedynym chyba wyjatkiem jest McIntosh.

To akurat zależy od dystrybutora a nie producenta.

Jeśli dystrybutor prowadzi uczciwą politykę sprzedaży i serwisu to potrafi zaoferować dobrą obsługę swoich klientów i co najważniejsze odpowiednie ceny.

HiFI CLUB jest znany z tego, że nie stosuje kretyńsko wysokich narzutów na ,,swoje" amerykańskie marki. Ma chyba najlepsze ceny w Europie na nowe McIntoshe. Na przykład na wzmacniaczu słuchawkowym jest różnica ok. 25% w porównaniu z cenami w UK.

MHA100 w UK 4995 funtów

MHA100 w Polsce 18 800 PLN

Gość jt211

(Konto usunięte)

A ja lubie, jak w USA europejskie sprzety sa drozsze- a przynajmniej nie tansze- niz w UE. Znaczy, ze europejski producent prowadzi racjonalna polityke cenowa i szanuje europejskiego konsumenta.

Wtedy widac naprawde, jak sie maja do amerykanskiego, czesto przeszacowanego u nas, sprzetu.

Europa to zazwyczaj jakosc i uczciwa cena, USA to prymat marketingu , oczywiscie imo.

Mariusz pierwszy z brzegu przykład Trinity jak się ma tego co napisałeś ?

Czy w Europie zysk inaczej jakoś liczą ???

Narzuty w Audio to mały pryszcz...

Narzuty to są w sieciowej kawiarni na gównianą kawę w kubku... w Polsce mamy chyba najwyższe ceny na kawę w Europie w porównaniu do średniej pensji...

A dlaczego jest drogo to dobrze wyjaśnia taki tekst

Ukryta Zawartość

Powód jest inny: w Polsce mało kto pije kawę w kawiarni. We Włoszech nawet klasa robotnicza zaczyna dzień od espresso.

Inna sprawa, że jakość kawy we włoskich kawiarniach jest bardzo niska

Ukryta Zawartość

Dla rasowego kawosza najlepsza kawa jest w domu no ale ten czas poświęcony dla niej to jak nasze hobby z wiadomych zakładek :)

Bo w kawie jak i w audio "gra" cały system :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Poczułeś TEN zapach ?:)

ZAPACH , SMAK, BODY i parę innych lokalnych uroków tego miłego nałogu :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.