Skocz do zawartości
IGNORED

Rozdzielczość

m4ris

Rekomendowane odpowiedzi

Ale podłączenie źródła i Ampli interkonektem będzie chyba lepsze niż po HDMI?

Moim zdaniem niekoniecznie, zależy od sprzętu...nic prostszego jak spróbować, ale nie nastawiaj się, że będzie lepiej.

No właśnie ta ściana mi nie pasuje, jakoś pusto na niej ale nie mam pojęcia jak ja zagospodarować żeby było ładnie i miało pozytywny wpływ na dźwięk.

Metodą prób - ją warto może trochę potłumić, porozpraszać (aż prosi się o jakieś zgrabne dyfuzory), albo jedno i drugie - coś już chyba powiesiłeś z prawej strony...

Interrkonekt zdążysz sobie kupć choć raczej nie teraz, teraz to ewentualnie możesz sobie zrobić na próbę z dobrego srebra, ale w tej konfiguracji jest ryzyko, że efekt może być taki, że nie będziesz chciał go słuchać.

Ten ustrój prostokątny wiszący na tylnej ścianiepowinien wisieć bliżej środka - obowiązuje zasada kąta padania równemu odbiciu. Dżwięk z prawej kolumny odbija się od ściany i celuje w głowę słuchającego - w tak wyznaczonym miejscu powinien wisieć boiały ustrój. Punkt ten ustalisz, jeśli w lusterku z miejsca odsłuchu zobaczysz tył kolumny.

To nie ustrój tylko grzejnik;-)

A kwiatów żona nie lubi ?

Ja nie lubię, wolę bonsai. Poza tym mam w domu poltorarocznego bobasa, który wszystko lubi dotykać ale też kocha muzykę i jak tylko widzi mnie to wskazuje na sprzęt i pokazuje gestem nasladujacym grę na gitarze żeby puścić muzykę;-)

Aż boję się wpomnieć teraz o dywanie :)

To nie dywan tylko ultra hi-endowy ustrój akustyczny z naturalnej wełny wprost ze sklepu na cztery litery;-)

to powieś, jeszcze takie 2, ale ustroje, pod nieobecność żony, potem jej wytłumaczysz...:)

Hmm... Może się uda, albo uwierzy, że zamontowalem kolejne grzejniki bo mi zimno;-)

To w LIDL-u mają coś dla audiofilii?

Widze, że cięty język dopisuje... Lepiej napisz za jakimi wzmakami się rozglądać żebym przekonał żonę, że bez niego nasze dalsze życie będzie pełne szarości;-)

Ile chcesz wydać , nowy ma być ?

Jak do tej pory to ampli i OPPO kupiłem używane więc myślę, że i wzmak kupię uzywke. Co do budżetu to myślę że rozsądnie na chwilę obecną to będzie Max 4500zl z interkonektem żeby go podłączyć do źródła. Jeśli chodzi o ic to zastanawiałem się nad Nordost-em.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Jesteś z W-wy , nie chcesz wydać więcej ? :) z linku poniżej , też z W-wy , dzwoń , może podjedzie i posłuchasz jak to zagra z AP . :)

http://allegro.pl/musical-fidelity-a5-hi-end-i4948920067.html

Jeśli integra, to poszukałbym NAD M3 lub Accuphase. Ten drugi na ile pozwoli budżet i model w klasie AB. Jak odrzucasz tych producentówt, to daj szansę jakiejś kombinacji dzielonej, w której dalszym testom podlegałby ewentualnie przedwzmacniacz. Końcówka zdecydowanie mocna i dokładna, bo to są główne atuty Twoich kolumn. Rozdzielczość się pojawi, gdy zakresy zagrają w równowadze. Musisz być w stanie zagrać z dużą głośnością bez zmian w proporcjach energetyczności poszczególnych pasm.

