Skocz do zawartości
IGNORED

przyzwoite stereo do 6000PLN - konkretny zestaw

Yeti32

Rekomendowane odpowiedzi

czy Pylon sapphire 31 nie jest przypadkiem 2,5 drożną kolumną? Czy różnica pomiędzy 2,5 a 3 jest bardzo znaczna ?oczywiście muszę posłuchać wiem :) ale pytam kogoś kto już odkrył tę różnicę....

Gość

(Konto usunięte)

mimo że np Paradigm często są polecane do metalu a sam również słucham tego gatunku mimo to zawsze jak na tych kolumnach słyszę ten gatunek muzyczny wykrzywia mi twarz

Jacm...a mozesz napisać co Ci się nie podoba w ich dźwięku? Tak z ciekawości pytam jako stary fan "w ciężkim stanie"...

Spójrz np. na te kolumny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu masz przykład, że można kupić toś fajnego w dobrej cenie jeszcze na gwarancji. Myślę, że śmiało można się jeszcze potargować.

Tak w ogóle to zwróć na te kolumny uwagę. Grają bardzo równo ze świetną stereofonią, nie faworyzują żadnego pasma, nie męczą przy wielogodzinnych odsłuchach i mają jedną ogromną przewagę nad zagraniczną konkurencją. To są kolumny polskie i ich konstruktor służy pomocą w odpowiednim doborze elektroniki oraz kabli. Wielu ludzi korzysta z jego porad w klubie Audio Academy. Sam mam kolumny i jestem z nich bardzo zadowolony. Odnajdą się w każdym gatunku muzyki poza metalem i podobnymi.

Ukryta Zawartość

czy Pylon sapphire 31 nie jest przypadkiem 2,5 drożną kolumną? Czy różnica pomiędzy 2,5 a 3 jest bardzo znaczna ?oczywiście muszę posłuchać wiem :) ale pytam kogoś kto już odkrył tę różnicę....

Sephire jest 3 drożną kolumną . Między dobrze zestrojoną kolumną 2,5 a 3 nie ma już tak sporych różnic jak pomiędzy 2,5 ,3 a 2 drogami . W dużym uogólnieniu w 2 drogach bardzo odczuwam brak basu ( są wyjątki ) dzwięk jest szczuplejszy mniej realistyczny .

Jacm...a mozesz napisać co Ci się nie podoba w ich dźwięku? Tak z ciekawości pytam jako stary fan "w ciężkim stanie"...

Zwyczajnie nie dałem rady słuchać ich zbyt długo . Ja lubię jak jest potężna stopa ale dzwięk jest czysty można sobie słuchać spokojnie basu tak samo jak gitary prowadzącej i wszystko to jest podane z dynamiką i naturalną barwą ale bez natarczywości niestety w Paradigmach właśnie to mi się rzuca na uszy krzykliwa natarczywość da sie słuchać godzinę ale nie dłużej oczywiście to moj odbiór tych kolumn .

poświęcę trochę czasu i przejadę ze 2-3 odsłuchy aby zdobyć wyobrażenia o brzmieniu a dokładniej o różnych jego odsłonach...

Jeżeli kolego poświecisz czas na odsłuchy to posłuchaj zestawów za 6k ale także zestawów 3 razy droższych czyli w granicach 20-25k (czyli zestawów grających tak jak analogiczne używane). Wtedy sam ocenisz, czy słyszysz różnice (idę o zakład, że usłyszysz).

I skoro rozważasz sprzęt używany to możesz też poczytać bliźniaczy wątek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tam są moje propozycje kolumn używanych w Twoim przedziale cenowym.

Ukryta Zawartość

Używany nie zawsze jest atrakcyjny, chyba, że jest jakaś okazja albo coś starego, bo rzeczy, które są na rynku wtórnym i wciąż są dostępne w sklepach jako nowe np. na takim allegro za pół ceny nowego nie chodzą. Można kupić je jakieś 20-40 % taniej niż cena wyjściowa w sklepie. Jednak należy wziąć po uwagę, że na nowy zestaw można wynegocjować również jakieś30% rabatu. Zatem w używki wg. mnie jest sens się bawić jeśli kosztują mniej niż połowę nowych ale nie też za jakieś starocie. Za kilkunastoletni sprzęt więcej niż 30% wartości nowego odpowiednika bym nie dał.

