Skocz do zawartości
IGNORED

Rozdzielczość

m4ris

Rekomendowane odpowiedzi

Wielu z Was pisze, że niezbędna jest akustyka pomieszczenia, w domyśle także użycie różnych ustrojów akustycznych na ściany, sufity etc. Nie wiem ilu z Was była na Audio Show i słyszało muzykę w pokoju z kolumnami Ether Ceramique - jak dla mnie bomba. Pytałem właściciela dlaczego on nie ma na ścianach jakichś gąbek czy innych ustrojów jak inni wystawcy. Odparł, że w większość ludzi nie ma dedykowanych "pokoi audio". Większość Polaków słucha muzyki w salonach/pokojach dziennych i niewielu pozwoli sobie na ich "przemeblowanie" pod słuchanie muzyki. Coś w tym jest. Nie powiem żonie, że od dziś wyrzucę z mieszkania stół i inne meble bo źle wpływają na akustykę pomieszczenia... tzn. już próbowałem ale jakoś ona nie wyobraża sobie jedzenia na podłodze;-) Chyba takie są nasze realia...

Panowie, przecież kwota, jaką podał Piopio, nie jest jakaś oszałamiająca. Co to jest 30 tys. za system - przecież musimy mieć w tej kwocie: kolumny (powiedzmy 10 tys.), wzmacniacz (10 tys.), źródło (6 tys.), kable głośnikowe (2 tys.), interkonekt (1 tys.), sieciówki (1 tys.), listwę ( i zabrakło kasy-:))

Ale on pisał o używkach.

Wielu z Was pisze, że niezbędna jest akustyka pomieszczenia, w domyśle także użycie różnych ustrojów akustycznych na ściany, sufity etc. Nie wiem ilu z Was była na Audio Show i słyszało muzykę w pokoju z kolumnami Ether Ceramique - jak dla mnie bomba. Pytałem właściciela dlaczego on nie ma na ścianach jakichś gąbek czy innych ustrojów jak inni wystawcy. Odparł, że w większość ludzi nie ma dedykowanych "pokoi audio". Większość Polaków słucha muzyki w salonach/pokojach dziennych i niewielu pozwoli sobie na ich "przemeblowanie" pod słuchanie muzyki. Coś w tym jest. Nie powiem żonie, że od dziś wyrzucę z mieszkania stół i inne meble bo źle wpływają na akustykę pomieszczenia... tzn. już próbowałem ale jakoś ona nie wyobraża sobie jedzenia na podłodze;-) Chyba takie są nasze realia...

dokładnie tak.. i dlatego wzmacniacz musisz mieć... zaje...sty a z akustyką dałem sobie spokój jak żona wyrzuciła moje ustroje akustyczne ze ściany a miałem komplet :) potem poszedłem w sprzęt i uważam że uzyskałem to samo chociaż trochę więcej kosztowało... da się

Ktoś pisał o zdjęciach mojego pokoju. Zaznaczam, że na zdjęciach jest ustawienie "do słuchania" tzn. wysunięte do przodu kolumny (ok 1m od tyłu kolumny do ściany), wyniesiony stolik, przeniesione krzesła. Przepraszam za bałagan;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-35424-0-64326600-1420495362_thumb.jpg

post-35424-0-33169000-1420495656_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten jeden miś pożera detale, to widać po brzuchu ;)

A tak poważnie popieram przedmówców. NAD do kosza, oppo sobie poradzi ale z czymś konkretniejszym.

Działaj, pisz a może ktoś z nas podjedzie na kawę z czymś sprawdzonym.

Miasto?

Już widzę,Warszawa. Masz nieskończone możliwości więc chyba już wiesz jaki powinien być Twój następny post ;)

Ten jeden miś pożera detale, to widać po brzuchu ;)

A tak poważnie popieram przedmówców. NAD do kosza, oppo sobie poradzi ale z czymś konkretniejszym.

Działaj, pisz a może ktoś z nas podjedzie na kawę z czymś sprawdzonym.

Miasto?

Już widzę,Warszawa. Masz nieskończone możliwości więc chyba już wiesz jaki powinien być Twój następny post ;)

Myślę, że to było by dobre rozwiązanie:-)

Podejrzewam, że najpierw to ja muszę sobie sprawić jakiś dobry interkonekt a dopiero później wzmacniacz a nie w odwrotnej kolejności. Ktoś może coś dobrego, niezamulającego polecić?

Podejrzewam, że najpierw to ja muszę sobie sprawić jakiś dobry interkonekt a dopiero później wzmacniacz a nie w odwrotnej kolejności. Ktoś może coś dobrego, niezamulającego polecić?

A może ktoś przyjedzie z kablami.

