Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze laptopa.

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ja nigdy żadnych filmów na lapku nie będe ogladał, więc nie wiem, czy dla mnie ma to aż takie znaczenie.

W porównaniu matryc z modelu 550 i 750 widzę, że ta słabsza matryca z 17'' ma lepszą jasność, lepsze odwzorowanie barw( błąd deltaE2000 w 15'' to 6,83 a w 17'' 3,41), tylko niestety kontrast sporo niższy i słabsza czerń.

A wie ktoś jaką mam teraz matrycę w moim Vaio VGN -FW21M?

Możesz jeszcze przemyśleć, po co przepłacać za procesor typu i7 czy wbudowane karty graficzne dla graczy, jak za 700zł taniej będziesz miał i5, standartową grafikę i nie zauważysz różnicy w codziennym użytku.

W twoim laptopie jest raczej TN TFT matryca. Dobra dla graczy bo ma szybką reakcję. innych zalet brak

N550 występuje jeszcze w wersjach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zdecydowanie lepiej JK ze względu na kartę wi-fi intela. Na pierwszy rzut oka można by się jeszcze przyczepić do matryc, bo mają różne parametry w pomiarach, ale to cały czas jest ta sama matryca! LP156WF4-SPB1. Skąd różne pomiary? Zapewne dostali model ze źle zaaplikowaną matrycą, już widziałam na sieci takie kwiatki, wystarczy niewielkie odchylenie i już mamy efekt jak na zdjęciu, czyli plamy mleka a nie czerni:) Nie trzeba być detektywem, żeby się domyślić, że w takim stanie kontrast i czerń w pomiarach będzie dużo gorsza.

HPIM1731.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Z mojej strony temat zamknięty. Mam nadzieję, że na parę najbliższych lat.

http://allegro.pl/show_item.php?item=4968053971

Kupiłem za 3200 z przesyłką.

Dlaczego?

-Bo ma jeszcze rok gwarancji Door to door,

-bo jak radziliście ma 17'' przy FullHD,

-specyfikację ma ,, bogatą''

-ma dysk SSD 256Gb, dysk HDD normalnie nie działa nie grzeje kompa, dopiero jak go potrzebujemy to jest uruchamiany i bardzo łatwo go zamienić na drugi SSD jak zajdzie potrzeba.

-bardzo łatwo też mogę dołożyć następne 8Gb RAM-u,

-ma Windowsa 8-kę,

-Sprzedący w rozmowie i korespondencji wydaje sie osobą kulturalną i na poziomie, więc może i laptok będzie w stanie jak w opisie.

Niestety ma słabą chyba matrycę ( TN), ale nie będę na nim oglądał żadnych filmów, ani też nie służy do jednoczesnego korzystania kilku osobom.

Dam znać jak dojdzie. Dziękuję wszystkim za pomocne rady.

Bardzo dobry wybór. Metalowa obudowa to gwarancja trwałości zewnętrznej, a podświetlana klawiatura to niesamowita wygoda i komfort. No i jakby zachciało ci się jednak pograć, to bez wysiłku uciągnie każdą grę:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

No i spoko :)

Bardzo dobry wybór. Metalowa obudowa to gwarancja trwałości zewnętrznej,

to mieszanka aluminium i plastiku. Alu jako odlew ok, jako powłoka nie bardzo (odkształca się)

Dobry / zły WTF ? może jakiś konkret ? Pod jakim kontem ten system jest "nie udany" ?

kup tablet z klawiatura - teraz to jest na topie i bardzo praktyczne

odlanczasz, masz sam tablet , chcesz cos pisac , laczysz z klawiatura i masz laptopa

to nie jest żaden tabel tylko all in one, jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.

Większość tutaj dyskutujących polecała najnowszy system.

I tak nie możesz mieć win 7 na tym lapie, bo sterowników nie ma :) Win8 nie jest taki straszny, można mu strzelić ładne menu start i jest cacy:) Poza tym zauważyłem sporo plusów jak np. szybkie uruchamianie. Co do lapa dobry wybór. Masz GW więc teoretycznie nie ma się czym przejmować, matryca może nie IPS, ale ma naprawdę dobre parametry jak na TN

Gość Gosc

(Konto usunięte)

To jeszcze zapytam, czy aktualizować od razu do 8.1?

To chyba jest bezpłatne?

kup tablet z klawiatura - teraz to jest na topie i bardzo praktyczne

odlanczasz, masz sam tablet , chcesz cos pisac , laczysz z klawiatura i masz laptopa

Jak już pisałem, laptop już kupiony.