a moze jednak wypowiesz sie nt zamieszczonych propozycji >? :)

Moje typy na zestaw dla Cebie to:

Wzmacniacz, Mingda MC34-PL

Ukryta Zawartość

To niezła lampa. Dla czego lampa? Bo jest kilka rzeczy które za nią przemawiają:

1. Wzmacniacza lampowy (dobry a takim jest Mingda) zagra mniej więcej na poziomie dwu krotnie droższego tranzystora. Poczytaj wątki o lampach. Kto w nie wszedł raczej do tranzystora już nie wraca :)

2. Wzmacniacz lampowy to możliwość dowolnego kształtowania dźwięku (w rozsądnym zakresie ) poprzez wymianę lamp. Możemy dodać odjąć basu, wysokich, zmienić ich charakter, zmiękczyć , utwardzić dźwięk. To samo dotyczy głębi i szerokości sceny a w zasadzie całego spektrum przekazu. Te cech wzmacniacza lampowego powodują to że w zasadzie możemy przystosować jego dźwięk do naszych preferencji, pozostałej części toru audio (kolumny i źródło). To tak jak byś miał kilka wzmacniaczy tranzystorowych które niestety są zamkniętą konstrukcją w zasadzie niemodyfikowalną.

3. Lampa to także możliwość głębszego i łatwego tuningu np. poprzez wymianę kondensatorów w torze audio. To zadanie dla średnio uzdolnionego elektronika. Co tam zrobić znajdziesz na forum w dziale kluby – klub posiadaczy wzmacniaczy Mingda.

4. Lampa techniczne jest

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Istotne są dobre transformatory a te Mingda posiada. Reszta to proste elementy elektroniczne nie lutowane do płytki a to bardzo ważna cecha tego wzmacniacza !!!

5. Lampy są wciąż produkowane przez firmy specjalizujące się właśnie w ich produkcji z przeznaczeniem wyłącznie do sprzętu audio np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Ponadto jest bogata oferta tanich najczęściej niezłych tzw NOS ów produkcji byłego ZSRR oraz ich współczesne odmiany np. TUNG-SOL . Duży wybór lamp i fachowe porady nawet na telefon

Ukryta Zawartość

Głośniki, ja bym szedł w polskie firmy które z racji mało rozpoznawalnych marek nie mogą cenić się jak ich zagraniczna konkurencja. Dzięki temu mamy dźwięk za który znani życzą sobie 13000-15000zł w cennie 6000-7000zł. Dobry przykład to Studio 16 Hertz kolumny Minas Anor

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , Audio Academy kolumny Hyperion

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy nawet Pylon Audio i ich Saphhire 30

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) choć te są najsłabsze z wymienionych.

Źródło. Przy kwocie jaką dysponujesz i biorąc pod uwagę powyższe propozycje (wzmacniacz i głośniki) nie wiele zostanie. Ale jest rada. Poszukaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ja osobiście mam taki odtwarzacz. Można go dziś swobodnie kupić w cenie około 400zł. Mój porównywałem z wieloma droższymi tak do 4500zł i dopiero Audiolab 8200CD dał mu radę choć nie był to nokaut ale raczej zwycięstwo na punkty. Teraz Audiolab jest w moim torze a Pionier ma u mnie dożywocie i służy jako emiter podkładu pod moje elektroniczne bębny Rolanda.

Kable daj na razie coś po 20 zł za metr i będzie ok. Kable to szlif systemu a nie jego sedno. Dobierzesz je na koniec.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głośniki, ja bym szedł w polskie firmy które z racji mało rozpoznawalnych marek nie mogą cenić się jak ich zagraniczna konkurencja. Dzięki temu mamy dźwięk za który znani życzą sobie 13000-15000zł w cennie 6000-7000zł. Dobry przykład to Studio 16 Hertz kolumny Minas Anor

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , Audio Academy kolumny Hyperion

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy nawet Pylon Audio i ich Saphhire 30

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) choć te są najsłabsze z wymienionych.

Kable daj na razie coś po 20 zł za metr i będzie ok. Kable to szlif systemu a nie jego sedno. Dobierzesz je na koniec.

mam tylko 2 uwagi co do powyższego. owszem moze polskie firmy sa ciut tansze (nie zawsze), ale przy ewentualne odsprzedazy ich mala rozpoznawalnosc da o sobie znac.

co do kabli calkowicie sie z tym zgadzam. kablami na tym etapie nie powinno sie w ogole zaprzatac glowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Polskie minas anor ciężko kupić z drugiej ręki i bardzo mocno trzymają cenę . Za używki ludzie chcą od 4500 zł do 6000 zalezy od wersji . Znakomite kolumny .