Dzielnica?

dokładnie tak.. i dlatego wzmacniacz musisz mieć... zaje...sty a z akustyką dałem sobie spokój jak żona wyrzuciła moje ustroje akustyczne ze ściany a miałem komplet :) potem poszedłem w sprzęt i uważam że uzyskałem to samo chociaż trochę więcej kosztowało... da się

Nie wiem, nie słyszałem, ale powątpiewam, byś lepszym sprzętem oszukał fizykę. Jak miałeś dudnienie, podbicia niektórych częstotliwości, etc. to tak samo wystąpi to na kolumnach za 1kpln jak i za 20 tysi.

Powrót po dłuższej przerwie...

Można się jeszcze przyzwyczaić. Jak mało używałem słuchawek nie miało to większego znaczenia, bo przeważnie takie brzmienie podrasowane rezonansami słyszałem w różnych systemach. Nie przeszkadza to zupełnie w zmienianiu sprzętu, brzmienie będzie się zmieniało...problem zaczął się dopiero wtedy jak postanowiłem zrobić porządek z dudnieniem, górkami, dołami i przyznam, że nigdy mi się to nie udało i w ogóle za drogo, jak bym jednak się uparł.

Zaznaczam, że na zdjęciach jest ustawienie "do słuchania" tzn. wysunięte do przodu kolumny (ok 1m od tyłu kolumny do ściany)

To dobry pomysł z tym wysunięciem kolumn...a jeszcze możesz kanapę przesunąć na środek. Zgaduje, że dźwięk jest dużo lepszy bliżej kolumn.

Podejrzewam, że najpierw to ja muszę sobie sprawić jakiś dobry interkonekt a dopiero później wzmacniacz a nie w odwrotnej kolejności.

Ja bym wolał mieć pewność, zanim wydam pieniądze. W ogóle, to najlepiej jakby ktoś posłuchał Twojego systemu. Tak jak teraz, to rady są można powiedzieć uniwersalne - akustyka, amplituner, kable, bo gra cały system. A co w ogóle spowodowało, że uważasz swój system za mało rozdzielczy?

Nie wiem, nie słyszałem, ale powątpiewam, byś lepszym sprzętem oszukał fizykę. Jak miałeś dudnienie, podbicia niektórych częstotliwości, etc. to tak samo wystąpi to na kolumnach za 1kpln jak i za 20 tysi.

nie chodzi o rezonanse bo do tego ma wytłumienie na podłodze i z jednego boku wystarczające ale chodzi o obserwację rozłożenia instrumentów na scenie. To uzyskiwałem przez ustroje za kolumnami ale estetyczne to nie było. Po wymianie wzmaka (tylko) uzyskałem znacznie lepszą scenę BEZ ustrojow akustycznych za kolumnami.

Tak że kolego wzmacniacz dobry to podstawa zwłaszcza do AP Tempo

To dobry pomysł z tym wysunięciem kolumn...a jeszcze możesz kanapę przesunąć na środek. Zgaduje, że dźwięk jest dużo lepszy bliżej kolumn.

To raczej nie przejdzie, już wolę usiać na krześle bliżej;-)

Ja bym wolał mieć pewność, zanim wydam pieniądze.

Ale podłączenie źródła i Ampli interkonektem będzie chyba lepsze niż po HDMI?

A co w ogóle spowodowało, że uważasz swój system za mało rozdzielczy?

Porównanie określonego kawałka na różnych systemach i u mnie dźwięk jest jakby "przyduszony", "słodkawy" oraz jest efekt często opisywany jako "koc nałożony na kolumnę". Ciężko mi też to jakoś opisać ale nie jestem zadowolony.

ładnie mieszkasz!dodałbym co najwyżej kilka foto-obrazów wypełnionych od środka np.gąbką.

Ale podłączenie źródła i Ampli interkonektem będzie chyba lepsze niż po HDMI?

....powinno być lepiej.

nie chodzi o rezonanse bo do tego ma wytłumienie na podłodze i z jednego boku wystarczające ale chodzi o obserwację rozłożenia instrumentów na scenie. To uzyskiwałem przez ustroje za kolumnami ale estetyczne to nie było. Po wymianie wzmaka (tylko) uzyskałem znacznie lepszą scenę BEZ ustrojow akustycznych za kolumnami.

Tak że kolego wzmacniacz dobry to podstawa zwłaszcza do AP Tempo

Jak pisałem, nie zamierzam się mądrować, bo po prostu nie słyszałem jak to u Ciebie brzmi. Jednak mam wrażenie, że 'wytłumienie na podłodze' i z jednego boku wprowadza pewną niestymetryczność do akustyki pokoju. Mniejsza o to, bo jak nie ma możliwości zmian, to nie ma co gdybać.

A co do wzmaka, to wierz mi - jestem świadom jak on jest ważny w całym systemie - sam mam dość wymagające kolumny i trochę się odpowiedniego wzmaka naszukałem.

Powrót po dłuższej przerwie...

