Skocz do zawartości
IGNORED

DAC za ok 1500-2000 VS leciwy CD Player

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem obecnie przed wyborem jakiegoś przetwornika do systemu. I nie wiem co wybrać. DAC używany za 1500-2000zł czy Denon DCD-S10 po tuningu? CD player musi miec możliwość pracy jao DAC. Znam ten model i podoba mi sie jego melodyjność, barwa etc, ale nie wiem czy jakis świeży DAC za te pieniadze nie bedzie lepszy? Transportem by był Denon DCD-1015 i za niedługo serwer NAS.

Prosze tylko bez takich ze slaby transport, z NASa to nie gra itp. Porownywalem wego czasu Denona DCD-S10 z muzyka puszczana z CD vs korzystałem z niego tylko jako DAC, a za transport robil zwykly PC z konwerterem USB/Spdif i nie slyszlaem roznicy wiec mysle ze w systemach za kilka tysiecy nie ma to znaczenia i nie chce sobie tym zawracac glowy. Wiec skupmy sie na DAC vs CD z możliwościa pracy jako DAC (DCD-S10).

Tu zdjecia tej S10, mam nadzieje ze kolega abuq sie nie obrazi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

?👈

Rafał,

Z mojego doświadczenia.

Swego czasu napaliłem się na pliki i odtwarzanie strumieniowe lub z komputera.

Kupiłem odtwarzacz strumieniowy. Cieszyłem się zabawką przez 3 tygodnie, a w międzyczasie sprzedałem dobrej jakości CD.

W związku z tym, że mam spora ilość CD zacząłem tęsknić za dobrym odtwarzaczem "kompaktów".

Kupiłem CD playera. CD jest głównym źródłem, a streamer dodatkowym, którego używam do słuchania radia lub gdy chcę zapoznać się z jakąś muzyką, a nie do końca jestem zdecydowany na zakup płyty CD.

Przeciez nie bede rezygnowal z CD dlatego ma byc CD z mozliwoscia pracy jako DAC lub DAC plus transport.

Nowy na gwarancji Pioneer PD-50 - może też robić za DAC-a.

Nawet niezle w srodku wyglada, ale DCD-S10 i tak bogatszy. Ciekawe jak z brzmieniem.

?👈

A jakie ma znaczenie brzmienie w twoim systemie. Przecież wszystko gra tak samo w budżetowej klasie.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nawet niezle w srodku wyglada, ale DCD-S10 i tak bogatszy. Ciekawe jak z brzmieniem.

Daj spokój - ten nowy Pioneer zabija starego Denona. Zwłaszcza że to po tuningu odtwarzacze często grają ... gorzej .

A jakie ma znaczenie brzmienie w twoim systemie. Przecież wszystko gra tak samo w budżetowej klasie.

Kto tak powiedział?

Daj spokój - ten nowy Pioneer zabija starego Denona. Zwłaszcza że to po tuningu odtwarzacze często grają ... gorzej .

No nie wiem, musial bym sam sprawdzić.

?👈

Skoro CD różnią się brzmieniem i to słychać to dlaczego transport nie ma mieć wpływu na brzmienie ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Skoro CD różnią się brzmieniem i to słychać to dlaczego transport nie ma mieć wpływu na brzmienie ?

Co za roznica jaki transport skoro wyprowadzamy sygnal cyfrowy i on zostaje poddany obrobce przez DAC'a?

Transportem moze byc jakikolwiek cd z wyjsciami cyfrowymi

No cóż ... niektórzy świecie wierzyli, że Ziemia jest płaska ...

Niektórzy zostali oświeceni a niektórzy do końca życia żyli w błędzie ...

Na forum od jakiegos czasu panuje trend drogich transportów. Niedawno wszyscy raptem dowiaduja sie ze ma on kluczowe znaczenie w systemie, a nawet jest wazniejszy niz sam przetwornik. Ciekawe co bedzie na jezykach za kilka miesiecy?

Niektórzy zostali oświeceni a niektórzy do końca życia żyli w błędzie ...

Takich oświeceń to juz tu jest na pęczki.

?👈

Wybacz rochu ale straciłem wiarę w Ciebie jako "słyszącego"

Zadowalasz się byle czym i twierdzisz, że więcej nie potrzeba.

I do tego uważasz, że na twój sprzęt ma wpływ WiFi ...

Mogę Ci powiedzieć to samo - ochłoń !

Z dobrym transportem DAC ma mniejsze znaczenie.

Ze złym transportem DAC ma kluczowe znacznie.

Ot cała mądrość rafale735r.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Wybacz rochu ale straciłem wiarę w Ciebie jako "słyszącego"

Zadowalasz się byle czym i twierdzisz, że więcej nie potrzeba.

Skoro Naim to dla ciebie "byle co" - to OK. Kwestia gustu.

Ja jestem zadowolony i to się liczy.

A skoro ci gula z tego powodu skacze to juz nie mój problem.

rochu

naim z najniższych linii to nie jest szczyt marzeń ...

miałeś świetny system i rozmieniłeś go na drobne

ale jak ten gra Ci lepiej ...

Gość rochu

(Konto usunięte)

naim z najniższych linii to nie jest szczyt marzeń ...

Nie jest może szczytem marzeń dla ciebie ale za to ma mało audiofilskiego sznytu, a to mi bardzo odpowiada.

To sprzęt melomański a nie audiofilski.

Gdybym chciał dalej bawić się w audiofilstwo to kupiłbym sobie coś z wyższego Naima albo np. Phonosophie.

A tak, w tym roku może którys z systemów Naima zmienię na oliwkowy.

Może będzie jszcze mniej audiofilsko?

.

Gdybyś zakupił wysokiego naima to bym Ci przyklasnął ... ;-)

Byłbyś i melomanem i audiofilem.

Cenią naima za ich zasilanie. Te dodatkowe zasilacze naprawdę robią "cuda".

Wiedzę czerpię z odsłuchów. Znaczy z jednej prezentacji naima, w której uczestniczyłem.

Były różne klocki i zasilanie do nich.

I wtedy usłyszałem pierwszy raz co może zrobić dobre zasilanie z dźwiękiem.

Uwierzyłem dopiero po kilku latach ;-)

Czasem do wiary trzeba dorosnąć. Dla mnie wystarcza fakty i nauka.

I skonczcie off-top, choc watpie na merytoryczne wypowiedzi w tym temacie. Zawsze najwiecej do powiedzenia maja teoretycy.

?👈

Gość rochu

(Konto usunięte)

Piopio,

Czyli jest tak jak piszę.

Niewiele wiesz.

Zapraszam do mnie. Może w jakiś spokojny dzień poza odsłuchami w Cholerzynie, bo wtedy jest pamndemonium z reguły.

Posłuchasz - ocenisz.

BTW.

W Naimie nie zawsze tak jest, że lepszy (droższy) zailacz = lepiej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.