Polskie Audio academy Hyperion odsprzedałem w 2 dni .

Na pylony jest po Audio schow taki trend że to best bay i cena niska że pełno jest sprzedających i kupujących .

lampa super sprawa ale przyznam, że trochę się jej obawiam... może z braku wiedzy ale jak piszesz o tych wymianach lamp przy szukaniu brzmienia itd - obawiam się ze nie jestem takim wielkim zajawkowiczem w temacie aby się podejmować - swoja drogą zawsze lampy mi się podobały... tak konkretna ma 2 x 38W (czy np do Pylonów 31 nie będzie za słaba? - czy w mocy przypadku lamp i tranzystorów jest to jakoś inaczej przeliczane? czy te 38w to i w tym i w tym przypadku to te same 38w :) )

czy do takiej lampy można podpiąć np TV lub gramofon? ten drugi z użyciem przedwzm. pewnie tak :)

lampa super sprawa ale przyznam, że trochę się jej obawiam... może z braku wiedzy ale jak piszesz o tych wymianach lamp przy szukaniu brzmienia itd - obawiam się ze nie jestem takim wielkim zajawkowiczem w temacie aby się podejmować - swoja drogą zawsze lampy mi się podobały... tak konkretna ma 2 x 38W (czy np do Pylonów 31 nie będzie za słaba? - czy w mocy przypadku lamp i tranzystorów jest to jakoś inaczej przeliczane? czy te 38w to i w tym i w tym przypadku to te same 38w :) )

czy do takiej lampy można podpiąć np TV lub gramofon? ten drugi z użyciem przedwzm. pewnie tak :)

Wymiana lamp jest nie obowiązkowa. Ta mozliwośc to super bonus w sprzęcie audio. Wymieniasz jak chcesz, masz taka potrzebę lub kaprys. Dzięki temu kształtujesz wzmacniacz pod swoje upodobania (zrób to z tranzystorem :)))).

Saphhire da się spokojnie napedzić tą Mingdą. To wysoko-skuteczne kolumny mają 90dB.

Co do mocy lampy poszukaj w sieci a znajdziesz wzmacniacze o mocy 5, 10 czy 15W które grają lepiej niż tranzystory o mocy 40-50W. warunek to głośniki o skuteczności powiedzmy 90db i w górę. Ja osobiście testowałem kilka lat temu lampową końcówke mocy OTTO. Miła 13W a zagrała lepiej niż mój ówczesny Hafler o mocy 80W.

Jeżeli chodzi o TV jak najbardziej tak gramofon to tak jak piszesz.

W przypadku "lampy" kluczowe jest dopasowanie do kolumn, więc tutaj bardzo łatwo popełnić błąd. Podstawa, to liniowy przebieg impedancji. Skuteczność nie jest aż tak ważna w przypadku wzmacniaczy push-pull.

Przykładowe dobre połączenie, to kolumny Triangle oraz wzmacniacze Jolida (oba komponenty można dostać w dobrych cenach).

Niektóre wzmacniacze lampowe wymagają ręcznej regulacji biasu. W większości przypadków jest to b. proste, lecz czasami też kłopotliwe i wymaga rozkręcania wzmacniacza (warto sprawdzić przed zakupem).

a TV?

TV pod wejście Aux

W przypadku "lampy" kluczowe jest dopasowanie do kolumn, więc tutaj bardzo łatwo popełnić błąd. Podstawa, to liniowy przebieg impedancji. Skuteczność nie jest aż tak ważna w przypadku wzmacniaczy push-pull.

Przykładowe dobre połączenie, to kolumny Triangle oraz wzmacniacze Jolida (oba komponenty można dostać w dobrych cenach).

Niektóre wzmacniacze lampowe wymagają ręcznej regulacji biasu. W większości przypadków jest to b. proste, lecz czasami też kłopotliwe i wymaga rozkręcania wzmacniacza (warto sprawdzić przed zakupem).

Mingda ma autobias i jest w tym zakresie bezobsługowa.