Tabletu nie potrzebuje wcale. Ostatnio mi nawet chcieli dać gratis jakiś niezgorszy przy wymianie telefonu. Też nie skorzystałem bo mi niepotrzebny.

Win8 nie jest taki straszny, można mu strzelić ładne menu start i jest cacy:) Poza tym zauważyłem sporo plusów jak np. szybkie uruchamianie

W przypadku dysku SSD oczywiście jeśli system będzie na nim załadowany /bo inaczej chyba nie ma sensu/ to różnicy w otwieraniu nie ma praktycznie szans zauważyć między 7 i 8 . Swego czasu wybierając lapka, czytałem testy gdzie przy dyskach ssd sasmunga "siódemka" startowała szybciej. Ale To i tak niewielkie różnice.

W przypadku dysku SSD oczywiście jeśli system będzie na nim załadowany /bo inaczej chyba nie ma sensu/ to różnicy w otwieraniu nie ma praktycznie szans zauważyć między 7 i 8 . Swego czasu wybierając lapka, czytałem testy gdzie przy dyskach ssd sasmunga "siódemka" startowała szybciej. Ale To i tak niewielkie różnice.

Ukryta Zawartość

"Windows w sposób standardowy zamykała system, a przy starcie inicjowała wszystkie urządzenia, sterowniki, kernel, aby nareszcie ruszyć z systemem. W Microsofcie ktoś wpadł na szalenie prosty pomysł, że przecież można to uprościć. Tak powstało wspomniane szybkie uruchamianie, które nazywane jest także uruchamianiem hybrydowym. Przy zamykaniu systemu kernel wraz ze swoimi ustawieniami jest hibernowany, a przy ponownym starcie po prostu wczytywany, co znacznie przyśpiesza całą procedurę. Jest to doskonale widoczne w szczególności na np. laptopach z dyskami talerzowymi, które uruchamiają się znacznie szybciej, od swoich odpowiedników pracujących pod kontrolą systemu Windows 7"

Ukryta Zawartość

u mnie windows7 na ssd szybciej sie odpala niż na tym hp win8 z hdd. zauważ że pojawinie się pulpitu na win8 nie daje faktycznej możliwości pracy, dalej dysk mieli i wgrywa dalej usługi programy systemowe etc takie oszukanie w testach dla mierzących czas na stoperach z których nic nie wynika , fakt że jest szybciej ładowany system niż win7 ale ile razy go ladujesz dziennie? jaki masz z tego zysk? żaden. , porównując ładowanie win7 i win8 z ssd różnica byłaby praktycznie kilku sekundowa, można przeżyć.

win8 bylby ok gdyby kafle mozna wylaczyc do zera, skype byl jako aplikacja a nie pelno ekranowa pierwszoplanowa do tej pory dalej w win8 trzeba bylo instalowac skypa do normalnego jego odpalenia, podobnie podglad pdf, etc jest kilka takich baboli ze u mnie osobiscie podchodzilem do nowej windy kilka razy i nie moge sie przywyczaic , drazni mnie brak konsekwencji w projektowaniu interfejsu i wymyslane nowosci które nie są przydatne.

widziałem tego asusa 550 , generalnie pseudo imitacja obudowy z aluminium , ugina się , na zdjęciach ok ale w realu w idlu potrafi być lekko słyszalny, matryca bardzo słaba,

Ukryta Zawartość

to już jest ciekawsze.

Ukryta Zawartość

jak masz korzystać z kafli to przynajmniej rób to palcem a nie myszką po to były projektowane.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

u mnie windows7 na ssd szybciej sie odpala niż na tym hp win8 z hdd. zauważ że pojawinie się pulpitu na win8 nie daje faktycznej możliwości pracy, dalej dysk mieli i wgrywa dalej usługi programy systemowe etc takie oszukanie w testach dla mierzących czas na stoperach z których nic nie wynika , fakt że jest szybciej ładowany system niż win7 ale ile razy go ladujesz dziennie? jaki masz z tego zysk? żaden. , porównując ładowanie win7 i win8 z ssd różnica byłaby praktycznie kilku sekundowa, można przeżyć.