Jak dotąd wszelkie próby podłączenia AP do jakiejś łagodnie grającej elektroniki nie wydały dorodnych owoców. Lampa w ogóle odpada. Z kolei typów w stylu Audionet, Primare, Hegel nie jestem w stanie polecić, bo to czysta technika wyścigowa. Z nimi łatwo wypaść poza bandę. Spytaj redaktorów HFiM z czym grali, że takie hektary przestrzeni mieli - zawsze większą niż fizyczne wymiary pokoju :)

Słuchałem kilku Accu i nigdy nie miałem wrażenia, że coś rozmiękcza czy spowalnia. Być może to kwestia kolumn, ale akurat AP wydają się w klasie, które nie zrobią z Accuphase karykatury. Podałem przykłady firm robiących wzmacniacze grające płynnie, a PRAT zależy od kolumn i poniekąd dopasowanego okablowania. A szczegółowość też od źródła. W ogóle AP to niewdzięczne paczki, bo wymagają, aby je wciąż dofinansowywać. Za kulturalnie grają, aby oszaleć na ich punkcie, ale w tym wypadku ta ich przypadłość nie wydaje się wadą, a nabytym charakterem. Z wymienionymi piecami będzie lepiej niż przeciętna w audiofilskich domach. I do tego używki są w dobrych cenach, czyli stosunek dźwięk/wydatek jest znacznie powyżej średniej. Seria 4xx Accuphase byłaby optymalna, ale nie wiem, czy planowany budżet podoła temu wyborowi.

Jesteś z W-wy , nie chcesz wydać więcej ? :) z linku poniżej , też z W-wy , dzwoń , może podjedzie i posłuchasz jak to zagra z AP . :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fajnie ale ten potwór ma 400W na kanał, on rozszarpie moje Tempo;-)

Ukryta Zawartość

Co ja mogę, że A5 to najgorszy ze wzmacniaczy MF ?

Ja bym wołał ten:

Ukryta Zawartość

Można potem dokupić dodatkowe zasilanie i będzie fajne granie. Niekoniecznie hiper rozdzielcze ale na pewno wciągające.

Może za 3,5k ten MF nie jest taki zły ... ;-)

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Słuchałem kilku Accu i nigdy nie miałem wrażenia, że coś rozmiękcza czy spowalnia. Być może to kwestia kolumn, ale akurat AP wydają się w klasie, które nie zrobią z Accuphase karykatury. Podałem przykłady firm robiących wzmacniacze grające płynnie, a PRAT zależy od kolumn i poniekąd dopasowanego okablowania. A szczegółowość też od źródła. W ogóle AP to niewdzięczne paczki, bo wymagają, aby je wciąż dofinansowywać. Za kulturalnie grają, aby oszaleć na ich punkcie, ale w tym wypadku ta ich przypadłość nie wydaje się wadą, a nabytym charakterem. Z wymienionymi piecami będzie lepiej niż przeciętna w audiofilskich domach. I do tego używki są w dobrych cenach, czyli stosunek dźwięk/wydatek jest znacznie powyżej średniej. Seria 4xx Accuphase byłaby optymalna, ale nie wiem, czy planowany budżet podoła temu wyborowi.

Accu i NAD dla uzyskania rozdzielczości???????? to miło gra, fakt że może się podobać ale rozdzielczość??

Obu nigdy nie lubiłem bo właśnie za miękko za spokojnie... ale cóż de gustibus..

Piopio - wg mnie to co proponujesz może być wciągające, ale czy do końca bliskie prawdzie? Wg mnie to co proponujesz trzeba lubić. Chyba najlepszy jest dźwięk dość obiektywny, w którym gust nie liczy się.

Brzmienie przede wszystkim ma sprawiać radość. Dobrym przykładem obiektywności jest wzmacniacz Lyngdorf TDAI-2170. Brzmi dobrze ale czegoś w nim brakuje. Tego czegoś co chwyta za serce.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Trzeba dodać, że Accu, to dla osób które lubią słabą herbatę z duuużą ilością cukru, nie każdy taką lubi.

Mam takie same odczucie.

Accu i NAD dla uzyskania rozdzielczości???????? to miło gra, fakt że może się podobać ale rozdzielczość??

Obu nigdy nie lubiłem bo właśnie za miękko za spokojnie... ale cóż de gustibus..

J.w.

Właśnie słucham NAD-a S-300, miękko na pewno nie jest, twardo, sucho i rytmicznie, rozdzielczość kuleje, dźwięk poza kolumny w ogóle nie chce wyjść, wglądu w nagranie też nima, jedyne czego w nim nie brakuje to wyższy bas który dodaje pazura/rytmu w muzyce rockowej ale w elektronice znowu słychać braki w zejściu niżej. Widziałem na aukcjach że ludzie wołają po blisko 6kzł za klocka to chyba się im w d..ie poprzewracało.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Moim zdaniem braki w rozdzielczości w niektórych zestawach z Accuphase są wynikiem źle dobranego systemu a nie wadą czy cechą konstrukcji firmy. Mnie osobiście dźwięk Accuphase kojarzy się z neutralnością.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.