Niektóre wzmacniacze lampowe wymagają ręcznej regulacji biasu. W większości przypadków jest to b. proste, lecz czasami też kłopotliwe i wymaga rozkręcania wzmacniacza (warto sprawdzić przed zakupem

- no to skutecznie mi przechodzi ochota na lampę :) mówiłem - zajebista sprawa ale dla ludzi, którzy już nie dość że się znają to lubią się tym zajmować:) tak czy siak jak już umówię się na odsłuch to posłucham i lamp.. może mnie zaczarują :)

- no to skutecznie mi przechodzi ochota na lampę :) mówiłem - zajebista sprawa ale dla ludzi, którzy już nie dość że się znają to lubią się tym zajmować:) tak czy siak jak już umówię się na odsłuch to posłucham i lamp.. może mnie zaczarują :)

Błąd ! to tak jak bym słyszał blondynkę na pieszej lekcji na kursie prawa jazdy podczas teoretycznego procesu ruszania (sprzęgło, bieg ,gaz i powoli puszczać żeby ruszyć) nie ogarnę tego !!!

Lampa jest prosta i wiedza nie tajemna. Masz okazje kupić praktycznie nowy wzmacniacz z linku. Moim zdaniem warto skorzystać.

Jeśli wybierzesz sprawdzone połączenie kolumny-wzmacniacz, to szanse na sukces są b. duże. Na forum jest trochę informacji nt. dobrych zestawień.

- oo wypraszam sobie ;)

przyznam że podoba mi się ta lampa.... tyle, że potworny poziom poboru mocy :P

Gwarantuję że nie więcej niż twoja pralka czy zmywarka :)

A połączenie lampowego pre z tranzystorowa końcówką?

Chodzi oczywiście o brzmienie,a nie pobór mocy :-)

To już lepiej lampę na KT88, KT90 lub KT120. Łączy cechy lampy i tranzystora. np ta

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<br />Błąd ! to tak jak bym słyszał blondynkę na pieszej lekcji na kursie prawa jazdy podczas teoretycznego procesu ruszania (sprzęgło, bieg ,gaz i powoli puszczać żeby ruszyć) nie ogarnę tego !!!<br />

Dobre :)

Moc, to moc. Tyle, że jak lampa jest przesterowywana/zniekształca, to odbywa się to "gładko" (łatwo tolerowane bo nie jest nieprzyjemne ... niektórzy nawet wolą tak dobarwiać), i w praktyce da się słuchać lampy przy większych zniekształceniach, natomiast tranzystor, przy tak samo dużych zniekształceniach, jest nieprzyjemny w odbiorze. ... tyle, że tranzystor ma w podobnej cenie znacznie mniejsze zniekształcenia, więc to nie problem.

Ma to też ogromną wadę muzyki trzeba słuchać uwiązanym do miejsca odsłuchowego gdyż poza tym miejscem słyszy się już tylko część pasma .

Nie ma znaczenia, czy monitory czy podłogówki - tu i tu nie ma "obcinania pasma" wraz ze wzrostem odległości. Różnica jest taka, że duża podłogówka osiągnie większą głośność, w porównaniu do monitora przy tych samych zniekształceniach (z tego powodu do odsłuchu z większej odległości wybrałbym podłogówkę, ew. monitor trój-cztero drożny odpowiednich gabarytów). Oczywiście statystyczna podłogówka ma szersze pasmo w dół, od statystycznego monitora.
<br />Nie ma znaczenia, czy monitory czy podłogówki - tu i tu nie ma "obcinania pasma" wraz ze wzrostem odległości. Różnica jest taka, że duża podłogówka osiągnie większą głośność, w porównaniu do monitora przy tych samych zniekształceniach (z tego powodu do odsłuchu z większej odległości wybrałbym podłogówkę, ew. monitor trój-cztero drożny odpowiednich gabarytów). Oczywiście statystyczna podłogówka ma szersze pasmo w dół, od statystycznego monitora. <br />

Kolego ma i to niemałe stąd powstały monitory bliskiego pola brak wpływu na dźwięk pomieszczenia i odbić od ścian a więc zmian podbicia lub wyciszenia poszczególnych pasm .

Małymi monitorami nijak nie nagłośni 30 kilku metrów .

Kolego ma i to niemałe stąd powstały monitory bliskiego pola brak wpływu na dźwięk pomieszczenia i odbić od ścian a więc zmian podbicia lub wyciszenia poszczególnych pasm .