To są różnice dosłownie sekund czy dwa, między 7 a 8. Nawet na korzyść 8 ale o jest tak marginalne jak częstotliwość pracy RAM pomiędzy 1333MHz a 1600Mhz.

u mnie windows7 na ssd szybciej sie odpala niż na tym hp win8 z hdd. zauważ że pojawinie się pulpitu na win8 nie daje faktycznej możliwości pracy, dalej dysk mieli i wgrywa dalej usługi programy systemowe etc takie oszukanie w testach dla mierzących czas na stoperach z których nic nie wynika

Nie widać, że system jest gotowy do pracy w 30s?:) System win7 też mieli długo po załadowaniu pulpitu. Na ssd też szybciej się uruchamia win8 sprawdzałem. Fakt, że różnice czasowe będą mniej zauważalne, jednak win7 potrafi po długim czasie załadowany programami mielić bardzo długo w win8 jakoś nie mam takiego problemu.

Nie widać, że system jest gotowy do pracy w 30s?:) System win7 też mieli długo po załadowaniu pulpitu. Na ssd też szybciej się uruchamia win8 sprawdzałem. Fakt, że różnice czasowe będą mniej zauważalne, jednak win7 potrafi po długim czasie załadowany programami mielić bardzo długo w win8 jakoś nie mam takiego problemu.

mi win7 na ssd nic nie mieli długo, jak załaduje system trwa to kilkanaście sekund jak mierzylem to od pojawinie się okna ładowania systemu niecałe 15 sekund pojawia się pulpit i jest gotowy do pracy 3sek później ale u mnie nie ładuje kilkunastu dodatkowych programów jak av acrobaty etc nie ma skanowania żadnego po włączeniu systemu itd , potem wczytuje wszystko błyskawicznie , osobiście swapy wyłączam jak mam powyżej 8GB ramu.

Focal + Naim

Kilka miesięcy temu zakupiłem takie ustrojstwo:

Ukryta Zawartość

Dysk hybrydowy 1 TB + 8GB SSD, RAM rozszerzyłem do 8GB, Windows 8.1.

Po włączeniu kompa system jest gotowy do pracy po 14-u sekundach, odpalam Firefox'a i mogę od razu surfować bez zamuleń, a należy zauważyć iż lisek jest już tłusty i mocno korzysta z dysku tylko przy niby głupim przeglądaniu neta.

Jak na razie ani klawiatura ani touchpad mi się nie łuszczą.

Wady: dla mnie niewygodna klawiatura i kiepskie kolory wyświetlacza. Być może kalibracja pomoże; poprzednio używane Fujitsu-Siemens AmiloPro pod tym kątem znacznie górowało.

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Wady: dla mnie niewygodna klawiatura i kiepskie kolory wyświetlacza. Być może kalibracja pomoże

Niektórzy producenci stosują już kalibrację w swoich laptopach np. Asus wciska program Splendid i jest zawsze domyślnie zainstalowany w systemie. Nie zawsze jednak to daje dobre efekty, czasem wręcz więcej psuje dlatego warto wiedzieć, że jak oglądamy lapy asusa, żeby się przekonać jaka jest matryca naprawdę to trzeba ten program odinstalować.

Ja zawsze kupowałem dosyć drogie laptopy (min. 3500zł) - czasami coś grzebałem w grafice, więc potrzebowałem dobrych. Moim ostatnim lapkiem był Dell XPS

Któregoś dnia chciałem sprawić prezent żonie i kupiłem jej to, co zawsze chciała mieć - Sony Vayo. Przywiozłem do domu, żona zadowolona, ładny, estetyczny. Poprosiła mnie o pomoc w konfiguracji. Wziąłem to to do ręki, wiatrak huczy, plastik trzeszczy... Mimo jej protestów spakowałem to g*wno do kartonu i odwiozłem do sklepu. W zamian (ZA TE SAME PIENIĄDZE! ) przywiozłem jej to:

design_unibody2_20101020_02.png

Moja żona podeszła do niego jak do jeża, ale już po godzinie stwierdziła - kocham tego Mac'a !

Znowu poprosiła mnie o pomoc w konfiguracji. Zacząłem konfigurować. Żadnego hałasu wiatraka, wtyczka zasilania na magnes, idealne spasowanie, cena taka jak Vayo -rewelacja! Jedyna wada, to matryca, która mogła by lepiej odwzorowywać kolory - dla laika rzecz niezauważalna, dla mnie istotna.

Wróciłem do swojego della, popracowałem godzinę, pier*lnąłem go w kąt i pojechałem ponownie do tego samego sklepu. Po pół godzinie siedziałem już przed tym:

apple-12q2-macbook-pro-ret-zebra-lg.jpg

Gdybym miał porównać jakość dotychczasowych moich laptopów do jakości MacBook Pro to jest taka, jak Nokii 3210 do Samsunga Note4.

