Skocz do zawartości
IGNORED

Zamiana KD na stereo...

R.G.S.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem tu nowy i chciałbym zasięgnąć porady :-) Trzy lata wstecz zakupiłem marketowy budżetowy ampli onkyo a do niego, po odsłuchu w sklepie kilku tanich kolumn nowe Tonsile maestro 180 II (w swojej cenie nie miały sobie równych). Nigdy nie dokupiłem reszty kolumn. Rok temu zmieniłem mieszkanie i tak z 17m2 zrobiło się ponad 38m2 Jak się nie trudno domyślić, tonsile zgubiły się na takiej powierzchni. Napadło mnie jednak aby dać sobie spokój z KD i kupiłem Advance acoustic maa 402 + mpp 202 a tonsile zastąpiłem klipschami rf-82. To co usłyszałem trochę mnie zdziwiło ,do onkyo miałem wczesniej podpiętego suba taga sw90. Bas z klipsch'ów przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, ale... to czego brakuje mi to czystej średnicy. Efekt był taki jakby ktoś kocem kolumny nakrył. Pomyślałem pewnie ten CD onkyo (DX 7511) jest cieńki, więc wymieniłem na Sony x222es i jest dużo lepiej ale to dalej nie to :-( Mój słuch nie jest jakiś super wybredny bo nie odróżniam zmian spowodowanych wymianą IC lub kabli głośnikowych (jedyną zmianę jaką usłyszałem to wymiana zwykłych miedziaków na OFC ale później to juz nic) Tutaj dochodze do sedna ( w końcu) - jak poprawić tą cholerną średnicę? Wymiana CD?

https://www.audiostereo.pl/topic/117136-zamiana-kd-na-stereo/

można popracować nad akustyką pomieszczenia, tzn. rozłożenia kolumn w odpowiednich miejscach. Możesz popróbować... w sumie to nic nie kosztuje. Ja posiadam Acoustic Advance MAP-800 ale gra z Vandersteen 1Ci i średnią mam super :)

Jedynym elementem który jestem w stanie zmienić bez większych perturbacji to ten soniak, pytanie czy zmiana na cos innego poprawi średnicę i w sumie góry tez mogłoby być ciut więcej. Muzyka jaką słuchaj to od M.Jacksona do Behemoth ;-)

Można próbować wymienić CD... mi jest ciężko doradzić co do CD, ponieważ źródłem u mnie jest gramofon i nie mam odpowiedniej wiedzy, który CD poprawi Ci średnią. Być może ktoś inny Ci pomoże.

Na pewno duże znaczenie mają kolumny... przy zakupie kierowałem się walorami, jakie mnie interesują i to osiągnąłem

Witaj,

moim zdaniem największy problem u Ciebie to akustyka pomieszczenia, ewentualnie ze sprzętu najwięcej dobrego wniosłaby zmiana kolumn. Wymiana odtwarzacza może coś wniesie, jednak nie licz na duże zmiany.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1. Sony 222es jest równie cienki jak Onkyo 7511, Po co zamieniać jedno na drugie - nie wiem.

2. Klipsche grają skrajami pasma - taka ich uroda. Średnicy nie mają - bo nie mają.

3. Co robić ? Jeżeli ze sprzętu jesteś jednak zadowolony (?) to kupić ciepło grający odtwarzacz CD, ciepło grający interkonekt i ciepło grające kable. To chyba najtańsza opcja.

Jak poprawić średnicę?Kolumny wymienić na jakieś normalne bo klipsch to dobre paczki ale tylko do kina domowego,ja bym poszukał używek z jakiejś polskiej manufaktury albo dobrego projektu diy.

Wymiana kolumn nie wchodzi w rachubę, poza tym nie dramatyzujmy, nie są takie tragiczne ;-) nie słucham jazzu ani klasyki żeby wymagać nie wiadomo czego. CD onkyo grał jak z kocem na kolumnach, po przesiadce została jakby firanka czyli juz nie dużo brakuje do pełni szczęścia. Przypadlość dotyczy w sumie kilku płyt które pamiętam z zestawu słuchanego na tonsilu. Wybór padł na takie kolumny bo nie lubię słuchać zbyt głośno, a chciałem żeby grały pełnym pasmem od mozliwie najcichszych wartości. Generalnie jestem z nich zadowolony, chociaż nie mogę się zbyt często cieszyć wskaźnikiem wychylkowym na końcówce mocy ;-)

jeśli zmiana kolumn nie wchodzi w rachubę, to będzie ciężko skorygować Ci ich charakter. Nikt nie pisze, o ile rozumiem, że to padło więc nie masz się co usztywniać, tylko po prostu przytomnie wskazuje, że nie nadrobisz względnego wycofania średnicy, jeśli kolumna ma taką charakterystykę. Jeśli szukasz kolumn grających fajniejszą średnicą to tropem do sprawdzenia/rozważenia sa brytyjskie kolumny (tzw. brytyjska szkoła dźwieku) - tam średnica potrafi być tak dobra, że ludzie zmieniają repertuar muzyczny jakiego słuchają (sam tak miałem). Piszę tu o używkach, bo współczesnych kolumn bryt. nei znam za bardzo.

Alternatywnie jakimś remedium mógłby być zakup zewn. DACa do Twojego zestawu. Wypożyczenie za kaucją nie powinno być trudne, a upgrade dźwięku może być znaczący - kto wie, może trafisz takiego DACa który skompensuje trochę braki Klipschów.

powodzenia.

Powrót po dłuższej przerwie...

• 2 tygodnie później...

Zakupilem w ciemno xindaka dac 5 i niestety efekt żaden ani na wyjściu z lampy ani na wyjsciu z tranzystora. Wniosek albo jestem gluchy albo te kolumny skutecznie uniemożliwiają poczucie tej różnicy. Zeby byla jasnosc roznica jakas tam jest ale raczej kosmetyczna i nieadekwatna do ceny dac'a. Idealnie było by żeby kolumny miały bas klipscha i średnicę tonsila...

• 9 miesięcy później...

Witam, chciałem odgrzebać starocia i napisać co następuje :-)

Sprzedałem w cholerę Klipsche i jestem z tego powodu cholernie zadowolony, w mojej subiektywnej opinii te kolumny są tak mało szczegółowe i w dodatku z wycofaną średnicą, że rozbojem jest sprzedaż ich za taką kasę.... W międzyczasie zawędrował do mnie Xindak DAC 5 w celu rzekomej poprawy dźwięku, niestety Klipsch grał za każdym razem tak samo źle, niezależnie od ustawień DACa, mało tego różnice między ustawieniami były praktycznie niesłyszalne.

Nowy nabytek to Dali 870 Evidence - uśmiech na twarzy za każdym razem gdy je odpalam. Dodam jeszcze, że byłem w połowie roku na "odsłuchu" Dali 850 i o zgrozo stwierdziłem, iż nie są tak dobre aby je nabyć.... chciałem to sprostować - pan który je sprzedaje ogłasza się na portalach transakcyjnych, jest z małopolski i ma kilka modeli tej firmy (oraz zmienne ceny w zależności od pory roku :-) . Najgorsze jest pomieszczenie które potrafi zniechęcić do zakupu, ponieważ odsłuch jest niemiarodajny i po raz kolejny oczywista oczywistość nie oceniaj kolumn dopóki nie posłuchasz ich u siebie w domu na docelowym miejscu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.