Zgadzam się z tym. Nie zgadzam się z czym innym (nie zgadzam się z tym, że kiedy mamy monitory bliskiego pola i podłogówki , i oba te zestawy grają tak samo szerokie pasmo z jednego metra (np. 40Hz-20kHz @-3dB), to przy 2m-3m pasmo monitora się zwęzi, a podłogówki nie).

Małymi monitorami nijak nie nagłośni 30 kilku metrów .

Z tym się też zgadzam.

Powiem z własnego doświadczenia bo opisałeś pomieszczenie, które chyba jest podobne do mojego salonu: może się okazać, że zestaw za 3tys i 20tys zagra na tym samym poziomie, oczywiście może będą jakieś niuanse pomiędzy nimi, ale to nie będzie "przepaść". Na początku swoje krótkiej co prawda ale intensywnej fascynacji audio robiłem ze znajomymi testy odsłuchowe rożnych klocków (moich za 3tys i ich za 30 tys) i tak nam wyszło - w słabym akustycznie pomieszczeniu nie ma sensu ładować kasy w drogie zestawy bo grają naprawdę niewiele lepiej niż budżetowe. Zresztą to ich sprowokowało do tego, że przenieśli swoje audio do lepszych akustycznie pomieszczeń no i wtedy rzeczywiście była przepaść :)

Mam salon ok 35m2 z otwartą kuchnią i korytarzem, w którym zostawiłem zestaw Kef Q7 + NAD320 po modach, jako napędu używam CA SM6 bo jest wygodny - całość wyszła ok 4500. Gra przyzwoicie uważam, ale mam też trochę droższy zestaw, który jako pierwszy miałem w salonie; w ramach testów przeniosłem go do sypialni i tam już został na stałe bo jakośc muzyki była duuuużo lepsza. A niedawno okazało się, że to i tak był przedsmak jego możliwości: szczęka mi opadła co PT80 i dyfuzory robią z muzyką :).

Tak więc moim skromnym zdaniem złudne mogą się okazać odsłuchy w salonach w tym sensie, że w salonie masz z reguły adaptację akustyczna pomieszczenia w którym są odsłuchy i zestaw zagra, kupisz go a potem możesz być mocno zawiedziony bo w twoim pomieszczeniu już tak super nie będzie. To mówię także z własnego doświadczenia: zachwycony odsłuchami kupiłem kolumny JBL'a: bolesne było stwierdzenie, że w moim salonie nie da się ich słuchać z powodu buczenia basu - totalna masakra (pewnie rezonator Helmholtza mógłby pomóc :)) ). Przeniosłem je do sypialni i cud: zagrały tak jak miały grać - to była dobra nauka, że jednak pomieszczenie jest tak samo, a może bardziej ważne niż klocki.

Powodzenia życzę :)

To prawda pomieszczenie to bardzo ważna sprawa i dobranie do nich kolumn to sztuka .

Niestety bez odsłuchów we własnym domu nie do końca da się określić jak sprawuje się pomieszczenie i jak zagra sprzęt . Można to pomierzyć albo prościej klaskać głośno w ręce i słuchać czy jest pogłos .

U mojego kumpla jest salon około 22 metrów z otwartą kuchnią i przedpokojem razem ok 35 metrów otwartej przestrzeni , żadnych cudów jeśli chodzi o ustroje akustyczne nie ma . Ma dywan na części tylko podłogi , kanapę , małą szafkę i 4 kwiatki , ogólnie pomieszczenie dość żywe i gołe . Jak wstawiliśmy do niego 3 drożne kolumny Amphion Xenon opadały nam szczęki bas zwarty i średnica z piękną barwą góra pięknie wybrzmiewa a wszystko bardzo czytelnie podane . Na pierwszy rzut oka pomieszczenie niezaadoptowane z dużą ilością otwartych sąsiednich pomieszczeń a nic nie dudni i nie drażni . W jego pomieszczeniu słychać bardzo duże różnice miedzy kolumnami , wzmacniaczami , kablami .

We własnym poprzednim mieszkaniu miałem 28 metrów Hyperiony , Minas Anory , wzmaki tranzystorowe i lampę które w 3 innych pomieszczeniach czarowały muzyką a w tym konkretnym pomieszczeniu brzmiało tragicznie wszystko na jedno kopyto .

Akustyka pomieszczenia to podstawa dobrego dźwięku .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.