I wcale nie jestem chory na "jabłko" - np. nie znoszę iPhone, ale MacBook i OSX to zupełnie inna jakość pracy.

Właśnie z niego do Was piszę

Dziękuję.

To jeszcze zapytam, czy aktualizować od razu do 8.1?

To chyba jest bezpłatne?

tak darmowe i aktualizuj, Win 8 a 8.1 to spore różnice jeśli chodzi o metro i tu faktycznie przy samej 8 można się trochę powq....

Sony Vayo. Przywiozłem do domu, żona zadowolona, ładny, estetyczny. Poprosiła mnie o pomoc w konfiguracji. Wziąłem to to do ręki, wiatrak huczy, plastik trzeszczy... Mimo jej protestów spakowałem to g*wno do kartonu i odwiozłem do sklepu.

niestety, jakość wykonania o podzespołów jest tragiczna.

niestety, jakość wykonania o podzespołów jest tragiczna.

jeżeli coś mi huczy wiatrakiem tuz po wyjęcia z pudełka, to jak będzie huczało po pół roku? I jak ma wyciągnąć na baterii 9-10h? A Air nie huczy i wyciąga obiecane 9h.

Ja zawsze kupowałem dosyć drogie laptopy (min. 3500zł) - czasami coś grzebałem w grafice, więc potrzebowałem dobrych. Moim ostatnim lapkiem był Dell XPS

Któregoś dnia chciałem sprawić prezent żonie i kupiłem jej to, co zawsze chciała mieć - Sony Vayo. Przywiozłem do domu, żona zadowolona, ładny, estetyczny. Poprosiła mnie o pomoc w konfiguracji. Wziąłem to to do ręki, wiatrak huczy, plastik trzeszczy... Mimo jej protestów spakowałem to g*wno do kartonu i odwiozłem do sklepu. W zamian (ZA TE SAME PIENIĄDZE! ) przywiozłem jej to:

design_unibody2_20101020_02.png

Moja żona podeszła do niego jak do jeża, ale już po godzinie stwierdziła - kocham tego Mac'a !

Znowu poprosiła mnie o pomoc w konfiguracji. Zacząłem konfigurować. Żadnego hałasu wiatraka, wtyczka zasilania na magnes, idealne spasowanie, cena taka jak Vayo -rewelacja! Jedyna wada, to matryca, która mogła by lepiej odwzorowywać kolory - dla laika rzecz niezauważalna, dla mnie istotna.

Wróciłem do swojego della, popracowałem godzinę, pier*lnąłem go w kąt i pojechałem ponownie do tego samego sklepu. Po pół godzinie siedziałem już przed tym:

apple-12q2-macbook-pro-ret-zebra-lg.jpg

Gdybym miał porównać jakość dotychczasowych moich laptopów do jakości MacBook Pro to jest taka, jak Nokii 3210 do Samsunga Note4.

I wcale nie jestem chory na "jabłko" - np. nie znoszę iPhone, ale MacBook i OSX to zupełnie inna jakość pracy.

Właśnie z niego do Was piszę

Dziękuję.

co do sprzętu to też podchodzę z dystansem, zajmowałem się administracją sieci komputerowych, składałem komputery, handlowałem też pc i makami 18 lat temu, przez moje ręce przeszło wiele sprzętów, ale mac booki z aluminiową obudową były bardzo solidnie wykonane zawsze, począwszy od pierwszego g4, były ibooki z plastykowymi obudowami potrafiły pękać przy zatrzaskach, awaryjność appla różnie , potrafiły być modele mac booków które działały bezawarynie po prawie 10lat były takie którym płyty notorycznie się sypały, obecne air i macbooki też różnie choć mniej jest problemów sprzętowych, sam mam któregoś już maka z kolei ale obecny macbook pro 13 md101 jest szalenie udanym z ostatniej serii bez retiny z napędem cd, jedynie co mnie sprzętowo i nie tylko mnie w applu wkurza to koniec z możliwościami upgrejtu, kupujesz taki i masz taki. Jak bateria padnie sam nie wymienisz itd, zresztą corac więcej producentów którzy przestawiają się na produkcję zamkniętych możliwością upgrejtu sprzętu. Co do OSX też go lubię i uważam za najlepszy system operacyjny do domowego zastosowania.

Focal + Naim

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.