Przez hdmi korzysta z przetwornika w amplitunerze...oppo ma chyba lepszy dac od tego amplitunera...brak zmiany dowiedzie, że o kant d...y obić wszelkie teorie o wszechmocnych dacach...

Ziko - teorie o wszechmonych DAC-ch są prawdziwe:) i potrafią wprawić w osłupienie, ale pod warunkiem, że to co stoi za DAC-iem pokaże ich walory. Pozostaje jeszcze pytanie na ile to oppo jest wszechmocne? Co do zasady wszechmocne wzmacniacze i kolumny pokazują różnice nawet pomiędzy niewszechmocnymi DAC-ami, ale w drugą stronę to nie działa, albo prawie wcale:)

przeniesione krzesła. Przepraszam za bałagan;-)

Jaki tam bałagan. Wg mnie da się tu zrobić całkiem dobry dźwięk, bez większych rewolucji, ale warto popracować nad ścianą, na której jest TV bo pomieszczenie wydaje się za żywe i może wprowadzać bałagan, ale dźwiękowy. Nie powinna na tym ucierpieć ani estetyka pokoju, ani spokój żony:)

Info poszło na pw

Tak się pomaga na forach!

Marudzić to każdy umie ;)

Wzmak dobry bardziej mu potrzebny od kabli no chyba że chcecie z syrenki przy pomocy tuningu samych opon całego mercedesa uzyskać .

Jaki tam bałagan. Wg mnie da się tu zrobić całkiem dobry dźwięk, bez większych rewolucji, ale warto popracować nad ścianą, na której jest TV bo pomieszczenie wydaje się za żywe i może wprowadzać bałagan, ale dźwiękowy. Nie powinna na tym ucierpieć ani estetyka pokoju, ani spokój żony:)

No właśnie ta ściana mi nie pasuje, jakoś pusto na niej ale nie mam pojęcia jak ja zagospodarować żeby było ładnie i miało pozytywny wpływ na dźwięk.

Nie daj się naciąć jak podpasujesz IC pod ten ampilituner Nada a dopiero potem zmienisz wzmaka to możesz mieć znów potrzebę zmiany IC tym bardziej że to ampli nie gra nawet zbliżonym dźwiękiem do wzmacniaczy stereo .

<br />No właśnie ta ściana mi nie pasuje, jakoś pusto na niej ale nie mam pojęcia jak ja zagospodarować żeby było ładnie i miało pozytywny wpływ na dźwięk. <br />

Taki kamień dekoracyjny robi świetną robotę stosowałem już go w 2 różnych pomieszczeniach zawsze za kolumnami i efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie daj się naciąć jak podpasujesz IC pod ten ampilituner Nada a dopiero potem zmienisz wzmaka to możesz mieć znów potrzebę zmiany IC tym bardziej że to ampli nie gra nawet zbliżonym dźwiękiem do wzmacniaczy stereo .

Taki kamień dekoracyjny robi świetną robotę stosowałem już go w 2 różnych pomieszczeniach zawsze za kolumnami i efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania

Ukryta Zawartość

Kamienia to ja mam pełno w całym mieszkaniu więc odpada;-)

Ukryta Zawartość

Porównanie określonego kawałka na różnych systemach i u mnie dźwięk jest jakby "przyduszony", "słodkawy" oraz jest efekt często opisywany jako "koc nałożony na kolumnę". Ciężko mi też to jakoś opisać ale nie jestem zadowolony.

No to już wiem o co chodzi...dźwięk przyduszony, bez swobody - taka sytuacja jest często spotykana przy zbyt słabych, jak na wymagania kolumn wzmacniaczach lub wtedy, gdy grasz zbyt głośno. Raz czy dwa podłączyłem pod tak grający amplituner końcówkę mocy i było dużo lepiej. Tak podejrzewałem, że byłeś zadowolony, aż usłyszałeś lepszy system.

Poprawiała się scena i czytelność dżwięku ( nie zlewały się tak instrumenty ) .

Osobiście tylko tak dostosowuję pomieszczenie do odsłuchów kamień za kolumny , gęste kwiaty po bokach jako rozpraszacze oraz dodatkowo na ścianie za kolumnami oraz gruby dywan na podłogę . Jak są rezonanse basu to okrągłe wałki w narożnikach pokoju i jest świetny dźwięk jak się słucha Cicho o jak się słucha głośno .

Ten ustrój prostokątny wiszący na tylnej ścianiepowinien wisieć bliżej środka - obowiązuje zasada kąta padania równemu odbiciu. Dżwięk z prawej kolumny odbija się od ściany i celuje w głowę słuchającego - w tak wyznaczonym miejscu powinien wisieć boiały ustrój. Punkt ten ustalisz, jeśli w lusterku z miejsca odsłuchu zobaczysz tył kolumny.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.